Методи домашньої реабілітації після ішемічного та геморагічного інсульту

Повноцінне відновне лікування, ЛФК та фізіотерапія після інсульту важливі для реабілітації хворого. По ряду причин профільні центри та санаторії не завжди доступні, тоді актуальна реабілітація після інсульту в домашніх умовах. Хворому потрібен правильний догляд, масаж, дієта. Багато заново вчаться ходити. Все це вимагає великих зусиль від людини, що доглядає за близьким, який переніс напад.

Догляд за хворими після інсульту

Гостре порушення кровообігу в мозку має серйозні наслідки, аж до летального результату, що вижили пацієнти часто отримують інвалідність. Крім втрати мови, погіршення зору і пам'яті, обездвиженности, хворого можуть мучити:

  • безсоння (на неї скаржаться близько 60% пацієнтів);
  • галюцинації (частіше у літніх);
  • запаморочення, шум та біль у голові.

Всі ці особливості стану хворого потрібно брати до уваги, намагатися зрозуміти, що його мучить. Часто людина не може висловити свої проблеми словами, поки мова не відновиться хоча б частково. Можливості реабілітації після інсульту в домашніх умовах обмежені в порівнянні з лікувальними процедурами в профільних центрах. Вдома немає можливості встановити високотехнологічні тренажери, але дбайливий відхід і присутність поряд близьких людей дозволяють повернути хворого до життя.

Після ішемічного

З усіх випадків інсульту 80-85% за статистикою припадають на ішемічний. Він підрозділяється на три види:

  • тромбоемболічний, що виникає через тромбозу мозкових судин;
  • гемодинамічний, до якого призводить тривалий спазм судин мозку, спричинений нестачею поживних елементів;
  • лакунарный, проявляється у вигляді порушень у хворого органів почуттів, рухових функцій.

Після мікроінсульту, інсульту будь-якого ступеня тяжкості перший час хворому потрібен суворий постільний режим. Ішемічний напад може викликати ураження лівостороннього або правостороннього характеру, людину паралізує. При догляді за лежачим хворим важливо не давати йому довго перебувати в одному положенні потрібно перевертати його раз в 2-3 години.

Після геморагічного

При цьому виді інсульту відбувається мозковий крововилив. 30-60% перенесли велике мозковий крововилив впадають в кому, вмирають. Головне завдання на першому етапі, коли відновлення після інсульту тільки почалося, уникати пролежнів. Важливо навчитися правильно перевертати, саджати хворого, перекладати і піднімати його. На поведінку хворого впливає, яка частина мозку уражена, ліва або права. Процес повернення до повноцінного життя після захворювання починається в перші тижні і триває приблизно 1,5 року.

Лікування після інсульту в домашніх умовах

Забравши потерпілого від мозкового удару з лікарні, важливо продовжувати призначене медикаментозне лікування. Хворий повинен отримувати ліки, щоб кровообіг у мозку налагодилося. Для цього виписують такі засоби, як «Енцефабол», «Актовегін» (в таблетках і ін'єкціях), «Вінпоцетин», «Мексидол». З допомогою лікарської терапії мозок збагачується глюкозою і киснем. Щоб відновилися всі функції, необхідний комплекс заходів, що програма, спрямована на швидку реабілітацію хворого, що включає дієту, масаж, гімнастику, логопедичні заняття.

Дієта

Харчування після інсульту в перші два тижні здійснюється з допомогою чайної ложки. Їжу доводити до напіврідкої консистенції, протирати. Коли ковтання хворого відновиться, можна годувати більш твердою їжею. Виключіть продукти, що підвищують холестерин: випічку, здобу, все жирне. Складаючи меню, намагайтеся використовувати наступні продукти:

  • Зернові половину з них повинні складати цільнозернові (пшениця, рис, овес, кукурудза, гречка).
  • Овочі, квасолю, горох, темно-зелені та помаранчеві продукти.
  • Фрукти щодня, у свіжому, сушеному, размороженном вигляді.
  • Молочні продукти (нежирні).
  • Білки пісне м'ясо птиці, не щодня, іноді замінювати рибою, бобовими.
  • Жири горіхи, риба. Не готувати з маргарином, салом, вершкове масло давати в мінімальній кількості. Кращі рослинні олії.

Масаж

Його починають робити при ішемічному інсульті на 2-4 день, при геморагічному на 6-8. Перші процедури тривають від 5 до 10 хвилин, поступово подовжуються до півгодини. Курс включає 20-30 щоденних сеансів. Після перерви на термін півтора-два місяці масаж поновлюється. Якщо неможливо запросити масажиста, потрібно виконувати процедуру самостійно, брати уроки у професіонала або завантажити відповідну методику і проконсультуватися з лікарем.

Вправи після інсульту в домашніх умовах

Через 1-2 тижні, коли хворому стає краще, можна починати робити фізичні вправи. При реабілітації після інсульту в домашніх умовах доступна і легко здійсненна пасивна фізкультура, всі дії здійснює з хворим той, хто за ним доглядає. Корисні такі вправи:

  • Дихальна гімнастика. Хворого потрібно навчити повільно вдихати і видихати через трохи прочинені губи, при цьому промовляючи: «ж-ж-ж». Можна надувати кульку.
  • Дії з качалкою. Прокочувати її поверхні ступні, долоні хворого.
  • Пасивна зарядка. Згинати і розгинати по черзі руки і ноги лежачого на спині хворого.

Лікувальна гімнастика

Коли пацієнту вдається перше рух паралізованою кінцівки, починає відновлюватися чутливість, час привчати хворого до рухової активності, спочатку в ліжку, сидячи, потім стоячи, і потім можна переходити до повільних прогулянок. При реабілітації після інсульту гімнастика повинна займати 2-3 години щодня, не підряд, невеликими комплексами: перший тиждень 40 хвилин два рази, з другої — три рази в день.

Щоденна ходьба необхідна, коли хворий може встати. Можна ходити по квартирі з лижними палицями, в якості навантаження на руки. Відзначається позитивний вплив йоги на реабілітацію хворого, асани усувають розлади нервової системи. Відновлення зору після інсульту також прискорюється за допомогою спеціальних вправ на концентрацію і фокусування.

Відновлення мови

Чим більше при інсульті пошкоджений мозок, тим повільніше відновлюється мова. Успішна реабілітація мовлення відбувається протягом першого року, далі процес сповільнюється. Після інсульту залишаються дефекти вимови, до яких доводиться пристосовуватися. Хворому потрібні заняття з логопедичної програмі, постійне мовне спілкування з близькими, заучування скоромовок, читання вголос текстів.

Дізнайтеся кілька способів, як поліпшити пам'ять.

Відео про відновлення рухів після інсульту

Як відновити руху після інсульту

Відгуки

Антоніна, 39 роківТатові довелося перенести ішемічний інсульт, стан був важким. Виписавшись з лікарні, батько погано розмовляв, не міг ходити, оніміла права рука. Період повного одужання був довгим, майже два роки. Мама не здавалася, продовжувала працювати над реабілітацією папи, зараз він ходить, говорить, порається на дачі.
Олексій, 45 роківУ мене діабет, зайва вага, півтора роки тому ці проблеми призвели до микроинсульту. Лікар пригрозив розвитком захворювання, якщо я не сяду на дієту і не займуся собою. Веду здоровий спосіб життя, з помірними фізичними навантаженнями, боюся нападу. Скинув 25 кілограм. Піклуйтеся про своє здоров'я!
Марія 30 роківГеморагічний інсульт був у моєї мами, півроку тому. Це було жахливо, мама майже місяць не говорила, страждала безсонням. Потім це стан початок проходити, вона прийшла в себе. Курс реабілітації проходила будинку. Медсестра приходила ставити уколи, а я сама робила масаж. Головне — спонукайте хворих рухатися.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!