Напад стенокардії – симптоми, ознаки та форми патології, лікування

Біль у грудях давить, що стискає або пекучого характеру, яка нерідко віддає в плече, шию, щелепу, лопатки – такі симптоми стенокардії, відомої під назвою «грудна жаба». Це захворювання є різновидом ішемічної хвороби серця (ІШБ) і може спровокувати інфаркт. Знання про симптоми недуги дозволяють при перших ознаках нападу своєчасно вжити заходів, скоротити час больових відчуттів, знизити силу їх прояву, уникнути неприємних наслідків.

Обумовленість симптоматики

Напад стенокардії виникає із-за тимчасової невідповідності подачі крові до серця і його потребою в ній. В результаті з'являється гостра недостатність коронарного кровопостачання. Це призводить до нестачі кисню, яка викликає порушення окислювальних процесів у серцевому м'язі і надлишкове скупчення в ній неокислених продуктів обміну (молочної, вугільної, піровиноградної, фосфорної кислот) та інших метаболітів.

Грудна жаба виникає через звуження просвіту коронарних артерій. Основна причина такого стану – атеросклероз коронарних артерій, при якому звужується просвіт в судинах через відкладення холестерину на стінках артерій. Рідше стенокардія є наслідком інфекційних або алергічних захворювань. Напад трапляється, коли серцевому м'язі потрібно більше кисню, ніж вона отримує через звужені судини. Причиною можуть бути такі ситуації:

  • фізичне навантаження;
  • сильне емоційне збудження;
  • переїдання;
  • холод;
  • підвищення артеріального тиску.

Відмітні особливості

Симптоми грудної жаби легко переплутати з інфарктом міокарда. Необхідно розуміти, що це два різних стани, оскільки напад стенокардії є результатом тимчасового погіршення постачання крові до серця. Така ситуація швидко проходить – приплив плазми, а разом з нею кисню, швидко відновлюється до показників, що передують нездужання.

При інфаркті відбувається повне припинення подачі крові до серця, з-за чого в ньому починаються незворотні зміни – починається некроз тканин. Біль за грудиною в цьому випадку більш виражена, людина втрачає здатність ходити, рухатися, настає парез, параліч. Якщо йому не буде надана допомога протягом декількох хвилин, ймовірність смерті висока.

При стенокардії спостерігається інша картина. Больові симптоми тривають від кількох секунд до півгодини, і швидко зникають після припинення навантаження або прийому нітратів короткої дії. Найпростіший метод зняти напад – покласти Нітрогліцерин під язик. Цей препарат виконує наступні функції:

  • знімає біль;
  • знижує потребу серцевого м'яза у кисні;
  • покращує доставку кисню до ділянок, де його особливо не вистачає;
  • збільшує скоротливу здатність міокарда;
  • знімає спазми коронарних артерій.
Важливо: якщо напади стенокардії частішають, стають більш тривалими, з'являються під час відпочинку, при відсутності будь-яких навантажень – це сигнал про наближення інфаркті.

В цьому випадку треба терміново звернутися до лікаря, пройти обстеження і дотримуватися призначеної схеми лікування.

Ще одне захворювання, симптоми якого можна сплутати з грудною жабою – остеохондроз грудного відділу хребта. При цьому недугу болі частіше виникають у спині, але іноді можуть віддавати в грудину. Відрізнити остеохондроз від грудної жаби можна з того, що напад трапляється при повороті тулуба або роботі руками, тривають довго, більше доби, або навпаки – носять простреливающий характер. Якщо є сумнів, можна зробити тест з Нітрогліцерином – поклав під язик таблетка ефекту не принесе.

Нагадувати стенокардію можуть симптоми міжреберної невралгії. При цьому стані відбувається подразнення або стиснення розташованих між ребрами нервів. В цьому випадку людина відчуває ниючі або пронизливі болі при вдиху, кашлі, різких рухах. Відрізнити захворювання можна їх тривалості: біль при міжреберної невралгії здатна тривати кілька діб, Нітрогліцерин неефективний.

Біль у грудях, що нагадує грудну жабу, здатна з'явитися, коли людина рухається. Причиною можуть бути наступні захворювання:

  • Спонтанний пневмоторакс. Стан, при якому відбувається порушення цілісності вісцеральної плеври, з-за чого відбувається надходження повітря з легенів в плевральну область.
  • Холодова бронхіальна астма. При виході на вулицю на мороз у хворого замість яскраво вираженого астматичного нападу може з'явитися під час ходьби відчуття стиснення або стиснення за грудиною.

Деякі захворювання виявляють себе симптомами стенокардії, коли хворий відпочиває. Одним з них є діафрагмальна грижа. Так називають отвір у діафрагмі, через який органи черевної порожнини проникають у грудну клітку. Патологія часто зустрічається у літніх повних жінок. Ускладнює діагностику той факт, що грудна біль дуже схожа на стенокардію, присутній ефект від прийому Нітрогліцерину.

Відрізнити діафрагмальну грижу можна по тому, що біль з'являється, коли пацієнт добре поїв і ліг відпочити. Крім того, для цієї патології характерний симптом «мокрої подушки», коли після сну на наволочці в районі рота з'являється волога пляма.

Ще один недуга – спазм стравоходу, який з'єднує порожнину рота з шлунком. Симптоми цього стану більше інших внесердечних захворювань нагадують грудну жабу. Пацієнти скаржаться на біль за грудиною, що віддає у щелепу, і відступає після прийому Нітрогліцерину. Запідозрити діагноз можна по тому, що біль з'являється під час відпочинку і відсутня при русі, а у пацієнта присутні минущі порушення ковтання.

Ознаки нападу стенокардії

Основним симптомом грудної жаби є нападоподібний біль у ділянці серця, при якій з'являється відчуття здавлювання, печіння. Крім неприємних відчуттів в грудній клітці можуть з'явитися такі симптоми нападу стенокардії:

  • нудота;
  • блювання;
  • запаморочення;
  • задишка, ядуха;
  • печія;
  • кольки;
  • короткочасна слабкість в лівій руці.

Больовий синдром

При грудній жабі больовий синдром має свої особливості. У більшості випадків він виходить за межі грудної клітки, поширюється на прилеглі органи, з часом прогресує, що можна побачити з наступної таблиці:

Характеристика больового синдрому

Особливості при стенокардії

Локалізація

За грудиною. При описі симптому хворі часто прикладають стиснутий кулак до грудей, підкреслюючи силу випробуваних відчуттів. З цієї причини хвороба отримала назву «грудна жаба»

Иррадация область поширення болю)

  • в лівій половині грудної клітини, рідше – в праву сторону;
  • в ліву руку до пальців, рідко – в праву руку;
  • в ліву лопатку, шию, плече;
  • епігастральний область;
  • в зуби, щелепи

Зв'язок з емоційним або фізичним навантаженням

У більшості випадків біль викликана потребою у збільшенні споживання кисню на тлі фізичного або емоційного навантаження. Виникає вона в наступних ситуаціях:

  • при ходьбі, особливо при прискоренні темпу;
  • при підйомі вгору;
  • з підняттям важких предметів (стенокардія напруги);
  • після їжі;
  • реакція на низьку температуру;
  • стрес

Тривалість

На початковому етапі напади тривають від 30 сек. до 3 хв. По мірі розвитку захворювання можуть тривати до півгодини. Більш тривалий напад вказує на інфаркт міокарда

Прогресування

На початковому етапі пацієнт відчуває дискомфорт. По мірі розвитку стенокардії він змінюється вираженим больовим синдромом, який може супроводжуватися порушенням дихання, блідість, пітливість, страхом смерті. Біль буває настільки сильною, що людина перестає рухатися і нерухомо завмирає, чекаючи припинення нападу.

Розвиток хвороби призводить до того, що напади трапляються при більш низькому навантаженні, ніж раніше. При прогресуванні захворювання грудна жаба може виникати під час відпочинку

Індивідуальні прояви

У деяких хворих напад протікає без типових для захворювання симптомів. Прийнято виділяти такі різновиди атипової форми:

  • Арітміческая. Біль у грудях може бути відсутнім, замість цього спостерігаються порушення ритму серця, які носять минущий характер і через деякий час зникають. Іноді хвороба викликає фібриляцію передсердь, тоді аритмія зберігається і після закінчення нападу. Основна причина аритмічної стенокардії – фізичне навантаження.
  • Астматична. Спостерігається, якщо напад триває близько 10-20 хв., а у пацієнта хворе серце (постинфарктное стан, порок). Астматична форма виникає, коли м'яз міокарда не може стиснутися з силою, достатньою для того, щоб перемістити всю наявну в лівий шлуночок кров. Під час ішемії це призводить до застійних явищ в легенях, результатом чого починається астма, супроводжується задухою, брадикардія (20-30 уд./хв.). При тривалій стенокардії може розвинутися недостатність лівого шлуночка, серцева астма перейти в набряк легенів.
  • Периферична. Ця форма часто залишається непоміченою, оскільки ішемія хоч і виникає біль в грудній клітці відсутній.

Нетиповими проявами грудної жаби є випадки, коли біль триває кілька годин і не пов'язана з будь-якими навантаженнями. Патологія супроводжується прискореним ритмом серця, підвищенням артеріального тиску, почуттям страху за життя. Коли біль припиняється, залишається відчуття слабкості, розбитості, нездужання. Такий варіант часто зустрічається у літніх людей, у яких багато супутніх захворювань, а також при гормональних або вегетативних порушеннях.

Симптоми нападу в залежності від виду стенокардії

Грудну жабу прийнято ділити на три типи – стабільну, нестабільну, спонтанну. Нестабільна форма поділяється ще на кілька різновидів: ВВС (вперше виникла), прогресуюча, постинфарктная/післяопераційна. Для кожної з цих різновидів характерні свої прояви захворювання.

Стабільна

Напади, які повторюються більше місяця і не відрізняються різноманітністю – це стабільна стенокардія. Серце схоплює під час навантажень або емоційного перенапруження, тому лікар говорить про стенокардії напруги. Стабільну форму прийнято ділити на чотири групи:

  • 1 ФК. Проходить непомітно, напади у чоловіків і жінок бувають лише при дуже сильних навантаженнях.
  • 2 ФК. Серце стискається, коли людина проходить більше 500 метрів, піднімається на 2-3 поверх, відчуває емоційне збудження. Спровокувати напад здатний холод.
  • 3 ФК. Симптоми проявляються після 150-200 метрів ходьби по рівній місцевості, підняття на перший поверх, сильного хвилювання.
  • 4 ФК. Грудна жаба з'являється після мінімального напруги. Людина не може робити прості фізичні дії.

Нестабільна

На відміну від стабільної стенокардії, для нестабільної форми характерні мінливі симптоми: частота, тривалість, сила нападів. Їх поява неможливо передбачити, вони можуть початися як вдень, після фізичних навантажень, так і вночі, коли людина відпочиває.

Якщо серце стискається під час відпочинку – це стенокардія спокою. Вона може проявитися вночі, часто буває вранці після пробудження. Її поява часто викликає підвищення артеріального тиску або емоційне напруження, але спровокувати її поява здатне проста зміна положення тіла. Стенокардія спокою нерідко виникає через два тижні після інфаркту.

Нестабільна форма може призвести до інфаркту міокарда і пов'язаних з ним ускладнень. З цієї причини хворий повинен постійно спостерігатися у лікаря, який для визначення ступеня та характеру захворювання використовує різні таблиці. Одна з класифікацій виглядає наступним чином:

Клас

Особливості

По вираженості симптомів

I

Сюди відносять хворих із наступними формами стенокардії напруги:

  • з недавньої (до 2 міс.);
  • прогресуючої;
  • важкою або частої (3 рази на добу та більше);
  • часті, більш тривалі напади у пацієнтів зі стабільною стенокардією

II

Пацієнти з підгострою формою стенокардії спокою. Так називають стан, при якому напад був один або кілька разів протягом місяця, але не в найближчі 48 годин

III

Пацієнти з гострою формою захворювання. Цей стан характеризується одним і більше нападом протягом останніх 48 годин, коли людина відпочиває

За умовами виникнення

А

Вторинна форма. Сюди відносять хворих, у яких хвороба розвивається на тлі провокуючих факторів. Серед них:

  • лихоманка;
  • анемія;
  • інфекційне захворювання;
  • тахіаритмія;
  • гіпотензія або неконтрольована гіпертензія;
  • стрес;
  • дихальна недостатність;
  • тиреотоксикоз

В

Первинна форма. Хвороба розвивається без очевидних причин

З

Постинфарктная нестабільна форма. Напад з'являється в перші 10-14 днів після інфаркту

Спонтанна

Рідкісною формою є спонтанна, відома під назвою стенокардія Принцметала. Причина патології – спазм живлять серце судин, при якому стався підйом сегмента S-T (період циклу, коли обидва шлуночка серця охоплені збудженням). Це захворювання може розвинутися навіть на початковій стадії атеросклерозу. Для патології характерна поява інтенсивного болю в стані спокою в нічні або передранкові години. Серед симптомів – різке потемніння в очах, стрибок тиску, збитий серцевий ритм.

Спонтанна форма рідко призводить до інфарктів, оскільки спазм не буває тривалим. Якщо під час нападу зробити електрокардіограму, діагностика покаже дані, схожі з гострим інфарктом міокарда, але на відміну від останнього, така картина буде тривати не більше 5 хвилин, після чого крива ЕКГ відновлюється. Іноді під час нападу відбувається порушення електричної функції серця, що приводить до порушення ритму. В деяких випадках це може спричинити летальний результат (наприклад, при шлуночкової тахікардії).

Відео

Стенокардія симптоми та види. Лікування і харчування при стенокардії

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!