Лікувальний стіл 4 при захворюваннях кишечника для дітей і дорослих - обмеження дієти і зразкове меню на тиждень

Дієтичний четвертий стіл позиціонується як лікувальне харчування для осіб, які скаржаться на біль в кишечнику і шлунку, пацієнтам з діагнозами: коліт, розлад кишечника, ентероколіт, дизентерія. Ця дієта тривала, тому дотримуватися її доведеться навіть після виписки з лікарні.

Дієта 4 при захворюваннях кишечника

Режим харчування і список продуктів для цього столу були розроблені в тридцятих роках минулого століття лікарем Певзнером. Проте популярність система не втратила, і досі затребувана пацієнтами, що страждають від регулярних розладів ШКТ. Стіл номер 4 – це особливий режим харчування, який спочатку покликаний знизити процеси гниття в кишечнику і відновити внутрішню оболонку шлунка.

Призначається дієта при захворюваннях кишечника гострої або хронічної форми: колітах і ентероколітах, запорах або діареї, розладах травлення, дизентерії кишечника та інших свідченнях розлади травного тракту. Мета такого харчування – знизити споживання білкової їжі, обмежити надходження в організм жирів і вуглеводів до мінімального порогу норми. Стіл 4 по Певзнеру прийнято поділяти на підвиди, у кожного з яких своє призначення.

Дієта 4а

Це лікувальне харчування призначається дорослим, кишкові захворювання яких протікають з переважанням бродильних процесів, та пацієнтам з різко вираженими загостреннями хвороби і діареєю. Стіл 4а є неповноцінним, а його меню і рецепти одноманітні, тому таке харчування призначається тільки на короткі терміни – 2-5 днів. Енергетичний склад споживаних страв на добу не повинен перевищувати 1600 ккал.

Дієта 4б

Лікувальний стіл 4 з позначкою «б» прописують всім хворим в період загострення хронічних запальних процесів в кишечнику, які супроводжуються патологіями печінки, жовчовивідних шляхів, нирок і підшлункової залози. Стіл 4б є фізіологічно повноцінним і рекомендується на тривалий термін. Добова харчова цінність страв не повинна бути більше 2900 ккал.

Дієта 4в

Цей режим харчування призначається на першому тижні всім пацієнтам, що перенесли хірургічне втручання в області шлунка або операцію на кишечнику, а також людям, що йдуть на поправку після гострого запального процесу, в якості перехідного пункту від лікувального стола до загального. Порівняно з іншими підвидами, стіл 4в менш щадний. Його енергетична цінність 3140 ккал.

Дієта 4 для дітей

У випадках виявлення гострого або хронічного коліту у дітей, дисбактеріозу кишечника або загальній слабкості в роботі ШКТ лікування дитини з допомогою дієтичного харчування завжди починається з розвантажувальної дієти. У перші кілька днів дитині дають пити тільки чай або лікувальні мінеральні води з розрахунку віку та стану дитини. Тільки після цього призначається спеціальна дієта номер 4 для дітей.

Принципи цієї дієти для дитини залишаються незмінними, скорочується лише обсяг споживаних страв і їх калорійність. Дієта при розладі кишечника у дітей передбачає харчування невеликими порціями до 6 разів за добу. Кожне блюдо для дитини має бути приготовлено щадними методами термічної обробки продуктів: на пару, тушкувати або запікати.

Дієта 4 стіл – що можна, що не можна

Щоб не спровокувати розлад кишечника або загострення хвороби, слід пам'ятати, що з продуктів цьому сприяє. Біля лікувального харчування дієта 4, список продуктів, заборонених до вживання, наступний:

  • холодні страви чи напої: вода, морозиво, молоко;
  • лимонад;
  • будь-який алкоголь;
  • напій, що містить цукор;
  • мед або солодкі страви;
  • продукти, які містять органічні кислоти: капуста, кабачки і баклажани, морські молюски;
  • фрукти і овочі з пектинами: брусниця, айва, журавлина, груша, виноград, буряк;
  • їжа, яка містить грубу клітковину: житній хліб, випічка, жилаве м'ясо, бобові культури, ячмінь;
  • занадто солона, гостра або пряна їжа: оцтова кислота, гірчиця, кетчуп, каву.

В дієтичний стіл 4 по Певзнеру дозволяється включати наступні види продуктів:

  • Їжу з білкової групи: м'ясо кролика, телятину, курку або індичку, нежирну рибу, сир.
  • Крупи: овес, манка, рис або гречка.
  • Напої і відвари з шипшини, чорної смородини, киселі і несолодкі соки.
  • Овочі у вареному вигляді або в бульйоні.
  • Яйця, але не більше одного за добу.
  • випічка: пшеничний хліб не першої свіжості, дієтичне печиво, сухарі пшеничні.

Дієта 4 – меню на тиждень

Щадна дієта при ентероколіті, коліті, інших розладах виписується на тривалий термін. Тому меню повинне бути повноцінним, а його головною метою – нормалізація роботи всіх відділів ШКТ. З технологічних процесів підходять всього чотири: варіння, запікання, приготування на пару або гасіння. Готувати потрібно так, щоб їжі вистачало на один прийом їжі. Використовувати будь-які жири під час готування категорично заборонено, але дозволяється додавати шматочок вершкового масла у вже готову їжу. Зразкове меню дієти 4 на тиждень можна скласти за таким принципом.

Сніданок

Перекус

Обід

Полуденок

Вечеря

День перший

Вівсяна каша на воді, зелений чай.

Збитий сир без цукру.

Рибний бульйон з картоплею.

Суфле з курятини.

Паровий омлет, Відвар з сушеної чорниці.

День другий

Рисова каша, 2 шт. галетного печива, чай.

Пюре з яблук.

Парові котлети, бульйон з овочів.

Кисіль, 2 сухаря.

Яйце пашот, шматочок хліба, чай.

День третій

Манка на воді, відвар шипшини.

Фруктовий пудинг.

Суп з рисом на слабкому курячому бульйоні.

Йогурт, 2 печива.

Фрикадельки з індички з соусом, трав'яний чай.

День четвертий

Гречана каша, сир.

Ягідне желе.

Манний суп, з шматочками м'яса, рибні котлети, каша.

Кисіль, галетне печиво.

М'ясне суфле, сирний пудинг, чай.

День п'ятий

Омлет на пару, сухарик з чаєм.

Печене яблуко.

Гречаний суп на курячому бульйоні, тушкований кролик.

Трав'яний відвар, сухарик.

Парові котлети, гречка.

День шостий

Манний пудинг, відвар трав.

Молочне суфле.

Рибний супчик з морквою, рибна котлета, гречка.

Кисіль,печиво.

Омлет на пару, манна каша.

День сьомий

Перетертий сир, неміцний зелений чай.

Варене яйце.

Суп з гречаної січкою, рисову кашу з котлетами з телятини.

Чай із печивом.

Манка з перетертим м'ясом, чай.

Відео

EKMed — Лікувальна дієта (СТІЛ №4 (Гострі і хронічні захворювання кишечника з діареєю)

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!