Властивості кореня лопуха - користь і шкода, відгуки. Які властивості кореня лопуха застосовуються в народній медицині

Більшість людей знає, що таке і як виглядає рослина лопух. Деякі бачили його тільки на фото, але кожен впевнений, що це просто бур'ян, від якого слід позбутися. Народні цілителі ж знають, що при правильній заготівлі і приготування екстракт, настій або відвар з лопуха допомагають людині справитися з безліччю захворювань.

Корисні властивості та протипоказання кореня лопуха

Народна медицина пропонує використовувати корінь лопуха у багатьох рецептах, які дозволяють приготувати кошти з потогінні, ранозагоювальні, сечогінними властивостями. До складу кореневища рослини входять жирне, ефірну олію, глікозиди, смоли, білок, інулін, гіркі і пектинові речовини, вітаміни С, В, Е, D. Препарати такого роду використовують при лікуванні:

  • запалення слизових оболонок;
  • шкірних хвороб;
  • запалення ШКТ;
  • порушення обміну речовин;
  • підшлункової залози;
  • ран;
  • жовчного міхура;
  • солей і каменів;
  • нирок;
  • печінки;
  • захворювань крові.

Корисні речовини лопуха ефективно чистять організм від шлаків, токсинів. При тому, що лікує корінь лопуха практично всі системи людини, існує ряд протипоказань щодо застосування. Використовувати не слід рослина людям з особистої непереносимістю елементів у складі, тому що можливий розвиток алергічної реакції. Не слід пити кошти дівчатам під час вагітності, годування груддю.

При онкології

Сік з листя цієї рослини рекомендується вживати в народній медицині при лікуванні міоми матки:

  1. П'ють його протягом 3 днів на порожній шлунок ввечері і вранці по чайній ложці.
  2. Через 2 дні, можна вживати за півгодини до їди одну чайну ложку засобу.
  3. Наступні 25 днів сік рослини п'ють тричі на день за півгодини до прийому їжі.
  4. Загальний курс становить 30 днів, далі потрібно зробити, щонайменше, 7 днів перерва. Після цього можна пройти його знову.
  5. Використовувати кошти з лопухом можна і при інших видах онкологічних захворювань.

Для волосся

Входять у склад лопуха речовини позитивно впливають на зміцнення цибулин, роблять волосся шовковистим, блискучим. Використовують відвар рослини для запобігання випадання волосяного покриву:

  1. Для цього засіб після використання шампуню наносять на шкіру голови, потім повністю змивають.
  2. Застосовувати слід не менше трьох разів за тиждень.
  3. Можна часто знайти в складі оздоровчих кремів і масок масло реп'яха, що по суті є другим назвою лопуха великого.
  4. Такий засіб добре допомагає при пошкодженні волосся від використання хімічної завивки або фарбування.

Для схуднення

При проблемі зайвої ваги люди часто використовують народну медицину в якості помічниці. Хорошим варіантом стане корінь лопуха для схуднення. Його можна вживати в різному вигляді (настій, відвар), але у всіх випадках засіб буде володіти такими позитивними якостями для боротьби із зайвими кілограмами:

  • зниження апетиту;
  • прискорення обміну речовин;
  • послаблення стільця;
  • виведення зайвої рідини.

При гепатиті C

Народні цілителі стверджують, що корінь лопуха лікує печінку:

  1. Для цього за спеціальним рецептом готують сік цієї рослини.
  2. Для приготування використовуються листя лопуха.
  3. Такий напій допомагає відновити функцію печінки при цирозі і різних видах гепатиту.
  4. Для приготування соку вам потрібно свіже листя лопуха перемолоти блендером або прокрутити через м'ясорубку.
  5. Отриману кашку вичавити через марлю.
  6. Рідина радять приймати 3 рази на день між прийомами їжі по столовій ложці.

У гінекології

Знайшов застосування лопух і в терапії гінекологічних захворювань. Наприклад, його використовують при рясних маткових кровотечі:

  1. Для цього знадобиться корінь лопуха віком 2 роки.
  2. Потрібно акуратно викопувати рослина, ретельно промити і нарізати на дрібні шматочки.
  3. Далі потрібно їх просушити в темному місці з протягом.
  4. Висушений корінь слід перетерти в порошок.
  5. Далі готують настій і приймають по 100 мл 4 рази на день.
  6. Весь курс терапії триває, як правило, місяць. Якщо цього було недостатньо для одужання, то можна повторити через 10 днів.

Просто прикладати лист лопуха можна при запаленні молочних залоз, годуванні груддю. До грудей рослина повинно бути повернене блискучою стороною. Це допоможе зняти біль, зменшити жар. При мастопатії рекомендують приймати суміш з коренів лопуха, вершкового масла і жовтка яйця. Вживають засіб тричі на день за чверть години до прийому їжі. Готується суміш так:

  1. Вершкового масла і порошок коренів лопуха по 100 г змішати, прокип'ятити.
  2. Додати в готову суміш сирої жовток, перемішати.

Інструкція по застосуванню кореня лопуха в народній медицині

Купити можна корінь лопуха в аптеці, а можна спробувати заготовити інгредієнти самостійно. У медичних цілях використовують колір реп'яха, коріння, листя. Збирати потрібно рослину восени на перший рік або навесні на другий. Переважно при заготівлі коренів все ж рослини 1 року. Сушити сировину слід під навісом, в ледве теплій печі (духовці). Тривалість зберігання – до 3 років. Далі сировину можна використовувати для приготування різних цілющих засобів.

Настоянки

Популярним варіантом приготування цієї рослини стала настоянка кореня лопуха. Для її створення не знадобиться багато зусиль, виготовлення займе мало часу. Рецепт приготування наступний:

  1. 10-30 г подрібнених коренів лопуха треба кинути в півлітра окропу.
  2. Перелийте все в зручну ємність, дайте настоятися годину.
  3. Пити засіб слід теплим по 150 мл кожен раз після того, як поїли.

Цей рецепт слід використовувати при жовчнокам'яній хворобі, ревматизмі, подагрі, виразці шлунка, геморої, цукровому діабеті, фурункульозі або рахіті. Ще один варіант – настоянка кореня лопуха на горілці. Готують її в пропорції 1:10, застосовується для обробки уражених ділянок шкіри. Наполягати засіб потрібно в теплому, без доступу сонця місці і, чим довше вона стоїть, тим краще діє.

Відвару коріння лопуха

З рослини можна готувати не тільки настоянки. Часто використовують відвари, які рекомендують вживати замість чаю. Їх радять використовувати при лікуванні ревматизму, застуди, запалення сечового міхура, жовчнокам'яної хвороби, при остеохондрозі і подагрі. Правильно заварювати корінь лопуха слід так:

  1. Подрібніть корінь рослини.
  2. Візьміть 20 г, залийте склянкою води.
  3. Кип'ятіть На слабкому вогні 20 хвилин.
  4. Зніміть з вогню. 30 хвилин відвар повинен настоятися.
  5. Процідіть Через марлю.
  6. Пити три рази за день. По одній столовій ложці.

Соку

Приготуйте з листя лопуха напій. Для отримання соку необхідно використовувати листя рослини. За допомогою блендера або м'ясорубки потрібно перемолоти їх у кашку. Далі отриману масу віджимають через марлю. Рідину застосовують для оздоровлення волосся, запобігання випадіння волосяного покриву. Можна змочити в соку марлю або ватку і прикладати до уражених ділянок на шкірі, виразок або опіків. У деяких випадках напій приймають внутрішньо по 2 ст. л. до їди за 20 хвилин.

Чаю з кореня лопуха

Заварювати висушені корені лопуха можна прямо в окропі, що по суті перетворюється на звичний чай. Він очищає кров, прискорює регенерацію шкіри, усуває і ревматичну біль, запобігає облисінню. Для приготування вам потрібно в пропорції 1:10 висушені коріння рослини залити водою, прокип'ятити їх протягом 5 хвилин. Пити не більше 1 чашки 2 рази за добу.

Відео про лікувальні властивості кореня лопуха

ЛОПУХ. КОРІНЬ ЛОПУХА || Корисні властивості і застосування

Відгуки

Олена, 28 роківСпочатку не знала, що лікує волосся корінь лопуха. Зараз використовую екстракт цієї рослини для зміцнення волосся. Бачила, що на багатьох шампуні і бальзами масло реп'яха перебуває у складі. Готувала я засіб сама: просто з листя рослини зробила сік і втирала в шкіру голови. Ефект виправдав всі мої очікування, волосся стали набагато м'якше, шовковистою.
Ірина, 25 роківА мені рослина допомогло при грудному вигодовуванні. У мене почалося запалення молочних залоз, груди ніби горіла. Приймати які-небудь ліки я не хотіла, боялася зашкодити молока, мазі теж втирати не ризикнула, щоб залишки не потрапили при годуванні до малюка. Врятували мене листя лопуха: просто прикладала до грудей їх і жар пройшов.
Олена, 35 роківПід час вагітності отруїлася черешнею. Була сильна блювота, пронос, а приймати сильнодіючі засоби не хотілося. Врятувала настоянка листя і кореня лопуха. Випивала кожні 12 хвилин по 1 ст. л. Через 6 годин блювота припинилася. Далі дозування знизила до одного прийому раз за 4 години. Всі симптоми пройшли вже через 2 дні. При цьому засіб не завдало ніякої шкоди здоров'ю малюка і мою.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!