Цитомегаловірус - що це таке, симптоми і лікування

Віруси при надходженні в організм ніяк себе не виявляють, що зумовлене стійкістю імунітету. Варто ж людині захворіти або відчути наближення сезонного авітамінозу, як приховані загрози тут же підривають колись бездоганне здоров'я, дають ускладнення. Особливо небезпечний цитомегаловірус – родич герпесу.

Вірус цитомегаловірус

Це життєздатна інфекція, однаково проникаюча в дитячі та дорослі організми, тривалий час дозріває безсимптомно. Без згубного впливу патогенних факторів багато років може переважати в стадії спокою, ремісії. Цитомегаловірусна інфекція поповнює родина герпесвірусів, діагностувати її можна в біорідині пацієнта лабораторним шляхом.

Навіть при відсутності симптомів вірусоносій небезпечний для оточуючих, оскільки може заразити невиліковною хворобою. Якщо цікаво, що таке цитомегаловірус, більш детальну інформацію можна завжди отримати від свого дільничного терапевта. Коли в медичній карті вказано код з символами МКБ-10, його розшифровка така: цитомегаловірусна інфекція у пацієнта.

Як передається цитомегаловірус

Носієм хвороботворної інфекції став чоловік. Оскільки шкідник у великій концентрації міститься в біологічних рідинах, такі проби стають головним рознощиком патогенної флори. Відповідь на питання, як заражаються цитомегаловірусом, очевидна – через поцілунок, при сексуальному контакті, при чханні та розмові зі співрозмовником. Також не варто виключати ризик зараження при гемотрансфузії, перенесення інфекції до плоду від біологічної матері.

Симптоми

Відомі ті діагнози, які не під силу перебороти сучасній медицині. Поряд з вірусом герпесу та ВІЛ неможливо назавжди знищити цитомегаловірус – що це таке, вже зрозуміло. Мікроскопічна інфекція проникає в кров і викликає імунний протистояння організму у вигляді білкових антитіл – lgg і lgm. В результаті має місце пригнічення імунної відповіді, становлення шкідливої флори. Якщо у системному кровотоці стрімко розвивається цитомегаловірусна інфекція, симптоми в організмі такі:

  • лихоманка;
  • м'язова слабкість;
  • різкий спад працездатності;
  • запалення і біль лімфовузлів;
  • проблеми зі слухом, зором, координацією руху (важко стадії).

Важливо відзначити, що при латентній формі хвороби тривожна симптоматика не турбує, і пацієнт навіть не здогадується про поширення в організмі смертельної інфекції. Варто тільки захворіти, причому мова йде про не пов'язаних з імунною системою хронічних або запальних недугах; як стає очевидно, що таке ЦМВ, як в організмі веде себе недугу, чим загрожує.

У жінок

Вже відомо, яка інфекція викликає хворобу, однак важливо доповнити, що при вагітності представниці слабкої статі на тлі непродуктивного імунітету потрапляють в групу ризику. В іншому, ознаки цитомегаловірусу у жінок схожі з симптоматикою недуги в чоловічому організмі. Можна відзначити присутність поширених симптомів грипозного стану. Це:

  • температура тіла 37 градусів;
  • ломота в тілі;
  • біль у суглобах;
  • м'язова слабкість.

Це характерні для гострої стадії недуги симптоми, які надалі зникають. Цитомегаловірус ж стає хронічним, схильним до рецидивів переважно при ослабленні імунітету. Для інфікованої панянки це особливо небезпечне захворювання, оскільки запланована вагітність не настане чи закінчиться викиднем.

При вагітності

При внутрішньоутробному розвитку організм майбутньої породіллі ослаблений, що є сприятливими умовами для інфікування і подальшого розповсюдження хвороботворної інфекції. Цитомегаловірус у вагітних становить серйозну загрозу матері і дитини, а клінічний результат може виявитися самим непередбачуваним. Ускладнення для здоров'я жінки в «цікавому положенні» можуть бути наступними:

  • мимовільний аборт;
  • родові кровотечі;
  • багатоводдя;
  • патології плаценти;
  • хвороби сечостатевої сфери;
  • мертвонародження плода;
  • не виходжування вагітності;
  • проблеми по гінекології.

Наслідки для дитини, що стартують ще у внутрішньоутробному періоді, такі:

  • вроджена глухота;
  • порок серця;
  • гідроцефалія;
  • хвороби очей і зубів;
  • порушення розумового розвитку.

Цитомегаловірус у новонароджених

Якщо мати заразилася невиліковну інфекцію при виношуванні плоду, малюк з'являється на світ вже з цитомегаловірусом. Коли вагітна жінка на період зачаття вже була носієм вірусу, дитина може народитися здоровою. Якщо виявити вроджений цитомегаловірус, мікроб перетворює нової людини в інваліда з перших днів життя. Лікарі настійно рекомендують з особливою відповідальністю підійти до планування вагітності.

У чоловіків

Хвороба може з'являтися і в чоловічому організмі, при цьому тривалий час маскується під класичні симптоми ГРВІ, впливає на фізичну активність, викликає занепад сил. Генітальний цитомегаловірус – безсимптомний недуга, однак при ослабленні імунітету ознаки захворювання мають наступну класифікацію в організмі:

  1. Основні симптоми. Це загальна інтоксикація організму з гострим захворюванням і порушенням субфебрильної температури тіла.
  2. Другорядні симптоми. Патології сечостатевої сфери, коли патологічний процес поширюється на уретру.
  3. Клінічні симптоми. Шкірний висип, збільшення лімфовузлів, закладеність носа, систематичні напади мігрені, загальна слабкість організму.

Цитомегаловірус – діагностика

Пацієнт може бути чув, що таке цитомегаловірусна інфекція, але йому складно уявити, як точно діагностувати зазначений недугу. За роботу будуть братися вже медичні працівники, які рекомендують комплексне обстеження, засноване на вивченні концентрації і складу біологічних рідин організму. Необхідні такі процедури:

  • серологічне обстеження для визначення авідності хвороботворної інфекції;
  • цитологічний аналіз тканин для виявлення ступеня ураження клітинних структур;
  • ІФА для простого і швидкого визначення антитіл у крові;
  • світлова мікроскопія для виявлення ступеня ураження тканин і клітин;
  • діагностика ДНК на предмет клітинних модифікацій;
  • ПЛР для з'ясування, звідки взялася хвороботворна інфекція;
  • загальний аналіз сечі, щоб визначити додаткові патологічні процеси організму.

Аналіз крові

Лабораторні дослідження допомагають вивчити не тільки концентрацію інфекції в біологічній рідині, але і стадію її розвитку. Наприклад, при серологічному дослідженні показники цитомегаловірусу визначають активність характерного недуги. Як варіант, стрибок імуноглобулінів М характеризує стадію рецидиву, а перевищення норми імуноглобулінів G більше підходить періоду ремісії цього захворювання.

Як лікувати цитомегаловірус

Що вже лікарі не робили, які терапевтичні заходи не проводили, досягти повного клінічного одужання хворого так і не зуміли. Лікування цитомегаловірусної інфекції, спрямоване на зміцнення імунітету, профілактичні заходи та скорочення числа рецидивів основного захворювання. Лікарі знають, що таке CMV, але як його вилікувати, поки навіть не здогадуються. Підхід до проблеми комплексний, передбачає прийом таких ліків:

  1. Противірусні препарати: Панавир, Ганцикловір, Форсканет.
  2. Інтерферони: Віферон, Циклоферон, Лейкинферон.
  3. Імуноглобуліни: Мегалотект, Цитотект.
  4. Симптоматичне лікування: за медичними показаннями.

У дітей

Якщо хвора дитина, вибір інтенсивної терапії залежить від його вікової категорії. Малюкам до 6 років можна тільки усувати симптоми застуди консервативними методами, а дітям старшого віку приймати противірусні препарати для зниження активності небезпечної інфекції. В останньому випадку важливо нагадати, що такі медикаменти володіють токсичним ефектом, мають побічні явища. Перед тим як вилікувати цитомегаловірус медикаментозним шляхом, потрібно проконсультуватися з дільничним педіатром.

Небезпечний цитомегаловірус

Носій небезпечної інфекції може заражати людей, з якими контактує в тій чи іншій мірі. Йому не потрібно лікуватися, якщо імунітет міцний. Проте з часом імунна відповідь помітно слабшає, а цитомегаловірус поступово руйнує внутрішні органи. Страждає нервова система. На питання пацієнта, небезпечний цитомегаловірус, лікарі завжди відповідають ствердно, при цьому неважливо – дорослий постраждав або дитина.

Профілактика

  1. Дотримання правил особистої гігієни має велике значення для попередження активності хвороботворної інфекції в організмі.
  2. Необхідно своєчасне лікування вірусних і простудних захворювань, профілактичні заходи.
  3. При прояві цитомегаловірусу необхідно відразу обстежитися, з'ясувати і усунути причину патології, визначити схему терапії.
  4. Якщо мазок позитивний, пацієнтові доведеться довго лікуватися.
  5. Краща профілактика цитомегаловіруса – своєчасне зміцнення імунітету медикаментозними та натуральними методами.

Відео

Фіброзно-кістозна мастопатія. Чому болять груди

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!