Симптоми і лікування коліту кишечника

Коліт характеризується запальним явищем, яке протікає у слизовій оболонці, розташованої в товстій кишці. Загострення захворювання можуть викликати харчові подразники, емоційні перевантаження, перевтома, антибіотикотерапія та ін. Своєчасне лікування коліту позбавить вас від багатьох проблем. Ця хвороба провокує такі ускладнення, як анемія, зневоднення, отруєння хронічного характеру.

Симптоми і ознаки коліту кишечника

Ознаками гострого коліту є: здуття, біль у животі і правому боці, пронос, включення крові, слизу в випорожненнях, підвищення температури, погіршення загального стану, гіркота у роті. Під час загострення перебігу хронічного типу хвороби за людиною спостерігається загальне нездужання, нудота, поганий апетит, переймоподібні болі, чергування запору і проносу, слизові виділення, сильні болючі позиви до дефекації.

Види колітів і причини їх виникнення

За типом перебігу коліту розрізняють хронічний і гострий. Останній протікає швидко, бурхливо, а хронічний – довго, мляво. Гострий тип хвороби може йти рука об руку з ентероколітом, гастроентероколіт, гастритом. Крім того, захворювання можуть бути виразковими, неспецифічними, інфекційними, спастичними, катаральними, ерозійними, поверхневими, атрофічними та ін Розглянемо докладніше кожен вид.

Гострий

Найчастіша форма коліту, яка супроводжується запальними явищами слизової шлунка, тонкої кишки. Збудниками можуть бути шигели, сальмонели, інші патогенні бактерії і віруси. Причиною стають харчові отруєння, неправильне харчування, загальні інфекції, алергія, токсичні речовини. Товстий кишечник запалюється з-за впливу пошкоджуючих факторів на слизову.

Хронічний

Хронічний вид недуги може носити неінфекційний та інфекційний характер. Збудники кишкових інфекцій стають причиною інфекційного виду хвороби. Коліт розвивається під впливом дисбактеріозу, коли активізується патогенна флора. Частіше зустрічається неінфекційний, який викликаний неписьменним раціоном і харчуванням. Також він може виникати після прийому антибіотиків, проносних ліків.

Виразковий

Виразковий тип хвороби характеризується геморагічно-гнійним запальним процесом товстої кишки з розвитком системних, місцевих ускладнень. Точні причини і походження захворювання досі невідомі. Є припущення, що недуга може бути викликаний незбалансованим харчуванням, невстановленої інфекцією, лікарськими препаратами, генетичними мутаціями, зрушеннями у флорі кишечника і стресами.

Спастичний

Спастичний тип часто спровокований нездоровим способом життя, а також помилками, допущеними в харчуванні. Лікарями така недуга у багатьох випадках зветься синдромом роздратованого кишечника, під час якого спостерігається запальне явище хронічного типу в слизовій товстої кишки. Хвороба може розвиватися після вживання протягом довгого часу кави, газованих напоїв, алкоголю, неякісної їжі, а також після перенесеного гастроентериту.

Псевдомембранозний

Це серйозне ускладнення, викликане прийомом антибіотиків. Воно характеризується розвитком специфічного дисбактеріозу, який провокує запальні явища кишечника. Під час цього утворюються фіброзні нальоти так звані псевдомембраны. Хвороба розвивається при вживанні Кліндаміцину, Лінкоміцину, інших антибіотиків. Безпосередня причина недуги криється в дисбактеріозі, коли переважає один мікроорганізм Clostridium difficile.

Катаральний

Ця недуга є однією з стадій запальних явищ товстої кишки. Вона настає після диспепсії, триває протягом декількох днів. Якщо адекватного лікування не було, то катаральний коліт перетікає в хронічний, фіброзний або виразковий. У групу ризику входять люди, які страждають від авітамінозу, ослаблення імунітету. Кишкові розлади і захворювання також можуть спровокувати недугу.

Атрофічний

Атрофічний коліт, захворювання товстої кишки, що виникає через порушення в харчуванні. Крім того, він може розвинутися внаслідок неправильної дієти. Можуть діагностуватися токсичні коліти, які виникають згодом інтоксикації організму ртуттю, свинцем, миш'яком. Для лікарського типу недуги характерний тривалий прийом антибіотиків і проносних засобів різного походження.

Причини і симптоми коліту у дітей

У більшості випадків коліт у дітей розвивається внаслідок бактеріальної дизентерії. Крім того, недуга провокують інші віруси і мікроорганізми, інвазії глистів та найпростіших. Аліментарний коліт виникає при порушеннях в режимі харчування, дефіцит вітамінів, білків, обов'язком споживанні грубої і гострої їжі. Хвороба розвивається внаслідок алергії, збої в роботі органів травлення, нервової системи, серцево-судинної. Частий прийом антибіотиків, різних ліків, схильність, аномалії у розвитку, дисфункції кишечника можуть виявитися причиною коліту.

Гострий коліт супроводжується підвищенням температури, блюванням, слабкістю у дитини, болями. Стілець частішає, випорожнення стають пінистими, водянистими, з зеленим відтінком, прожилками крові, домішками слизу. Хронічний тип хвороби чергується з періодами ремісії і загострення. У немовляти або дитини старшого віку хронічний коліт характеризується порушенням стільця, больовим синдромом.

Способи лікування коліту в домашніх умовах

Якщо у вас спостерігаються симптоми коліту, то варто звернутися в медичну клініку для лікування. В залежності від локалізації запалення, ступеня тяжкості діагнозу хворобою можуть займатися хірургічні фахівці, проктолог і гастроентеролог. Тільки лікар може призначати адекватне лікування дорослій особі і дітям в кожному індивідуальному випадку, особливо при вагітності. В домашніх умовах пацієнт може дотримуватися дієти, пробувати народні методи, засоби гомеопатії, приймати прописані лікарем ліки.

Режим харчування і спеціальна дієта

Гастроентерологи радять дотримуватися четвертий лікувальний дієтичний стіл при коліті. Загальні вимоги до харчування для лікування:

  • Заборонені фруктові соки концентровані. Замість цього вживайте для лікування свіжі фрукти.
  • Не можна зловживати м'ясом, особливо свининою і яловичиною при лікуванні.
  • Забороняються на лікуванні висівки, висівковий хліб, смажена їжа.
  • Заборонені салати і свіжі овочі.
  • Не рекомендується на лікуванні сильно холодна та гаряча їжа, велика кількість рідини.
  • Не можна включати спеції і приправи в раціон для лікування, фрукти і овочі з насінням при лікуванні.
  • Дозволяється баранина, куряче м'ясо, фрукти, овочі без насіння.
  • Овочі при лікуванні готуються на пару, варяться, фрукти – запікаються.
  • Дозволяється при лікуванні вчорашній хліб, теплі супи-пюре.
  • Обмежені тваринні жири, іноді допускається вершкове масло.
  • Їжа повинна мати ніжну консистенцію для лікування різних видів коліту.
  • Натщесерце з ранку потрібно випивати склянку кип'яченої теплої води.

Застосування лікарських препаратів

Якщо хвороба спровокована інфекцією, то зазвичай прописується курс антибіотиків при лікуванні. Під час отруєнь, кишкових інфекцій самостійно можна приймати адсорбенти, типу Активованого вугілля, Лактофільтруму. Через півгодини після адсорбентів дозволяється при спазмах випити Но-шпу, а також кишкові антисептики, наприклад, Фуразолідон. Ентеросгель, Смекта нададуть одночасно адсорбуючий і антисептичну дію. У разі проносу слід поповнювати запаси рідини спеціальними розчинами типу Оралита і Регідрону.

Якщо коліт спровокований прийомом медикаментів, але призначені препарати скасовуються або замінюються іншими. При хронічній формі хвороби застосовується така схема лікування: регулятори моторики кишечника, протизапальні засоби, антидіарейні і спазмолітики. Якщо випадок важкий, виписуються глюкокортикостероидные гормони.

Лікування коліту народними засобами

У домашніх умовах лікування коліту проводять такими засобами з арсеналу народної медицини:

  • 10 г насіння айви залити літром води, настояти 10 годин, процідити. Пити для лікування різного роду колітів тричі на день по половині склянки.
  • 1 ч. л. цикорію залити склянкою гарячого молока, настояти півгодини, процідити. Приймати чотири рази на день по чверті склянки.
  • 3 ст. л. ягід або листя чорниці залити 600 мл окропу, настояти 8 годин, процідити. Приймати тричі на день по 200 мл
  • З'їдати за добу 1,5 кг очищених і перетертих яблук, розподіляючи на п'ять прийомів при гострому коліті.
  • 2 ст. л. шавлії заварити 400 мл окропу, настояти кілька годин, процідити. Пити при лікуванні чотири рази на день по 100 мл
  • Приймати слиз насіння льону слід по 0,5 ч. л. з компотом, водою або молоком у вечірні та ранкові години.
  • Спиртову настоянку прополісу 10% приймати в кількості 30 крапель тричі на день за півгодини до їжі при лікуванні різного характеру колітів. Розводити вирішаться в половині склянки молока або води.
  • Олійні клізми, наприклад, підігріте лляне або інше рослинне масло в кількості 200 г, допоможуть м'яко звільнити кишечник при лікуванні різного типу колітів.
  • Мікроклізми для лікування з 30 мл оливкової олії, рицинової олії.
  • 1 частина шишок вільхи залити 5 частинами води, настояти 2 тижні в темному місці, процідити. Пити по 0,5 ч. л. 4 рази.
  • Овес бореться з колітом – 100 г пластівців залити холодної водою на 3 години, додати 1 л гарячої води, варити до загустіння. Процідити, приймати кисіль до трапези.

Відгуки

Маша, 25 років«В доповнення до ліків приймала при коліті настій шавлії. Мені він дуже допомагав, неприємні відчуття внизу кишечника і болі вщухали».
Карина 33 року«За порадою бабусі пила цикорій. Коліт я вилікувала, але за рецептом лікаря приймала ще антибіотики і Смекту».
Даша, 29 років«Одночасно з таблетками під час загострень хронічного коліту пила настій айви. Не знаю, що дало ефект, але в комплексі все мені допомогло».
Андрій, 35 років«Тільки народними засобами і лікуюся від всіх проблем, категорично не сприймаю медикаментозне лікування, після того, як захворів колітом після антибіотиків. Разом з дієтою настої трав мені допомогли».
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!