Як вилікувати герпес на губах за 1 день в домашніх умовах

Дане захворювання носить вірусний характер, його ознакою є прищики або бульбашки на шкірі, які в процесі загоєння утворюють на великій виразці скоринку. Герпес на губах – поширена хвороба, вона приносить людині дискомфорт, хворобливі відчуття і свербіж. Люди, які страждають від герпесу, можуть розпізнати симптоми практично з самого початку прояви вірусу. Незначне пощипування в області слизової оболонки рота і більш виражене по контуру губ служить першим дзвіночком розвитку захворювання. Важливо негайно вжити заходів, щоб прибрати неприємні симптоми і прискорити лікування.

Чим небезпечний герпес на губах

Часто герпес приносить своєму власникові лише косметичні незручності, проте у разі, якщо імунітет людини ослаблений, наявність вірусу може перерости в серйозну проблему. Так, у онкохворих, пацієнтів з ВІЛ або тих, хто недавно пережив пересадку органів, інфекція здатна заразити весь організм. Найважчі випадки – це ураження нервової системи з одночасним розвитком енцефаліту та менінгіту. Крім того, герпес небезобідні для дітей, оскільки вірус може викликати ускладнення. Тому дуже важливо негайно зайнятися лікуванням захворювання.

Чи можна вилікувати вірус повністю

Багатьох людей з хронічним герпесом цікавить, як вилікувати герпес швидко в домашніх умовах? Вони знають, що повністю придушити інфекцію у своєму організмі неможливо. Вірус герпесу живе на генних клітинах і при поділі переходить до своїх «сусідів», тому придушити його до кінця не можна, однак боротися з вогнищами інфекції, запобігаючи її подальше розмноження, не так вже складно.

Чоловік, який відчув первинні симптоми застуди на губах (пощипування, свербіж), повинен негайно піти на прийом до фахівця. Лікар визначить ступінь інфікування і випише підходящі для лікування герпесу препарати. Терапія на ранній стадії хвороби може запобігти подальше висипання, і проблема вирішиться сама собою. Однак, щоб вилікувати герпес на губах, необхідно знати, які лікувальні засоби допускається застосовувати.

Як позбавитися від герпесу на губах: схема лікування

  1. При виникненні первинних ознак герпесу на губах (свербіж, легке пощипування) слід використовувати спеціальну мазь. Людям, що мають хронічне захворювання, такий засіб потрібно постійно тримати в домашній аптечці. Подібні мазі мають спільний компонент – ацикловір. Дана речовина є аналогом елемента людської ДНК, вбудованої в клітку вірусу та руйнується її. Маззю обробляють місця висипань за допомогою ватної палички. Коли засіб вбереться, змастіть губи знову. Швидка реакція і застосування препарату запобіжать появі бульбашок.
  2. Якщо час початкової стадії вірусу упущено, виникають пухирці, а пізніше виразки в куточках рота і на губах. Вилікувати їх за 1 день не вийде, оскільки був запущений процес руйнування тканин. У цей період слід використовувати таблетки на основі ацикловіру або зовнішні засоби (креми, мазі). Плюсом місцевих препаратів є їх щадне для організму людини дію, оскільки ліки не проникає в кров. Мазі або крему допускається використовувати навіть вагітним або годуючим жінкам. Однак таблетки вважаються більш ефективними, вони пригнічують вірус зсередини.
  3. Після розкриття простудних бульбашок вилікувати вірус швидко не вийде, оскільки він вже досяг свого апофеозу. Не рідкісним наслідком запущеного герпесу стають шрами на губах. Завданням хворого стане надання допомоги своєму організму, включаючи імунну систему. Приймайте вітаміни і імуноглобулін поряд з мазями від герпесу. Останні необхідні, щоб запобігти поширенню інфекції на оточуючих людей. Крім того, варто застосовувати народні засоби, які підсушують шкіру, наприклад, спиртові настоянки календули або чистотілу.

Які препарати потрібно використовувати

Таблетки, мазі, гелі та креми впливають на швидкість та інтенсивність розвитку інфекції всередині людського організму. Такі препарати сповільнюють розмноження вірусу і знижують вираженість симптомів. Лікування таблетками від герпесу на губах допускається з дворічного віку, однак слід враховувати побічні ефекти таких коштів. Деколи їх прийом призводить до уповільнення виведення рідини з організму, тому виключно лікар повинен вирішувати, чи доцільно проходити курс лікування таблетками.

Валацикловір

Препарат проникає в вірусні клітини і руйнує їх зсередини. Дозування для дорослих пацієнтів становить приблизно 0,25-2 грама, причому частота прийому таблеток і тривалість курсу лікування призначається лікарем залежно від ступеня герпесу на губах. Людям з порушеннями функцій нирок або печінки дози коригують особливим чином. Літнім людям під час прийому таблеток від герпесу на губах варто збільшити об'єм вживаної рідини.

Фамвир

Після прийому таблеток людиною, яка хвора герпесом, діюча речовина фамцикловір швидко всмоктується в кров, трансформуючись в активний пенцикловир. Він ефективно бореться з патогенними клітинами герпесу, що знаходяться в організмі. Препарат п'ють не залежно від прийому їжі. Середньою дозою є 0,25 г тричі на добу протягом тижня. Залежно від тяжкості вірусного ураження, лікар може змінювати схему лікування.

Ацикловір

Потрапляючи всередину, Ацикловір вбудовується в ланцюг вірусної ДНК, блокуючи її синтез. Препарат відмінно проникає у всі тканини і органи людини, включаючи шкіру і головний мозок. Призначається п'ятиденний курс лікування таблетками для дорослих і дітей віком від 2 років-по 0,2 г 5 разів за добу з чотиригодинним інтервалом. При більш запущених формах герпесу курс лікування може продовжуватися лікарем до одужання пацієнта.

Зовіракс-мазь

Препарат місцевої дії попереджає синтез вірусної ДНК клітини, не ушкоджуючи здорові клітини людини. Дітям і дорослим призначають застосування мазі у вигляді смужки 1 см, яку поміщають на уражену ділянку губ. Зовіракс використовують до п'яти разів за добу з тимчасовим інтервалом в 4 години. Лікування повинно тривати ще протягом трьох днів після одужання пацієнта. Лікар може призначити засіб вагітній жінці, зараженій вірусом, якщо вважатиме, що загроза для плода буде мінімальною.

Панавир-гель

Є противірусним препаратом рослинного походження. Його використовують як складова комплексної терапії при герпесі різних типів, включаючи генітальний штам. Уколи роблять повільно, по 200 мкг. Кількість ін'єкцій на добу і тривалість лікування Панавиром визначає лікар. При вагітності і герпесі препарат застосовують в обмежених дозах, в період лактації він протипоказаний.

Ефективні народні засоби

  • Сік алое. Для лікування захворювання на губах розведіть 1 чайну ложку соку алое (також підійде сік каланхое) з 0,5 чайної ложки меду і приймайте всередину раз в день перед прийомом їжі. Крім того, зупинити вірус герпесу допомагає та сама рослина. Зріжте шматочок алое, очистіть шкірку і помістіть на ранку, закріпивши пластиром на 20-30 хвилин. Через 3-4 дні вірус відступить.
  • Вушна сірка. Змащуйте виразки герпесу вушного двічі в день, позитивний результат лікування буде помітний на другу добу.
  • Кубики льоду. Прикладайте лід до уражених ділянок шкіри на 20 секунд 2-3 рази в день. Оскільки вірус боїться низької температури, кубики льоду допоможуть вилікувати герпес на губах, підсушуючи ранки.
  • Дрібна сіль. Для позбавлення від герпесу часто використовують сіль. Прикладайте до губ дрібну кухонну сіль 3-4 рази на добу. На ніч робіть сольовий компрес, розчинивши ложку солі в 1/3 склянки води і змочити в розчині марлю. Закріпити компрес можете пластиром.
  • Зубна паста. Нанесіть на уражену ділянку губи тонкий шар пасти, зачекайте, поки вона не підсохне і змийте. Разом із зубною пастою поступово підсихають і виразки. Повторюйте процедуру до одужання. Якщо почати застосовувати пасту до виникнення бульбашок, вони так і не з'являться.
  • Відвар ромашки. Настій слід пити під час герпесу і змащувати їм уражену шкіру губ. Залийте столову ложку трави склянкою окропу, закрийте і дайте настоятися як мінімум 30 хвилин. Процідіть відвар, додайте до нього столову ложку спиртової настоянки прополісу. Цим настоєм змочуйте виразки на губах і пийте його двічі на день по столовій ложці.
  • Свіжозаварений чай. Ефективний при лікуванні герпесу на губах чорний міцний чай. Заваріть напій, занурте в нього ватний тампон і прикладіть до вірусних язвочкам або бульбашок. Проводите процедуру 3-4 рази на добу до повного одужання.
  • Попіл від згорілого паперу. Приготуйте мазь від герпесу на губах, змішавши ½ столової ложки меду, подрібнені 3 зубки часнику і столову ложку золи від згорілого паперу. Отриманою маззю змащувати уражену вірусом шкіру двічі або тричі на добу.
  • Цибулина або зубчик часнику. Розріжте цибулину або зубок часнику і натирайте бульбашки або виразки на губах стороною зрізу. Краще проробляти процедуру перед сном, щоб уникнути неприємного запаху. Після цього рекомендується змастити губи медом або цинковою маззю.
  • Суміш з меду, розчинної кави і борошна.Мазь, щоб усунути герпес: 5 грам кави, по 10 грам борошна та меду, 50 грам кефіру і 2 пропущених крізь прес зубки часнику. Ретельно перемішайте інгредієнти і нанесіть на виразки, залишивши мазь до висихання. Потім покрийте губи другим шаром мазі і через півгодини змийте теплою водою. Герпес пройде після кількох процедур.
  • Обпалення бульбашок розігрітій ложкою. Як вилікувати герпес з'явився на губах за 1 день в домашніх умовах? Зробити це можливо за допомогою такого дієвого засобу: нагрійте звичайну чайну ложку (можете використовувати чашку з окропом) і прикладайте 3-5 разів на добу. На наступну добу симптоми вірусу пропадуть.

Чим можна вилікувати застуду на губах під час вагітності і лактації

У жінок ризик заразитися герпесом під час вагітності зростає, оскільки в цей період імунітет ослаблений. Для лікування вірусу приймати якісь препарати дівчатам в положенні не бажано, однак боротися з інфекцією все ж необхідно. Для цього слід дотримуватися дієти (виключити випічку, збільшити кількість білкових продуктів), більше спати, приймати вітаміни для вагітних. При вагітності та лактації можливе використання мазей проти герпесу, які повинен призначити лікар. Наносити їх на губи слід виключно за інструкції.

Що робити для загоєння шкіри після хвороби

При правильно підібраному лікуванні період захворювання складає в середньому 3-4 дні. Після цього у куточку або на самій губі залишається ранка. Для прискорення її загоєння необхідно використовувати сік алое або каланхое, обліпихова або ялицеве масло. Як правило, ранка затягується протягом тижня. А весь процес одужання від герпесу дорівнює 10-18 днів, залежно від ефективності лікування. Якщо встигнути придушити заразний вірус на першій стадії розвитку, герпес відступає швидко і без зовнішніх проявів.

Відеопоради: як вилікувати герпес раз і назавжди

Застуда на губі – вірусна хвороба, до якої схильні мільйони людей зі всього світу. Для її лікування слід однаково активно боротися як із зовнішніми, так і внутрішніми симптомами. Існує безліч ефективних препаратів і народних засобів проти герпесу, які надають можливість швидко побороти інфекцію. Однак фармацевтичні засоби варто застосовувати тільки за призначенням лікаря. З допомогою відео ви дізнаєтеся, як можливо вилікувати герпес на губах і убезпечити себе від рецидивів.

Застуда на губах! Дізнаємося, швидкий спосіб боротьби з герпесом!Як лікувати герпес в домашніх умовах

Відгуки про результати

Анастасія, 20 років, Саратов:Вболіваю герпесом, скільки себе пам'ятаю. Як правило, бульбашки вискакують двічі на рік – восени і влітку. Звикла лікувати вірус на самій початковій стадії. Якщо губа подпухает і починається свербіж, відразу змащую її Герпевір або зубною пастою. На другий день симптоми проходять. Ще один перевірений мною метод лікування – примочки з Корвалолом. Припікати болячки їм боляче, але зате губи потім без некрасивих ранок.
Микола, 31 рік, Казань:Часто страждаю герпесом на губах і носі. Якщо вдається зловити першу стадію, то завжди допомагає припікання гарячої ложкою. Нагріваю її окропом або потримавши над конфоркою. Трохи болісно, але ефект гарантований. Якщо герпес встиг проявитися бульбашками, то для лікування доводиться мазати засобами типу Ацикловіру. Через 3-4 дні виразки починають гоїтися.
Наталя, 28 років, Біла Калитви:У мене герпес – постійний супутник грипу або застуди. Відразу підвищується температура, починає боліти горло, з'являються висипання на губах. Допомагає Інтерферон, Виворакс і народні засоби. Бабуся навчила мазати виразки вушною сіркою, дієвіше методу я поки не знайшла. Для зручності користуюся вушної паличкою. Вірус йде на третій день, а ось застуду доводиться лікувати довше.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!