Очищення печінки буряком в домашніх умовах відваром, соком або квасом - рецепти народної медицини

Оскільки печінка є «людським фільтром», вона періодично потребує якісної чистки. Зробити це можна офіційними і альтернативними методами, причому в останньому випадку з мінімальними побічними ефектами і з користю для всього організму. Очищення печінки буряком в домашніх умовах особливо ефективно, тому передбачено відразу кілька надійних і загальнодоступних рецептів. Перш ніж приступити до тієї або іншої процедури, необхідно індивідуально проконсультуватися з лікарем.

Що таке очищення печінки

Виконуючи функцію «фільтра», печінку продуктивно чистить кров, пропускає через себе і виводить шлаки і токсини, захищає організм від шкідливої дії отруйних, токсичних речовин. Ця непарна залоза щодня піддається патогенного впливу з боку зовнішніх і внутрішніх факторів, тому гостро потребує систематичної «розвантаження». В іншому випадку має місце дисфункція печінки з подальшою інтоксикацією всього організму. Щоб підтримати роботу цього органу, можна з користю для здоров'я використовувати народні засоби.

Чищення печінки буряком

Щоб в щадному режимі відновити функції цього непарного органу, рекомендується скористатися корисними властивостями буряків. Цей коренеплід дозволений до застосування навіть при хронічних захворюваннях органів ШЛУНКОВО-кишкового тракту, оскільки рецидиви основного захворювання повністю виключені. В цілях профілактики хвороб печінки можна їсти відварну буряк або готувати свіжий сік, але в цьому випадку позитивна динаміка виражена слабо. Щоб домогтися стійкого і тривалого ефекту, необхідно дотримуватися певної схеми вживання коренеплоду.

Користь

Смак сирої або вареної буряків подобається далеко не всім пацієнтам, але заради кінцевого результату та власного здоров'я можна потерпіти. Головною перевагою такого методу чищення печінки є його безпека, надійність, ефективність, доступність в домашніх умовах. До того ж, лікарі роблять акцент на корисних властивостях самого коренеплоду:

  • завдяки присутності в натуральному складі беатина, буряк ефективно чистить і зміцнює судини, підвищує їх еластичність і ущільненість, при цьому забезпечує м'яке дію;
  • подовжує період ремісії багатьох серцево-судинних захворювань, є профілактикою варикозного розширення вен;
  • коренеплід є надійною профілактикою і лікуванням атеросклерозу, гіпертензії, забезпечує нормалізацію артеріального тиску;
  • сприяє прискореної регенерації травмованої слизової оболонки шлунка, затягує виразки на стінках органу, лікує гастрит і навіть виразку;
  • бере участь у виробленні жовчі, стимулює природний процес травлення, підвищує всмоктування вітамінів і мікроелементів, перешкоджає застою шлаків і калових мас, відкладення солі;
  • стимулює природний процес метаболізму, перешкоджає відкладенню зайвих кілограмів і розвитку однієї з стадій ожиріння;
  • буряк містить природні антиоксиданти, тому сприяє видаленню вільних радикалів, омолодженню дерми, перешкоджає природним процесам старіння шкіри;
  • активізує місцевий імунітет, є корисним тонізуючим засобом для зміцнення всього організму;
  • регулює роботу щитовидної, підшлункової та статевих залоз, є ефективною профілактикою залізодефіцитної анемії;
  • завдяки вмісту в помірній кількості хлору, коренеплід додатково чистить жовчний міхур, протоки, нирки.

Як чистити печінку буряком

Знаючи, чим корисна буряк для печінки, лікарі рекомендують пацієнтам цей доступний метод чищення людського фільтра. Володіючи бактерицидними властивостями, коренеплід не тільки знімає запалення, але і успішно бореться з патогенною флорою. Перш ніж почати чистку, потрібно проконсультуватися з фахівцем, пройти позаплановий УЗД органів очеревини для виключення каменів у нирках, печінці і жовчному міхурі. Інші підготовчі заходи описані нижче:

  1. Почекати з очищенням печінки буряком при рецидивуванні основного захворювання, в разі загострення грипу, ГРВІ, застуди.
  2. За кілька діб до чищення печінки потрібно дотримуватися легкої вегетаріанської дієти, а в день очищення вживати тільки зелені яблука.
  3. Таке домашнє очищення дозволено проводити не більше 2 разів за рік, оптимальний період – осінь і весна.
  4. Зважаючи гострого дефіциту кальцію, калію, магнію та інших важливих для організму мікроелементів, лікарі додатково призначають пероральний прийом аптечних полівітамінних комплексів.

Варений буряк

При варінні коренеплід зберігає більшу частину корисних властивостей, набуває приємний смак, м'яку структуру. За кілька днів до проведення процедури потрібно сісти на лікувальну дієту – пити кефір і негазовану мінеральну воду, щодня з'їдати по 1 кг відвареного овоча. Багато пацієнтів, щоб забезпечити ефективне очищення печінки буряком, використовують такий загальнодоступний рецепт:

  1. Залити моркву і буряк середнього розміру водою, поставити каструлю на вогонь, довести до кипіння.
  2. Варити зазначені овочі до повної готовності, потім злити рідину, остудити і почистити від шкірки.
  3. На дрібній тертці натерти варені коренеплоди і зелене яблуко, гарненько перемішати, отримати фруктово-овочеве пюре.
  4. З отриманого складу потрібно скачати кульки невеликого розміру, які зберігати в холодильнику.
  5. Вживати всередину по 1 кульці перед кожним прийомом їжі (через 15-20 хвилин), але не більше 3-4 разів за добу.
  6. Лікування потрібно проводити протягом 1-2 тижнів, але повторювати таку чистку не більше 2 разів за рік.

Відвар

Є ще один корисний і безпечний для здоров'я рецепт, який можна реалізувати в домашній обстановці. Чищення печінки буряковим відваром не менш ефективна на практиці, а для деяких пацієнтів є єдиним прийнятним методом вживання зазначеного коренеплоду. Згідно з рецептом, потрібно:

  1. Залити овочі водою так, щоб вони повністю занурилися в рідину.
  2. Потім додати ще 2 л води і варити, поки в каструлі не залишиться 1 літр рідини.
  3. По готовності коренеплід дістати, остудити, почистити і подрібнити на тертці.
  4. Засипати назад в буряковий відвар, варити на помірному вогні ще 20 хвилин.
  5. Готовий склад вживати по 1 ст. в охолодженому вигляді 1 раз за добу.
  6. Приготоване ліки потрібно випити за добу, продовжувати очищення протягом 2 тижнів.
  7. Така чистка буряком може проводитися двотижневими курсами не більше 2 разів за рік – навесні і восени.

Сік

Вибираючи комплекс домашніх заходів для очищення печінки, важливо не забувати про колосальну користь бурякового соку. Напій продуктивно позбавляє від токсинів і шлаків, стабілізує кров'яний тиск, підвищує кількість клітин еритроцитів у крові, успішно бореться з хвороботворної інфекцією, підвищує тонус організму. Щоб чищення печінки буряковим соком забезпечила бажаний результат, потрібно діяти за запропонованим нижче рецептами:

  1. Приготувати свіжий концентрат з 3 частин моркви, 1 частини буряка, 1 частини огірків. Після переробки овочів потрібно вживати готовий напій 2 дня, розділивши отриманий обсяг на однакові порції. В ідеалі, за добу потрібно випити 1 л бурякового соку. Продовжувати очищення належить протягом 2 днів без перерви. Потім потрібно задіяти другий рецепт.
  2. Приготувати очищаючий напій з кислих яблук та буряків. На 4 частини фруктів передбачена 1 частина коренеплоду, які приготувати в соковижималці або після подрібнення на тертці проціджують через кілька шарів марлі. Такий сік належить вживати ще два дні без перерви. В результаті очищення печінки триває 4 дні. Повторювати процедуру дозволено 1 раз в квартал, не частіше.

Буряковий квас

Такий корисний напій можна приготувати в домашній обстановці, а використовувати не тільки для очищення печінки, але і при якісній чищенні жовчного міхура і проток, кишечника. Буряковий квас належить вживати внутрішньо за 15 хвилин до кожного прийому їжі, тричі за добу. Разова доза становить 1 склянку, курс лікування визначається не днями, а обсягом цілющого напою. Пацієнту необхідно випити 3 л отриманого бурякового квасу. Для його приготування рекомендується задіяти такий рецепт:

  1. Помити, почистити і подрібнити на три кубики сирих буряків середнього розміру.
  2. Помістити в трилітровий бутель, додати 2 ст. л. борошна і 0,5 кг цукру, перемішати.
  3. Накрити кришкою і відстоювати в теплому місці, періодично помішуючи отриманий склад.
  4. Через пару днів відкрити бутель, додати 700 г коричневого родзинок, 1 кг цукрового піску, 100 г води.
  5. Наполягати буряковий квас протягом ще 7 днів, помішуючи кожні 2-3 дні.
  6. Через зазначений часовий інтервал процідити складу через кілька шарів марлі, після чого використовувати для регулярного чищення печінки.
  7. На виході виходить 1 л бурякового квасу, тому напій за період очищення належить готувати ще двічі.

Таке домашнє очищення печінки має мінімум медичних протипоказань, дозволено до застосування навіть дитині. Головне – переконатися, що в конкретній клінічній картині відсутня алергічна реакція на один з компонентів бурякового квасу. В іншому, такий лікувальний напій буде благополучно засвоюватися дитячим організмом, без шкоди для здоров'я.

Чищення печінки буряком з яблуком

Таке очищення людського фільтра смачне і корисне, не має медичних протипоказань, стає повноцінним прийомом їжі. На підготовчому етапі потрібно дотримуватися вегетаріанської дієти, пити більше рідини. Що стосується самої процедури, нижче представлені ефективні рецепти для домашнього приготування:

  1. Очистити зелене яблуко і сирий буряк середнього розміру, подрібнити обидва інгредієнта на дрібній тертці, усунути з отриманого пюре кісточки фрукта. Потім віджати свіжий сік, зберігати його в скляній ємності. Перед кожним прийомом їжі випивати по 2 ст. л до 3-4 разів за добу, при цьому дотримуватися вегетаріанської дієти. Курс очищення – 2 тижні.
  2. З'єднати середніх розмірів зелене яблуко і буряк, подрібнивши обидва інгредієнта на дрібній тертці. Готове фруктово-овочеве пюре потрібно зберігати в холодильнику, а вживати по половині чайної ложки перед кожним прийомом їжі (через 20-30 хвилин). Курс – 7-14 днів без перерви.

З кефіром

Якщо поєднувати зазначений коренеплід в одному меню з кисломолочною продукцією, це не тільки хороший спосіб відновити порушені функції печінки і очистити організм від зашлакованості, але і продуктивно позбутися від зайвих кілограмів, удосконалити проблемну фігуру. Тому багато пацієнти сприймають запропонований нижче рецепт, як доступну методику продуктивного схуднення. Отже, послідовність дій така:

  1. Необхідно на добу підготувати 2 кг вареної буряків, по 1, 5 л мінеральної води і знежиреного кефіру (1%).
  2. Вживати зазначені харчові інгредієнти протягом всього дня, при цьому розділяти прийоми твердої і рідкої їжі, не запивати трапези.
  3. Дотримуватися такого обмеженого раціону належить протягом 3 днів, після чого можна поступово повертатися до свого звичного меню.
  4. Проводити домашнє очищення печінки дозволено е більше 2 разів за рік і в періоди, коли відсутні рецидиви інших захворювань.

З лимоном

Два запропонованих харчових інгредієнта мають специфічний смак, який можуть переносити далеко не всі пацієнти. Зате ефективність чищення не викликає сумнівів, користується величезною популярністю в масах. Щоб виключити блювотний рефлекс і зберегти максимум корисних властивостей буряково-лимонної каші, потрібно дотримуватися запропонованого нижче рецепту:

  1. Сирий буряк середнього розміру слід утримувати над парою 30 хвилин.
  2. Після очистити, натерти на тертці, віджати сік через кілька шарів марлі.
  3. Готовий продукт повторно процідити, після настоювати в холодильнику 2 години.
  4. Перед вживанням додати лимонний концентрат.
  5. Починати очищення з дози 1 ч. л. двічі за добу, поступово збільшувати до 1 ст. л.
  6. Курс домашньої чищення становить 10-14 днів, після чого потрібно виконати перерву.
  7. При використанні суміші соків проводити процедуру дозволено протягом 3 місяців.

Лимон у поєднанні з буряком здатний розщеплювати атеросклеротичні бляшки, продуктивно чистити судини, розширювати судинний просвіт. Це відмінна профілактика атеросклерозу, серцево-судинних захворювань, можливість зміцнити місцевий імунітет. В період сезонного авітамінозу рекомендується приймати запропоновану дозу вранці натщесерце.

Особливості харчування при чищенні печінки

Щоб почистити печінку, потрібно дотримуватися лікувальної дієти протягом 3 тижнів до проведення домашніх процедур. З добового раціону необхідно виключити продукти харчування, які перевантажують роботу цього життєво важливого органу, наприклад, кондитерські, ковбасні та хлібобулочні вироби, копченості, гостроти, маринади і напівфабрикати. При вивченні складу харчових інгредієнтів важливо упевнитися, що відсутні консерванти, барвники, стабілізатори, нітрати, гідрогенізовані олії, жири. Інші рекомендації фахівців представлені нижче:

  1. Важливо скоротити споживання кухонної солі, щоб виключити застійні явища жовчі та інших біологічних рідин, попередити підвищену набряклість.
  2. Алкогольні напої, газована вода, кислі овочі та фрукти залишаються під великим забороною, оскільки порушують природний процес травлення.
  3. Не рекомендується вживати дріжджові продукти харчування, які провокують вкрай небажані процеси бродіння їжі.
  4. Акцент бажано робити на білковій їжі, збагативши добовий раціон яловичиною, телятиною, індичатиною, курятиною. Міститься білок в рибі і морепродуктах, які потрібно готувати методом варіння або гасіння.
  5. З овочів вітаються пастернак, буряк, авокадо, капуста, морква свіжа зелень; з фруктів і ягід – яблука, сливи, смородина, вишня, агрус.
  6. Можна кисломолочні продукти зниженого відсотка жирності, обмеження поширюються на молоко. Якщо пацієнт не бачить свого життя без цього напою, рекомендована жирність – не більше 2,5% в обмежених порціях.
  7. Трав'яні чаї, свіжовичавлені соки, відвар ромашки і шипшини мають стати нормою повсякденного меню, оскільки мають виражену жовчогінну, сечогінну ефектом.
  8. З заборонених продуктів можна відварювати в день по 2 яйця, а в чай замість цукру додавати по 50 г меду. В помірній кількості можна горіхи, сухофрукти, макаронні вироби з твердих сортів пшениці.

Їсти рекомендується помірними порціями 5-6 разів за добу, обов'язково контролювати водний баланс організму. Продукти харчування можна варити, тушкувати, готувати у власному соку. Солі і спеції додавати в обмеженій кількості, повністю відмовитися від додавання в страви лаврового листа. Їжа повинна надходити в організм виключно в теплому вигляді, холодні і гарячі страви залишаються під забороною.

Протипоказання

Таке домашнє очищення людського фільтра дозволено не всім зацікавленим пацієнтам, є медичні протипоказання. При порушенні таких можна значно ускладнити загальне самопочуття, викликати рецидив основного захворювання. Всі існуючі обмеження представлені таким списком:

  1. Цукровий діабет. Присутність у складі буряків цукру може значно підвищити показник глюкози в крові, викликати рецидив.
  2. Захворювання нирок, артрит, подагра. У коренеплоді міститься щавлева кислота, яка провокує напад зазначених захворювань.
  3. Сечокам'яна хвороба. Володіючи жовчогінним ефектом, буряк може призвести до госпіталізації пацієнтів з таким захворюванням з наступним хірургічним втручанням.
  4. Хронічна діарея або схильність до такої. Це медичне протипоказання обумовлено проносними властивостями зазначеного овоча.
  5. Артеріальна гіпотонія. Одним із властивостей буряків є здатність знижувати кров'яний тиск у судинах.
  6. Порушена кислотність шлункового соку. Овоч значно підвищує кислотність, може спровокувати неприємну печію.

Відео

Очищення печінки буряком

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!