Причини крові в мокроті при отхаркивании - діагностика та лікування у дітей та дорослих

Першіння, подразнення у горлі стає явним ознакою різних хвороб дихальних шляхів. Однак якщо при цьому виділяється кров, це означає, що потрібно пройти медичне обстеження. Інтенсивний кашель з кров'ю під час відхаркування вранці або протягом усього дня стає причиною різних серйозних захворювань, в тому числі бронхіту, застуди, пневмонії. У статті ви дізнаєтеся, в яких випадках виділяється кров'яна слиз під час відхаркування і що з цим робити.

Що таке кашель з кров'ю

Кровохаркання визначається наявністю червоних вкраплень в слизу. Причиною такого симптому є пошкодження кровоносних судин. Тривалого кашлю передує поява поколювання в горлі під час покашлювання. Якщо при наявності запалення іноді виділяються прожилки крові при кашлі – не варто турбуватися, але коли це відбувається часто, кровохаркання може стати причиною запалення слизових оболонок або запалення легеневої тканини, що може викликати легенева кровотеча.

Причини

Кровохаркання може свідчити про утворення злоякісних пухлин. До інших причин відносяться:

  • тромбоемболія судин легені;
  • стеноз мітрального клапана;
  • лівий шлуночок недостатньо функціонує;
  • синдром Ейзенменгера;
  • аномалія розвитку вен і артерій;
    легеневий васкуліт;
  • геморагічний діатез;
  • синдром Гудпасчера.

Може виникати виділення крові в слизу при наявності запального процесу, травми легкого, його ударах або попаданнях всередину сторонніх тел. Кашель з кров'ю може з'явитися при метастатичної карциномі легені, вірусних або пневмококових пневмоніях. Прожилки крові в мокроті при кашлі можуть проявлятися при інших небезпечних захворювань. Кров при кашлі може проявитися через виразки шлунка або дванадцятипалої кишки. При наявності кашлю або блювоти з прожилками крові зверніться до лікаря, так як це можуть бути порушення шлунково-кишкового тракту або стравоходу.

Кров у мокроті при отхаркивании

Якщо харкотиння відкашлюється з кров'ю (є прожилки червоно-рожевого кольору), то це означає, що в легенях стався розрив дрібного кровоносної судини. Це ніяк не впливає на життєдіяльність людини або просування його одужання. Така ознака є сигналом про інфекції легенів, але тільки, якщо кров виділяється не постійно. Якщо це відбувається регулярно, як можна швидше зверніться до фахівця.

Кров у мокроті вранці

Відразу після пробудження кров'яна харкотиння з'являється за різних фізіологічних причин, і є одним з ознак небезпечного захворювання. Наприклад, це може свідчити про розриви судин бронхів, що відбувається при надривному сильному кашлі. Судини самі по собі дуже крихкі, тим більше при лікуванні деякими препаратами. Кров виділяється невеликими згустками і пропаде через кілька днів.

У випадку якщо ви спостерігаєте вранці велика кількість крові при отхаркивании, це свідчить про те, що можливо у вас туберкульоз. Його викликає паличка Коха. Симптоми: надривною кашель, висока температура, виділення кров'яний мокротиння. Виявляється туберкульоз за допомогою флюорографії. Наступна причина – рак легенів, який є самим небезпечним захворюванням. При раку присутні:

  • задишка;
  • першіння горла;
  • болісний кашель;
  • втрата ваги, апетиту;
  • підвищення температури;
  • кровохаркання.

Причиною виникнення є велика пристрасть до никотиновым товарів (сигарети), тому курці страждають кашлем вранці. При появі домішки крові у мокроті вранці велика ймовірність захворювання інфарктом легені. Може проявлятися тривалий рясний кашель. У хворих спостерігається біль у грудях, утруднення дихання, є задишка.

Мокротиння з кров'ю при кашлі без температури

Під час хвороби організм намагається побороти недугу, тому з'являється температура. Відкашлювання допомагає вивести з дихальних шляхів шкідливі тіла і надлишкову мокротиння. Причини виділення кров'яний мокротиння під час кашлю можуть бути різними, визначити хворобу може тільки лікар. Приміром, такий симптом може бути ознакою алергічної реакції. Ще причинами може стати збій в роботі серцево-судинної системи.

Присутність мокротиння в порожнистих органах легеневих альвеол може викликати подразнення горла. Вона може призвести до емболії легеневої артерії. Ще однією причиною можуть стати венеричні захворювання або куріння. Організм намагається позбутися від нікотинових смол, які осідають на стінки дихальних органів. Кашель з домішками буває при:

  • набряку легень;
  • пневмонії
  • хронічному бронхіті;
  • абсцесі легень;
  • туберкульозі;
  • бронхіальній астмі.

При застуді

Симптомами простудних захворювань дихальних шляхів часто є виділення мокротиння із слизових бронхів. Вона має прозорий або молочний колір і пузириться. Якщо на неї потрапляють кров'яні згустки, мокрота стає рожевою, а іноді спостерігається темно-червоного забарвлення мокротиння. Причинами виділення крові є запалення горла. Стінки горла набрякають. Судини можуть лопатися з-за сильного різкого кашлю. Це не небезпечно для здоров'я, медичне втручання не потрібна.

При появі гнійного мокротиння слід звернути на це увагу. З'являються гнійні виділення у пацієнтів, які вже перехворіли запаленням легенів або пневмонією. Після згаданих захворювань, сильно ослаблений імунітет людини. Він не завжди справляється зі своєю захисною реакцією, тому, якщо ви помітили, що під час кашлю присутні сліди гною, виділяються згустки крові, зверніться до лікуючого терапевта.

При бронхіті

Під час кашлю при бронхіті можна спостерігати червоні прожилки. Їх можна виявити в густий слизової маси, яка виділяється під час тривалого кашлю. Бронхіт характеризується проявом запалення слизової оболонки бронхів. Хвороба триває недовго, але з високою температурою, частим задушливим кашлем. Під час бронхоектатичної захворювання оболонка бронхів покривається гноєм. Це може спостерігатися при хронічному або гострому бронхіті, а також при пошкодженні бронхів.

Бронхіт проявляється яскравими вкрапленнями або прожилками червоної крові, присутні згустки гною. До симптомів застою мокротиння в легенях додаються ще кілька: виникає задишка, відзначається загальна слабкість. Виявити захворювання можна за допомогою бронхоскопії. Бронхіт можна сплутати з муковісцидозом, причиною патології якого є мутація гену муковісцидозу, що порушує структуру і функції клітин, що синтезують білок, тому спостерігається густа слина, кашель з присмаком крові.

При пневмонії

Запалення легенів або пневмонія супроводжується кашлем з мокротою, виділяється піниста кров. Гостра форма характеризується сильною задишкою з мокротинням і прожилками крові. Разом з цим можна відмітити погіршення загального стану хворого, глухий кашель, болі в грудях. Відхаркування супроводжується виділенням слизу рудуватого відтінку і слини. Можуть спостерігатися гнійні абсцеси. В порожнині рота накопичується невеликий гнійний наліт, помітний неприємний запах.

При вагітності

Бувають випадки, коли при вагітності турбує кашель з кров'яними прожилками, що є наслідком розриву судини дрібного бронха під час відкашлювання, можливої психічної травми або великому навантаженні. Прожилки коричневого або мокрота червонувато-рожевого кольору можуть спостерігатися кілька днів, а потім зовсім пропасти. У разі запального процесу, гною в кров'яний мокротинні, рекомендується терміново звернутися до лікаря.

Діагностика

Кашель кров'ю спостерігається у багатьох хворобах, необхідні певні обстеження пацієнта, які допоможуть визначити точний діагноз, динаміку захворювання, його тяжкість. Для цього призначають різні методи діагностики, за результатами яких визначають потрібно хірургічне лікування або ж можна використовувати консервативне лікування. Для постановки діагнозу проводяться наступні діагностичні заходи: аналіз мокротиння, бронхоскопія, комп'ютерна томографія, рентгенографічні дослідження та інші.

Якщо на знімку присутні характерні ознаки туберкульозу призначаються:

  • додатковий мікроскопічний аналіз мокротиння;
  • ПЛР аналіз мокротиння;
  • бактеріологічний посів мокротиння.

Що робити при кашлі з кров'ю

Залежно від результатів діагностики лікар визначає, що робити при кров'яних прожилках в мокротинні. Приміром, якщо у пацієнта при обстеженні рентгеном спостерігаються характерні зміни при пневмонії, прописують лікування за допомогою антибіотиків. Під час обстеження хворих на рак проводять КТ, бронхоскопію та інші обстеження, щоб швидше виявити пухлину і не дати їй розвиватися далі.

Перша невідкладна допомога

Якщо у пацієнта спостерігається рясне виділення кров'яний мокротиння, постарайтеся його заспокоїти, підкладіть подушку під поперек і посадіть його, щоб він не сидів рівно, але й не лежав. Забороніть йому рухатися або розмовляти. Потім покладіть на груди хворого щось холодне з морозильної камери. Після це терміново викликайте швидку лікарську допомогу, щоб його забрали на обстеження в лікарню. У центрі вам допоможуть визначити лікування та причини виникнення крові в мокроті.

Народні засоби

З популярних народних засобів виділяють прийом чаю з подорожника, мати-й-мачухи, кропиви, багна, фіалки, м'яти, соснових бруньок, шипшини, березових бруньок, кореня солодки і девясилы. Деякі п'ють тепле молоко з боржомі. При сильному кашлі п'ють чай з коренем імбиру, лимоном, медом. Можна застосовувати парові інгаляції з маслами евкаліпта, чайного дерева або ялиці.

Чого не можна робити

Обов'язково виключіть будь прогрівання. Не можна використовувати гірчичники, гарячі ванни, компреси або парафін. Особливо заборонено застосовувати ці засоби при кашлі з гнійної і кров'яною мокротою. Виключіть аспірин, якщо хочете знизити температуру. Аспірин сприяє розрідженню крові, що може призвести до серйозного порушення згортання або порушення її циркуляції.

Профілактика

Для того щоб уникнути хвороб, необхідно підтримувати здоровий спосіб життя, виключити будь-які шкідливі звички, активно займатися спортом, частіше бувати на вулиці. Правильне збалансоване харчування теж має місце бути. У раціоні повинні бути різні вітаміни і мінерали, які містяться у свіжих фруктах і овочах. Одяг потрібно носити по сезону. Рекомендується раз або два рази на рік бувати у спеціальних санаторіях або курортах, де проводять комплексне лікування.

Відео

Жити здорово!Три причини кровохаркання. (09.04.2013)

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!