Золотистий стафілокок в носі

Даний збудник інфекційних захворювань може стати причиною багатьох недуг як у дитини, так і у дорослої людини. Ознайомтеся з важливою інформацією, як передається золотистий стафілокок і по яким ознакам можна запідозрити у себе наявність цієї бактерії. Відомості про те, як лікують захворювання такої природи, теж будуть вам корисні.

Що таке золотистий стафілокок

Безліч захворювань в людському організмі викликає цей небезпечний мікроскопічний збудник. Золотистий стафілокок, або стафілокок ауреус – це вид бактерій кулястої форми, який є різновидом мікроорганізмів роду стафілококів. Даний збудник інфекцій відноситься до умовно патогенних, адже його наявність на шкірі і слизових оболонках не завжди веде до розвитку хвороби. Він може ніяк про себе не заявляти, якщо імунітет знаходиться в нормі. Тоді людина буде тільки носієм інфекції, ризикують серйозно захворіти, якщо здоров'я буде ослаблено.

Причини захворювання

Нерідко золотистий стафілокок в носоглотці стає основним фактором, що провокує захворювання горла і хронічні недуги носа: риніт, гайморит, атрофію слизової оболонки. Які причини викликають активізацію бактерій і розвиток цих інфекційних хвороб? Їх декілька:

  • Ослаблення імунітету внаслідок:
    • переохолодження організму;
    • вірусної інфекції.
  • Прийом певного виду ліків:
    • антибіотиків широкого спектра дії;
    • тривале лікування нежиті судинозвужувальними засобами.

Як передається стафілокок

Яким чином бактерія потрапляє на слизову оболонку носа? Золотистий стафілокок може передаватися такими способами:

  • дитина може заразитися від матері під час періоду вагітності, пологів або при грудному вигодовуванні;
  • інфекцію поширюють її носії повітряно-крапельним шляхом;
  • при тісному контакті в повсякденному житті з людиною, у якого вже є ці бактерії – наприклад, при поцілунках, при користуванні одними предметами особистої гігієни і т. д.;
  • нерідко люди заражаються під час перебування в стаціонарі лікарні, адже тоді їх значно послаблюється імунітет.

Симптоми стафілококової інфекції

Які ознаки вказують, що у людини є золотистий стафілокок в носі? Запідозрити наявність цього збудника захворювання слід, коли проявляється така симптоматика:

  • у хворого починається нежить, виділення при якому спочатку прозорі, але незабаром у них спостерігаються домішки гною;
  • утруднене дихання, людина змушена дихати ротом;
  • температура тіла значно підвищується до 38-39 градусів;
  • порушення функції нюху, запахи відчуваються неповноцінно;
  • симптоми загального нездужання, постійна втома;
  • змінюється голос: стає осиплым, гугнявим.

Методи медичної діагностики

Щоб точно визначити, що причиною захворювання є золотистий стафілокок у горлі та носі, не обійтися без лабораторних досліджень. Сучасні методи діагностики допоможуть підтвердити, що людина інфікована цим, а не іншим видом бактерій, наприклад, эпидермальным стафілококом. При наявності ознак інфікування лікар призначає необхідні аналізи: бакпосів мокротиння з носа, дослідження сечі і крові.

Відібраний матеріал поміщається на живильне середовище, і через кілька днів лаборант визначає, чи є в посіві колонії мікроорганізмів. Даний вид стафілокока отримав назву «золотистий» тому, що при проведенні діагностики під мікроскопом можна бачити круглі, опуклі бактерії з гладкою, блискучою поверхнею золотого кольору. Таку забарвлення їм надають пігменти з групи каротиноїдів.

Мазок із зіву і носа на стафілокок

Якщо виявити наявність бактерій потрібно швидше, то аналіз відібраних у пацієнта мокротиння проводять за микроскопическому методом. Вміст мазки забарвлюють за методом Грама, при цьому бактерії стафілокока забарвлюються в синій колір. Слід враховувати, що така діагностика носить попередній характер. Тільки культуральний метод, коли бактерії виділяють в чистій культурі з посіву на живильному середовищі, що дозволяє точно встановити, що у пацієнта є золотистий стафілокок в носі, а також зробити антибиотикограмму.

Як лікувати золотистий стафілокок в носі

Вже на етапі культурального дослідження бакпосіву фахівці визначають чутливість даного виду мікроорганізмів до різних видів антибактеріальних препаратів, адже основною умовою терапії захворювань, провокованих цим збудником, є застосування антибіотиків. Для лікування золотистого стафілокока в носі використовуються й інші методи: прийом імуномодуляторів, використання засобів місцевої дії і навіть деякі рецепти народної медицини. Ознайомтесь детальніше з особливостями зазначених методів боротьби з інфекцією.

Застосування антибіотикотерапії

Лікування золотистого стафілокока в носоглотці шляхом прийому антибактеріальних засобів повинно проводитися на основі даних антибіотикограми. Дані цього аналізу дозволять уникнути призначення пацієнту неефективних для нього препаратів, адже чутливість у кожної людини до різних видів антибіотиків відрізняється. Якщо ж застосовувати малодейственное ліки, то у бактерій, навпаки, розвинеться стійкість до антибактеріальних медикаментів. Часто для боротьби з золотистим стафілококом лікарі призначають препарати Оксацилін, Ванкоміцин, Амоксиклав та ін.

Прийом імуномодуляторів

Багатьох ускладнень та швидкого прогресу в лікуванні золотистого стафілокока в носі можна уникнути, якщо зміцнити природні захисні механізми людського організму. Щоб швидко вилікувати цю інфекцію, застосовують імуномодулятори: Иммунал, Деринат, Бронхо-мунал та ін. З метою підняти загальний тонус організму і відновити нормальну роботу імунних захисних механізмів, хворим часто рекомендується комплекс лікувально-профілактичних заходів. Гарне загальнозміцнюючу дію нададуть прийом вітамінно-мінеральних комплексів і правильний режим сну і відпочинку.

Використання засобів місцевої дії

Щоб не допустити вплив на організм побічних ефектів від прийому антибіотиків, нерідко для лікування захворювань, викликаним золотистим стафілококом, використовують препарати, здатні цілеспрямовано впливати на ці бактерії. Так, високу ефективність застосування має стафілококовий бактеріофаг – ліки у вигляді рідини, в якій знаходяться віруси бактерій. Такі віруси-фаги знищують навіть ті хвороботворні мікроорганізми, які виробили стійкість до антибактеріальних препаратів.

Нерідко для боротьби з золотистим стафілококом призначається антисептичний та дезинфікуючий засіб Хлорофіліпт – спрей або таблетки, які дуже добре сприяє загоєнню слизової носа. Цей препарат дуже просто застосувати. Для лікування беруть ватні тампони, зрошують їх спреєм або водним розчином таблеток і закладають в ніс. Дієво буде застосувати і 3% перекис водню. Перед використанням медикамент розводять водою в пропорції 1 до 11, отриманим розчином промивають ніс. Таким ліками можна змочити ватку і акуратно вставити її в ніздрі.

Лікування золотистого стафілокока в носі народними засобами

Чи можна позбутися від такого інфекційного захворювання в домашніх умовах, застосовуючи методи альтернативної медицини? Якщо хвороба вже прогресує, то лікування повинно проходити тільки під наглядом лікаря, адже стафілококова інфекція дуже небезпечна своїми ускладненнями. Засоби народної медицини при даній терапії можуть виконувати важливу допоміжну роль.

Добре зарекомендувало себе застосування таких доступних рецептів:

  • пити відвар плодів шипшини: по 100 мл двічі протягом дня;
  • для підняття імунітету пити настоянку ехінацеї, вживати продукти, багаті вітаміном С: чорну смородину, цитрусові, журавлину, кислу капусту та ін;
  • протягом дня капати в ніс по кілька крапель відвару коренів лопуха;
  • робити інгаляції: у гарячу воду додати 4-5 ст. л. оцту і вдихати піднімається пар.

Відео: стафілокок у дітей

Стафілокок - Школа доктора Комаровського

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!