Грибковий отит у дитини або дорослого - причини виникнення, лікарські і народні засоби лікування

Симптоми, які провокує грибковий отит, починаються з гострою хворобливості вуха; і пацієнти на фото виглядають нещасними, вкрай пригнобленими. Це результат життєдіяльності грибкових інфекцій, що при відсутності своєчасного лікування тільки прогресує. Таке грибкове захворювання називається отомикоз вуха, фото симптомів можна знайти у всесвітній мережі. Недуга успішно лікується за участю отоларинголога. Клінічний результат сприятливий.

Що таке грибковий отит

Якщо виявлено грибок у вухах, це захворювання доставляє внутрішній дискомфорт, а при відсутності своєчасної терапії триває гнійним запаленням, яке вже складно піддається лікуванню. У результаті впливу збудника недуги в патологічний процес залучені стінки зовнішнього проходу, шкірні покриви, що вистилають раковину вуха, порожнину середнього вуха, переважає гостре запалення барабанної перетинки. Локалізація грибкової флори зосереджена в середньому вусі, супроводжується великим поразкою слухових проходів.

Симптоми

Запалення вушних проходів починається з гострого болю, що може віддавати в потилиці, нижньої щелепи, не припинятися у будь-який час доби. Наявність виділень свідчить, що отит грибкової природи переважає вже в ускладненій формі, вимагає радикальних заходів реагування з боку пацієнта та отоларинголога. Запалення барабанної перетинки і порожнини середнього вуха грибкової природи супроводжується й іншими вкрай неприємними симптомами, серед яких:

  • дискомфорт, який супроводжується сильним свербінням у вусі;
  • спад працездатності при гострих головних болях;
  • формування сірчаних пробок в порожнині слухових проходів;
  • гіперемія та подразнення, які впливають на шкіру раковини вуха;
  • зниження гостроти слуху, закладеність вух;
  • виділення з вух гнійних або водянистих мас;
  • різке підвищення температури тіла.

У дитини

У дитячому віці отит грибкової природи прогресує рідше, ніж у дорослих, а також істотно знижує якість життя. Набряклу барабанну порожнину доповнюють гострі напади болю у вусі, які роблять дитину вередливим, дратівливим, зайво емоційним. При таких неприємних відчуттях потрібно звернутися за хворою дитиною за консультацією отоларинголога, пройти діагностику. Крім інструментального огляду вушної раковини лікар вивчає інші скарги маленького пацієнта:

  • підвищення температури тіла;
  • порушена фаза сну;
  • симптоми зовнішніх отитів;
  • зниження слуху, як реакція на накопичилася в слухових проходах вушну сірку;
  • свербіж і подразнення при грибкової інфекції.

Причини

Основними збудниками отомикоза є плісняві, рідше – дріжджоподібні гриби, які проникають в організм з навколишнього середовища. Інкубаційний період варіює від кількох днів до кількох тижнів, після чого інфікування супроводжується гострим рецидивом, прогресуючої болем у слуховому проході. Схильністю до підвищеної активності та процесу розмноження цвілевих грибків стають наступні патогенні фактори:

  • середовище проживання з підвищеною вологістю;
  • тривале лікування антибіотиком, імунодепресантами;
  • часте скупчення води в раковині вуха;
  • травми слизової вуха;
  • контактний дерматит, екзема;
  • цукровий діабет;
  • чужорідне тіло у вусі;
  • стан вірусного імунодефіциту;
  • гострий авітаміноз;
  • алергічна реакція.

Види грибкового отиту

Перед призначенням протигрибкових препаратів лікар повинен визначити різновид захворювання, інакше позитивна динаміка консервативної терапії потрапляє під великий сумнів. Види отиту грибкової природи можуть бути такими:

  1. Зовнішня форма отиту. Частіше зустрічається у дітей, у патологічний процес залучені вушна раковина і зовнішній слуховий прохід.
  2. Грибковий менінгіт. Це дуже рідкісне захворювання. При грибкових ураженнях мова йде про порушення барабанної перетинки.
  3. Середній отит грибкової форми. Осередком патології є запалена і набрякла порожнину середнього вуха.
  4. Післяопераційний отит середнього вуха. Частіше розвивається після проведеної операції, є свого роду ускладненням хірургічного втручання.

Можливі ускладнення

При неправильно підібраному консервативному лікуванні в домашніх умовах лікарі не виключають різке погіршення загального самопочуття пацієнта будь-якого віку. Остерігатися варто можливих симптомів сепсису, не виключена різка втрата гостроти слуху. Поступове руйнування барабанної перетинки може коштувати пацієнту інвалідності внаслідок розвитку глухоти.

Діагностика

Лікувати отит грибкової природи належить системними препаратами, мазями та кремами для застосування зовнішньо. Однак для початку потрібно детально обстежити вогнища патології, одного інструментального огляду отоларинголога не вистачає для постановки остаточного діагнозу. Загальні аналізи крові і сечі показують присутність в біологічних рідинах запального процесу, а лабораторне дослідження специфічних виділень з вушних проходів – наявність ниток грибкового міцелію. Тільки після цього можна займатися місцевим лікуванням, терапевтичними заходами.

Лікування грибкового отиту

Ґрунтується інтенсивна терапія отиту грибкового на використанні антимікотичного препарату, який підбирається суто в індивідуальному порядку, виходячи із загального стану та віку пацієнта, характеру патогенної флори. Крім того, лікар дає інші цінні рекомендації на кожен день:

  1. Вушні проходи важливо не розчісувати при сильному свербінні, інакше не виключено розвиток вторинної інфекції, травмування шкіри вушної раковини і не тільки.
  2. Місцеве лікування потрібно доповнювати системними препаратами з протигрибковим ефектом, щоб знищити збудника отиту зсередини.
  3. При розвитку на тлі отиту вторинної грибкової інфекції лікар призначає антибактеріальну терапію курсом 5 -7 днів.

Медикаментозна терапія

Особливо ефективні на практиці консервативні методи лікування отиту за участю кремів та мазей з вираженим протигрибковим ефектом. Такі медикаменти належить використовувати повним курсом, при цьому ризик протипоказань і побічних явищ мінімальний, лікарська взаємодія відсутня. Добре зарекомендували себе такі фармакологічні продукції:

  1. Нитрофунгин при отиті. Це розчин з антимикотическим дією, яким за допомогою ватних тампонів змащують поверхню вуха кожні 8 годин протягом 5 – 7 днів, до повного зникнення неприємних симптомів грибкової інфекції.
  2. Экзодерил для вух. Це крем і розчин для застосування зовнішньо. Потрібно змащувати вушні проходи 2 – 3 рази в добу протягом тижня. Позитивна динаміка при грибкової флори спостерігається вже на другий день.
  3. Микоспор. Це лікувальна мазь проти отиту грибкового, яку спочатку потрібно нанести на тампон, а потім прикласти до передбачуваного вогнища патології. Не прибирати 24 години, потім нанести нову дозу ліків.

Вушні краплі

Доповнити лікувальну дію Нитрофунгина або Экзодерила можуть вушні краплі з вираженим антімікотіческімі або антибактеріальним ефектом в залежності від особливостей клінічної картини. Фото ефективних медикаментів можна знайти у всесвітній павутині, там же рекомендується ознайомитися з інструкцією по застосуванню до вибраного препарату. Ось ефективні вушні краплі при отиті грибкової природи:

  1. Анауран в краплях. Склад потрібно вводити у вушний прохід по 4 – 5 разів за добу протягом тижня. Дитяча добова доза становить 2 – 3 краплі кожні 8 або 12 годин. Можна доповнити лікування отиту грибкового використанням Экзодерила, Нитрофунгина.
  2. Дексон. Вушні краплі призначені для домашнього використання, знімають біль і запалення, вбивають мікробів. У запалений вушний прохід потрібно вводити по 3 краплі Дексона 2 раз на добу протягом 7 – 14 діб.

Лікування народними засобами

Це грибкове захворювання можна успішно лікувати методами альтернативної медицини. Обов'язкова умова – виключити ризик розвитку алергічної реакції на рослинні, натуральні компоненти. Ось перевірені народні засоби при прогресуючому отиті грибкової природи:

  1. Потрібно 10 г березових бруньок залити 200 мл горілки, помістити в прохолодне місце і настоювати 2 тижні. По мірі готовності змочувати ватку в лікувальному складі і закладати її в вухо перед сном, лишати до ранку.
  2. Необхідно 20 г прополісу залити 200 мл горілки, помістити в скляну ємність і настояти два тижні. Використовувати за описаним вище принципом до повного зникнення неприємних симптомів отиту.

Профілактика

Щоб уникнути грибкового ураження слухових проходів, потрібно своєчасно подбати про елементарні заходи профілактики, виключивши тим самим проникнення в організм патогенної флори. Отже, ефективні профілактичні заходи проти отиту представлені нижче:

  • уникати тривалого переохолодження організму;
  • виключити ускладнення тривалої антибактеріальної терапії;
  • прибирати із слухових проходів надлишки рідини після купання;
  • обов'язково зміцнювати імунітет;
  • уникати травмування слизової порожнини середнього вуха.

Відео

Отомикоз. Від чого у вухах ростуть гриби

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!