Як вилікувати гіпертонію назавжди - корекція способу життя, лікарська терапія, масаж і фізіотерапія

Якщо людина виявляє у себе збільшення показників кров'яного тиску, йому необхідно знати, як позбутися від артеріальної гіпертонії в домашніх умовах. Небезпечне захворювання може дати важкі ускладнення не тільки на серцево-судинну, але й інші системи організму. Стратегію лікування недуги повинен підбирати тільки лікар, але самі пацієнти можуть вплинути на свій стан, вдаючись до деяких змін способу життя.

Що таке гіпертонія

Основною ознакою гіпертонії служать показники артеріального тиску не вище 140 на 90. При цьому захворюванні нервові центри, розташовані в мозку, дають некоректні команди судинах про необхідність зниження або підвищення тонусу. Якщо не лікувати недугу на ранній стадії, серцево-судинна система починає зношуватися. Такі негативні зміни можуть стати причиною виникнення інфарктів, інсультів, ниркової недостатності.

Симптоми захворювання

Своєчасне звернення за допомогою, щоб позбутися від гіпертонії, сприяє полегшенню стану хворих, запобігання ускладнень. Небезпека недуги в тому, що його симптоми легко прийняти за перевтома, наслідки стресу. Визначити, коли звертатися до лікаря, можна за такими ознаками гіпертонії:

  • підвищення АТ (артеріального тиску) стійкого або короткочасного характеру;
  • запаморочень;
  • підвищеного потовиділення;
  • виникнення головних болів;
  • відчуття пульсування в голові;
  • почервоніння обличчя;
  • виникнення ознобу, нудоти та блювоти;
  • внутрішнього напруження, дратівливість, відчуття тривоги;
  • тахікардії;
  • набряків повік, одутлість рук та обличчя, оніміння пальців;
  • збоїв в пам'яті, зниження працездатності, швидкій стомлюваності, безсонні.

Чи можна вилікувати гіпертонію

На сьогоднішній день єдиною відповіддю на питання, чи можна позбутися гіпертонії назавжди, є її профілактика. Більшість пацієнтів звертаються за допомогою, коли помічають прояв виражених симптомів хвороби. Ці ознаки свідчать про вже сталися зміни в серці, судинах та інших органах системи. Для ефективного купірування недуги терапію треба починати на ранній стадії. Щоб поліпшити якість життя при високому тиску, потрібно виключити провокуючі фактори, дотримуватися плану лікування, встановленого лікарем.

Лікування гіпертонії

При зверненні пацієнта з високим тиском, лікарі підбирають стратегію, як позбутися від гіпертонії, базуючись на показнику тяжкості ризику розвитку цього захворювання. Якщо у людини він підвищений, приймається рішення про призначення медикаментозної терапії, сприяє швидкому зниженню АТ. Додатково можуть бути призначені інші процедури, спрямовані на усунення причин хвороби, супутніх захворювань.

При середньому ризику лікар виносить рішення про своєчасності та тривалості лікування, виходячи з віку, статі, показників АТ і способу життя пацієнта. Фахівець може спостерігати за хворим, контролювати його тиск від 14 до 90 днів. Передумовою до початку терапії є підвищений АТ зі значенням більше 140 на 90, зберігається тривалий час. При низьких ризиках показано тривале спостереження для визначення коректної схеми терапії.

Для лікування гіпертонії застосовується комплекс заходів. Обов'язковою умовою є застосування препаратів, що знижують тиск. Додатково позбутися від недуги допоможуть народні засоби, легкі фізичні навантаження, фізіотерапія. Гипертонику показано зміну способу життя: правильне харчування з переважанням рослинної їжі, нормалізація режиму дня, зниження кількості стресів, регулярний активний відпочинок.

Медикаментозне лікування

Основою вирішення питання, як лікувати підвищений тиск, є прийом медикаментів. Дія ліків допоможе усунути причини і симптоми гіпертонії. Призначені препарати пацієнту необхідно приймати довічно, оскільки способу, що дозволяє повністю позбутися від недуги, ще не знайдено. Популярними медикаментозними засобами, які використовуються самостійно або у складі комплексної методики лікування гіпертонії є:

  1. Індапамід. Ціна: 120 рублів. Препарат з групи сульфаніламідів. Нормалізує артеріальний тиск, знижує ризик виникнення небезпечних ускладнень з боку серця і судин (інфарктів, інсультів), має діуретичну дію. Показаний до застосування при тяжких формах артеріальної гіпертензії. Плюси: можливість його використання при цукровому діабеті; він повністю виводиться печінкою і нирками, не накопичується всередині організму. Мінуси: побічні ефекти препарату – алергія, різке падіння артеріального тиску, прискорене серцебиття, сонливість, депресія.
  2. Конкор. Ціна: 220 рублів. Лікарський засіб, що відноситься до групи бета-адреноблокаторів. Його дія заснована на гальмуванні секреції ангіотензину, реніну, блокування судинних бета-рецепторів, зменшення частоти скорочень, ударного об'єму серця. Показаний при артеріальній гіпертензії, стабільної стенокардії, хронічної серцевої недостатності. Плюси: можливість прийому після інфаркту міокарда, при постійної фібриляції передсердь, істотне зниження судинних ризиків. Мінуси: велика кількість протипоказань та побічних дій.
  3. Каптоприл. Ціна: 40 рублів. Інгібітор АПФ (ангіотензинперетворюючого ферменту). Володіє судинорозширювальним ефектом, знижує вираженість гіпертрофії артеріальних стінок міокарда, покращує кровопостачання, зменшує агрегацію тромбоцитів, бореться з високим АТ. Показання: артеріальна гіпертонія, хронічна недостатність серця. Плюси: не впливає на ліпідний обмін, підвищує переносимість навантажень на серце і судини, допомагає при гіпертонічному кризі. Мінуси: не можна довго використовувати у пацієнтів літнього віку при наявності атеросклерозу – може викликати втрату свідомості.

Як позбутися від тиску без таблеток

Немедикаментозне лікування гіпертонічної хвороби являє собою комплекс заходів, які пацієнт повинен регулярно виконувати. Вони стосуються зміни способу життя, постійного контролю артеріального тиску і вживання необхідних вітамінів і мінералів. Сучасна медицина вказує на те, що поєднання таких методів допоможе обійтися без прийому ліків, якщо почати боротися на ранніх стадіях гіпертонії. Всі заходи, що допомагають позбутися від хвороби, повинні застосовуватися під контролем лікаря.

Правильне харчування

Починати вирішення питання, як позбутися від гіпертонії або запобігти її, потрібно з організації дієти. У здорового харчування при такому недугу є три основних умови:

  • Обмеження вживання солі. Для підтримки нормального балансу речовин в організмі намагайтеся обходитися без консервованих і копчених продуктів, трохи не досолювати їжу.
  • Відмова від страв з високою калорійністю. Харчування при гіпертонії повинне допомагати пацієнту позбутися шкідливого холестерину і жирів у крові. Не слід вживати фаст-фуд, сметану, майонез, борошняні вироби, страви, смажені на маслі.
  • Введення в раціон харчування продуктів з оптимальною концентрацією білка і корисних мікроелементів (кальцію, калію, магнію). Щоб позбутися від гіпертонії, їжте блюда, приготовані на основі овочів та інших рослин, нежирних кисломолочних виробів, курки і яловичини.

Ведення правильного способу життя

Однією з умов ефективної боротьби з недугою є ведення правильного способу життя. Пацієнтам, які страждають гіпертонією, важливий своєчасний відпочинок і здоровий сон. Спати необхідно близько 8 годин, лягати і прокидатися в один і той же час. Людям з таким діагнозом рекомендований активний відпочинок на природі: прогулянки, неінтенсивні спортивні заходи.

Розвитку хвороби сприяють постійні стреси. Організм починає реагувати на них підвищенням кров'яного тиску. Пацієнтам рекомендується уникати надмірного емоційного напруження, до якого призводять проблеми на роботі, в родині, конфлікти при спілкуванні з людьми. Для зниження тиску необхідно самостійно регулювати свій режим, здійснювати піші прогулянки, часто відпочивати на природі, не перевантажувати себе фізичною і розумовою роботою.

Регулярні фізичні навантаження

Практично всі види фізичних вправ викликають високий тиск. Однак, щоб вилікувати або запобігти артеріальну гіпертонію, фахівці рекомендують підвищувати свою активність. Регулярні помірні фізичні навантаження мають наступні позитивні дії:

  • При систематичних заняттях гімнастикою серцевий м'яз легше переносить стресові ситуації і інші чинники, що викликають хронічну гіпертонію. Орган зберігає нормальну частоту скорочень. Через деякий час вправи допоможуть позбутися епізодів прискореного серцебиття, високого артеріального тиску, головного болю.
  • Стінки судин адаптуються до повсякденних фізичних навантажень, пацієнт відчуває поліпшення стану.
  • Позбутися однієї з причин захворювання допоможе поєднання гімнастики і правильного харчування. Обидва методи сприяють зниженню ваги і кількості жирів у крові.

Хороших результатів можна домогтися, практикуючи класичну лікувальну гімнастику. Комплекс вправ підбирається індивідуально лікарем ЛФК. Сприятливою альтернативою можуть стати заняття йогою. Метод поєднує в собі фізичну активність і тренування емоційної рівноваги. Таку практику краще проводити під наглядом досвідченого тренера – в домашніх умовах є ризик отримати травму. Пацієнтам, страждаючим гіпертонією і хворобами опорно-рухового апарату, рекомендовано плавання і водна аеробіка. При будь-якій методиці слід уникати важких навантажень.

Масаж

Щоб позбутися від гіпертонії, важливо використовувати масаж, особливо корисно на ранній стадії хвороби. Необхідно застосовувати і при непрогрессирующей різновиди хвороби, коли хворий отримує регулярне лікування. Для поліпшення кровообігу, ця процедура повинна охоплювати комірцеву, грудну зону, волосисту і лобову частину голови. Під час масажу розминають руху повинні бути акуратними, плавними і м'якими.

Всі маніпуляції рекомендується проводити не більше 15 хвилин, курсом 20-25 днів. В області голови особливу увагу приділяйте потилиці і простору між бровами. Масаж тіла здійснюйте м'якими погладжуваннями верхній частині спини і грудної клітини. Рухи робіть в певному ритмі. Для проведення домашньої процедури дозволено використовувати масла з розслаблюючим ефектом.

Фізіотерапевтичне лікування

Перемогти прояви артеріальної гіпертензії допоможуть фізіотерапевтичні процедури. Їх основні завдання при цьому недугу наступні:

  • поліпшення серцевої діяльності;
  • зміцнення і зниження тонусу судин;
  • нормалізація нервової системи.

Всі рекомендовані процедури ділять на 3 групи: вегетокорригирующие, гіпотензивні, седативні. Дієвими методами лікування є:

  • Гальванізація – процедура, при якій на судини мозку пацієнта впливають розрядами струму невеликої сили допомогою електродів. Тривалість складає 20 хвилин, проведення має бути щоденним, курс 10-15 сеансів.
  • Електрофорез – це коли підшкірно під дією електричного струму вводяться гіпотензивні засоби. Під електроди містяться спеціальні прокладки, просочені ліками. Процедура проводиться аналогічно гальванізації.
  • Ванни застосовуються в 3 різновидах: теплі прісні, вуглекислі хлоридно-натрієві. Більш дієвим є 2 тип процедури. Діоксид вуглецю має додатковим судинорозширювальним ефектом. Приймати ванни потрібно по 7-12 хвилин через день, необхідні температурні умови – 32-35 градусів.
  • Електросон – процедура, коли людину занурюють у стан сну шляхом впливу низькочастотних струмів. Кожен сеанс має тривалість 20-40 хвилин. Фізіотерапевтична процедура сприяє відновленню організму, бадьорості.

Голкорефлексотерапія

Для багатьох людей, що задаються питанням, як лікувати гіпертонію, рішенням стало використання голкорефлексотерапії. Процедура полягає в точковому впливі на спеціальні зони людського тіла. При гіпертонії голковколювання дозволено використовувати за приписом лікаря. Курс лікування для зниження артеріального тиску становить від 10 до 15 сеансів через кожні 5-7 днів. Методика проведення процедури наступна:

  1. Голкотерапевт кладе хворого на спину або живіт.
  2. Під шкіру вводяться спеціальні одноразові стерильні голки. При цьому людина може відчути укол невеликої сили.
  3. Коли інструмент досягає потрібної точки, виникають неприємні відчуття: біль, розпирання, ломота, оніміння, тяжкість.
  4. Після постановки в потрібні точки голки не виймають ще 15-20 хвилин.

Лікування гіпертонії водою

Ефективність лікування гіпертонічної хвороби водою науково не доведена. Проте багато пацієнтів говорять про поліпшення свого стану. Щоб скористатися таким способом, вам знадобляться 2 склянки: один з них повинен залишитися порожнім, інший наповніть питною водою. Залиште судини на ніч поруч зі своїм ліжком. Прокинувшись вранці, лежачи на ліжку, проведіть легкий масаж скроневої області, потягніться.

Встаньте з ліжка, візьміть обидві склянки і підніміть над головою на витягнутих руках. Залишаючи кінцівки в цьому положенні, переливати воду з однієї посудини в іншу. Повторити маніпуляцію необхідно 30 разів. Рідину, що залишилася усередині судини, випийте, роблячи дрібні глотки. Здійснювати таку процедуру потрібно щодня протягом 1 місяця. Передбачається, що методика допоможе позбутися від нападів нудоти і головного болю.

Народні засоби

Вилікувати гіпертонію тільки лікарськими травами не можна, однак народні засоби підійдуть в якості підтримуючої терапії для поліпшення стану хворого. Використання природних ліків сприяє виведенню з організму шкідливих речовин, нормалізації емоційного стану, зниження тиску. Такі засоби не викликають звикання, легко переносяться. Допомогти впоратися з хворобою можуть наступні домашні препарати:

  • Насіння льону. У їх складі багато жирних кислот Омега-3, які не синтезуються організмом самостійно. До корисних властивостей насіння відносять зміцнювальний вплив на стінки судин, зниження показників АТ, нормалізації обміну ліпідів. Приймати зерна потрібно, розмоловши їх в кавомолці, по 3 ст. л. за день або додавати в їжу.
  • Настоянка з червоних шишок сосни. Для приготування препарату промийте рослинну сировину під проточною водою, помістити в літрову банку, залийте горілкою. Наполягати необхідно 2-3 тижні при кімнатній температурі. Приймати ліки потрібно по 1 ч. л. 3 рази на день до їди.
  • Для зміцнення судин, відновлення після навантажень і нейтралізації шкідливих речовин підійдуть овочеві соки. При гіпертонії використовуються: огірковий, морквяний, буряковий. Ефекту можна досягти, вживаючи тільки свіжі, натуральні соки. Пити їх потрібно регулярно, дрібними ковтками.

Лікування часником

Якщо ви не знаєте, як лікувати гіпертонію, спробуйте перевірений рецепт з часнику. Його регулярне застосування сприяє стимуляції струму крові, досягнення кроворазжижающего ефекту. Пряність перешкоджає формуванню атеросклеротичних бляшок, запобігаючи утворенню вільних радикалів, окиснення ліпідів. В терапевтичних цілях використовується настій часнику. Для його приготування беруть 2 свіжих зубчики часнику, подрібнюють на тонкі пластини. Отримане сировину потрібно залити 1 ст. кип'яченої води, настояти 12 годин. Приймають настій по 200 мл в день, курс – 1 місяць.

Заходи профілактики

Щоб запобігти поява гіпертонії, особливо, якщо ви знаходитесь в групі ризику, необхідно дотримуватися деякі заходи профілактики. Способи попередження хвороби зачіпають різні сфери життя пацієнта. Профілактичні заходи при ризику виникнення гіпертензії:

  • відмова від шкідливих звичок: вживання алкоголю і куріння;
  • дотримання дієти зі зниженням кількості солі;
  • контроль над вагою, запобігання ожиріння;
  • виключення стресових ситуацій, періодична емоційне розвантаження;
  • нормалізація режиму дня, здоровий сон;
  • ведення активного способу життя: виконання зарядки, прогулянки.

Відео

Як позбутися гіпертонії без ліків

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!