Діагностика та лікування серцевої астми

В організмі людини всі процеси в нормі протікають відповідно суворо визначеними правилами. При ситуації, коли у пацієнта на тлі зниження скорочувальної здатності міокарда виявляються застої крові в органах малого кола кровообігу, що призводять до раптових нападів задухи, ставиться діагноз серцева астма. Дізнайтеся більше про клінічних проявах цього важкого захворювання, а також способи його лікування.

Астма серця – що це таке

Дана патологія характеризується дилатационными змінами міокарда, в результаті яких відбувається патологічне порушення процесів дихання і кровообігу. При цьому кардіальна або серцева астма – це симптом гострої недостатності лівого шлуночка, який виникає внаслідок застою венозної крові в капілярах легень і клінічно проявляється в нападах инспираторной задишки. Патологія небезпечна тим, що при відсутності медичної допомоги тягне за собою розвиток альвеолярного набряку, нерідко призводить до смерті хворого.

Причини

Кардіальна астма може розвиватися в результаті ураження серцевого м'яза або бути наслідком гострого респіраторного дистрес-синдрому. Основною причиною виникнення раптових нападів задухи прийнято вважати гостру або хронічну (у стадії загострення) лівошлуночкова недостатність. Потенційно небезпечними хворобами в плані розвитку кардіальної астми вважаються: миготлива аритмія, тріпотіння передсердь та супроводжуються високим тиском пароксизмальні форми артеріальної гіпертензії. Серед інших причин синдрому виділяють:

  • аневризма серця;
  • інфаркт міокарда;
  • аневризму аорти;
  • гострий міокардит;
  • нестабільну стенокардію;
  • мітральний стеноз;
  • внутрипредсердный тромб, що впливає на спорожнення серцевої камери під час систоли;
  • внутрішньо пухлина серця;
  • пневмонію;
  • порушення мозкового кровопостачання;
  • стрес;
  • гиперволемию.

Симптоми

Ознаками швидкого настання серцевого нападу задухи служать виникли у попередні 2-3 дні стиснення в грудях, покашлювання, що посилюється в горизонтальному положенні. Клініка кардіальної астми, як правило, проявляється вночі (під час сну) внаслідок збільшення притоку крові до легеневої тканини. Хворий прокидається від різкої нестачі кисню і наростаючої задишки, через деякий час переходить у задушливий сухий кашель.

Під час нападу астми людина прагне прийняти вертикальне положення. Стан хворого характеризується як порушена, з'являється панічний страх смерті. При первинному огляді спостерігається ціаноз носогубного трикутника, підвищення артеріального тиску, прискорене серцебиття (тахікардія). В ході аускультації відзначаються мізерні хрипи в нижніх відділах легень. Тривалий напад тягне за собою куди більш серйозні симптоми серцевої астми:

  • холодний піт;
  • сірий ціаноз;
  • ниткоподібний пульс;
  • занепад сил;
  • різке зниження тиску;
  • набухання вен на шиї;
  • порушення серцевого ритму;
  • рефлекторний бронхоспазм;
  • рясну пінисту мокротиння.

Діагностика

Кардіальна астма вимагає специфічного лікування, яке неможливе без постановки правильного діагнозу. Як правило, проводиться диференціальна діагностика з метою виключення інших серйозних патологій типу гострого стенозу гортані, задишка на фоні уремії та інших станів. Основними способами виявлення кардіальної астми є рентгенограма грудної клітини, аускультація серця. В якості додаткових методів діагностики серцевого задухи виступають:

  • ЕКГ;
  • ехокардіографія;
  • МРТ;
  • коронароангіографія.

Крім цього, велику роль у з'ясуванні етіології нападів астми грають об'єктивний огляд і анамнез хвороби. При серцевому задуха, що проходить з характерним рефлекторним бронхоспазмом, діагностичне значення має вік пацієнта. Так, для виключення бронхіальної астми враховують вік пацієнта на момент появи перших симптомів хвороби. Як правило, сердечне задуха розвивається у дорослих жінок і чоловіків.

Невідкладна допомога

Застосовувати лікарські засоби для купірування тяжкого нападу астми може тільки кваліфікований медперсонал. У цій ситуації вкрай небезпечно покладатися на власні сили, і вводити препарати самостійно. Тим не менш ніхто ні від чого не застрахований, тому не виключені випадки, коли хворому або його близьким доведеться вжити заходів щодо купіруванню серцевого нападу задухи. Внаслідок цього корисно знати алгоритм дій, по якому проходить невідкладна допомога при серцевій астмі:

  1. Внутрішньовенне введення Морфіну або Фентанілу з 0,5 мл Атропіну.
  2. Крапельниця з діуретичними розчинами (Фуросемід 2-8 мл).
  3. Киснева інгаляція.
  4. Накладення джгутів на кінцівки.
  5. Внутрішньовенне введення специфічних препаратів, наприклад, Дигоксину (2 мл в концентрації 0,025%) і Строфантину (1 мл з концентрацією 0,05%).

Лікування серцевої астми

У більшості випадків легкий приступ може купуватися самостійно самим пацієнтом, але щоб уникнути важких ускладнень варто довіритися досвідченим фахівцям. Лікувальні заходи під час загострення астми спрямовані на зниження емоційної напруги пацієнта, придушення рефлекторного збудження дихального центру нервової системи і зменшення навантаження на малий коло кровообігу. Так, при серцевому задуха з болем і сильною задишкою показано наркотичні анальгетики (Морфін, Пантопон).

Полегшити стан хворого під час нападу астми можна за допомогою сублінгвального прийому 2-3 таблеток Нітрогліцерину з обов'язковим контролем тиску. У більшості випадків серцевого задухи потрібно внутрішньовенне введення специфічних ліків (Дигоксин, Строфантин). При всьому цьому стає очевидно, що народних способів купірування нападів кардіальної астми не існує.

Прогноз

Результат серцевого задухи здебільшого залежить від первинної патології, внаслідок якої стався напад. Прогноз кардіальної астми в основному несприятливий. Проте нерідко комплексне лікування допомагає домогтися стійкої ремісії серцевого задухи на довгі роки. При цьому вкрай важливо серйозно ставитися до профілактики нападів, що складається головним чином в тому, щоб своєчасно лікувати ішемічну хворобу і серцеву недостатність, попереджати розвиток інфекційних патологій.

Відео: напад серцевої астми

Серцевий напад || Як розпізнати і надати першу допомогу при серцевому нападі? || Проект +1

Відгуки

Ольга, 38 роківВід кардіальної астми страждав батько. Можу сказати, що це дуже страшна картина, коли близька людина буквально задихається на очах. Доводилося постійно бути напоготові і контролювати його тиск. Під рукою постійно було Нітрогліцерин, гіпотензивні препарати і діуретики. "Швидку" довелося викликати лише раз.
Борис, 55 роківВже більше року страждаю від кардіальної астми. Спочатку брав симптоми цього захворювання за банальну алергію, поки не стався важкий напад з подальшою госпіталізацією і складним лікуванням. Треба сказати, що відновлення пройшло на подив швидко. У результаті незабаром вдалося повернутися на колишнє місце роботи.
Ганна, 27 роківКардіальна астма є важкою недугою, який, якщо не контролювати стан хворого, здатний в два рахунки унести життя людини. У мами теж був цей синдром. В одну з ночей вона прокинулася від нестачі повітря і почала панікувати. На тлі емоційного збудження симптоми загострилися і розвинувся набряк легенів, але все обійшлося.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!