Противірусні препарати при вагітності по триместрах

Виношування плоду – дуже відповідальний і важливий період для будь-якої жінки. Нерідко, внаслідок зниженою функціональності імунітету, в цей час вагітна хворіє простудними захворюваннями. Підбираючи відповідний метод лікування, варто враховувати не тільки природу захворювання, але і ризик негативного впливу препаратів на дитину.

Що таке противірусні препарати

Ці ліки ефективні виключно для боротьби з вірусами (а на бактерії вони не впливають) – це головна відмінність противірусних засобів від антибіотиків. Останні дослівно переводяться як «перешкоджає життя». У фармацевтиці під цим розуміється ліквідація патогенних бактерій, на викорінення яких і спрямована дія антибіотиків. Однак, оскільки в людському організмі шкідливі речовини співіснують з корисними, які теж потрапляють під дію таблеток, застосування антибіотиків допустиме лише у виняткових випадках.

Існують різні антибіотики, які мають відмінні механізми дії. Одні з них перешкоджають розмноженню бактерій, не вбиваючи їх (Спіраміцин, Еритроміцин), інші ліквідують патогенні речовини і допомагають організму вивести їх поза (Флемоксин, Амоксилав). Інша відмінність антибіотиків полягає в їх спектрі дії: засоби можуть бути активними по відношенню до певного виду бактерій або пригнічувати відразу безліч їх різновидів. Противірусні препарати, на відміну від антибіотичних, зупиняють розмноження і викликають загибель виключно вірусів.

Під час виношування плоду жіночий організм випробовує серйозні зміни, що негативно позначається на роботі імунної системи. Це пояснює, чому так актуально лікування застуди при вагітності. Складність лікування ГРВІ, грипу або ГРЗ полягає в тому, що звичні лікарські засоби можуть завдати шкоди дитині, тому вагітній жінці вкрай небезпечно займатися самолікуванням – вибір відповідних препаратів варто довірити лікаря.

Лікування застуди при вагітності

Лікувати застуду в період вагітності небезпечно у зв'язку з тим, що багато лікарські засоби, запропоновані в аптеках, які не пройшли достатньої кількості досліджень і випробувань, щоб довести відсутність негативного впливу на плід. Однак навіть, якщо майбутня мама не буде відвідувати місця скупчення людей під час епідемій – це не гарантує їй захист від вірусу. Тому при перших симптомах зараження інфекцією вірусом варто негайно відвідати лікаря.

1-й триместр

Застуда на ранніх термінах вагітності вимагає дотримання постільного режиму і рясного пиття. Противірусні лікарські засоби приймати не варто, оскільки для дитини на цьому етапі розвитку захворювання не небезпечно. Однак, якщо жінка заразилася більш небезпечної вірусної інфекцією, то лікар може призначити адекватне медикаментозне лікування.

2-й триместр

Оскільки плід до цього часу вже сформований, застуда на другому триместрі вагітності не становить великої загрози. Однак нерідко лікарі радять під час епідемій пити профілактичні засоби, щоб захворювання не стало причиною порушення функції плаценти. Внаслідок цього може розвинутися кисневе голодування плода або відбутися затримка його розвитку. Крім того, у простывшей жінки можуть початися передчасні пологи. Застуда на 14-26 тижні вагітності негативно позначається на нервовій системі дитини, тому нехтувати лікуванням не можна.

3-й триместр

Застуда на пізніх термінах вагітності важко переноситься жінкою. В цей час високий ризик заразити дитину: при народженні він може відразу зустрітися з інфекцією, переносником якої виступить мама. Найчастіше захворілу в 3 триместрі жінку госпіталізують, а після пологів ізолюють від малюка до повного одужання. Крім небезпеки заразити дитину, застуда несе ризик ускладнених пологів, це обумовлено наявністю високої температури і слабкістю породіллі.

Безпечні противірусні для вагітних

В період вагітності жінки повинні з особливою увагою відноситися до свого здоров'я. Однак навіть профілактичні заходи не завжди допомагають уникнути захворювання. Тому, якщо лікуватися все-таки доводиться, варто використовувати самі щадні противірусні препарати при вагітності. Однак самостійно вибирати лікарські засоби не варто, будь антивірусні препарати можна застосовувати виключно після призначення лікаря. Нижче наведено перелік безпечних протизастудних препаратів для вагітних.

Противірусні таблетки

  1. Оциллококцинум. Це гомеопатичний противірусний препарат, який призначається для зняття симптомів, зниження температури і прискорення процесу одужання. Оциллококцинум при вагітності призначається виключно лікарем, який може підібрати відповідну дозу.
  2. Анаферон. Вважається спірним препаратом, оскільки в інструкції зазначено, що його не варто приймати під час вагітності. Однак більшість лікарів вважає це противірусний засіб безпечним для плода. Препарат ефективно бореться з вірусами, патогенними бактеріями, стимулює імунітет. Протипоказанням є схильність жінки до алергій.
  3. Арбідол. Є прекрасним профілактичним і лікувальним противірусним препаратом. Засіб допомагає збити температуру і зняти неприємні симптоми захворювання.

Від кашлю

  1. Доктор Мом. Безпечне і ефективний засіб від кашлю при вагітності. Однак, якщо у жінки цей симптом виявляється не дуже сильно, краще утриматися від прийому препарату, замінивши його на теплий чай з лимоном і медом.
  2. Бромгексин. Протикашельний препарат має відхаркувальну дію і складається переважно з рослинних екстрактів.
  3. Флавамед. Препарат має відхаркувальну, муколтическим дією. Засіб протипоказаний лише під час першого триместру вагітності, оскільки вплив основного речовини на плід недостатньо вивчено. Надалі застосування противірусного ліки від кашлю узгоджується з лікарем.

Жарознижуючі

  1. Парацетамол. Препарат входить в число найбільш ефективних жарознижуючих засобів і міститься у складі практично всіх комплексних противірусних медикаментів. При вагітності краще приймати його в чистому вигляді.
  2. Панадол. Вважається одним із самих нешкідливих жарознижуючих засобів, що володіє протизапальним ефектом. Може застосовуватись під час вагітності та при годуванні дитини.
  3. Афлубін. Призначається, як правило, у вигляді доповнення до комплексної терапії застуди. Гомеопатичний препарат знімає симптоми, але не лікує першопричину захворювання. Противірусний засіб знижує температуру і зміцнює імунну систему. Практично не має протипоказань.

Від болю в горлі

  1. Фарингосепт. Відмінне антисептичний засіб, дозволений до застосування при вагітності. Препарат знімає больові відчуття і набряклість горла.
  2. Спрей Інгаліпт. Вважається одним з ефективних засобів для зняття набряклості горла. Рекомендований препарат навіть для діток до року, по чому можна судити про його безпеку для вагітних жінок.
  3. Бронхикум. Засіб від болю в горлі рекомендовано навіть маленьким діткам. Сироп заснований на натуральних рослинних компонентах.
  4. Розчин хлорофіліпту. Лікарі рекомендують даним препаратом полоскати горло при вагітності. Засіб на основі евкаліпта допомагає при ангіні, ларингіті і інших захворюваннях.

Краплі в ніс

  1. Аквамаріс. При вагітності дозволено використовувати дані краплі, які складаються з води Андриатического моря. Спрей для носа абсолютно безпечний і дуже ефективний від нежитю.
  2. Піносол. Ефективно виводить мокротиння з носа і горла. Складається противірусний препарат переважно з рослинних екстрактів. Застосовувати його допускається і під час лактації.
  3. Гриппферон. Профілактичний і лікувальний противірусний препарат застосовується при вагітності під час епідемій грипу та ГРВІ. Надає протизапальний, антимікробний, противірусний, абсорбуючий, імуномодулюючий ефект.

Свічки

  1. Віферон. Лікарі часто призначають цей противірусний препарат при вагітності. Засіб вважається безпечним, відмінно справляється з вірусами та інфекціями, включаючи герпес і краснуху. Використовують противірусний препарат також для профілактики простудних захворювань.
  2. Генферон. Застосовується для зняття запалень, що відбуваються в організмі при простудному захворюванні. Використовувати засіб допускається лише з 13 тижня вагітності, інакше воно може негативно позначитися на стані плода.

Заборонені препарати для вагітних

Багато майбутні матусі намагаються обходитися без противірусних таблеток, проте лише деякі препарати здатні завдати шкоди здоров'ю дитини. До них відносяться:

  • Аспірин – може негативно позначитися на стані крові жінки і плоду;
  • препарати на основі стрептоміцину та тетрацикліну – порушують процес формування скелета дитини;
  • Анальгін – його складові речовини негативно впливають на стан здоров'я та розвиток дитини;
  • Гропроносин, Ремантадин – їх вплив на плід може носити непередбачуваний характер;
  • Кагоцел – не рекомендується при вагітності, як і будь-яке інше імуномодулюючий засіб;
  • Ксилометазолин, Отривин, Ксиліт – допускається прийом виключно в критичних випадках, якщо буде виправданий ризик;
  • Назол – не можна використовувати з причини частих проявів побічних ефектів (нудота, тахікардія, підвищення артеріального тиску тощо).

Відео

Прийом ліків під час вагітності та годування груддю - Школа доктора Комаровського - Інтер

Відгуки

Олена, 28 років, Якщо закладає ніс або починає боліти горло, таблетки не п'ю. Мені вистачає полоскання і промивання носових пазух солоною водою, іноді використовую краплі аква маріс (вони на основі морської води). При вагітності намагаюся не приймати серйозні препарати, щоб не нашкодити дитині, тим більше, що вагомих причин не було.
Неля, 25 роківУ мене на 29 тижні вагітності почався риносинусит в гострій формі: носом дихати не могла зовсім. Лікар порадив тричі на день промивати носові пазухи Долфином, бризкати горло Биопароксом 3-4 рази і робити інгаляції з мінеральною водою Єсентуки (№17) пару раз в добу. Через 5-6 днів симптоми повністю пройшли.
Ганна, 22 рокиСпочатку вагітності хворіла на застуду. Лікувалася переважно народними методами (вдихала одного пари цибулі, полоскала горло солоною водою). Лікар порекомендував пити трав'яний чай «Інститут» і приймати тричі на добу Енгістол і 1 раз Ангін-хель. Від інгаляцій відмовилася, так як в дитинстві це спричинило ускладнення на легені.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!