Аскариди у дітей: симптоми і лікування

За статистикою, аскаридозом хворіють понад 80% дітей. Малюки вивчають світ і все пробують на смак, а результатом цього нерідко є зараження аскаридами. Інфекція небезпечна, якщо вчасно виявлено, добре піддається лікуванню.

Що таке аскариди

Людські паразити аскариди - круглі черв'яки класу нематод, біло-рожевого кольору. Вони мешкають в тонкому кишечнику, виростають до вражаючих розмірів. Самки можуть досягати 40 см, а самці виростають до 25 див. Хвіст у дорослих особин чоловічої статі гачкувато загнутий, і знаходиться в фіксованому положенні. Задній кінець у самок загострений конічно. Голова у аскарид забезпечена трьома губами. Харчова система – це ротовий отвір, кишкова трубка і довгий стравохід, який закінчується анальним отвором.

Живуть паразити близько року, розмножуються з феноменальною швидкістю: за добу відкладається до 250 тисяч яєць, з яких личинки формуються за 14 днів. Вони формуються поза людського тіла, але через 2 тижні аскариди можуть знову заразити. У кишечнику людини личинки глистів звільняються від шкаралупи, мігрують через кровоносні капіляри в печінку, праву половину серця і легені.

Який шлях передачі яєць аскарид людині

Проникнення глистів в людський організм відбувається, як правило, в літній період, сезон для овочів і фруктів. Аскаридозом легко захворіти після вживання сирої води, продуктів, забруднених мухами, через брудні руки. Аскариди у дітей виникають, коли малюки беруть в рот іграшки з землі. Яйця паразитів після попадання в ротову порожнину проникають в кишечник і швидко перетворюються в личинки, які потім переміщаються з кровотоком.

Симптоми і ознаки аскаридозу у дітей

Перші ознаки глистової інвазії у дитини проявляються через 1-1, 5 місяці після зараження. Існує дві фази захворювання: рання міграційна і пізня кишкова. На першій стадії виникає лихоманка, збільшення селезінки і печінки, задишка, болі при диханні. Іноді у дитини розвивається бронхіт або вогнищева пневмонія. Друга стадія аскарид у дітей має такі симптоми:

  • болі в животі;
  • зниження апетиту;
  • блювота, нудота;
  • дратівливість;
  • неспокійний сон;
  • непрохідність кишечнику;
  • перфоративный перитоніт;
  • асфіксія.

Діагностика захворювання

Спочатку проводяться лабораторні аналізи калу на ентеробіоз і яйця глист. На пізній стадії яйця в калі можуть не визначатися. Для діагностики патології проводяться наступні методи:

  • проба мокротиння на наявність личинок;
  • рентген кишечника і легень;
  • імуноферментний аналіз крові на аскариди (на антитіла);
  • біорезонансне комп'ютерне тестування.

Чим лікувати аскариди у дітей

Позбутися від глистів можна лікарськими препаратами. Можна додатково застосовувати і народні засоби. Ліки від аскарид для дітей і дорослих краще вибирати разом з лікарем. Після пройденого курсу потрібно повторно здати аналіз на яйця аскарид у калі,щоб оцінити ефективність.

Схема лікування лікарськими препаратами

Якщо виявлені аскариди у дитини, лікар інфекціоніст або паразитолог призначає комплексну терапію, часто в стаціонарі. У середньому, лікування дитини проводиться 3-7 днів, після яких потрібно здати кров на антитіла до аскариди. Основними медикаментами антипаразитарної схеми є:

  1. Антигельмінтні препарати: Медамін, Альбендазол, Левамізол, Мебендазол.
  2. Імуномодулятори: Лікопід, Кагоцел, Арбідол.
  3. Ферменти і пробіотики: Біфіформ, Лінекс, Мезим, Панкреатин (таблетки або суспензії).
  4. Протиалергічні ліки: Діазолін, Супрастин, Цетиризин, Фенистил.

Лікування аскаридозу у дітей народними засобами і травами

Нетрадиційні методи можуть використовуватися як допоміжні засоби при лікуванні паразитів у дітей. Найбільш ефективні народні засоби від дитячого аскаридозу:

  1. Волоські горіхи. Подрібніть 4 ст. л. горішків, потім додайте до них склянку окропу. Наполягайте складу 30-40 хвилин, після процідіть. Поїть настоєм дитини протягом всього дня, а ввечері дайте проносне.
  2. Сік моркви. Давайте дітям по 2-3 рази за день свіжовичавлений сік моркви (1 ст. л.) при комплексному лікуванні до одужання.
  3. Трав'яний відвар. Заваріть у склянці окропу по одній ст. л. квіток пижма, кореня оману, трави золототисячника. Їх потрібно змішати в однаковій пропорції. Прокип'ятіть 15 хвилин, процідіть, давайте дитині по 100 мл натщесерце перед сніданком і перед сном увечері.

Методи профілактики захворювання

Для зниження ризику захворювання аскаридозом потрібно дотримуватися такі правила:

  • Зміцнювати імунітет малюка.
  • Не брати брудні руки в рот, мити їх з милом частіше.
  • Розміщуйте ігрові майданчики на сонці.
  • Для ігор використовуйте тільки власні іграшки.
  • Не ходити вдома у вуличному взутті.
  • Частіше проводьте вологе прибирання у всіх кімнатах.
  • Дотримуватися дієти: більше води, продукти, що сприяють нормальній перистальтиці кишечника, свіжі фрукти і овочі, каші, кисломолочна продукція, хліб із висівками.
  • Не забувайте обдавати окропом всю зелень, фрукти і овочі.

Відео: як лікувати аскаридоз

Глисти у дітей і дорослих. Аскаридоз.З передачі "Жити здорово!"

Як виглядають і їхні яйця аскариди

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!