Попрілості у новонароджених: засоби для лікування

Батьки, які ще не мали досвіду догляду за немовлям, неодмінно повинні поцікавитися, як слід піклуватися про ніжній дитячій шкірі, щоб на ній не виникало подразнень. Дізнайтеся подробиці про те, до яких запалень може призвести неправильна гігієна малюка і як позбутися від таких шкірних подразнень, якщо вони все ж з'явилися.

Що таке попрілість

Такий стан шкірного покриву може однаково часто виникати і у хлопчиків, і у дівчаток. Попрілість у дитини (інша назва – пелюшковий дерматит) утворюється у випадках, коли шкіра піддавалася тривалому впливу вологи, перегріву або тертя. Запалення проявляється областями почервоніння шкіри на різних ділянках тіла, в основному – в місцях природних складок: за вухом, на шиї, на згинах рук і ніг, в паху і на сідницях.

Батькам, як тільки вони помітили такі зміни у своєї дитини, потрібно відразу ж приймати заходи з лікування дерматиту. В іншому випадку легкі почервоніння шкіри на подальших стадіях покриються мікротріщинами, виявляться різні висипання і мокнення. Такі ушкодження шкірного покриву будуть доставляти малюкові вже не просто дискомфорт в формі свербіння, пощипування, а перетворяться в сильне печіння, змусять дитину страждати від болю.

Причини попрілостей у немовлят

Чому з'являються такі роздратування? Причини попрілостей у немовлят криються у високій їх чутливості шкіри до надлишку вологи або до механічного зовнішнього впливу. Найчастіші випадки виникнення таких ушкоджень – довге перебування дитини в мокрому підгузку або пелюшки, що знижує природний захисний бар'єр шкіри. Висока вологість шкірного покриву і як наслідок – попрілості у малюка з'являються і внаслідок перегріву тіла, коли дитина потіє. Якщо одяг дитини зшита з грубої тканини або швами всередину – це теж фактор, що приводить до подразнення.

Під пахвами

Така проблема виникає внаслідок того, що в цих природних складках ділянки шкіри швидко натираються один про одного. Попрілість під пахвою у немовляти буде виявлятися частіше, якщо малюка надмірно сильно кутати – тоді до тертя додасться ще й волога від потіння. Під час проведення гігієнічних процедур батьки повинні ретельно оглядати шкірні складки під ручками дитини, щоб своєчасно виявити тут скупчення поту і перші почервоніння. Якщо такі зміни вчасно помічені, то їх дієво усунуть проведення повітряних ванн, обробка шкіри відварами трав.

В паху

У цій області роздратування на шкірі дитини з'являються часто. Попрілості в паху у дітей дуже швидко можуть бути спровоковані поганим доглядом: можна лише пару раз невчасно поміняти памперс, і вже спостерігаються почервоніння. Так відбувається тому, що малюки дуже часто «ходять в туалет», і немає ідеальних підгузників, які б повністю вбирали таку вологу. В результаті контакту сечі з випорожненнями кишечника виділяється аміак – дуже їдка речовина, яка провокує швидке поява роздратування на попі і в шкірних складках.

На шиї

Це явище не настільки широко поширене серед малюків, адже в даній області шкірний покрив не сильно закритий одягом, повітря тут вільно циркулює. Попрілості на шиї у немовляти найчастіше зустрічаються, якщо дитина повненький. Тоді в складках шкіри на шиї збирається волога, а коли новонароджений крутить головою, то в результаті тертя з'являється роздратування.

Ознаки попрілості у новонароджених

Батькам слід щодня і дуже ретельно оглядати тільце малюка, щоб не пропустити скупчення вологи в певних ділянках або перші почервоніння на шкірі. Навіть зовсім недосвідчена мама легко визначить ознаки попрілості у дитини, попередньо побачивши на фото, як виглядають такі роздратування:

  • На початковій стадії в певній області на тілі дитини спостерігається почервоніння, але цілісність шкірного покриву не порушена.
  • Друга стадія попрілості у немовляти характеризується сильним почервонінням шкіри, огрубінням таких ділянок і появою на них мікротріщин.
  • На третій стадії ушкоджений шкірний покрив починає мокнути, на ньому з'являються ерозії і гнійнички. Дитина дуже страждає від таких подразнень, а ще дуже зростає ризик потрапляння інфекції в дитячий організм.

Як лікувати попрілості у новонароджених

Перше, що потрібно зробити мамі, яка помітила у своєї дитини ознаки подразнення шкіри – визначити, чи дійсно це пелюшковий дерматит, а не ознаки алергії на продукти харчування або гігієнічні засоби. Далі, не відкладаючи, починають лікування попрілостей у немовлят, щоб вони не перейшли на більш важку стадію. Важливий етап у цій справі – максимально виключити фактори, які сприяють пошкоджень шкіри.

Так, на питання про те, як вилікувати попрілості у дитини в паху, головними будуть такі відповіді: забезпечити своєчасну зміну підгузників, підмивати немовляти теплою водою і насухо промакивать шкіру, а ще краще – проводити немовляті повітряні ванни. Щоб позбутися прояви пелюшкового дерматиту на тілі новонародженого, батькам також слід не надто кутати малюка і стежити, щоб він не пітнів. З'явилися подразнення необхідно своєчасно і правильно обробляти відповідними лікувальними засобами.

Мазь

Пам'ятайте, що використовувати такі медичні препарати потрібно тільки після консультації з лікарем! Спеціаліст, оцінивши ступінь прояви дерматиту, призначить відповідну мазь при попрілостях у новонароджених і детально пояснить, як робити процедури, щоб домогтися швидкого поліпшення стану шкіри. Батькам потрібно пам'ятати, що наносити такі кошти потрібно тільки на вимиту і висушену шкіру дитини. Чим мазати попрілості у немовлят:

  • Педіатри часто рекомендують як ефективні загоюють препарати мазі Деситин, Бепантен.
  • Використання недорогий цинкової мазі допоможе швидко підсушити і одночасно пом'якшити пошкоджену шкіру.
  • Якщо дерматолог встановить, що до пошкоджень шкірного покриву приєдналося інфікування патогенними бактеріями або грибками, призначається синтомициновый лінімент або ністатинова мазь.

Присипка

Якщо вчасно обробляти ділянки шкіри, схильні до появи подразнень, даним засобом, то розвиток дерматиту зупиняється. Присипка від попрілостей у дітей продається у вигляді пудри або тальку рідкої консистенції. Її застосування підсушує вологу в шкірних складках і пом'якшує тертя шкіри об одяг. Потрібно знати, що хоч у складі присипок є картопляний крохмаль для хорошої гігроскопічності, як самостійний засіб від попрілостей у немовлят він не застосовується. На шкірі такий порошок буде збиратися в грудки і ще більше травмувати уражені ділянки.

Народні засоби

У домашніх умовах з пелюшковим дерматитом добре допомагають впоратися протирання роздратованих ділянок шкіри розчином марганцівки, відварами череди або ромашки. Лікування попрілостей у немовлят народними засобами може проводитися за такими рецептами:

  • Відмінно сприяють загоєнню щоденні ванни з відварами кори дуба, череди, березових бруньок.
  • Позбутися від дерматиту допоможуть компреси з насіння льону, перетертого в борошно і залитого окропом.
  • Швидко прибрати запалення можна, якщо двічі в день або після кожного підмивання обробляти уражені ділянки шкіри обліпиховою олією.

Профілактика попрілостей у немовлят

Щоб ефективно боротися з неприємними проявами дерматиту, батькам потрібно дотримуватися ретельної гігієни малюка: міняти памперс кожні 3 години або після кожної дефекації, а коли малюк перебуває вдома – частіше влаштовувати йому повітряні ванни між зміною підгузників. Профілактика попрілостей передбачає і ретельний підбір миючих засобів для дитини: це повинні бути спеціалізовані засоби без яскраво виражених ароматизаторів та інших потенційно шкідливих хімічних сполук.

Відео

висип під підгузником

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!