Легенева гіпертензія – лікування народними засобами, покрокові рецепти з фото

При легеневій гіпертензії у однойменної артерії відбувається збільшення тиску. Іноді захворювання може протікати приховано, з-за чого людина відчуває себе нормально. Помірна легенева гіпертензія часто діагностується випадково при обстеженні з іншого приводу.

Як народні засоби допомагають при гіпертензії

Первинна легенева гіпертензія виявляється приблизно в 2 випадків на 1 млн. Частіше діагностується вторинна форма цього захворювання. Вона виникає як симптом інших патологій, включаючи вади серця, астму, фіброз легенів. Народні засоби при такому недугу є лише допоміжною частиною основного лікування. Перед застосуванням слід проконсультуватися з лікарем. Народні засоби надають на пацієнтів з легеневою гіпертензією наступні дії:

  • полегшують стан пацієнта;
  • покращують якість життя;
  • знижують легеневе тиск;
  • зміцнюють загальний стан організму;
  • усувають венозний застій;
  • запобігають розвиток набряків;
  • покращує умови роботи серця;
  • утримують в нормі артеріальний тиск.

Лікувальні відвари

Основне лікування легеневої гіпертензії народними засобами проводиться за допомогою відварів і настойок. В першому випадку основою для приготування служить вода, у другому – спирт або горілка. Для приготування відварів і настойок використовуються переважно трави:

  • валеріана;
  • хвощ;
  • шавлія;
  • ромашка;
  • м'ята;
  • звіробій.

Крім трав допускається приготування відварів на основі різних ягід. Деякі з них теж мають антигіпертензивну дію. Ефективні лікувальні відвари:

  • Взяти суху траву наперстянки і спирт міцністю 70 градусів в пропорції 1:10. Змішати інгредієнти, перелити в скляну ємність, настоювати протягом 2 тижнів. До початку курсу лікування процідити засіб. Почати вживати з 3 крапель на добу 2 рази. Вживати засіб потрібно натщесерце, розбавивши водою. Через тиждень збільшити кількість крапель до 5, ще через 7 днів – до 7. Потім перейти на дозу в 10 крапель. Лікування триває 2-4 місяці.
  • З вечора залити 1 ч. л. трави омели білої склянкою холодної води. З ранку злегка підігріти засіб, після чого випити. Проводити процедуру щодня.
  • На 25 г ягід калини взяти 250 мл окропу. Змішати інгредієнти, тушкувати на маленькому вогні близько півгодини, потім настоювати протягом 1 ч. Вживати готове засіб кожен день по 0,25 ст.

Лікування соками

З народних засобів при легеневій гіпертензії використовуються не тільки відвари, але і соки. Вони є частиною дієти, яка призначається при цьому захворюванні. Соки допомагають нормалізувати тиск, усунути задишку, поліпшити загальне самопочуття. Корисними вважаються наступні напої:

  • Змішати сік з 2 апельсинів і 1 грейпфрута. У блендері подрібнити 6 гілочок петрушки, 3 очищених ківі і 2 ст. л. квіток глоду. Додати сік цитрусових. Вживати напій щодня вранці і ввечері по 0,5 ст.
  • Вичавити сік з 1 склянки свіжої полуниці, 1 грейпфрута і апельсина, половина дині. Додати натертий на тертці корінь імбиру довжиною 25 мм. інгредієнти Залити 0,25 ст. натурального йогурту без будь-яких добавок. Додати паростки пшениці і перемішати. Вживати напій у будь-який час.

Часник

При вживанні часнику розширюються судини, з-за чого знижується тиск при легеневій гіпертензії. Для лікування такого захворювання цей продукт можна використовувати і за наступної інструкції:

  1. Влити в каструлю 1 ст. води, поставити на вогонь.
  2. Коли рідина закипить, додати подрібнений зубчик часнику, 1 ст. л. меду і трохи тертого імбиру.
  3. Томити на маленькому вогні 20 хв.
  4. Далі процідити, після чого додати 1 ст. л. соку лимона.
  5. Вживати засіб на порожній шлунок 2 рази за добу.

Глід

Дію глоду проявляється в розширенні судин, за рахунок чого показники тиску в артеріях знижуються. Спосіб приготування:

  1. Підготувати 50 г плодів глоду. Вони повинні бути свіжими. Додатково взяти 500 мл натурального червоного солодкого вина.
  2. Нагрівати вино до 80 градусів, перелити в скляну пляшку або банку.
  3. Туди ж додати подрібнені ягоди глоду.
  4. Закрити кришкою, залишити на 2 тижні.
  5. До початку курсу лікування процідити засіб.
  6. Вживати щодня на ніч по 25 мл вина.

Плоди горобини

Настій на основі горобини допомагає утримувати в нормі як легеневий, так і артеріальний тиск. Крім того, засіб допоможе зміцнити головні судини. Інструкція з приготування настою:

  1. На 2 ст. л. плодів горобини взяти 200 мл води.
  2. Змішати інгредієнти, помістити в каструлю і підігріти на маленькому вогні.
  3. Дати засобу охолонути.
  4. Приймати не менше 3 разів на добу по 0,5 склянки настою.

Конюшина

Найпростіший спосіб застосування конюшини – сушити листочки, заварювати їх і пити замість звичайного чаю. Змішувати листя можна з травневим або липовим медом. Інструкція з приготування чаю з конюшини:

  1. Подрібнити стільки сухого листя, щоб вийшла 1 ч. л. сировини.
  2. Заварити траву 250 мл окропу, дати настоятися протягом 15 хв.
  3. Вжити засіб теплим.
  4. Щодня пити такий чай по 2-3 рази.

Відео

Розрідження крові і традиційними народними засобами

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!