Причини появи слизу в калі у грудної дитини: діагностика та лікування

Травна система новонародженої дитини з перших днів його життя починає адаптуватися до нового середовища, тому стілець немовля постійно зазнає змін, а з'явилася слиз в калі у немовляти викликає занепокоєння у батьків. Фрагменти слизу свідчать про нормальну роботу кишечника, але суттєве збільшення виділень може бути ознакою захворювання. Про наявність патологій попереджає колір випорожнень, присутність інших характерних симптомів і поведінку малюка.

Що таке слиз у калі

Залози кишечнику дорослої людини продукують невелику кількість слизового речовини для захисту стінок кишки і полегшення проходження калових мас. Кал зі слизом у грудничка на грудному вигодовуванні викликаний незрілістю ферментативної системи і слабким функціонуванням кишечнику. Якщо новонароджена дитина веде себе спокійно і набирає покладений вага, немає причин панікувати.

На фізіологічному рівні слиз – це згусток, що складається з продуктів секреторної роботи клітин епітеліальної тканини. В'язке речовина виконує захисну функцію завдяки вмісту антисептиків і імуноглобулінів. Іншими словами, поява епітеліальних згустків у великій кількості говорить про те, що організм намагається самозащититься від будь-яких дратівливих чинників.

Як виглядає

Консистенція випорожнень новонародженого дитини густа, в'язка (схожа на дьоготь), має чорний або чорно-зелений колір. Через кілька діб після появи малюка на світ, кал змінює своє забарвлення на сіро-зелений колір, а через місяць – на жовтий. Свідоцтво нормальної мікрофлори – присутність кислуватого запаху фекалій та наявність невеликої кількості домішок слизу. Багато слизу в калі немовляти сигналізує про захисної реакції організму на що протікає в ньому патологічний процес.

Якщо після того, як новонароджений покакав, в його випорожненнях спостерігаються желеподібні слизові вкраплення, прожилки або помітний грудку слизу, явно відрізняється по консистенції від калових мас, необхідно звернути увагу на колір виділень. Забарвлення залежить від виробляються ферментів і здатний вказати на причину їх збільшення. Про наявність патологічних процесів свідчить:

  • погіршення стану дитини, зниження активності і швидкості набору маси;
  • неприємний запах з рота;
  • сморід калових мас;
  • порушення сну;
  • діарея, запор.

Причини слизу в калі у грудничка

Стілець зі слизом у немовляти можуть викликати найменші відхилення в раціоні харчування годує грудним молоком мами. Знаходиться на штучному вигодовуванні малюк реагує на збільшення кількості прикорму, що проявляється в появі слизу. Крім найпоширеніших причин, зміни консистенції калу і кількості слизистих виділень можуть викликати наступні фактори:

Колір

Можливі провокуючі фактори

Симптоми патології

Прозорий

Прорізування зубів, нежить, дисбактеріоз

З'являється метеоризм, запори

Зелений

Дисбактеріоз, недостатність лактази, простудні захворювання

Поява піни в кале

Рожевий

Виразка слизової ШКТ, кишковий инвагинит

Кров'яні прожилки, залишки неперетравленого молока, блювота

Коричневий

Інфекційне захворювання

Присутність крові в калі

Жовтий

Кишкові інфекції

Підвищення температури, млявість

Білий

Запальний процес, лактозна недостатність, захворювання товстого кишечника

Кольки, запори, діарея

Зелений стілець зі слизом

Для дитячого організму фарбування калу в зелений колір вважається нормою, якщо при цьому його запах залишається кислуватим, а консистенція – природною. Таке забарвлення свідчить про те, що мама напередодні з'їла багато овочів або зелені. Якщо ж при такому кольорі виявляється слиз в калі у немовляти і з'являється неприємний запах або піна – можливо захворювання. Точно діагностувати хворобу у малюка може тільки спеціалізований лікар після вивчення результатів аналізів.

Рідкий стілець зі слизом

Про наявність дисбактеріозу свідчить рідкий стілець зі слизом, має нормальний колір і запах. Якщо спостерігається пронос протягом декількох днів, і продовжується після коригування харчування годуючої мами або скорочення введення прикорму, необхідно звернутися до педіатра і здати аналізи. Самолікування дисбактеріозу без нагляду лікаря може призвести до появи алергії зважаючи на те, що дитячий несформировавшийся організм ще не здатний засвоювати деякі ліки.

Рожева слиз

Присутність крові в калі немовляти забарвлює слиз в рожевий або червоний колір. Така симптоматика свідчить про серйозні порушення в роботі кишечнику немовляти – це попередження про небезпечне кишковому захворюванні. Помітивши рожеві кров'янисті виділення, слід негайно звернутися до дитячого лікаря, щоб уникнути погіршення стану здоров'я немовляти. Супутніми ознаками наявності патології є:

  • рідкий стілець;
  • блювання;
  • різкі болі під час годування або при дефекації;
  • підвищення температури;
  • пінисті виділення.

Коричнева слиз

Якщо слиз в калі у немовляти пофарбована в темний коричневий колір – це говорить про домішки крові. Таке явище буває при частих запорах, викликаних незбалансованим раціоном. Годуючій мамі слід змінити перелік споживаних продуктів харчування, скоротити кількість вуглеводів, щоб нормалізувати кількість нормальних бактерій в животику малюка. Іноді дефекація супроводжується виділенням коричневих згустків внаслідок інфекційного або простудного захворювання, яке провокує збільшення кількості лейкоцитів.

Прозора слиз

Якщо в калових масах немовляти з'явилися прозорі водянисті виділення, але при цьому запах не змінився – значить зросло навантаження на кишечник малюка. Кал, має водянисту консистенцію, свідчить про зміну надходять з молоком поживних речовин. Подібне явище може спостерігатися, якщо дитину перевели на прикорм, і травні ферменти не справляються з новим раціоном харчування. Прозора слиз зникає після того, як покращиться якість грудного молока, або зменшиться кількість сумішей для прикорму.

Постійна присутність прозорих слизистих виділень поряд з діареєю, що сигналізує про порушення мікрофлори кишечника немовляти. Воно може бути викликано порушенням режиму годування, алергією на штучне харчування, неправильним прикладанням до грудей. Незважаючи на неприємність такого процесу, з його допомогою формується природний імунітет дитини і відбувається «навчання» організму самостійно підтримувати баланс корисних бактерій.

Жовтий стілець зі слизом

Калові маси охряно-жовтого кольору, що мають рідку консистенцію (як на фото) свідчить про потрапляння в організм інфекції. Якщо при цьому виділяються слизові утворення жовтого відтінку – це говорить про наявний вірусному кишковому ураженні, яке призводить до порушення корисної мікрофлори кишечнику і супроводжується наступними симптомами:

  • спрагою;
  • сухими шкірними покривами;
  • посиленим серцебиттям;
  • коліками.

Біла слиз

Якщо після того, як дитина какає, в його випорожненнях присутні прожилки білої слизу, або спостерігаються білі грудочки – варто негайно звернутися до педіатра, тому що таке явище може свідчити про загрозу організму малюка. Особливо велика небезпека, якщо при цьому є домішки жиру і крові. Причиною появи білястих вкраплень може бути як зараження паразитами (про що говорить рідкий стілець і коліки), так і утворення поліпів або інших патологічних новоутворень (часто супроводжується твердим калом, запорами).

Діагностика

Для визначення причини, з якої з'явився слизовий стілець у немовляти, необхідно здати аналізи на кишкову мікрофлору. Лікар, виходячи із симптомів, призначає аналізи на яйцеглист, дисбактеріоз, алергени, вуглеводи, також доведеться зробити копрограму. Техніка збору випорожнень дитини полягає в наступному:

  1. Підготувати спеціальний контейнер, забезпечивши при цьому його стерильність.
  2. Вранці (або напередодні ввечері) зібрати лопаткою кал з поверхні підгузника (не з глибини), намагаючись потрапляти в місця з невеликими вкрапленнями слизу. Якщо стілець занадто рідкий, можна постелити медичну клейонку і почекати, поки малюк испражнится на неї.
  3. Якщо збір аналізу відбувався увечері слід помістити коробочку з калом у холодильник, а вранці, прикріпивши бирку з ім'ям і прізвищем дитини, віднести в лабораторію.

Лікування

Після розшифровки аналізів та проведення обстеження малюка, дитячий лікар призначає лікування, в залежності від причини появи слизових утворень і віку дитини. Слиз в калі у новонародженого є приводом для суворої дієти годуючої жінки. Коригування харчування найчастіше вирішує проблеми зі стільцем у немовляти, але при серйозних патологій лікар призначає медикаментозне лікування, а в деяких випадках потрібне хірургічне втручання:

Проблема

Лікування

Дисбактеріоз

Санація кишечника антибактеріальними засобами

Лікарська інтоксикація

Відміна препаратів, що приймаються

Інфекційні захворювання

Антибактеріальні препарати

Паразити

Протигельмінтні засоби

Непрохідність кишечника

Розправлення кишки барієвою клізмою

Відео

Яким повинен бути стілець у грудничка

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!