Як лікувати нежить у дітей і дорослих лікарськими і народними засобами, прогріваннями і промываниями

В домашніх умовах є маса лікуючих засобів для носа, як лікувати нежить швидко і без ускладнень. Чим раніше пацієнту переступити до інтенсивної терапії, тим більше у нього шансів добитися повного одужання в найкоротші терміни. Ефективне лікування нежиті у дорослих і дітей має бути попередньо узгоджено з лікарем, поверхневе самолікування повністю виключено.

Що таке нежить

Це не самостійне захворювання, а, швидше, окремий симптом, який свідчить про локальних патології дихальної системи. В ході патологічного процесу порушується носове дихання, нежить супроводжується сильною закладеністю носових проходів, ускладнених клінічних картинах – зниженням нюху. Якщо вчасно не вилікувати нежить, неприємна симптоматика призводить до хронічного запалення слизової оболонки. Щоб полегшити загальний стан хворого і прибрати неприємні симптоми, потрібно своєчасно вдатися до медикаментозної терапії.

Симптоми

На початковій стадії риніт представлений сухістю слизової оболонки, сильним свербінням і палінням в носових проходах. Якщо не звернути увагу на такі неприємні ознаки недуги, патологічний процес може закінчитися хронічним гайморитом з систематичними рецидивами. Нежить призводить до набряку слизової носових проходів, в результаті чого дорослий пацієнт «втрачає нюх». Характерні симптоми прогресуючого риніту представлені нижче:

  • закладеність носа;
  • утруднене дихання;
  • систематичні напади мігрені;
  • скупчення мокротиння з її складним відділенням;
  • слизово-гнійні виділення з носа;
  • запалення гайморової пазухи (одностороннє і двостороннє);
  • закладеність у вухах, зниження гостроти слуху.

Як вилікувати нежить

Риніт можна усунути в домашній обстановці. Наприклад, при алергічному нежиті потрібно прийом антигістамінних препаратів. Протиалергічні засоби призначаються всередину і місцево. При виявленні бактерійних нежиті можна скористатися антибіотиком, щоб знищити патогенну флору. Консервативна терапія повинна починатися з постановки остаточного діагнозу, інші лікарські заходи представлені нижче:

  1. Необхідно систематично очищувати носові ходи від слизу шляхом промивання носа і высмаркивания.
  2. Використовувати судинорозширювальні засоби локально, тим самим усунути гострий напад, прискорити ремісію.
  3. Якщо носові проходи опухли і болять, лікар рекомендує виконувати фізіотерапевтичні процедури в умовах стаціонару, наприклад, інгаляції.
  4. Для промивання носових проходів потрібно використовувати кошти, визначені виключно лікарем, строго за медичними показаннями.
  5. В ускладнених клінічних картинах для виведення слизових виділень можуть знадобитися хірургічні методи лікування.

Краплі

Найчастіше лікарі призначають назальні краплі з антибактеріальним або антисептичним ефектом, їх терапевтичну дію локальне – безпосередньо на вогнище патології. Вилікувати нежить таким загальнодоступним способом можуть дорослі і діти, тому нижче представлені найбільш поширені фармакологічні групи та їх представники:

  • призначення таких судинозвужувальних препаратів, як Санорин, Називін, Галазолін, Ксимелин;
  • застосування сольових розчинів, як варіант – Аква Маріс стронг, Квікс, Физиомер гіпертонічний;
  • залучення ізотонічних розчинів, наприклад, Хьюмера, Аква Маріса, Аквалора, Маримера, Долфіну.

Перш ніж закапати носові проходи, потрібно грамотно підібрати ефективні ліки з мінімальними побічними явищами. Особливо ефективними і доступними є наступні назальні краплі:

  1. Називін. Назальні краплі, які можуть призначати дорослим і дітям. Активні компоненти знімають запалення, подразнення слизової оболонки, полегшує больовий синдром. В кожну ніздрю потрібно вводити по 1 – 2 краплі. Тривалість інтенсивної терапії – 10 – 14 днів, не більше.
  2. Санорин. Краплі мають подібний принцип дії з вищеописаним медикаментом, призначені для введення назально. Дорослим рекомендується вводити по 2 – 3 краплі в кожну ніздрю протягом тижня. Потім належить змінити ліки від нежитю.

Інгаляції небулайзером

Це ще один ефективний метод, як лікувати нежить, а використовувати його доречно в домашній обстановці. Дорослі пацієнти вдихають пари ліки, зрошують слизові оболонки, знімають сильне запалення. Як лікуючого складу можна задіяти краплі ефірного масла або морську сіль, але в сучасній фармакології є й інші, не менш ефективні медикаменти. Це:

  1. Изофра. Лікувати таким способом рекомендується ускладнений нежить (зелені соплі). Для проведення домашньої інгаляції потрібно влити по 2 мл розчину Изофры і фізрозчину в камеру небулайзера. Використовувати вказаний препарат рекомендується до 3 разів за добу протягом 2 тижнів.
  2. АКК. Зазначена амінокислота відмінно бореться з небезпечними вірусами і бактеріями, але перед її застосуванням потрібно вливати складу в спеціальний небулайзер. Для однієї інгаляції необхідно 2,5-3 мл розчину. Проводити процедуру треба 2 рази за день, протягом 1 – 2 годин після сеансу нічого не пити, не їсти і не виходити на вулицю.

Як вилікувати нежить у домашніх умовах швидко

Якщо у пацієнта сильний імунітет, перебороти недугу простіше. Не варто зациклюватися на мазях, нескінченно користуватися спреями, є простий і ефективний засіб. Знадобиться 1 картопля, який потрібно проварити, поки при проколюванні коренеплід не розпадеться. Використовувати засіб від нежиті в домашніх умовах покладено в якості інгаляції. Процедуру проводити до 7 хвилин, виключити сеанс при високій температурі пацієнта. Замість картоплі для прогрівання і висушування носових проходів можна задіяти масло евкаліпта, корисні властивості відвареного буряка.

Чим замінити краплі в ніс

Продуктивне і швидке лікування нежиті протікає не тільки за участю назальних крапель, вельми ефективно сухе прогрівання, використання небулайзера, домашні інгаляції, фізіотерапевтичне лікування. Наприклад, при сухій інгаляції дорослому пацієнту можна використовувати лікувальні трави, морську сіль, скористатися цілющими парами гірчиці, свіжим хріном.

Краплі в ніс своїми руками

У боротьбі з запаленої порожниною носових проходів можна успішно боротися натуральними засобами при відсутності у пацієнта алергії на рослинні компоненти. Краплі домашнього приготування діють м'яко, але цілеспрямовано. Ось ефективні народні засоби на кожен день:

  1. 1 ч. л. солі кухонної або морської потрібно розчинити в 100 мл прохолодної води, перемішати до отримання однорідного складу, потім лікувати накладений ніс. В кожну ніздрю опускати по 1 краплі ропи, проводити домашні сеанси протягом тижня по 2 рази за добу.
  2. Потрібно зрізати лист алое до 20 см, видавити свіжий концентрат. Попередньо прочистити носові проходи фізіологічним розчином, потім вдатися до соку алое. Добова доза для дітей 3-7 років-по 1-2 краплі 5 разів у день; від 8 до 14 років – по 2-4 краплі 5-6 разів у день; від 14 років – по 5 крапель до 6 разів за добу.

Як прогріти ніс в домашніх умовах

Прогрівання – це ще одне надійне домашнє засіб від нежиті, яке простіше простого приготувати вдома. Необхідні інгаляції для зняття запалення, просушування і виведення мокротиння. Рецепти приготування лікувальних відварів в домашніх умовах представлені нижче:

  1. Свіжий корінь хрону потрібно промити, просушити і подрібнити на тертці. Потім віджати сік, додати кілька крапель ментолу та евкаліпта. Помістити складу в ємність, накритися рушником і дихати цілющими парами вранці і ввечері. Курс – 10 днів.
  2. Прогріти закладений ніс можна крутим содовим розчином. Для цього потрібно прокип'ятити воду, додати луг (1 ст. л.) і дихати нею на 5 – 7 хвилин перед сном. Сеанси проводити щодня протягом усього тижня.

Над чим подихати при нежиті

Ось ще кілька дієвих варіантів, як швидко лікувати нежить, щоб нормалізувати сон, полегшити дихання порушене, усунути надмірну закладеність. Отже:

  1. Потрібно заварити 1 ст. л. висушеної ромашки в 2 ст. окропу. Настояти відвар до повного охолодження, додати ложку меду. Потім підігріти до формування пара і використовувати складу для прогрівання носа при нежиті протягом 1 тижня.
  2. Мед, щоб лікувати нежить, можна поєднувати з календулою, м'ятою або шавлією, скористатися сумішшю інших лікарських трав. Обов'язкова умова – відсутність алергії на рослинні компоненти. Після інгаляції важливо не потрапляти на протяг, лікувати недугу 2 тижні.

Масаж для лікування нежиті

Така домашня процедура сприяє швидкому відтоку слизу, нормалізує системний кровообіг, усуває тривожні симптоми нежитю. Техніка виконання масажу при нежиті представлена нижче:

  • повільно розминати крила носа протягом 2 хвилин;
  • впливати на район перенісся, де повинні перетинатися лінії брів;
  • одночасно масажувати перенісся і зону під носом;
  • просуватися від перенісся до крил м'якими масажними рухами.

Як вилікувати сильний нежить

Якщо соплі набувають зелений відтінок і починає неприємно пахнути, клінічна картина помітно ускладнюється. Крім місцевих препаратів лікарі призначають антибіотики всередину. Ось чим можна лікувати нежить у такому разі:

  1. Еритроміцин. Належить приймати по 1 таблетці двічі за добу відразу після прийому їжі. Курс лікування – 5 – 7 діб, не більше.
  2. Мидекамицин. При бактеріальному нежиті такий макролід рекомендують випивати по 1 – 2 таблетки двічі за добу, щоб виключити ускладнення, прискорити одужання. Курс – 5 – 7 днів.

Лікування нежиті у вагітних жінок

Оскільки при виношуванні плоду список медикаментів обмежений, потрібно лікувати нежить за участю освіченого фахівця. У першому триместрі заборонені судинозвужувальні засоби, при відсутності алергії можна скористатися соком цибулі, алое. Не менш ефективні домашні ліки з соком часнику повним курсом 7 – 10 днів. Інші рецепти для вагітних представлені нижче:

  1. Потрібно буряк і моркву подрібнити, віджати сік і з'єднати дані інгредієнти у співвідношенні 1:1. Закапувати ніс готовим складом можна до 5 разів на добу протягом 7 – 10 днів.
  2. Необхідно з'єднати по 2 ст. л. подорожника і звіробою, залити 1 ст. окропу. Процідити і прийняти всередину через кілька підходів. Лікувати нежить 5 – 7 днів.

Що допомагає дітям від нежиті

Лікувати захворювання в дитячому віці не складе складності. Дозволяється використовувати не тільки методи альтернативної медицини, але і ефективні фармакологічні засоби з судинозвужувальним ефектом. Добре зарекомендували себе такі позиції, використання яких доречно за допомогою інгалятора:

  1. Декасан. Це антибактеріальний препарат, який показано заливати в небулайзер по 2 мл Процедуру проводити до 3 – 5 разів за добу, лікувати риніт протягом 7 – 10 днів.
  2. Фурацилін. Потрібно 2 таблетки розвести в 1 л води. Використовувати готовий склад для регулярного промивання носа дитини.

Специфіка лікування нежиті літніх людей

Щоб уникнути серйозних ускладнень основного захворювання, ефективне лікування нежитю для пенсіонерів рекомендовано в індивідуальному порядку. Загальні приписи, щоб лікувати риніт, представлені нижче:

  • назальні краплі: Риназолін, Називін, Піносол;
  • спреї: Аквалор, АкватМарис, Делуфен;
  • мазі: Оксолін, Доктор Мом, Эваменол;
  • антибіотик: Биопарокс.

Народні засоби

Якщо вибирати для лікування методи альтернативної медицини, при нежиті вони починають діяти пізніше, але при цьому відрізняються мінімумом побічних явищ. Особливо ефективні такі домашні рецепти від нежиті:

  1. Приготувати концентрований буряковий сік, яким закопувати запалені носові проходи тричі за добу. Продовжувати лікування нежиті таким способом можна до 7 – 10 днів. аналогічно можна використовувати свіжий сік моркви.
  2. Приготувати класичним способом відвар шавлії або календули. Використовувати для регулярних полоскань закладеної носової порожнини. Продовжувати таку терапію протягом 1 тижня, можна до зникнення симптоматики.

Відео

Жити здорово! Нежить — профілактика і лікування. (22.03.2017)

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!