Іван-чай - лікувальні властивості і протипоказання. Як правильно заварювати цілюще Іван-чай або кипрей

Фітотерапевти радять застосовувати даний лікарський рослина для профілактики і лікування багатьох серйозних захворювань. З цієї причини Іван-чай вважається по-справжньому цілющою травою, яку ще називають копорским чаєм або кипреем. Дізнайтеся, якими лікувальними властивостями володіє цей представник флори.

Чим корисний Іван-чай

Кипрей вузьколистий цінується народними лікарями за позитивний вплив на ендокринну та імунну системи організму. У медицині, як правило, використовуються листя і квітки цієї трави, а коріння застосовуються рідко. Слід сказати, що тільки правильно зібраний і заварений Іван-чай володіє всім спектром лікувальних властивостей. При цьому особливо важливо дотримати всі правила заготівлі сировини для цілющого напою.

Фітотерапевти радять збирати незвично виглядає кипрей в липні-серпні. В цей період рослина досягає близько півтора метрів у висоту, має ланцетоподібне листя і яскраві квітки лілові. Сировина найкраще збирати в віддаленій від доріг місцевості. Перед тим як сушити Іван-чай, необхідно подрібнити його листя. Після завершення цього етапу сировину щільно набивається в емальовану або скляну ємність, де кілька годин ферментується. Потім настає час сушіння.

Користь Іван-чаю для організму людини полягає в тому, що готовий продукт зберігає всі лікувальні властивості рослини. Смачний ферментований напій є джерелом мінеральних речовин, вітамінів, алкалоїдів, флавоноїдів. Варто також згадати про протипухлинну речовині ханероле, яке було виявлено в квітках рослини. Крім зазначених, копорскій чай володіє наступними лікувальними властивостями:

  • благотворно впливає на нервову та сечостатеву системи;
  • надає протизапальний, болезаспокійливий ефекти;
  • загальнозміцнююче діє на організм;
  • нормалізує роботу ШЛУНКОВО-кишкового тракту;
  • використовується для боротьби з набряками, безсонням;
  • допомагає при діабеті, зниженому тиску, панкреатиті;
  • відновлює епідермальний шар шкіри;
  • позитивно впливає на серцево-судинну систему;
  • застосовується при статевому безсиллі;
  • знімає вираженість симптомів деяких дерматологічних захворювань;
  • ефективно бореться з застудою.

Іван-чай – корисні властивості для чоловіків

Народні лікувальники містять велику кількість зборів з кипреем узколистным для лікування зниженої потенції. Відповідаючи пацієнтам, чим корисний Іван-чай для чоловіків, фітотерапевти звертають увагу сильної статі на те, що постійне вживання копорского напою допомагає уникнути простатиту, зберегти статеву активність до глибокої старості. Крім того, лікарі закликають не забувати про протипухлинну лікувальному впливі цього представника флори. Рослина з давніх пір використовується для профілактики і лікування аденоми простати.

Іван-чай – корисні властивості для жінок

Деякі дами воліють кипрей вузьколистий найдорожчим косметологічних засобів. Про те, чим корисний Іван-чай для жінок, останні, як правило, дізнаються з відгуків подруг і знайомих, які зазнали чудове вплив цієї рослини. Вживання цілющого напою сприяє розгладженню зморшок, відновлення епідермального шару шкіри, структури волосся. Лікувальний копорскій чай рекомендується пити представницям прекрасної статі, які страждають від патології статевої сфери. Позитивний ефект надає кипрей на жінок в менопаузі.

Іван-чай при вагітності

Застосування цього напою не має протипоказань, пов'язаних з виношуванням дитини. Іван-чай для вагітних корисний тим, що з його допомогою майбутня мама може значно знизити інтенсивність симптомів токсикозу. Нудота та печія, як основні негативні прояви першого триместру, при цьому усуваються без шкоди для жінки і її дитини. За відгуками багатьох майбутніх мам, копорскій чай з медом допомагає ефективно боротися з гіпертонусом матки. Варто сказати, що особливим показанням для застосування цілющого напою під час вагітності служить патологія нирок.

Іван-чай дітям

Застосування напою з безліччю лікувальних властивостей не має вікових обмежень. За відгуками батьків, заваривавших Іван-чай для дітей, він дуже ароматний і смачний. Рослина не містить кофеїну, тому не може викликати перезбудження: навпаки, Іван-чай застосовується для нормалізації сну і травлення. Крім того, що містяться в ньому мінерали і вітаміни допомагають підтримувати імунітет у період сезонних авітамінозів.

Іван-чай – протипоказання

Відвар з цієї цілющої трави не слід поєднувати з іншими жарознижувальними і заспокійливими засобами. Обмеження вживання Іван-чаю – протипоказання, які мають лише відносний характер. Фітотерапевти відзначають, що в деяких ситуаціях застосування зніту може спровокувати алергічну реакцію у людей з індивідуальною непереносимістю рослини. Важливо доповнити, що дітям до 6 років протипоказане вживання настоїв з зніту.

Дізнайтеся більше інформації про те, чим корисна трава Іван-чай - лікувальні властивості і протипоказання до застосування.

Відео: Іван-чай – лікувальні властивості і протипоказання

Іван чай - лікувальні, корисні властивості та протипоказання

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!