Корисні властивості та протипоказання розторопші

Загальновідомий факт, що рослини, що оточують нас – це комора здоров'я. Знання про те, на які саме органи і системи вони діють, яку користь приносять, завжди стануть в нагоді і допоможуть підтримувати функціонування організму в оптимальній формі. Давайте розглянемо інформацію про таке цінне природному гепатопротекторе, як розторопша, корисні властивості та протипоказання до прийому лікувальних засобів з цього трав'янистої рослини, які унікальні речовини входять до її складу і в яких формах її застосовують.

Лікувальні властивості розторопші

Більше 2 тисяч років використовується ця рослина в медицині. Як рослинний гепатопротектор розторопша підвищує стійкість печінки до впливу негативних факторів навколишнього середовища, різних захворювань, вона безпосередньо має ефект на поліпшення структури та зміцнення мембран печінкових клітин. Лікувальні властивості розторопші плямистої також полягають у ранозаживляющем, протизапальній ефекті, захист організму від негативного впливу ультрафіолетових променів і радіонуклідів.

Така цілюща цінність рослини пояснюється входять до її складу унікальним поєднанням, яке називається силімарин. Це найсильніший антиоксидант, він нейтралізує вільні радикали, присікаючи їх руйнівну дію на клітини печінки. Ще однією функцією цієї сполуки є блокування токсичних речовин (навіть дуже сильних, наприклад, отрута блідої поганки), що припиняє процес проникнення отрути в клітини печінки.

Показання до застосування шроту

Шрот розторопші – це порошок, зроблений з перетертих в борошно насіння і плодів рослини. Він містить 5% силімарину і є незамінним засобом для лікування ураження печінки токсичного характеру, жирової інфільтрації органу або хронічних захворюваннях – гепатитах, холециститах. Шрот можна виготовити самому, перемоловши необхідну кількість насіння безпосередньо перед вживанням. При зберіганні такого зілля потрібно враховувати, що силімарин руйнується під впливом повітря і світла.

Користь олії розторопші

Це одночасно і цінний дієтичний продукт, який вживають, наприклад, для приготування салатів, незамінне органічне лікувальний засіб. Розторопша для лікування печінки у вигляді олії має ряд переваг, тому що містить:

  • поєднання необхідних для організму жирних кислот;
  • набір жиророзчинних вітамінів: К, Е, D і А;
  • хлорофіл – речовина з омолоджуючу дію на органи і тканини;
  • токоферол – речовина, яка є профілактичним проти пухлинних процесів;
  • корисні мінерали.

Застосування трави розторопші

Деякі частини цієї рослини (коріння або попередньо вимочені молоді листки, пагони) застосовують в їжу в сирому вигляді або після термічної обробки. Висушену траву розторопші (інша назва – чортополох молочний) вживають для заварювання як фіточай. Разнообразив так свій раціон, ви допомагаєте печінки – вашому природного фільтру – швидше справлятися з токсинами і виводить їх з організму, що самим позитивним чином відобразиться на загальному рівні здоров'я.

Інструкція по застосуванню розторопші

Якщо ви плануєте почати прийом засоби для очищення і відновлення печінки, треба знати, в яких формах випускається розторопша, її корисні властивості і протипоказання. Ця рослина застосовується у вигляді шроту, сиропу, водного або спиртового екстракту, клітковини його плодів. Дуже часто використовують олію, траву або таблетки розторопші, тому поговоримо детальніше про їх застосування. Пам'ятайте, що такі лікувальні курси не повинні перевищувати 1 місяць і проводяться тільки після консультації з фахівцем.

Настій трави розторопші плямистої приймають таким способом: 1 ч. л. порошку заливають склянкою окропу, випивають через 10-20 хв. маленькими ковтками. Заварювати і пити таке зілля треба вранці натщесерце, потім за 30 хв. перед обідом і на ніч. Найчастіше, дотримуючись звички вживати готові аптечні засоби, люди для підтримки роботи печінки купують таблетки з цієї корисної травою, наприклад, «Карсил», «Сибектан». Як вказує інструкція щодо застосування розторопші в таблетках, треба приймати по 1-2 драже 3-4 рази на день за півгодини до їжі.

Виходячи з особистих смакових уподобань або зручності застосування, можна застосовувати олія розторопші в капсулах або у звичайному, рідкому вигляді. Інструкція по застосуванню розторопші в капсулах вказує, скільки їх конкретно треба застосувати протягом дня за 4-5 шт. 2-3 рази в день. Масло приймають по 0,5 ч. л. двічі на день. По закінченні такого курсу не тільки поліпшується функціонування печінки, але і оптимізується робота органів травлення.

Протипоказання до застосування

Плануючи провести оздоровлення організму, почистивши печінку, не забувайте, які є протипоказання до застосування розторопші. Не можна приймати таке зілля, якщо у вас індивідуальна непереносимість його складових або загострилися хронічні захворювання. Не рекомендовано застосовувати розторопшу плямисту для лікування дітей. У період вагітності і вигодовування її приймають лише за призначенням лікаря.

Дізнайтеся, як використовуватипорошок розторопші - інструкція по застосуванню і лікувальні властивості.

Відео: застосування олії розторопші для печінки

Ця трава – комора лікувальних засобів. Ще раз підкресліть для себе, чим корисна розторопша, які існують способи застосування масла цієї рослини. З підібраного нами відео ви отримаєте інформацію про склад ліків, переваги його використання. Вам знадобляться рецепти застосування олії розторопші плямистої в лікувальних цілях, а ще ви навчитеся, як з цим засобом зробити омолоджуючі маски для обличчя, зміцнити волосся і нігті. Скористайтеся корисною інформацією, але не забувайте, які є протипоказання у прийнятті такого лікувального зілля.

Олія розторопші рецепти найкорисніших для здоров'я масел

Відгуки

Тетяна Ткаченко, 49 роківЯ вважаю, що це унікальна рослина – розторопша, її корисні властивості і протипоказання, які практично відсутні, роблять її незамінним засобом народної медицини, а для очищення та захисту печінки взагалі немає аналогів! Я часто вживаю шрот для заварювання чаю, який п'ю на ніч – він незамінний, особливо після зимових свят.
Ірина Максимова, 25 роківЯ прочитала, що розторопша для схуднення – відмінний засіб, тому вирішила спробувати рецепт для себе. Вживала відвар протягом місяця, але на вагах лише мінус 2,5 кіло, менше не показує. Так що ефект так собі, я розраховувала кілограм 6 скинути. Зате шкіра на обличчі стала чистішою, менше прищів помічаю біля себе.
Олена Іванова, 56 роківУ мене олія розторопші з дому ніколи не вибуває, а чищення печінки розторопшею навесні – обов'язкова процедура. В інший час року можу додавати це цілющий засіб потроху в їжу. Ще це масло допомагає мені, якщо раптом шкіра на руках дуже пересохне – просто змащую руки рясно на ніч, а на ранок вони знову м'які і доглянуті.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!