Які антибіотики приймати при ангіні

Якщо це гостре інфекційне захворювання викликане вірусами, антибактеріальні засоби застосовувати не має сенсу, оскільки вони на них не діють. Приймати антибіотики слід лише при гнійній ангіні, збудники якої – стафілококи і стрептококи. Причому обов'язково з урахуванням особливостей і вікових обмежень препаратів.

Антибіотики при ангіні у дітей

Часто захворювання починається як вірусна інфекція (ГРВІ, грип), але потім до неї приєднуються хвороботворні бактерії та дають гнійні запалення мигдалин, дихальних шляхів, носових ходів, вух. У цих випадках призначення антибіотиків дітям від 3 до 15 років обов'язково. Причому такі препарати потрібні не стільки для лікування фолікулярної чи лакунарної ангіни (тонзиліту), скільки для того, щоб захистити дитину від важких уражень суглобів, серця, нервової системи.

Особливо небезпечні артрити, ревматизм, міокардит, гломерулонефрит, менінгіт. Щоб попередити ці підступні ускладнення, антибіотик при ангіні дитині можна починати давати не відразу, а на 2-9-й дні з моменту розвитку хвороби. При цьому необхідно враховувати вік дітей:

  • малюкам від 1 до 3 років лікарі призначають антибактеріальні препарати, коли з'являються ускладнення дихальних шляхів, горла та носа (гнійні процеси у них, як правило, не розвиваються);
  • дітям від 3 до 15 років – навіть при легкій фолікулярної чи лакунарної ангіни;
  • підліткам старше 15 років, якщо захворювання дає ускладнення дихальних шляхів, горла, вух, носа.

Які антибіотики приймати при ангіні? Лікарська практика показує: діти легше переносять ліки груп пеніцилінів, макролідів, цефалоспоринів. Не можна застосовувати тетрацикліни, сульфаніламідні препарати. Сильнодіючі засоби групи аміноглікозидів (Гентаміцин, Неоміцин, Мономіцин), Левоміцетин чи можна використовувати лише у важких випадках, коли ангіна не проходить з допомогою антибіотиків, що мають менші побічні дії.

Препарати вибору – з групи пеніцилінів. Особливо добре зарекомендував себе Амоксицилін (Амосин, Флемоксин Солютаб), ефективний засіб проти багатьох видів гноєтворних бактерій. Ще більш затребуваний Амоксиклав – комбінація Амоксициліну з клавуланової кислоти, яка руйнує ферменти, які підвищують стійкість патогенної флори до антибіотиків. Цей препарат можна давати немовлятам до 3 місяців. Аналогічно діє Аугментин.

Лікування ангіни антибіотиками у дорослих

Є любителі ліків, які п'ють їх на всяк випадок, «для профілактики». Приймати антибіотики при тонзиліті у дорослих, який протікає в вірусної формі, шкідливо. Щоб зняти температуру, біль у горлі, цілком можна обмежитися симптоматичним лікуванням з рясним питвом – і недуга пройде через тиждень-півтори. Якщо ж з'являються ознаки переходу вірусної ангіни в гнійну, прийом антибіотика потрібно почати без зволікання.

Під час вагітності вкрай небажано застосовувати антибактеріальні ліки, особливо в 1-му триместрі, однак при важкому ускладненні (пневмонії, наприклад) лікарі змушені порушувати це табу. У виняткових ситуаціях обирають препарати пенициллиновых або макролідних груп, більш безпечних для плода. Якщо необхідність у такому ліках виникає у годуючих мам, краще перервати грудне вигодовування на час лікування.

Антибіотики при гнійної ангіни у дорослих похилого віку особливо обережно потрібно приймати при важких захворюваннях печінки, нирок. Токсична дія ліків пролонгується, тому стан може різко погіршитись. Протипоказані ці медикаменти при хронічних гепатитах, гломерулонефриті, пієлонефриті і загостреннях даних патологій. Нерідко позначається індивідуальна непереносимість – такі ліки можуть викликати алергічні реакції, іноді дуже сильні.

Які антибіотики призначають при ангіні

Вибір визначається насамперед ступенем тяжкості бактеріального недуги і віком хворого. Які антибіотики приймати при ангіні? Препарати першого ряду – пеніциліни. Медикаменти відрізняються підвищеною вибірковістю до патогенних мікроорганізмів. Якщо у хворого немає алергії на пеніциліни, лікарі віддають пріоритет їм. Мінуси цих ліків: препарати швидко виводяться з організму, до них у багатьох штамів бактерій розвивається стійкість. Перевагу іншим медикаментів лікарі віддають, коли пеніциліни не допомагають.

Препарати другого ряду – цефалоспорини. Ці засоби викликають стійкий лікувальний ефект по відношенню до багатьох бактерій і застосовуються для лікування багатьох інфекцій. Якщо хвороба дуже важке, супроводжується високою температурою, значним набряком слизової горла, відразу призначають не пеніциліни, а цефалоспорини. При алергії на них використовують препарати фторхінолони. Ангіну середнього ступеня тяжкості часто лікують макролідами. Тетрацикліни краще не застосовувати через ризик тяжких побічних ефектів.

Антибіотики від ангіни в таблетках

Антибактеріальні препарати частіше призначають у формі, зручній для амбулаторного лікування тонзиліту. Високу ефективність показують наступні антибіотики при ангіні у дорослого в таблетках:

  • пеніциліни – Амоксицилін, Амоксиклав, Аугментин, Ампіцилін, Оксацилін, Флемоксин Солютаб;
  • цефалоспорини – Цифран, Цефтріаксон, Цефалексин;
  • фторхінолони – Левофлоксацин, Офлоксацин, Ципрофлоксацин;
  • макроліди – Азитроміцин, Зи-фактор, Сумамед, Зитролид, Кларитроміцин, Еритроміцин;
  • тетрацикліни – Доксициклін, Макропен та ін.

Антибіотики проти ангіни в уколах

При терапії важких форм захворювання застосовують ін'єкції таких препаратів:

  • Цефтріаксон, Цефазолін (цефалоспорини);
  • Офлоксацин, Пефлоксацин (фторхінолони);
  • Бензилпеніцилін, Ампіцилін, Ампіокс, Оксацилін (пеніциліни);
  • Сумамед, Еритроміцин (макроліди).

Місцеві антибіотики для лікування ангіни

При комплексному лікуванні хвороби антибактеріальні засоби потрібно доставляти і в область горла, щоб прискорити одужання. Які приймають антибіотики при ангіні для місцевого лікування, а також антисептичні препарати? Це:

  • Биопарокс (Фузафунгин) – спрей для зрошення запалених мигдаликів (тільки під суворим контролем лікаря!);
  • Тантум верде (Бензидамин) – антибактеріальний, протизапальний спрей, розчин;
  • Хлорофіліпт – антимікробні таблетки для розсмоктування, розчин на основі екстракту евкаліпта;
  • Ангал З (Хлоргексидин плюс Лідокаїн) – спрей, чинить бактерицидну і анестезуючу дію;
  • Інгаліпт (Норсульфазол, Стрептоцид, м'ятна і евкаліптова олії) – протимікробний, протизапальний спрей;
  • Мірамістин – антисептичний розчин для полоскання горла;
  • Септолете Нео (Фарингосепт) – популярні таблетки для розсмоктування, доступні за ціною;
  • Стопангін (Гексэтидин) – розчин, спрей-антисептик;
  • Орасепт – антисептичний і болезаспокійливий спрей.

Ціна на антибіотики при ангіні

Назва ліки

Ціна (рублів)

Препарати першого ряду

Амоксицилін (пеніцилін)

50-170

Амоксиклав (пеніцилін)

170-380

Аугментин (пеніцилін)

660-1680

Флемоксин Солютаб (пеніцилін)

200-500

Препарати другого ряду

Сумамед (макролід)

300-500

Зитролид (макролід)

280-400

Кларитроміцин (макролід)

200-450

Ципрофлоксацин (фторхінолон)

30-410

Цефтріаксон (цефалоспорин)

160-1100

Недорогі антибіотики

Дізнатися, скільки коштують дешеві препарати, особливо дитячі, можна в каталогах, довідниках (наприклад, РЛС) і замовити в муніципальних аптеках, де їх вартість нижче, ніж у комерційних, або ж купити в інтернет-магазині. Діапазон цін зумовлене виробничими витратами фармацевтичних фірм і кількістю таблеток, капсул, флаконів в упаковці.

Група

Назва

Ціна (рублів)

Пеніциліни

(препарати

вибору)

Амосин

30-70

Амоксицилін

50-170

Бензилпеніцилін

40-160

Цефалоспорини

Цефтріаксон

30-370

Макроліди

Азитроміцин

125-140

Еритроміцин

60-90

Фторхінолони

Ципролет

60-120

Тетрацикліни

Доксициклін

17-35

Тетрациклін

75-85

Линкозамиды

Лінкоміцин

45-170

Як вибирати антибіотики при ангіні

Лише в 15% випадків це захворювання є бактеріальним. Потрібно приймати такий препарат конкретному пацієнту і який антибіотик краще при ангіні, має вирішувати тільки лікар, який враховує:

  • вид ангіни;
  • перебіг хвороби (просте або ускладнений);
  • наявність алергії;
  • вік хворого;
  • супутні захворювання;
  • співвідношення тривалості прийому і ціни ліків.

Відео: якими антибіотиками лікувати ангіну

Чим лікувати ангіну (тонзиліт) - огляд лікарських препаратів

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!