Показання до прийому спиртової настоянки прополісу - склад, дозування для дітей і дорослих, протипоказання

Технічний прогрес йде вперед, сьогодні існує величезна кількість синтетичних медичних препаратів, але кошти на рослинній основі не втрачають своєї актуальності. Одними з найбільш відомих, дієвих є натуральні продукти бджільництва, що застосовуються для профілактики, лікування різних захворювань. Далі описано, що таке прополіс на спирту – від чого допомагає, як її рекомендується застосовувати, які вітаміни, корисні речовини містить, як з його допомогою зміцнити імунітет.

Настоянка прополісу на спирту

Прополіс являє собою бджолиний клей, який бджоли збирають з дерев, змінений під дією ферментів. За спостереженнями бджолярів комахи зміцнюють їм вулик. Бджолині продукти містять в собі величезну кількість органічних речовин, включаючи мікроелементи (калій, натрій, магній, залізо, сірку, алюміній), вітаміни, жирні кислоти, флавоноїди, білки, кетони, ферменти. Кожен компонент відіграє важливу біологічну роль в боротьбі з патологічним ланкою захворювань.

Лікувальні властивості

За рахунок широкої експлуатації серед населення засіб привернув до себе увагу і було ретельно вивчено. До цілющих властивостях бджолиного продукту відносять:

  • Антиоксидантну – виражається в захисті мембран клітин від руйнування за рахунок нейтралізації вільних радикалів і попередження пероксидного окислення ліпідів.
  • Протизапальна – компоненти речовини, що впливають на різні ланки запального процесу, зменшують їх прояви.
  • Вазоконстрикторное, місцеве кровоспинні дія – смоли, ефірні олії в складі настоянки викликають звуження судин.

Існують інші важливі корисні дії,які допоможуть зрозуміти, що лікує настоянка прополісу:

  • Імуностимулюючу – стимулює вироблення клітин, що відповідають за імунну відповідь і підвищує захисні сили організму.
  • Антибактеріальне і дезинфікуючий – пригнічує ріст патогенної флори і знищує збудників захворювання.
  • Дермопластическое – каталізує процеси регенерації у тканинах, органах.
  • Дезінтоксикаційну – позбавляє організм від токсинів, продуктів життєдіяльності клітин, дезактивує отруйні речовини.
  • Впливає на белоксинтезирующую функцію печінки, нормалізує баланс альбумінів, глобулінів.

Протипоказання

Як і всі засоби, настоянка має протипоказання: гіперчутливість до компонентів, алергія, непереносимість, сечокам'яна хвороба, різні патології підшлункової залози, печінки, жовчовивідних шляхів. Їх можна виявити тільки після обстеження у спеціаліста, що застереже організм від незворотних наслідків. Побічні ефекти виявляються у рідкісних випадках, але можливе передозування препарату, що викликає ряд проблем зі здоров'ям.

Застосування настоянки прополісу на спирту

Домашній прополіс на спирту – від чого допомагає: його використовують для лікування гострих респіраторних вірусних інфекцій, захворювань горла, фарингітів, ангін, стоматитів, запалення ясен, гіпертонії, обморожень, опіків, захворювань шлунково-кишкового тракту, туберкульозу, гаймориту, хронічного бронхіту, пневмонії, гінекологічних, урологічних проблем, інфекційних процесів в організмі, алергічних захворювань. Далі описано, що лікує прополісу на спирту в окремих сферах медицини.

В гінекології і урології

Будучи багатофункціональним засобом, широко застосовується в гінекології при кольпіті, аднекситі, ендометриті, сальпінгіт, ерозіях, при наявності грибка, інших інфекційно-запальних процесах. Цінується найбільше за антибактеріальні, противомикозные, місцево знеболюючі характеристики. Спиртова настоянка прополісу приймається всередину, ще існують супозиторії, тампони, проводять місцеву дію.

В урології спиртову настоянку прополісу включають в терапію запальних захворювань органів малого тазу, наприклад аденоми передміхурової залози. Вона призводить до зменшення розмірів простати, нормалізує її секреторну функцію, усуває здавлення протоків. Надаючи протипухлинну дію, засіб запобігає злоякісне переродження, одужання настає без хірургічного втручання.

Для лікування шлунку і кишечника

Рекомендується приймати пацієнтам з гастритом, ще їм лікують виразки шлунка, причиною яких часто є неправильна їжа в раціоні. Він знімає всі симптоми, включаючи біль в абдомінальній області, присмак гіркоти в роті, печію, нудоту, загальне нездужання. Репаративні механізми прискорюють загоєння виразкового дефекту. Прополісна настоянка – корисний препарат для боротьби з проблемами кишечника. Широкий спектр застосування включає в себе лікування:

  • злоякісних новоутворень;
  • виразкових уражень;
  • дисбактеріозу;
  • метеоризму;
  • синдрому роздратованого кишечника.

Простудні захворювання

Ідеальний засіб для боротьби з нежиттю. Не викликає звикання, як і інші судинозвужувальні препарати. Усуває закладеність носа, знімає запалення слизової оболонки, що захищає від бактерій, алергенів. Корисний при кашлі, знімає набряк зі слизової, знеболює, прискорює загоєння. Завдяки імуномодулюючим властивостям сприяє швидкому одужанню. Часто застосовується для лікування ангіни. Експлуатується в різних видах, можливий прийом всередину, інгаляції, компрес.

Інфекційні захворювання

Дуже ефективно лікування прополісом на спирту інфекційних захворювань. Він має бактерицидну дію як антибіотик, знищує бактерії, проявляє бактеріостатичні властивості, пригнічує їх ріст. Перешкоджає розмноженню таких вірусів, як збудники герпесу, грипу, гепатиту, вітряної віспи. Стимулює систему фагоцитозу, при комбінації з антибактеріальними препаратами підсилює їх ефективність. Не пригнічує нормальну флору, не призводить до дисбактеріозу. У чужорідних агентів немає можливості виробити до нього стійкість.

Для шкірного покриву

Екстракт прополісу став популярним продуктом в косметології, терапії шкірних захворювань. Він захищає шкірні покриви від впливу ультрафіолетового випромінювання. Маски сприяють зволоженню шкіри, уповільнення процесів старіння. Лосьйони з антисептичною, протизапальною дією виробляють глибоке очищення обличчя. Регулярне користування кремами стимулює загоєння дерми.

Як приймати настойку прополісу на спирту

Можна придбати аптечну настоянку або ж приготувати настій самому. Способи прийому і концентрація відрізняються при різних патологіях. Застосовують полоскання горла при ангінах, фарингітах, застудах, використовують розчин настоянки, фізрозчину, їх потрібно розвести 1:10. При нежиті закапати в ніс, не розбавляючи. Для санації верхніх дихальних шляхів проводять інгаляції, додаючи кілька крапель настоянки в апарат.

У разі отитів закладають вату, змочену екстрактом у вухо дитини. При ушкодженнях шкірних покривів накладають прополісні мазі. Лікувальний курс триває до двох тижнів, профілактика – до двох місяців. Дозування для дитини залежить від віку і складає певну частину від дорослої дози: до року – 1/20, до 6 років – 1/10, до 10 років – 1/5. Перед прийомом обов'язкова консультація лікаря, поради якого дозволять не завдати шкоди здоров'ю.

Прийом всередину

При попаданні всередину речовина швидко проникає в кров'яне русло і проявляє всі свої сильні ефекти. Підтримує, тонізує і нормалізує роботу всього організму і окремих органів. Часто використовується при запальних процесах ротової порожнини, знімає болючість ясен. За короткий проміжок часу досягається необхідна концентрація, і результат не змушує себе чекати. Як пити прополісу на спирту – залежить від поставлених цілей.

Зовнішнє застосування

Засіб зовнішньо застосовується як антисептик, анальгетик, протисвербіжну протизапальний і загоює агент. Відмінно справляється як з опіками, так і з обмороженнями. При мікротравмах, ранах і трофічних виразках накладають марлеві пов'язки, просочені рідиною. Ще одне свідчення – алопеція, допомагає відновити структуру і прискорити зростання волосся.

Як приготувати настоянку прополісу

Існують інші народні рецепти з додаванням домішок: декількох грамів меду, масла, чистого спирту, склянку теплого молока. Компоненти для приготування настоянки за рецептом: 80 грамів прополісу, 300 мл медичного спирту. Всього виділяють кілька етапів:

  1. Етап очищення – після витримки в холодильнику, сировину подрібнюють на тертці і заливають шматочки прополісу.
  2. Далі йде змішування інгредієнтів – подрібнений прополіс, зануривши в ємність, слід залити спиртом. Процес настоювання триває близько двох тижнів.
  3. Після фільтрації водний екстракт готовий, його можна вживати всередину.

Відео

Настоянка прополісу на спирту.

Відгуки

Ольга, 36 роківЗа рекомендацією лікаря придбала в аптеці спиртову настоянку прополісу. Багато років страждаю від алергічного риніту і досі нічого не допомагало, але після прийому ліків помітила значні зміни, дихання через ніс стало набагато вільніше і я не так часто чхаю як раніше. Знайшла для себе в інтернеті рецепт приготування.
Дмитро, 46 роківБагато років тому мені поставили невтішний діагноз – аденома передміхурової залози. Спостерігалася негативна динаміка, і я вже збирався лягти на операційний стіл, але товариш мене переконав спробувати прополіс. За кілька місяців простата значно зменшилася, що дуже шокувало мене і лікарів. Настоянка стала для мене порятунком.
Олександра, 40 роківУ моєї дитини були часті ангіни, і підвищувалася температура. Що б я не застосовувала, вони все одно повторювалися. Не часто використовую спиртові настої, але я вже не могла дивитись на змученого сина і вирішила спробувати суміш. Результат – ми змогли зміцнити організм і відновити слизову, рецидивів більше не спостерігала, застуд стало менше.
Марія Іванівна, 57 роківЗавжди користуюся прополісом для підтримки здоров'я, особливо при застуді. З досвіду можу сказати, що це панацея від всіх проблем. Хоч він і містить спирт медичний, даю навіть дитині. Виготовляю настойки з різних перевіреними рецептами з смаковими добавками і завжди отримую хороший результат, часто ставлю компреси на суглоби.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!