Ирифрин - інструкція щодо застосування очних крапель, показання, склад, побічні ефекти, аналоги і ціна

Для застосування в офтальмології препарат призначений Ирифрин, який використовується місцево у вигляді крапель для очей. Лікарський засіб розширює зіницю, покращує відтік внутрішньоочної рідини і звужує судини кон'юнктивальної оболонки. Медикамент застосовується при іридоцикліті, глаукомо-циклитических кризах. Ознайомтеся з інструкцією по використанню Ирифрина.

Очні краплі Ирифрин

За прийнятою медичної класифікації Ирифрин для очей відноситься до альфа-адреномиметикам для місцевого застосування в офтальмології. Це мидриатик, використовуваний для зменшення кількості відокремлюваного райдужки, при синдромі червоних очей, спазмі акомодації. Його застосування вимагають деякі операції та на період підготовки перед хірургічними втручаннями.

Активною речовиною складу є фенілефрину гідрохлорид. Під час використання медикаменту зменшується мету між судинною оболонкою і склери. Це призводить до зупинки залишкових мікродеформацій та розтягнення склери при розвитку осьової міопії за рахунок розслаблення циліарного тіла. Такий ефект допомагає впоратися і з втомою очей, далекозорістю.

Склад і форма випуску

Випускається дві форми крапельного препарату. Їх відмінності у складі та упаковці:

Краплі для очей Ирифрин

Ирифрин БК

Опис

Прозора, світло-жовта рідина

Склад

Бензалконію хлорид, вода, динатрію едетат, натрію цитрату дигідрат, гіпромелоза, лимонна кислота, метабісульфіт натрію, гідроксид, дигідрофосфат і гідрофосфат натрію, консервант

Те ж, але без консерванту

Концентрація фенілефрину гідрохлориду, мг на мл

2,5% або 10

Упаковка

Флакон-крапельниця з темного скла по 5 мл, по одному в пачці з інструкцією по застосуванню

Флакони-крапельниці по 0,4 мл (одноразові), за 15 флаконів у пачці

Фармакодинаміка та фармакокінетика

Препарат відноситься до симпатомиметикам, володіє вираженою мають альфа-адренергічну активність. При застосуванні у звичайних дозах медикамент не стимулює центральну нервову систему. У місцевому використанні препарат розширює зіницю, покращує відтік внутрішньоочної рідини і звужує судини кон'юнктиви. Активна речовина фенілефрин стимулює постсинаптичні альфа-адренорецептори, слабо впливає на бета-адренорецептори міокарда.

Медикамент відрізняється вазоконстрикторних дією, схожим з норадреналином (норепінефрином), не впливає на серце ионотропно і хронотропно. Вазопрессорный ефект компонента виражений слабше, ніж у норадреналіну, але триваліша. Вазоконстрикція починається через 0,5-1,5 хвилини після інстиляції, триває 2-6 годин. Після цього фенілефрин зменшує дилататор зіниці і гладкі м'язи артеріол кон'юнктиви, викликаючи розширення зіниці.

Через 10-60 хвилин настає мідріаз, який зберігається протягом двох годин при застосуванні 2,5% крапель і 3-7 годин – при 10%. Під час мідріазу (розширення зіниці) не настає циклоплегии (паралічу війкового м'яза ока). У місцевому використанні фенілефрин піддається системної абсорбції, метаболізується в стінках кишечника, володіє низькою біодоступністю.

Із-за значного скорочення дилататора зіниці через 3-45 хвилин після інстиляції препарату у волозі передньої камери ока можуть виявлятися частинки пігменту з пігментного листка райдужної оболонки. Дане явище лікарі диференціюють з проявами переднього увеїту або наявністю формених елементів крові у волозі передньої камери ока.

Показання до застосування очних крапель Ирифрин

Згідно з даними інструкції по застосуванню, показаннями для використання крапель стають різні фактори. Деякі з них:

  • іридоцикліт, профілактика виникнення задніх синехій і зменшення ексудації райдужної оболонки;
  • діагностичне розширення зіниці при офтальмоскопії, інших діагностичних процедурах для контролю заднього відрізка ока;
  • проведення провокаційного тесту у пацієнтів вузьким кутом передньої камери ока при підозрі на закритокутову глаукому;
  • диференціальна діагностика поверхневої і глибокої ін'єкції очного яблука;
  • для розширення зіниці при проведенні лазерних втручань на очному дні та вітреоретинальної хірургії;
  • лікування глаукомо-циклитических кризів;
  • спазм акомодації;
  • лікування синдрому червоного ока, гіперемія та подразнення оболонок ока;
  • зменшення набряклості слизової оболонки носоглотки, кон'юнктиви при застудних і алергічних захворюваннях;
  • підвищення артеріального тиску при колапсі, поява артеріальної гіпотензії.

Інструкція по застосуванню Ирифрина

Щоб розкрити флакон препарату, потрібно відрізати ножицями верхню частину носика або товстою голкою проколоти в ній дірочку. Краще другий варіант – через зручності дозування крапельного препарату. Закапувати засіб потрібно по інструкції:

  • зніміть алюмінієвий ковпачок з флакона, відкрийте гумову пробку;
  • вийміть насадку-крапельницю з герметичною обгортки, надягніть її на флакон;
  • підніміть голову вгору, дивіться в стелю;
  • акуратно пальцями відтягніть нижню повіку, щоб між ним і оком утворився кон'юнктивальний мішок;
  • переверніть флакон крапельницею вниз, утримуючи пальцями так, щоб кінчик знаходився над поверхнею на відстані 2-4 см;
  • натисніть пальцями на флакон, видавіть одну краплю;
  • внесіть розчин в обидва ока;
  • після потрапляння дози в мішок кілька секунд подавіть пальцями на внутрішній куточок, щоб дати розчину швидко проникнути в тканини і знизити вираженість рефлекторного бажання закрити повіку;
  • після закапування лежите або сидите, не можна читати, дивитися телевізор, писати і напружуватися будь-якими іншими діями;
  • у момент закапування стежте, щоб кінчик крапельниці не торкався слизової оболонки – якщо це сталося, упаковку доведеться викинути і відкрити нову;
  • внесення розчину в кількості більше двох крапель за один раз може привести до посиленому всмоктуванню препарату в кровотік і розвитку системних побічних ефектів.

Відразу після закапування препарату у пацієнта з'являється неприємне відчуття дискомфорту, жару і печива. Це швидко проходить, очам стає легше. Через 15-20 хвилин після використання медикаменту зіниця сильно розширюється, всі предмети стають нечіткими, розмитими, яскраве світло сильно дратує. Цей стан триває декілька годин, тому рекомендується закапувати розчин на ніч. При гіпертонії після закапування може дещо підвищитися артеріальний тиск.

Протягом усього періоду застосування препарату рекомендується носити окуляри, від контактних лінз на час варто відмовитися. Після завершення терапії через 3-4 дні можна повернутися до лінз. По закінченні лікування медикаментом ще 1-3 доби зір може зберігати нечіткість і каламутність, але цей ефект швидко проходить. Використання препарату на постійній основі усуває біль, різь, почервоніння в очах, втома, не дає гостроті зору знижуватися до вечора. За відгуками, якщо зір трохи нижче норми, застосування медикаменту може повернути його до максимуму.

Як капати Ирифрин

Для проведення офтальмоскопії застосовують 2,5%-ні краплі. Інстиляції проводяться одноразово. Для створення мідріазу вистачить однієї краплі в кожне око. Ефект розширення зіниці настає через 15-30 хвилин і зберігається 1-3 години. Для тривалого підтримання мідріазу можна повторно закопувати медикамент через годину. Для дітей старше 12 років та дорослих при недостатньому розширенні зіниці або у хворих з вираженою пігментацією (ригідністю) райдужки для діагностичного мідріазу застосовують 10%-ний розчин.

При іридоцикліти медикамент призначається з метою запобігання розвитку і розриву задніх синехій, зниження ексудації в передню камеру ока. Показано закапування однієї краплі 2-3 рази/добу. Для усунення спазму акомодації у віці старше шести років призначають по краплі 2,5%-ного розчину на ніч курсом кожен день протягом місяця. При стійкому спазмі застосовують 10%-ний розчин (для дітей старше 12 років) по краплі в кожне око на ніч кожні добу курсом два тижні.

При глаукомо-циклитических кризах для зменшення внутрішньоочного тиску використовують 10%-ний розчин 2-3 рази/добу. Перед підготовкою до хірургічного втручання за 30-60 хвилин до операції одноразово інстилюють 10%-ні краплі. Після розтину очного яблука повторне застосування препарату є неприпустимим. Аналогічно не можна застосовувати 10% краплі для іригації, просочування тампонів під час операції і для субконъюнктивального введення. Одноразова інстиляція 2,5%-ного медикаменту застосовується у випадках:

  1. Провокаційного тесту у пацієнтів з вузьким профілем кута передньої камери при підозрі на закритокутову глаукому – якщо різниця між показниками внутрішньоочного тиску до і після закапування складе 3-5 мм ртутного стовпа, тест позитивний.
  2. Диференціальна діагностика типу ін'єкції очного яблука – якщо через п'ять хвилин після застосування розчину відбувається звуження судин очного яблука, то ін'єкція поверхнева. При збереженні почервоніння підозрюються іридоцикліт, склерит, розширення більш глибоко розташованих судин.

Ирифрин БК

Одноразові флакони-крапельниці з розчином Ирифрина БК без консервантів приймають всередину і місцево. Препарат може вводитись підшкірно або внутрішньом'язово в дозі 2-5 мг, після – 1-10 мг. При струминному повільному внутрішньовенному введенні разової дозою вважається 10-500 мг. Внутрішньовенні інфузії відрізняються швидкістю 180 мкг/хвилину на початковій стадії і 30-60 мкг/хв на останній. Разовою дозою для прийому внутрішньо є 30 мг для дорослих (добова дорівнює 150 мг), підшкірно або внутрішньом'язово вводиться не більше 10 мг за один раз або 50 мг за добу, внутрішньовенно – 5 мг і 25 мг через день.

В офтальмології медикамент рекомендований для проведення лікування та профілактики. Показання і дозування крапель:

  1. Профілактика спазму акомодації у школярів зі слабкою міопією (короткозорість) – по краплі в кожне око на ніч курсом, залежних від часу високих навантажень на очі.
  2. Попередження спазму акомодації у школярів із середнім міопією – по краплі в правий і лівий тричі/тиждень перед сном. Курс може тривати довго.
  3. Профілактика спазму акомодації у людей будь-якого віку з нормальним зором – по краплі вдень в момент інтенсивного навантаження по зору. Курс не обмежений.
  4. Попередження спазму акомодації у людей будь-якого віку з далекозорістю (гіперметропія) – в період високих навантажень по краплі перед сном щодня у поєднанні з 1%-ним розчином циклопентолата. При звичайних навантаженнях краплі застосовуються на ніч 2-3 рази/тиждень місячним курсом.
  5. Лікування помилкової і істинної міопії (короткозорості) – вносити по краплі ввечері перед сном по 2-3 рази в тиждень, протягом місяця.

Особливі вказівки

З інструкції по застосуванню Ирифрина можна дізнатися правила прийому препарату. Про це сказано в розділі особливих вказівок:

  • медикамент з обережністю призначається при цукровому діабеті, в літньому віці – це пов'язано з ризиком порушення вегетативної регуляції і реактивного міозу;
  • потрібен нагляд лікаря при комбінації препарату з інгібіторами моноамінооксидази і протягом трьох тижнів після припинення їх прийому;
  • перевищення дози у пацієнтів з травмами сітківки, офтальмологічними захворюваннями, після проведення операції або при зниженій сльозопродукції може збільшувати абсорбцію фенілефрину та підвищувати розвиток системних побічних ефектів;
  • медикамент викликає гіпоксію кон'юнктиви, тому з обережністю використовується при серповидно-клітинної анемії, носінні контактних лінз і після операцій (знижує загоєння);
  • фенілефрин всмоктується через слизову оболонку, тому може викликати системні ефекти;
  • на час застосування препарату слід відмовитися від водіння транспорту та управління механізмами.

При вагітності

За даними інструкції із застосування, використання ліків під час вагітності та годування груддю можливе після ретельного вивчення лікарем індивідуальних особливостей пацієнтки. Якщо потенційна користь для матері перевищує можливий ризик для плода або дитини, медикамент може використовуватися, але під суворим контролем лікаря.

Ирифрин для дітей

10%-ні краплі Ирифрин протипоказані для застосування рудними дітьми та підлітками у віці молодше 12 років. 2,5%-ний розчин не застосовується дітьми молодше шести років. Дошкільнята або школярі можуть отримувати препарат для лікування короткозорості або далекозорості, як попередження погіршення гостроти зору, втоми при високих і середніх навантаженнях.

Терапія міопії або гіперметропії триває місяць, повторюється 1-2 рази/рік. Краплі вносять по одній перед сном кожен день або по дві в кожне око через день на ніч. Дозволено поєднувати прийом медикаменту з Тауфоном або Эмоксипином. Регулярне використання препарату підтримує гостроту зору і не дає того падати. Якщо дитина стикається з сильною втомою очей, почервонінням, то краплі вносяться по одній на ніч місячним курсом. По його завершенні вдається зупинити патологічний процес погіршення зору, відкласти початок носіння окулярів.

Лікарська взаємодія

Застосовуючи Ирифрин, слід пам'ятати про можливий поєднанні препарату з іншими лікарськими засобами. Комбінації та ефекти:

  • атропін посилює мідріатичний ефект фенілефрину, але призводить до розвитку тахікардії;
  • трициклічні антидепресанти, Пропранолол, Метилдопа, Резерпін, холіноблокатори і Гуанетидин, можуть потенціювати вазопрессорное дію адреноміметиків;
  • бета-адреноблокаоры призводить до гострої артеріальної гіпертензії;
  • фенілефрин потенціює пригнічувальну вплив інгаляційного наркозу на діяльність серцево-судинної системи;
  • симпатоміметики підсилюють кардіоваскулярні ефекти Ирифрина.

Побічні дії

На тлі застосування крапель Ирифрин можуть розвиватися побічні ефекти. До поширених належать:

  • кон'юнктивіт, періорбітальний набряк, печіння;
  • затуманення зору, подразнення слизової оболонки, дискомфорт;
  • сльозотеча, підвищення внутрішньоочного тиску, реактивний міоз;
  • прискорене серцебиття, аритмія, брадикардія, дерматит, легенева емболія;
  • рідко – інфаркт міокарда, судинний колапс, внутрішньочерепний крововилив.

Передозування

Симптомами передозування медикаментом є посилені побічні ефекти – прояви системної дії фенілефрину. Для їх усунення необхідно терміново припинити терапію препаратом, внутрішньовенно ввести альфа-адреноблокатори (наприклад, 5-10 мг фентоламіну). При необхідності введення препаратів повторюється до повного купірування ознак.

Протипоказання

Препарат-стимулятор дезаккомодационных м'язів циліарного тіла з обережністю призначають при вагітності та лактації. Протипоказаннями для прийому медикаментастановятся:

  • закрито або узкоугольная глаукома;
  • літній вік і порушення мозкового кровообігу, серцево-судинної системи;
  • порушення цілісності очного яблука;
  • аневризма артерій, гіпертиреоз;
  • порушення сльозопродукції, печінкова порфірія;
  • вроджений дефіцит глюкозофосфатдегидрогеназы;
  • дитячий вік до 6 років для 2,5% крапель і до 12 років для 10% препарату;
  • підвищена чутливість до компонентів;
  • важкий перебіг атеросклерозу або його церебральна форма;
  • тривала бронхіальна астма;
  • схильність до спазмів коронарних судин;
  • артеріальна гіпертензія.

Умови продажу та зберігання

Купити Ирифрин можна за рецептом. Препарат зберігається при температурі до 25 градусів, його не можна заморожувати. Після розкриття флакон може використовуватися протягом місяця, Ирифрин БК призначений для одноразового застосування.

Аналоги

Замінники Ирифрина поділяються на синоніми (мають те ж активну речовину і ефект) і непрямі аналоги (інший діючий компонент, але схоже терапевтична дія). До аналогів препарату відносять наступні медикаменти у формі крапель і розчинів:

  • Неосинефрин-ПОС – мають те ж активну речовину;
  • Визофрин – розчин з вмістом фенілефрину;
  • Мезатон – за відгуками, вызыает сильне подразнення;
  • Аллергофтал – судинозвужувальний препарат для усунення почервоніння;
  • Візин – аналог Ирифрина, медикамент знімає втому очей.

Ціна

Придбати розчин можна через аптеки або інтернет-майданчика за вартістю, яка залежить від концентрації препарату і рівня торгової націнки. Приблизні ціни на медикамент та його аналоги:

Найменування ліки

Інтернет-ціна, в рублях

Аптечний цінник, в рублях

Ирифрин БК 2,5% 15 флаконів по 0,4 мл

Чотириста п'ятдесят

460

Ирифрин 2,5% 5 мл

342

356

Візин 15 мл

357

366

Аллергофтал 6 мл

499

520

Відео

Ирифрин - доцільність при міопії

Відгуки

Єлизавета, 38 років,Коли моя дитина пішла в школу, то став скаржитися на втому, почервоніння білків. Щоб не допустить зниження гостроти зору, лікар прописав нам краплі Ирифрин БК. Мені сподобалося, що вони одноразові – закапав і викинув упаковку. Після місячного курсу зір відновився і знову стало дорівнює одиниці. Відмінний препарат, рекомендую мамам школярів.
Олександр, 45 роківНа роботі я постійно друкую на комп'ютері, втомлююся від напруги, знижується чіткість і різкість зору. Офтальмолог порадив мені періодично використовувати Ирифрин, але тільки на ніч – днем він викликає дискомфорт від дуже сильного розширення зіниці. Я спробував і оцінив – зір покращився, зникли пелена і почервоніння райдужної оболонки.
Галина, 56 роківУ мене підозрювали закритокутову глаукому, тому проводили спеціальний тест. Пам'ятаю, що капнули розчином Ирифрин, поле чого зіниця сильно розширився, а потім провели потрібні дослідження. Діагноз не підтвердився, чому я рада. Краплі запам'яталися мені як засіб з невеликим дискомфортом – у мене потім довго боліла голова.
Юрій, 37 роківМені мали робити операцію на очах, я дуже боявся, але виявилося, що даремно. Перед хірургічним втручанням в очі закапали засіб Ирифрин БК. Як мені сказав хірург, це потрібно для розширення зіниці і точність маніпуляцій. До того ж мені внеси анестезію. Операція пройшла успішно, трохи трохи боліла голова, але обійшлося без серйозних наслідків.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!