Симптоми серцевої недостатності

Хвороби одного з найбільш значущих органів людини – серця вивчаються більш кількох століть. У списку таких серйозних захворювань значитися серцево-судинна недостатність. Недуга нерідко відбивається на здоров'я і призводить до значних ускладнень, якщо симптоми серцевої недостатності не помітити вчасно. Симптоматика серйозного відхилення залежить від різних факторів, статевої належності й віку людини. Постараємося з'ясувати, які бувають ознаки серцевого захворювання, як виглядає картина симптомів у жінок, чоловіків, дітей і літніх людей.

Що таке серцева недостатність

Серцево-судинна недостатність, яку ще називають застійної, виражається набором певних ознак і клінічних симптомів, що виділяються на загальному фоні розладу кровообігу. «Мотор» та його клапани просто не можуть забезпечувати потрібною кількістю крові всі тканини і органи. Перебіг серцевої хвороби, кількість та інтенсивність її симптомів, наявність особливостей розвитку патології залежить від багатьох та важливих моментів. Почнемо з основних типів важкого серцевого захворювання. Класифікація по швидкості посилення симптомів:

  • гостра серцева недостатність;
  • хронічна серцева недостатність.

Ще хвороба серця підрозділяється на левожелудочковый, правошлуночкова і тотальну недостатність (залежить від шлуночка, який сильніше вражений патологією). Існує ще й класифікація за походженням відхилення: миокардиальная, перевантажувальна, змішана форми. Серцеве захворювання ділять на кардиогенное (первинне) і не кардиогенное (вторинне), що визначається за первісної «поломки» скоротливої діяльності міокарда або припливу крові венозного типу. Поділ судинної патології серця за рівнем тяжкості – I, II, III, IV ступінь.

Основні симптоми хвороби

Кожне порушення кровообігу – це пряма небезпека для людського організму. Для вдалого і повного зцілення від серцевого недуги необхідно своєчасно виявити симптоми серцево-судинних захворювань. Специфічні ознаки розладу насосної функції визначаються не тільки постраждалим відділом серця, але і ступенем недостатності. Якщо людина відчуває навіть незначний ознака, що вказує на серцево-судинне захворювання, йому потрібна невідкладна допомога, лікування медичними препаратами за рецептом кардіолога.

Кашель

Частий симптом діагнозу «серцева недостатність» – це нападоподібний, сухий кашель. Застій крові внаслідок слабкого функціонування лівого серцевого шлуночка є причиною збору рідини в легенях. В основному людина починає кашляти після важких фізичних навантажень. Такий неприємний ознака хвороби серцево-судинної більшістю людей сприймається як реакція на хронічні недуги (наприклад, бронхіт). Цей факт призводить до того, що пацієнти майже ніколи не скаржаться на кашель при опитуванні лікаря-кардіолога, вважаючи, що проблеми з серцем ні при чому.

Серцева астма

У разі серцево-судинної недостатності виникає серцева астма, якій властиві напади задухи. Викликаються такі ознаки гострої різновидом захворювання лівого відділу серця. Астма завжди атакує несподівано (в основному вночі), починаючись з сухого кашлю. Напад активізується різко, з відчуття нестачі повітря, перетікає в серйозну задишку, а потім в даний ядуха. Цей ознака серцево-судинного відхилення від норми дуже небезпечний, тому вимагає прийняття термінових заходів.

Набряки

Наступний симптом серцевої недостатності – набряки. Перший час у хворого з'являється невелика набряклість гомілок і стоп. Пізніше набряки повністю розосереджуються на ногах. Набряки при серцевій недостатності стає помітною до вечора, зникаючи вранці. Коли хвороба прогресує, то набряки приймають щільну форму і тримаються постійно. Якщо набряк на тлі серцевого застійного захворювання розвивається довше, то помітно збільшуються в розмірах стегнова та голенная частину ніг. Таблетки або будь-яке інше засіб тут не допоможуть, варто звернутися до кардіолога.

Задишка

Частий важкий ознака серцево-судинної недостатності – задишка. У хворого частішає дихання, він здійснює глибокі вдихи і видихи. Перший час серцева задишка з'являється виключно при сильної фізичної діяльності (наприклад, швидкий підйом по сходах). Через певний період, коли недостатність прогресує, людина відчуває задишку навіть в процесі звичайної бесіди або в спокійному бездеятельном стані. Якщо виявлено такий симптом небезпечного для здоров'я серцевого захворювання, то краще звернутися до лікаря без зволікань.

Болі в серці

До явних ознак небезпечної серцевої недостатності ще відносять болі в області серця. Такий ознака захворювання часто дає про себе знати. Колючі та гострі больові відчуття сигналізують про спазмах коронарних судин, що призводять до нестачі живлення серця. Ще такі неприємні відчуття називають стенокардію. Виникають стенокардичні болі по причині низької температури, фізичного навантаження, стресових ситуаціях. Якщо напад болю швидко закінчився, а через деякий час знову повторився, слід обов'язково проконсультуватися з кардіологом.

Перші симптоми

Для серцево-судинної недостатності характерний відчутний дискомфорт для життя людини, який хворіє. Це незатишне стан через час переростає у симптоматику сталого виду. Симптоми серцевої недостатності з'являються у різностатевих осіб різних вікових категорій. Серцеве захворювання частіше зустрічається у чоловічої статі працездатного після 40 років. У жінок критичні вікові показники – від 55 років. Коли з'являються ранні ознаки серцево-судинного захворювання, варто поставитися до цього максимально серйозно і якомога швидше почати лікування.

У чоловіків

Симптоми серцево-судинної патології у чоловіків різноманітні. Їх просто помітити, якщо відповідально ставиться до свого самопочуття. Оскільки сильна стать частіше переносить серцеві захворювання, то здоров'я серця завжди на першому місці. Фахівці радять частіше відвідувати кардіолога, особливо тим чоловікам, вік яких уже перейшов за планку в 40 років. Якщо не виявити серцеву недостатність на ранніх термінах, то вона може спричинити за собою тяжкі наслідки та ускладнення. Отже, ознаки серцево-судинного захворювання у представників чоловічої статі:

  • посиніння кінчика носа, пальців, підборіддя, вух;
  • незначна жовтушність на шкірі;
  • збільшення вен на шиї;
  • набряклість деяких частин тіла;
  • виділення піни з носа та рота;
  • задишка різного рівня (до нападів ядухи);
  • сухий кашель або з мокротами у вигляді піни;
  • збільшення печінки;
  • вологий хрип в легеневій області (чути на відстані);
  • вимушене сидіння (часто з ногами, опущеними вниз).

У жінок

Особливості серцевої патології у жінки викликають потребу здійснення медичних обстежень і порівняння з іншими схожими за симптоматиці захворюваннями серця. Симптоми жіночої серцево-судинної патології трохи відрізняються від ознак захворювання у чоловіків. Пов'язано це з різноманітними моментами. Головне виявити серйозну недугу на ранній стадії, орієнтуючись на його перші симптоми. Захворювання серцева недостатність у жіночої статі характеризується відмінними рисами:

  • у порівнянні з чоловіками, у жінок не так сильно відчуваються болі в грудях (частіше не здавлювання, а печіння);
  • ранні ознаки серцевої недостатності виникають значно раніше;
  • нерідко з'являється печія, неприємні відчуття у черевній порожнині, нудота і блювання;
  • значні болі переважають у місцях між лопатками, в спині, шиї, обох руках, нижньої щелепи;
  • сильна задишка, сухий кашель;
  • прогресування серцево-судинної недостатності у жіночої статі більше пов'язане з емоційними переживаннями, в меншій мірі з фізичними навантаженнями.

Дізнайтеся також, які буваютьсимптоми ВСД у жінок.

У дітей

Завчасне діагностування серцево-судинної хвороби у маленької дитини або підлітка дуже важливе, але не завжди реальний. Головний показник – дбайливі батьки. Якщо вони уважно спостерігають за малюком, який народився без відхилень, то захворювання буде визначено на початковій стадії розвитку. Симптоми дитячої серцевої недостатності та рівень їх вираженості видозмінюються відповідно до вікової категорії, тривалості недуги. Основна класифікація недостатності у дітей і підлітків:

  • поява тахікардії (прискорене серцебиття до 90 ударів);
  • відчутна задишка;
  • швидка і часта стомлюваність;
  • потемніння в очах, запаморочення, втрата свідомості;
  • тривожний поганий сон;
  • блідість шкіри;
  • специфічна набряклість по всьому тілу;
  • посиніння пальців на руках і ногах, губ;
  • часте зригування (у новонародженої дитини);
  • нападоподібний кашель і легеневий хрип.

У літньому віці

У людини середній віковій категорії клінічні симптоми серцево-судинної патології характерні виражені більш явно, ніж у осіб похилого віку. У літніх людей з проблемами серця хвороба проявляється за двома сценаріями. Недостатність іноді протікає з мінімальними ознаками. В іншому випадку для застійного недуги характерні різноманітні клінічні симптоми при наявності яких за дестабілізацію здоров'я відповідають особливо хто хворіє органи (мозок, нирки). Незалежно від симптоматики хвороби, слід вчасно звертатися за медичною допомогою.

Ознаки серцевої недостатності у осіб похилого віку, прогресують дуже швидко, тому їх своєчасне виявлення критично важливо для здоров'я і життя людини в роках. Ранні симптоми у літніх осіб:

  • значне посилення нападів сухого або вологого кашлю;
  • часта, підвищена стомлюваність без особливих на те причин;
  • потемніння в очах, запаморочення, іноді непритомність;
  • нестабільний, чуйний сон;
  • вушний шум;
  • зменшення розумової працездатності;
  • зниження фізичної активності;
  • сильне збудження, яке замінюється тривалою важкою депресією.

Дізнайтеся все про хвороби брадикардія серця.

Відео про симптоми при серцевій недостатності

Попереджений завчасно про хвороби – озброєний. Спеціально для тих людей, які уважно стежать за своїм здоров'ям і станом своїх близьких, на нашому ресурсі розміщено цікаве відео. Пізнавальний відеоролик надає корисну інформацію про різновиди, симптоми серцево-судинної недостатності. Ви дізнаєтеся, як виявити ознаки серцевого захворювання максимально швидко, уникнути можливих ускладнень, вчасно звернувшись за допомогою до фахівців. Ознайомтеся з відео, постарайтеся запам'ятати ознаки серцевої недостатності і будьте здорові.

Симптоми серцевої недостатності

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!