Як харчуватися після видалення жовчного міхура

Певні зміни в організмі людини може викликати хірургічне втручання. Впливають операції на обмін речовин і травлення. Тому завжди важливо для швидкого відновлення організму, дотримуватися приписи лікаря. Харчування після видалення жовчного міхура покликане забезпечити нормальну роботу жовчовидільної функції. Існують різні види дієт для нормалізації обміну речовин в подальшому лікуванні і відновленні організму, так і відразу після операції.

Як харчуватися після видалення жовчного міхура

Причиною запалення органу може послужити нерегулярне харчування, їда в сухом'ятку. У таких випадках жовч має властивість накопичуватися в міхурі. Це загрожує зносом його стінок і подальшим проривом в черевну порожнину секрету. Можливе утворення каменів в органі. Всі перераховані моменти можуть призвести до смерті пацієнта. Для запобігання такого сценарію жовчний міхур видаляють за допомогою лапароскопії.

Жовч в організмі служить допоміжним речовиною для забезпечення процесу травлення. Вона складається із з'єднань жовчних кислот. Образовываясь і збираючись в печінці, жовч надходить далі в міхур. Він контролює виділення секрету в дванадцятипалу кишку. При видаленні жовчного міхура втрачається контроль подачі секрету. Для нормалізації цього процесу існує ряд рецептів. Так як жовч складається з кислот, є ризик виникнення у дванадцятипалій кишці деструктивних утворень. Щоб не виникало подібних проблем, слід дотримувати деякі правила.

Дієта після операції

Важлива складова на шляху до одужання – це харчування після операції по видаленню жовчного міхура. Основним завданням є повернення до нормального способу життя після холецистектомії. У післяопераційний період обов'язковий контроль над кількістю споживаної рідини. Перші години слід лише змочувати губи і трав'яними відварами полоскати порожнину рота. Перший прийом води дозволяється через добу. Вона повинна бути обов'язково без газу.

Що можна їсти після операції? По закінченні трьох діб дозволяється додати в раціон слабозаваренний несолодкий чай і нежирний кефір. Максимально допустима кількість рідини в цей період не повинна перевищувати 1,5 літра. Кількість споживаної їжі – 200 грам на порцію. Дієта при видаленні жовчного міхура методом лапароскопії:

  • білкові омлети;
  • варена риба;
  • фруктові або овочеві соки;
  • товчена картопля;
  • легкі супи.

На п'яту добу лікувальної дієти хворому дозволяється вживати борошняні вироби, але не більше ста грамів на добу. Це може бути хліб (білий), дієтичне печиво. До восьмого дня дієти після операції кількість споживаної води можна збільшити від півтора до двох літрів. Дієта:

  • подрібнені каші (гречка, овес) на молоці;
  • варена риба;
  • дрібно порізане варене м'ясо;
  • сир;
  • молоко і кефір.

Наступним етапом є перехід на щадну дієту. Триває вона до півтора місяців. Їсти потрібно невеликими порціями. Приготування їжі на пару і методом варіння – відмітна риса харчування після холецистектомії. Смажена і гостра їжа не вітаються. Список страв щадної дієти виглядає так:

  • тушковані овочі;
  • риба, м'ясо (відварені);
  • легкі овочеві супи (без піджарки);
  • котлети (на пару);
  • картопляне пюре;
  • каші на молоці;
  • фруктові, овочеві соки.

Через 3 місяці

Основний акцент необхідно робити на білкову їжу (варені мідії, креветки, кальмари). Вона допомагає розрідити жовч. Вживання алкоголю, жирної і гострої їжі категорично заборонено. При нормальному протіканні лікування, коли відсутні больові відчуття, варто розширити раціон харчування. Доречно вживання продуктів, які покращують процес жовчовиділення. Серед них ви знайдете:

  • овочі;
  • фрукти;
  • рослинне масло.

Харчування через рік

При дотриманні правил дієти до року, до цього часу настане нормальне функціонування шлунково-кишкового тракту. Нормалізує виділення жовчі у дванадцятипалу кишку. Проте забувати про заборонені продукти не варто. Продовжуйте харчуватися вареною їжею. Часто після операції відбувається неконтрольований набір ваги. У цьому проміжку він нормалізується, що є позитивним результатом.

Меню 5 дієти після видалення жовчного міхура

Необхідно дотримуватися дієти no5 протягом трьох місяців після виписки із стаціонару. Вона показана при цирозі печінки, холециститах, гострих та хронічних гепатитах, жовчнокам'яній хворобі. Дієта номер 5 складається з білків і вуглеводів при обмеженні жирів. Виключаються смажені продукти, що містять багато холестерину. Ознайомтеся з примірним меню дієти номер 5. Воно складається з двох сніданків, обіду, полудня і вечері:

  1. Сніданок номер один: вівсяна каша на молоці, сир зі сметаною, чай.
  2. Сніданок номер два: печене яблуко.
  3. Обід: овочевий суп на пісному маслі, курка варена, молоко, рис, компот.
  4. Полудень: відвар шипшини.
  5. Вечеря: варена риба, картопляне пюре, сирна ватрушка, чай.
  6. Перед сном – кефір.

Відео

Представлене відео, розташоване нижче, пояснює, чому важливо приділяти увагу дробовому харчуванню після холецистектомії. Ведучий і запрошений доктор за допомогою наочного прикладу показують, як розподілити вживання їжі по годинах. Також перераховуються наслідки неправильного харчування без жовчного міхура. Слідуючи рекомендаціям, даним у відео, ви дізнаєтеся, як можна схуднути за допомогою дієти.

Відгуки

Олена, 28 роківРік тому у мене був видалений жовчний міхур. Лікар порекомендував дотримуватися суворого дієтичного раціону. Кілька місяців я не вживала алкоголь, жирну, перчене. Дієта при відсутності жовчного міхура зовсім проста. Через півроку я почала жити повноцінним життям, дозволяю собі всього потроху.
Ігор, 44 рокиВидалили жовчний давно, приблизно 7 років пройшло. Після виписки я забув про харчування без жовчного міхура, хоча мені його прописали. Результат – мене почала мучити сильна печія, постійна відрижка, я набрав зайвих 30 кілограм. Коли зрозумів, що допустив помилку, почав дотримуватися режиму, схуд, повернулося хороше самопочуття. Раджу прислухатися до рекомендацій лікарів.
Ганна, 31 рікУ минулому році довелося видалити жовчний міхур. Я правильно харчувалася два місяці, виключивши з щоденного меню копченості, гостре, жирну їжу. З часом раціон значно розширився, я балую себе «шкідливими» стравами, але в міру. Найголовніше – приймати їжу часто, але невеликими порціями.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!