Календула - лікувальні властивості і протипоказання

Calendula – рослина з яскраво-оранжевим забарвленням, представник сімейства Айстрові, наділена цілющими властивостями. Недарма його називали «Золото Марії». Квіткові кошики календули (нігтики) збирають одразу після цвітіння, сушать і використовують для різних захворювань.

Лікувальні властивості календули

Пелюстка і квітка лікарської трави має фітонцидні й бактерицидні хімічним складом. Приємного аромату нігтики зобов'язані містяться в них ефірному маслу. Антисептичне лікування календулою ефективно за наявності речовин:

  • каротиноїдів – антиоксиданти;
  • флавоноїдів – лікарські речовини, що впливають на активність ферментів;
  • мікроелементів і мінералів – калій, кальцій, цинк, мідь, залізо, магній;
  • смоли і органічні кислоти.

Люди знають корисні властивості календули, і намагаються посадити її у себе на дачній ділянці або придбати в аптеці. Насіння нагідок садять в грунт навесні. Зібравши і засушивши лікарський квітка, можна заварити відвар або дати настоятися засобу. Аптечна настоянка календули містить у собі певний відсоток спирту, що варто враховувати вагітним жінкам.

Календула – застосування

Щоб скористатися всіма перевагами незамінного квітки, варто вивчити застосування календули в різних формах. Наприклад: опік не вилікувати чаєм з календули. Для цих цілей чудово підійде мазь. Протизапальний ефект нагідок досягає максимальної концентрації лише при правильному використанні. Рослина, крім всього іншого, володіє жовчогінною (сечогінною) дією і допомагає при:

  • інфекційних захворюваннях;
  • алергічних проявах;
  • у гінекології (при молочниці, циститі);
  • у кардіології (при гіпертонії);
  • у дерматології;
  • в неврології (при нервових розладах);
  • стоматиті;
  • панкреатиті;
  • ревматизмі;
  • ударах.

Настоянка від прищів

Дерматологи призначають нігтики при лікуванні вугрів, фурункулів. Часто прописується приготування «бовтанки» – лікарські властивості календули поєднуються з екстрактом чайного дерева. Якщо потрібна календула від прищів, варто приготувати лосьйон. Для початку додати окріп в сухі квітки, дати настоятися півгодини. Взяти 100 мл настою і додати в нього чотири краплі олії чайного дерева. Лосьйон готовий. Наноситься точково на запалені ділянки вранці і ввечері. Очищає шкіру, знищуючи бактерії.

У гінекології

Показання до застосування календули жінка отримує від гінеколога для усунення симптомів хвороб. Слід пам'ятати, що календула в гінекології – не медикамент, а скоріше додаткове до основного лікування. Тому вилікувати дуже серйозні жіночі проблеми навряд чи зможе, але вдало допоможе не допустити подальшого розвитку захворювання. Рослина допомагає при:

  • молочниці;
  • кістозних проявах яєчника;
  • ущільненні грудей, пухлинах;
  • ерозіях шийки матки.

Для жінок буде корисним дізнатися, що при метрорагії (маткових кровотечах) і відсутності протипоказань може допомогти настій нагідок: 1 ст. л. квіток залити склянкою тільки що закипілої води. Помістити в термос, так зілля краще заварювати. Через годину можна випити першу порцію, чверть гуртки. Пити тричі на день, але краще проконсультуватися з гінекологом ще до застосування.

Для волосся

Лікувальні властивості календули і протипоказання обов'язково потрібно вивчити перед прийомом. Наскільки важлива календула в косметології? Всі фармацевтичні компанії створюють на основі нагідок безліч препаратів: від засобів для зняття лаку до професійних шампунів. Красу волосся визначають фактори:

  • відсутність лупи і ламкості;
  • наявність густоти і блиску;
  • стан волосяних цибулин і шкіри голови.

У боротьбі з усіма цими недугами допоможе настоянка календули для волосся. Потрібно купити готову настоянку на спиртовій основі в аптеці. Розбавити у літрі води 3 ст. л. Після чергового миття волосся, обполоснути цим засобом. Приблизно через місяць можна буде захоплюватися видом бездоганних волосся.

При вагітності

Заборона на внутрішнє вживання настоянки календули вагітним жінкам пов'язаний зі спиртом, який у ній міститься. Гінекологи-акушери рекомендують пройти попередню консультацію. В інтернеті повно розповідей про чаях проти токсикозу, але чомусь дуже мало про те, що застосування нагідок у деяких випадках викликає ще більшу нудоту. Календула для вагітних зовні може застосовуватися для лікування варикозу у вигляді мазі або застуди на губах, в інших випадках є протипоказанням.

Для полоскання горла

При простудних і бактеріологічних захворювання (біль у горлі, ангіні, занедбаному тонзиліті) користуються настоянкою. Знищення мікробів і ранозагоювальний властивість нагідок роблять їх незамінним помічником в боротьбі за видужання. Як правильно проводити полоскання настоянкою? На склянку окропу додається 1 ч. л. сухої суміші. При щільно закритій кришці настоюватися вона має близько півгодини. Процідити і приступати до полоскання.

Від кашлю

При відсутності пневмонії, кашель не вважається хворобою. Він лише реакція на запалення, але це не говорить про те що він пройде сам по собі. Нігтики з їх лікувальними ефектами володіють антибактерицидну властивістю. Домашній настій, спиртова настойка або відвар календули здатний відновити порушений баланс сил і вилікувати від замучившего кашлю. Можна користуватися чистим рослиною або у поєднанні з іншою травою – звіробоєм.

Нігтики від кашлю: 1 ч. л. календули і звіробою додати в 0,5 л окропу. Процідити і випити за 30 хв. Для лікування кашлю у дитини 3 рази на день дають по шматочку цукру з 10 краплями відвару календули. Приготування відвару: 1 столову ложку сухоцвіту залити 200 мл прохолодної води. Нагріти на водяній бані 15 хвилин, остудити і прибрати в холодне місце. Зберігати можна не більше 2 днів.

Для очей

Очі – орган людського організму, через який сприймається навколишній світ за допомогою фарб і кольорів. Якщо застудити очі, то можуть виникнути гнійні запалення або ячмінь. У такому випадку 15 грам нагідок залити окропом (200 мл). Щільно укутати махровим рушником і процідити через 40 хвилин. Змочити ватний тампон в розчин і покласти компрес на очі.

При ранньому помутнінні кришталика (катаракти) потрібно столову ложку нагідок залити 200 мл гарячої води. Почекати півгодини і промивати очі. Перед цією процедурою слід проконсультуватися з офтальмологом. Календула для очей може допомогти у свіжому вигляді: необхідно зірвати квітки і листя і покласти на очі.

Протипоказання

Корисні властивості помаранчевих квіток нагідок не дають 100% гарантій і не позбавляють від ризиків при прийомі. Потрібно ретельно вивчити рослина календула - лікувальні властивості і протипоказання. Як і всі цілющі речовини, нігтики потрібно приймати у відповідності з рецептом, діагнозом захворювання. Поширені протипоказання до застосування:

  • вживання всередину при вагітності (загроза викидня, посилення нудоти);
  • знижений кров'яний тиск (гіпотонія);
  • патологія серця;
  • прийом барбітуратів і заспокійливих;
  • гастрит;
  • виразка;
  • інші захворювання шлунка, кишечника (ШКТ);
  • дітям до 12 років;
  • при алергії на ромашку і схожі рослини;
  • кропив'янка або астма (викликає набряк Квінке).

Відгуки

Наталя, 23 рокиПрочитала про лікувальні властивості календули і відразу купила в аптеці готову настоянку. Розвела одну чайну ложку з водою, протирала обличчя. Календула відразу подсушила мої прищі, але іншу шкіру теж. Довелося купувати ніжний крем, після кожної процедури мазати обличчя. Висипання повністю пройшли через 2 тижні.
Христина, 27 роківПри першій вагітності почав мучити токсикоз з 4-го місяця. Начитавшись хвалебних відгуків про лікувальні властивості календули, я вирішувала скористатися нею. Купила суху суміш, зробила відвар, почала пити. Спочатку нудота почала проходити. Напевно це було самонавіювання. Пізніше мені стало дуже погано, так я дізналася, що вагітним не можна вживати цю траву.
Катерина, 25 роківПечіння і неприємні виділення супроводжували мене впродовж життя. Лікувалася таблетками, свічками, чаями. Деякі навіть симптоми не прибирали. Потім прочитала про нігтики: зробила спринцювання, стало легше. Початку тепло одягатися, стежити за собою. Молочниця, цистит перестали мене атакувати. Спасибі лікувальним властивостям календули.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!