Як зібрати сечу у хлопчика-грудничка

Багато мам починають панікувати, коли лікар просить зібрати сечу на аналіз у грудної дитини, особливо хлопчика. Якщо з дорослими все просто і зрозуміло, то з немовлятами інакше. Однак не все так складно, як малює уява. Існують прості методи, перевірені часом, слідуючи яким, ви зрозумієте, як зібрати сечу у хлопчика-немовляти.

Як зібрати сечу у немовляти за правилами

Кожен батько після народження малюка стикається з невеликою проблемою – збором аналізів. Доводиться їм це робити два рази: у три місяці і коли малюк буде однорічним. Сечу необхідно здати перед тим, як робити основні дитячі щеплення. Якщо багато лейкоцитів і еритроцитів, то батькам доводиться додатково здавати аналіз за Нечипоренком, щоб виявити запалення в нирках або визначити цистит.

Для забору сечі у грудничка можна використовувати поліетиленовий пакет, стерильну ємність або сечоприймач. Слід розглянути всі ці способи і вибрати той, який ви вважаєте прийнятним для себе. Потрібно тільки пам'ятати правила забору, послідовне виконання яких служить запорукою отримання достовірних даних. Аналіз потрібно збирати вранці, після сну. Потрібно не менше 15 мл сечі.

Якщо ви сумніваєтеся, як взяти аналіз сечі у немовлят, то головне – не робити помилок:

  1. Не можна використовувати рідину, вичавлене з підгузника або пелюшки. Вона буде вже відфільтрованої і може містити частинки тканини.
  2. Слід завжди пам'ятати про гігієну рук.
  3. Підмивати дитину потрібно, щоб бактерії з шкіри точно не потрапили в зібрану рідину.
  4. Для транспортування аналізів використовуйте чисту ємність, яку попередньо слід обдати окропом або паром для стерилізації.
  5. Час між забором аналізу та його наданням в лабораторію не повинен перевищувати півтора годин.
  6. Як взяти сечу у немовляти без особливих проблем? Можна використовувати спеціальне пристосування – сечоприймач. Аптеки пропонують два варіанти: універсальний (для дівчаток і хлопчиків) і призначений виключно для дітей чоловічої статі.
  7. Краще збирати сечу відразу в скляну баночку.

Багато мам не можуть вирішити, як зібрати аналіз сечі у новонародженого хлопчика. Враховуючи статеві особливості, паркан можна відразу проводити в попередньо стерилізовану ємність. Дотримуючись правил, потрібно пропустити початок сечовипускання. Перші краплі повинні вимити бактерії, які накопичуються в уретрі. Останні краплі теж краще залишити – всередину контейнера йде краще. Щоб прискорити процес, можна розташувати дитину так, щоб поряд був кран з поточною водою. Ще малюки воліють мочитися після годування.

Як зібрати сечу у новонародженого в баночку

Якщо виникає питання, як зібрати сечу у немовляти хлопчика, то кращим рішенням буде баночка. Приготуйте куплену в аптеці ємність для аналізів з пластику. Можна також використовувати будь-яку скляну баночку, навіть від майонезу або дитячого харчування. Скляну ємність перед застосуванням треба обдати окропом. Малюк робить маленькі справи в певні інтервали, які слід відстежити, засікти час на годиннику. Зібрати біоматеріал у хлопчика правильно не складе праці – підставте баночку під струмінь, але не з самого початку.

Як зібрати сечу у немовляти в сечоприймач

Якщо ви не вирішили, як зібрати сечу у хлопчика-немовля, то на допомогу мамам аптечні пункти продають мочесборники, які виглядають як пакетик з отвором і клейким підставою. Вони стерильні і легкі для вживання. Для хлопчиків навіть придумано особливу зручність – виїмки для яєчок. Підмивання дитини, кріпите сечоприймач з допомогою липучок між ніжок. Якщо маєте сумніви в успішності процесу, то запасіться декількома пакетами. Липучка не викликає алергії, тому роздратування у карапуза не буде.

Буде помилкою розмістити мочесборник під підгузником. Результат буде плачевним – нічого не містить пакет і набряклий від сечі памперс. Не забудьте, що незнайомі дії можуть викликати у малюка відчуття тривоги. Ласкаво шепчите йому заспокійливі слова. Процедура здійснюється стоячи, тому малюк не повинен сидіти. Немовля з цією метою доведеться притримувати, оскільки сам він стояти не зможе. Закінчивши збір аналізів, вилийте вміст в простерилизованную ємність.

Як збирати сечу пакет

Якщо вищевказані предмети дістати не вдалося, то можна обійтися зовсім простими засобами. Є спосіб, як швидко зібрати сечу у хлопчика-немовля за допомогою звичайного прозорого пакети з поліетилену. Він повинен бути з ручками, щоб ними обв'язати карапуза навколо ніжок. З боків у ньому можна зробити маленькі розрізи і закріпити на малюка. Виходить свого роду мішок, куди стікає сеча. Малюк повинен бути при цьому у вертикальному положенні. Закінчивши процес збору, цінне вміст перелийте.

Відео: сечоприймач для збору сечі у новонароджених

Як користуватися мочеприемником. Збираємо аналіз сечі у новонародженого / грудничка / дитини

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!