Ішемія головного мозку - що це таке: симптоми і лікування

Старшому поколінню добре відомо, що таке ішемія мозку, а молодим краще не знати. Це небезпечне захворювання, яке стає наслідком кисневого голодування, при цьому порушується струм крові по судинах в напрямку кори головного мозку. Розвивається частіше у дорослих, але в педіатричній практиці не виключені випадки дитячої захворюваності.

Що таке ішемія головного мозку

Мова йде про хронічний діагноз, при якому кров не забезпечує клітини мозку необхідними порціями кисню. Це означає, що не надходять поживні речовини, необхідні для дотримання природних функцій мозкових структур. Ішемія головного мозку за останні роки частіше прогресує у дитячій невралгії, з раннього дитинства робить дитину вічним відвідувачем лікарень і поліклінік. У реальності це не окреме захворювання, а наслідок патологічного процесу, протягом якого одного разу було проігноровано.

Хронічна ішемія головного мозку

Для відновлення системного кровотоку потрібне тривале лікування за рекомендацією лікаря, однак гарантії стійкого ефекту зовсім відсутні. В більшості випадків розвивається хронічна ішемія мозку, яка характеризується частою зміною періодів ремісії і активній стадії недуги. Це може бути ускладнення атеросклерозу або самостійно прогресуюча хвороба на тлі втрати еластичності стінок судин, порушеного кровообігу. Обширне ураження нервових клітин складно піддається відновленню, тому хронічна хвороба вже невиліковна.

Гостра

Біль виникає різко і несподівано, що властиво активній фазі характерного недуги. Гостра ішемія вважається передінсультному стані, прогресує стихійно, приковує до ліжка, вимагає негайного проведення реанімаційних заходів. Характерні симптоми ischaemia складно не помітити, практично неможливо придушити без прийому медикаментів. Необхідно термінове лікарське втручання, оскільки серед наслідків зазначеного недуги лікарі виділяють летальний результат, інвалідність.

У новонародженого

Проблеми зі здоров'ям можуть виникнути відразу при появі дитини на світ. Серед таких акушери виділяють вкрай неприємний діагноз – ішемія головного мозку у новонароджених. Передують рецидиву родові травми, кисневе голодування при виношуванні плоду і в процесі слабкої пологової діяльності. Визначити головні причини патології складно, завдання лікарів – вчасно виявити недугу, забезпечити лікувальні заходи для його швидкого зникнення. Провокуючі фактори можуть бути такими:

  • порушена структура та знижена прохідність артерій;
  • закупорка судин вагітної при виношуванні плоду;
  • неправильне харчування майбутньої матусі;
  • тромбоз важкої форми;
  • підвищений показник шкідливого холестерину в крові малюка.

Симптоми

В активній фазі хвороба розвивається стрімко. Симптоми ішемії мозку не просто викликають тривогу за своє здоров'я, а стають причиною паніки для клінічного хворого. Все починається з легкого запаморочення і незначних стрибків тиску, але надалі тільки набирає обертів ішемія головного мозку – що це таке, допоможе визначитися фахівець. У домашніх умовах рекомендується звернути увагу на такі ознаки захворювання:

  • систематично напади мігрені;
  • зниження функцій пам'яті;
  • нудота, рідше – напади блювоти;
  • зниження чутливості;
  • часті непритомність.

Лікування

Щоб забезпечити успішне лікування, потрібно своєчасна діагностика – томографія в обов'язковому порядку. Цим захворюванням необхідно займатися, інакше патологічні зміни в судинах носять безповоротний характер. З часом ішемічна хвороба провокує інсульт, робить пацієнта інвалідом в будь-якому віці. Ефективне лікування ішемії головного мозку включає дієту, застосування медичних препаратів, зміна звичного способу життя, ряд фізіотерапевтичних процедур. Тільки в цьому випадку після обстеження можна відновити кровотік.

Ішемічна хвороба головного мозку вимагає корекції повсякденного харчування, наприклад, людині краще відмовитися від споживання солоних і жирних страв, більший акцент робити на натуральних продуктах харчування. Крім того, шкідливі звички у вигляді паління та розпиття спиртних напоїв завдають шкоди судинам, сприяють формуванню великих вогнищ некрозу. Якщо говорити про методи консервативного лікування, лікарі пропонують вибирати наступні фармакологічні групи:

  1. Гіпертензивні засоби важливі для нормалізації кровопостачання, усунення порушень щодо нормальних показників АТ.
  2. Судинорозширювальні засоби у вигляді спазмолітиків нормалізують судинний струм крові, усувають зовнішню симптоматику ішемії мозку, яка турбує людину.
  3. Нейропротекторну препарати необхідні для скорочення чисельності епізодів, посилення процесу метаболізму на клітинному рівні, виключення ризику обширного інсульту.
  4. Ноотропні препарати. Ішемічна хвороба негативно позначається на стані органів ЦНС, а розслабити нервові закінчення, врегулювати емоційний фон допоможуть ноотропи.
  5. Ноотропоподобные засоби надають безпосереднє вплив на мозкові структури, запобігають розвитку ускладнень, наприклад, інсульту.

Ішемія головного мозку – лікування народними засобами

Якщо лікуватися одними таблетками, організм страждає від виснаження і надлишку «хімії». Такий стан може призводити до ускладнень, госпіталізації, викликає необхідність хірургічного втручання. Щоб цього не сталося, забезпечити стійкий терапевтичний ефект допоможе додаткове лікування ішемії народними засобами. Доречно таке призначення при першій мірі недуги, а в інших випадках результат нульовий. Ось хороші народні рецепти:

  1. Приготувати відвар буркуну відомим методом: з'єднати 2 ст. л. сировини з 500 мл окропу, перемішати і настояти. Приймати всередину по половині склянки тричі за добу.
  2. За тим же принципом можна приготувати крутий відвар дубової кори або м'яти, після використовувати всередину між проміжками трапези до 4 разів за добу.
  3. При першої та другої ступеня ішемії мозку можна вживати всередину свіжоприготований сік моркви в кількості 1 склянки вранці натщесерце. Для організму дуже корисно.

Профілактика

Небезпечним станом для кожної людини є ішемічна хвороба мозку. Тому необхідно своєчасно викреслити себе з групи ризику. Для цього якраз і передбачено доступна всім зацікавленим особам профілактика ішемії головного мозку. Незалежно від ступеня недуги, це офіційний діагноз, який має код МКХ 10. Щоб у майбутньому не потурбувала ішемічна атака головного мозку, важливо дотримуватися такі правила:

  1. Показано часті прогулянки на свіжому повітрі для живлення тканин життєво необхідним киснем.
  2. Займатися спортом, щоб підвищувати міцність судинних стінок, що допоможе уникнути церебральної ішемії головного мозку і не тільки.
  3. Залучати в повсякденність фізичні навантаження, але при цьому не перевантажувати власний організм.
  4. Уникати стресових ситуацій, уникати сильних емоційних потрясінь в будь-якому віці.
  5. Вибирати тільки вітамінізований раціон на кожен день, також корисна лікувальна дієта.

Відео

Проект «В ритмі життя» - Про захворювання – ішемія головного мозку розповідає лікар-невролог НГБ –

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!