Пункція щитовидної залози - результати аналізу. Як роблять пункцію вузла щитовидки

Дослідження тканин щитовидної залози проводиться, коли в цьому органі знаходять вузол більше сантиметра розміром, або декілька вузлів. Тоді призначається пункційна біопсія щитовидної залози, щоб визначити, доброякісне утворення чи ні. Ракові клітини виявляють, згідно зі статистикою, в 5-6% випадків.

Чим небезпечні вузли на щитовидній залозі

Вузлики в щитовидці зустрічаються у багатьох, і це відбувається настільки часто у людей після 40-50 років, що в певному віці доброякісні вузли є майже нормою. Статистика стверджує, що вузли зустрічаються у кожній 15-й жінки молодого віку, і у кожного 40-го чоловіка тієї ж категорії. Після 50-ти вузлик можна виявити у 50% людей, і чим старша людина, тим вище ймовірність. Одиничний вузлик на щитовидці, розмір якого менше 1 см, вважається мало небезпечним. Коли вузли великі, або їх багато, обстеження потрібно обов'язково.

Якщо всередині ущільнення виробляються гормони, це токсичний сайт, якщо ні – він називається спокійним. Щоб розібратися, яку небезпеку представляють ці новоутворення, варто спочатку зрозуміти, звідки вони беруться. Ендокринологи кажуть, що одна з причин появи вузлів – нестача йоду в організмі. Він потрібний для синтезу гормонів. Не отримуючи їх в достатній кількості, щитовидка приймається працювати інтенсивніше, в спробі заповнити дефіцит.

Надмірна діяльність щитовидної залози призводить до того, що вона починає рости, утворюється зоб. Не всі ділянки залози працюють однаково інтенсивно, і в тих місцях, де спостерігається особлива активність, розширюються судини, змінюється щільність тканини, формується вузол. Крім дефіциту йоду, до такого результату можуть привести опромінення, погана екологія, спадковість. Вузли розростаються, і коли їх розмір перевищує 3 см, нерідкі наступні симптоми:

  • здавлюється стравохід, трахею, нерви, розташовані поруч з щитовидкою;
  • виникає відчуття комку в горлі, труднощі при ковтанні;
  • стає важко дихати;
  • хворий може схрипнути.

Пункційна біопсія

Основний метод діагностики онкологічного захворювання – пункція щитовидної залози. Що таке пункція: медична голка вводиться в орган, проводиться забір проби. На аналіз беруться тканини, отримані безпосередньо із сайту. Дослідження пункційного матеріалу дозволяє визначати природу новоутворення. У деяких випадках біопсія вузла щитоподібної залози проводиться пацієнту, у якого виявлено одиничне ущільнення менше сантиметра. Це відбувається, якщо:

  • протягом життя опромінювався;
  • має родичів з раком щитоподібної залози;
  • на УЗД виявлені насторожуючі ознаки.

Наслідки пункції щитовидної залози

Процедура не відноситься до складних, пацієнти добре переносять. Максимум, виникає невелика біль, або гематома в місці проколу. У людей, які страждають на остеохондроз шиї, після пункції може з'явитися запаморочення при спробі різко встати. Можливі ускладнення мінімальні, в дуже рідкісних випадках зустрічається ларингоспазм або пошкодження гортанного нерва. Якщо результати біопсії виявлять онкологію, хворому призначають лікування або його чекає операція з видалення пухлини. Вирізати будуть пошкоджені тканини, а не всю залозу.

Протипоказання

Пункція щитовидної залози не має прямих протипоказань. Якщо пацієнт – маленька дитина, може знадобитися внутрішньовенний наркоз. Обстежувані з серцево-судинними захворюваннями, у яких в день дослідження зафіксований гіпертонічний криз або порушення серцевого ритму, отримують процедуру після допуску лікаря. В біопсії може бути відмовлено, якщо у людини захворювання, при яких порушена проникність судинної стінки (ДВЗ-синдром).

Тонкоголкова аспіраційна біопсія щитовидної залози

Процедура часто позначається абревіатурою ТАПБ або ТАБ. Під час неї на аналіз береться матеріал для визначення клітинного складу. Тонкоголкова біопсія вузлів щитовидної залози – найбільш надійний і точний метод визначення раку цього органу. Потрапити голкою безпосередньо у вузол необхідно з точністю до міліметра, наосліп це робити складно. Пункцію проводять, контролюючи процес апаратом УЗД.

Як роблять

Багатьох хвилює, як роблять пункцію щитовидної залози, адже це інвазивна процедура, тонка голка проникає всередину органу. Основні питання пацієнтів: довго триває це втручання, чи це не боляче. Особлива підготовка для проведення пункції не потрібно. Послідовність наступна:

  1. Пацієнт лягає на кушетку, під голову йому кладуть подушку. Лікар пальпує шию, знаходить вузол. Пацієнта просять ковтнути слину кілька разів.
  2. Лікар вводить у вузол щитовидної залози тонку довгу голку. Точність маніпуляції забезпечується апаратом УЗД. Голка приєднана до порожнього шприца. У нього всмоктується вміст сайту.
  3. Голку витягують, на лабораторні скла наносять отриманий матеріал. Стандартно роблять 2-3 уколи, у кілька ділянок сайту. Це робиться для об'єктивності результатів, біологічний матеріал повинен бути різноманітним.
  4. Після забору матеріалу місце проколу закривають стерильною наклейкою. Через 10 хвилин обстежуваний може йти додому. Митися, проявляти фізичну активність можна через 2 години.

Разом з підготовкою, процедура займе приблизно 20 хвилин, сама пункція триває не більше п'яти. Знеболювання не потрібно. Лікар-цитолог проведе мікроскопічний аналіз матеріалу, на вивчення клітинного складу. Можливі висновки за результатами дослідження:

  1. Колоїдний вузол. Це утворення, яке не має онкологічну природу. Такий вузлик не перероджується в пухлину.
  2. «Тиреоїдит Хашимото» або аутоімунний. В тканинах щитовидної залози є запальні зміни, і вузол є їх частиною. Але це не рак.
  3. Фолікулярна пухлина. 85% таких утворень – аденоми. В інших випадках можливі карциноми.
  4. Карцинома: папілярна, медуллярна, плоскоклітинна, анапластіческая. Лімфома. Такі висновки означають, що вузол – це злоякісна пухлина.
  5. Матеріал неінформативний. При такому результаті потрібно повторний забір матеріалу.

Скільки коштує

Роблять пункцію щитовидної залози в спеціалізованих клініках. Вартість процедури складається з таких компонентів, як:

  • прийом лікаря;
  • безпосередньо пункція;
  • контроль УЗД;
  • аналіз результатів, цитологічне дослідження.

Вартість відрізняється від клініки, діапазон 2000 – 4500 рублів. На ціну впливає:

  • «бренд» клініки, її відома;
  • кваліфікація лікаря;
  • обладнання медустанови.

Відео: біопсія щитовидної залози

Пункційна біопсія вузлів щитовидної залози в ЕМС

Відгуки

Євгенія, 48 роківДва з половиною роки тому я помітила, що в мене шия праворуч трохи припухла, боляче не було, просто трохи помітно. Через рік це стало ще очевиднішим, і я пішла до лікаря, мене відправили на УЗД, а потім і біопсію, тому що був вузол 3 див. На процедурі намазали шию гелем, два рази ввела голку. Це не боляче, просто неприємно. Вузол був колоїдний.
Василина, 52 рокиВ моїй зоб рік тому виявили множинні вузли. Кілька з них були по сантиметру. Пункція щитовидної залози проводилася в платному центрі, все зайняло хвилин п'ятнадцять, процедура безболісна, ін'єкції в сідницю куди болючіше. Через два дні прийшла отримувати результат – небезпечні ракові клітини не виявлені.
Ганна, 43 рокиТАБ робила два роки тому, коли виявилися великі вузли на шиї. Боялася йти на процедуру, це ж голку будуть встромляти! Але виявилося не боляче, ніби ущипнули. Поки йде забір матеріалу, відчуття невеликого тиску. На жаль, цитологія виявила ракові клітини. Ситуація була не запущена, вистачило однієї операції. Вчасно виявили хворобу.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!