Як лікувати анальну тріщину і які у неї симптоми

За поширеністю, після геморою і парапроктита, по захворювань серед чоловіків і жінок від 20 до 60 років, третє місце займає анальна тріщина. Тріщина заднього проходу являє собою дефект стінок слизової оболонки анального отвору у вигляді щілини, що утворилася на місці розриву тканин. З плином часу вона видозмінюється, краю покриваються грануляцією, утворюються «горбки», які в майбутньому можуть стати фіброзним поліпом, тому тріщина заднього проходу вимагає негайного лікування після її виявлення.

Причини виникнення анальних тріщин

Причини, за яких можливе виникнення тріщини заднього проходу:

  • Запори. Під час хронічних запорів постійно утворюються тверді калові маси, які призводять до мікротріщин і ушкоджень тканин заднього проходу. Крім цього, напруження, здійснювані людиною, підвищують тиск в області прямої кишки – це може привести до розриву тканин та появи тріщини.
  • Запальні процеси при проктиті. При запаленні міцність тканин анального отвору зменшується, що призводить до їх пошкодження каловими масами.
  • Неправильне харчування, погане пережовування їжі. Неперетравлені гострі шматочки їжі (горіхи, насіння) можуть ушкодити тканини під час акту дефекації.
  • Пологи. Може статися розрив слизової оболонки при сильних натуживаниях, а також при накладанні щипців, використання вакууму.
  • Сильні фізичні навантаження.
  • Внутрикишечные обстеження.
  • Швидке, неправильне введення клізми.
  • Анальний секс.
  • Тривале сидіння.
  • Неправильна дієта: гостра їжа, алкоголь.

Симптоми цієї недуги

Існують три основні ознаки, які дозволяють легко діагностувати внутрішні тріщини заднього проходу. Як правило, пацієнти відчувають від неї наступні симптоми:

  1. Гострий біль під час випорожнення, яку хворі описують як «печіння», відчуття «битого скла». Такі болі виникають в області анального отвору, віддаючи в задній прохід, пах, низ живота. Синдром може тривати ще деякий час після акту дефекації.
  2. Несильні кровотечі під час випорожнень. Можуть виглядати як смуга крові на поверхні калової маси. У деяких пацієнтів тріщина кровит між актами дефекації.
  3. Спазм анального сфінктера, що може супроводжуватися вираженим больовим синдромом.

Деякі пацієнти можуть відчувати характерні симптоми лише деякий час, що дасть оману про лікування тріщини, проте таке трапляється вкрай рідко. Без дотримання певних лікувальних заходів важко досягти бажаного результату, а можливість рецидиву вкрай велика.

Особливості лікування гострої анальної тріщини

Особливості лікування цього захворювання залежать від його форми, яка буває гострою або хронічною. Анальна тріщина гострої форми – це дефект, який наявний протягом першого місяця. Така тріщина виглядає як невеликий розрив без чітких меж, звідки видніються червона м'язова тканина. Якщо розрив не заростає протягом 6 тижнів, а краї набувають чіткі межі, тріщина заднього проходу переходить в хронічну форму.

Важливо, щоб пацієнт звернувся до лікаря під час гострого періоду – в цьому випадку ймовірність безопераційного лікування велика. Як правило, лікарі лікують методами консервативної медицини: теплові процедури, знеболення, призначення мазей, кремів, свічок, клізм, ванночок, лікарських препаратів, припікання. В крайньому випадку, вдаються до використання новокаїнових блокад і розтягнення сфінктера.

Також ефективним методом є лазерна хірургія (лазер ефективний тільки під час гострого періоду). Якщо консервативні методи лікування не привели до відчутного результату, а анальна тріщина перейшла в хронічну форму, потрібне хірургічне втручання.

Лікування хронічної тріщини

Хронічна тріщина заднього проходу характеризується появою чітких меж, наявності «горбків» по краях. На цій стадії вдаються до хірургічного втручання, яке здійснюється наступними способами:

  • висічення тріщини;
  • висічення з ушиванням рани;
  • висічення з розсічення сфінктера;
  • комбіновані варіанти.

Під час висічення видаляється грануляція, зрізаються «горбки», що призводить до переходу хронічної форми назад в гостру. Після цього використовуються методи консервативної медицини для лікування дефекту, призначається сувора безсольова дієта. При правильному дотриманні профілактичних і лікувальних заходів повне одужання приходить через 2-4 тижні.

Новим словом у висіченні тріщин став радіохірургічний апарат «Сургітрон». Його відмінність від класичного хірургічного методу полягає в тому, що апарат діє точково, не зачіпає здорові тканини, усуваючи тільки пошкоджені. Час, щоб гоїтися скорочується, післяопераційний період проходить простіше і без ускладнень.

Способи лікування анальної тріщини будинку

Перед тим, як займатися домашнім лікуванням, слід обов'язково проконсультуватися з лікарем, щоб уникнути наслідків неправильних процедур. Головними помічником при лікуванні стануть: дієта, теплі ванни, клізми, мазі зовнішнього застосування і ліки, що вводяться в канал прямої кишки, медикаментозні препарати.

Дієта і режим харчування

Харчування стане основою лікування тріщини заднього проходу, якщо вона викликана запорами. Завдання лікаря – прописати пацієнту таку дієту, яка допоможе вирішити цю проблему. Виключити з харчування слід:

  • гострі страви;
  • солоні страви;
  • алкоголь;
  • рафіновані продукти;
  • смажені страви.

Щоб «пом'якшити» калові маси, необхідно збагатити раціон рослинною їжею. Це дозволить акту дефекації проходити безболісно, посприяє швидкому загоєнню тріщини. Пацієнту слід вживати більше каш, свіжих овочів і фруктів, кураги, чорносливу, інжиру, пити велику кількість рідини. Добре допомагає розм'якшенню калових мас відварна буряк зі сметаною і маслом.

Клізми

Під час лікування можна використовувати два види клізм – водяну і масляну. Вони використовуються при тих моментах, коли хворий відчуває позиви до дефекації. Клізми покликані полегшити процес випорожнення.

  1. Водяна клізма. Щоб провести процедуру, необхідно наповнити до половини «кухоль Есмарха» кип'яченою водою, в яку додано невелику кількість солі, і підняти її максимально високо – це забезпечить тиск, від якого рідина вільно надійде в задній прохід. Посилить лікарський ефект додавання протизапальних, дезінфікуючих засобів.
  2. Олійна клізма. Для цієї процедури потрібно змішати 50 мл олії з 150 мл води, після провести очищення кишечника.

Мазі, свічки та спеціальні крему

Після акту дефекації рекомендується промити анальний отвір і шкіру навколо холодною водою – це знизить больовий синдром, дасть можливість якісного використання спеціальних засобів місцевого застосування.

Для місцевого знеболювання, загоєння, зняття свербіння, запалення, усунення подразнення, надання антисептичного дії використовують різні мазі: мазь Вишневського, Д-пантенол, Бепантен, Левомеколь. Щоб пом'якшити шкіру біля заднього проходу, пацієнт може використовувати дитячий крем або вазелін. Також допоможуть креми, що мають цілющий, бактерицидний, протизапальний ефект.

Хорошим помічником при боротьбі з тріщиною заднього проходу стануть анальні свічки. Відповідні варіанти – це Реліф Ультра, Реліф Адванс, Проктозан, Натальсид, облепиховые свічки. Купуючи цей лікарський препарат, потрібно обов'язково проконсультуватися з лікарем. Окремо варто сказати, що багато свічки протипоказані вагітним і жінкам, які здійснюють грудне вигодовування – для них ідеальним варіантом стане придбання препаратів гомеопатії, наприклад, Натальсид.

Лікарські препарати

При лікуванні тріщини лікарськими препаратами використовуються таблетки різного впливу:

  • Вітаміни – А, Е, сприяють регенерації тканин;
  • Протизапальні препарати (Салофальк);
  • Проносні засоби для нормалізації стільця (Сенаде, Нормазе).

Як вилікувати анальну тріщину народними засобами

Кілька способів лікування тріщини заднього проходу народними засобами:

  • Мікроклізма з календулою і обліпиховою олією. Залити суху календулу 0.1 літром окропу, настояти кілька годин. Додати 2 чайні ложки олії. Отриманий розчин використовувати як клізму перед сном.
  • Сидяча ванна з травами (шавлія, ромашка, календула, звіробій). Взяти по 20 г кожної трави, залити окропом, процідити. До температури 38 градусів розбавити водою. Приймати ванну 20 хвилин.
  • Алое. Перед сном потрібно видавити свіжий сік алое, набрати у піпетку, акуратно ввести всередину. Повторити два рази.

В яких випадках призначають операцію

Операцію призначають після переходу гострої стадії тріщини заднього проходу в хронічну: коли тріщина вкривається грануляціями, а її краї утворюють «горбки», що заважають загоєнню. Після діагностики хронічної стадії проводиться операція з видалення цих дефектів, тобто висічення.

Відгуки

Марина, 28лет:- «Рік тому почала відчувати сильний біль під час походів в туалет, почалися запори. Було відчуття, ніби там осколки скла. Після декількох тижнів безперервного больового синдрому пішла до лікаря – прописав мені свічки Реліф Адванс, клізми і легкі проносні, призначив дієту. На жаль, хвороба перейшла в хронічну форму, довелося робити висічення, зате через два тижні була здорова!»
Наташа, 34года:- «Саме головне – не упустити момент! Як тільки продиагностировала у себе тріщину, вирішила налагодити харчування. Пропила проносні таблетки, помазала Бепантеном – все пройшло».
Микола, 32года:- «Була тріщина анального отвору, допоміг наступний комплекс процедур: нормалізація стільця, мазь Безорнил чотири рази в день і ретельна гігієна. Через місяць був як новенький».
Інна, 25 років:- «Під час вагітності утворилася тріщина заднього проходу. Моторошно було боляче, з'явилася боязнь туалету. Проктолог виписав мазі, свічки, але з-за запорів все тривало. Допомогло лляне масло – три рази в день за півгодини до їжі. Зі стільцем проблем більше не було!»

Чи може у дитини виникнути анальна тріщина

Незважаючи на те, що тріщина заднього проходу більшою мірою хвороба дорослих, вона може з'явитися і у дитини. Основна причина виникнення тріщини в дитячому віці – неправильне харчування. Вживання твердої їжі, яка погано перетравлюється шлунком, призводить до появи запорів, мікропошкоджень прямої кишки і, як наслідок розриву тканин слизової.

Відео: лікування і профілактика тріщин

Дивіться відео, де наочно показано, що таке тріщина заднього проходу, як вона виникає, що необхідно робити для її уникнення та появи, які лікарські препарати використовуються, щоб позбутися від недуги:

Анальна тріщина - консервативне лікування

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!