Як вправити гемороїдальний вузол самостійно в домашніх умовах - показання та алгоритм дій

Якщо після чергової дефекації випав геморой з анального отвору, пацієнт повинен знати, що робити і як вправити гемороїдальний вузол самостійно в домашніх умовах. Клінічна картина вкрай неприємна, оскільки при відсутності заходів своєчасного реагування опухлий вузол може не тільки хворіти, але пошкодитися під впливом провокуючих факторів. Процедура вправляння гемороїдального вузла може бути проведена в домашній обстановці, але консультація проктолога не буде зайвою.

Що таке гемороїдальний вузол

Запалення вузлів при геморої супроводжується формуванням хворобливих шишок в області заднього проходу, які не тільки доставляють пацієнтові дискомфорт, але і сильно болять, набрякають, кровоточать. В ускладнених клінічних картинах (переважно на третій стадії) і зовсім тканини випадають, ускладнюючи тим самим природний процес дефекації.

З появою венозних вузлів хвороба набуває хронічну форму, схильність до систематичних рецидивів. Відразу варто уточнити, що на першій і другій стадії геморою шишки випадає від підвищеного навантаження, наприклад, після дефекації; тоді як на третій – вже в довільному порядку. Самостійно, випали вузли вже не втягуються, тому потрібно їх примусово вправити.

Причини випадіння вузла

При випаданні вузла при геморої важливо не тільки грамотно діагностувати, але й своєчасно визначити патогенний фактор. В іншому випадку, якщо вправити шишку, бажаний ефект буде тимчасовим. Основна причина патологічного процесу – ослаблення зв'язкового апарату прямої кишки, в результаті чого шишки провисають і випадають назовні. Якщо не вирішувати проблему зі здоров'ям комплексно, повторних випадань не уникнути. Крім слабкості м'язи анального сфінктера при зверненні до проктолога можна дізнатися і про інших провокуючих факторів. Це:

  • сильне запалення прямої кишки;
  • абсцеси;
  • травмування слизових;
  • прогресуюча вагітність, пологи;
  • вплив підвищених навантажень;
  • рецидив від сильного кашлю;
  • генетична схильність.

Потрібно вправляти гемороїдальний вузол

Якщо до анального проходу боляче доторкнутися, не виключено, що прогресує зовнішній геморой або має місце випадання гемороїдального вузла. Робити що-небудь самостійно вкрай небажано, краще вчасно звернутися до проктолога. Якщо випав вузлик невеликих розмірів, його можна засунути в пряму кишку самостійно. Однак рекомендується діяти правильно, інакше висока ймовірність появи кровотечі. На пізніх стадіях захворювання керуватися таким методом лікування категорично заборонено.

Як вправити геморой в домашніх умовах

Геморой супроводжується сильним свербінням і нападом болю, при цьому в патологічний процес разом з анальним сфінктером залучена слизова прямої кишки. Не помітити симптоми захворювання складно. Вправляти вузли потрібно своєчасно, інакше випадки з ускладненим тромбозом, вимагають хірургічного втручання в умовах стаціонару.

Якщо не вдалося уникнути випадання геморою, ось цінні рекомендації пацієнту від проктолога:

  1. Вправляти запалення потрібно при забезпеченні стерильних умов, в одноразових рукавичках.
  2. Пацієнту потрібно заздалегідь запастися вазеліном, покласти кілька пакетів з льодом в морозильник.
  3. Перед тим як вправити гемороїдальний вузол самостійно, потрібно виключити ризик пошкодження його структури і попередити випадання частини прямої кишки назад.
  4. Оскільки зазначена процедура в домашніх умовах може супроводжуватися кровотечами, поверхневе самолікування категорично заборонено.
  5. Перш ніж самостійно заправити шишку, важливо усунути больовий синдром, схильність до набряку і поширенню запального процесу: прикласти лід, обгорнутий чистою тканиною/марлею.

Особливості процедури

Дізнайтеся, як можна вправити гемороїдальний вузол самостійно. Потрібно заручитися підтримкою проктолога, виключити ризик ускладнень. Заздалегідь, знаючи своє лихо, зверніть увагу на кишечник – треба нормалізувати системне травлення, контролювати стілець і процес дефекації. Хворобливу шишку, яка випала, самостійно вправити можна в наступній послідовності:

  1. До вогнища патології потрібно докласти будь-яку мазь від геморою з виражену анестезуючу ефектом, почекати 15-20 хвилин.
  2. Одягти медичні рукавички, додатково змастити їх вазеліном і зайняти положення корпусу «на корточках», припустимо виконувати процедуру рачки.
  3. Намацати шишку, яка випала, і великим пальцем заправити її назад, після чого щільно стиснути сідниці.
  4. На завершальному етапі процедури потрібно зайняти положення лежачи і відпочити приблизно 30-40 хвилин.

Що не можна робити

Якщо вправити геморой самостійно не вдається, не варто насилувати власний організм і тільки посилювати хворобливість процедури. Проктолог озвучує певні обмеження для такої домашньої процедури. Наприклад, вкрай небажано самостійно заправити болючі гулі при тромбозі та утиск. Пояснюється це підвищеним ризиком травми, розвитком некрозу вузла. Наслідки для здоров'я в такому випадку не найсприятливіші. Категорично заборонені наступні маніпуляції:

  1. Не можна зігрівати вогнище патології, перш ніж його заправити в задній прохід.
  2. Заборонено самовільне лікування, яке лише підвищує ризик кровотечі.

Що робити, якщо геморой не вправляється

Домашні методи самолікування не завжди ефективні на практиці. Щоб не привести до некрозу геморроидальной шишки на третій стадії захворювання, бажано звернутися до проктолога і своєчасно дати згоду на проведення операції. Коли вузол геморою не вправляється, для його якнайшвидшого видалення проктолог може залучити більш радикальні методи (строго за медичними показаннями). Лікарі пропонують одну з наступних операцій:

  • склеротерапія;
  • проксимальное лігування;
  • інфрачервона фотокоагуляція;
  • лігування латексними кільцями;
  • висічення патогенної шишки.

Протипоказання до процедури

Якщо у пацієнта погана згортання крові або розвивається цукровий діабет, не варто поспішати з домашнім лікуванням. Щоб самостійно вправити шишку, рекомендується звернутися до проктолога, оскільки ризик кровотеч у реабілітаційному періоді особливо великий. Інші протипоказання до проведення процедури:

  • гострий больовий синдром;
  • запальний процес;
  • наявність високої температури.

Відео

як вправити геморой

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!