Крупозна пневмонія: симптоми і лікування

На сьогоднішній день, завдяки різноманітності антибактеріальних препаратів, захворювання легенів і бронхів зустрічаються рідше, ніж 20-30 років тому. Якщо хвороба все ж вражає людину, то вона протікає складно, вимагає прийняття кваліфікованих, правильних, своєчасних заходів. Складним випадком вважається крупозна пневмонія, яка швидко вражає легені, має безліч неприємних симптомів і можливих ускладнень.

Що таке крупозна пневмонія

Гостре інфекційне захворювання, що призводить до запального процесу в тканинах легенів, називають пневмонією (pneumonia crouposa). Недуга вражає плевру, її окремі частини, або ж поширюється на все легке повністю. З цієї причини такий вид пневмонії ще називають частковою. Ця запальна реакція представляє особливу загрозу для життя літніх і молодих чоловіків і жінок, найвища захворюваність спостерігається в осінньо-весняний періоди.

Основний збудник

Крупозне запалення легенів викликає особливий пневмокок, який називається паличкою Фриндлера. Він высокотоксичен, володіє високою руйнує здатністю, має інфекційну природу. Основний шлях передачі мікроорганізму – повітряно-крапельний. Ще він може довгий час жити в грунті, тому не можна виключати вірогідність його проникнення в організм через брудні руки або необроблені продукти харчування.

При імунодефіциті організму, запальний ексудат може виникнути із-за життєдіяльності стафілококів, стрептококів, пневмококів. Гостре запалення розвивається одночасно в кількох відділах одного, або відразу двох легких. Загальний патогенез, класифікація, етіологія запальних вогнищ характеризується різким і швидким розмноженням шкідливих клітин в альвеолах, ураженням плеври, початком алергічних реакцій у верхніх дихальних шляхах (іноді з виділенням гнійної мокроти).

Симптоми

Цей вид запалення легенів відносять до одного з найважчих. Характерним симптомом часткової поразки є раптовий початок хвороби без попередніх проявів, які бувають при наявності інших інфекцій в організмі. Основними симптомами крупозного ураження легень можна назвати:

  • сильний головний біль;
  • підвищення пітливості;
  • озноб;
  • різке зростання температури до 40-41°С;
  • колючі болі в грудях, що посилюється під час вдиху;
  • загальну слабкість і млявість;
  • ломоту у всьому тілі.

Через добу після початку перших симптомів масивної пневмонії з'являється кашель, який супроводжується виділенням мокротиння, больові відчуття в грудях посилюються (це реакція плеври). Через 2-3 дні у виділеннях з кашлем спостерігаються зміни, вони стають іржавим харкотинням. На початкових стадіях пневмококової пневмонії можуть відзначатися герпетичні висипання на губах. Крупозне ураження легень може супроводжуватися такими факторами, як блідість шкіри, ціаноз слизових оболонок – це є наслідком нестачі кисню при ураженні серцевих м'язів.

Крепітація

При перших підозрах на наявність хвороби проводять аускультативне прослуховування легенів. Для двосторонньої пневмонії характерна крепітація і вологі хрипи. Крепітація – це процес, що відбувається в альвеолах. При крупозном вірус альвеолярні стінки змочуються в'язкими виділеннями, що дозволяє почути своєрідний тріск під час видиху. Крепітація відрізняється від хрипів тим, що після того, як пацієнт відкашлявся, цей звук не зникає. Вона добре прослуховується на 1-й і 3-й стадіях розвитку вогнищевої пневмонії.

Крупозна пневмонія у дітей

В останні роки це захворювання не так часто зустрічається у дітей. Крупозному запалення схильні школярі та дошкільнята, набагато рідше – малюки від 1 до 3 років. Причини виникнення такі ж, як у дорослих, але захворювання протікає трохи по-іншому, є свої особливості – у дитини рідко зустрічається біль у боці, озноб, кашель на перших стадіях. До симптомів цього захворювання у дітей відносять:

  • блювоту;
  • блідість шкіри;
  • здуття живота, болі;
  • прискорене дихання (дихальна недостатність);
  • підвищення температури;
  • ригідність потилиці;
  • судоми.

Вищеназвані симптоми схожі на менінгіт, але за гострої дихальної функції їх можна розрізнити. З перших днів ураження тканин легкого вірусом, у малюка у процесі дихання беруть участь додаткові м'язи, він роздмухує крила носа, кашель доставляє сильний біль, дитина постійно лежить на хворому боці. Для лікування застосовують комплекс, що складається з сульфаніламідів, антибіотиків та кисневих процедур. З дитинства дитини необхідно гартувати для профілактики крупозній інфекції.

Стадії

Для часткової пневмонії характерний чіткий поділ стадій хвороби, які йдуть один за одним. Прояви швидко прогресують, при правильному лікуванні поступово зникають. Патогенез недуги полягає в тому, що хвороботворний мікроорганізм проникає в дихальні канали, а потім і до легким, з'являються вогнища запалення. Він легко розмножується, тим самим утворюючи захворювання. Стадії крупозної пневмонії поділяють на:

  • Стадію припливу. Триває в середньому 2-3 дні. Стадія характеризується порушенням нормальної дихальної функції легень.
  • Стадія червоного опеченения. На цьому періоді кров'яні тільця виходять з капілярів в альвеоли. Легенева рідина містить в собі багато фібринозного ексудату, який згортається і призводить до ущільнення легень.
  • Стадію сірого опеченения. Триває 2-6 діб, під час яких легені набувають сіруватий відтінок з-за великої концентрації лейкоцитів. Це свідчить про те, що організм бореться з інфекцією.
  • Стадію дозволу. Настає стадія одужання, триває довго, завершується при повному відновленні нормальної працездатності легенів.

Діагностика

Обов'язково проводиться дослідження мокротиння та пошук збудника захворювання, визначається його чутливість до антибактеріальної терапії. Об'єктивним способом виявлення пневмонії є рентген. На знімку можна помітити всі типові зміни і поставити правильний діагноз. На першій стадії, там, де уражений орган, що його корінь розширюється і легеневий малюнок стає більш чітким. Пізніше на місці запалення з'являється тінь. Вона проявляється на одній або двох легеневих частках. До основних рентгенологічних ознак хвороби відносять:

  • зміщення середостіння в бік ураження;
  • фізіологічні зміни куполів діаграми;
  • деформацію легеневого малюнка.

Якщо постановка діагнозу після рентгена все ще утруднена, то застосовують методи:

  • КТ і МРТ;
  • бронхоскопію (з біопсією легеневої тканини);
  • парацентез плеврального простору (взяття матеріалу плеври).

Лікування крупозній пневмонії

При виявленні лікарем симптомів пневмококової пневмонії обов'язково виписується направлення на госпіталізацію, краще всього в пульмонологію. Комплекс процедур складається з:

  • стабілізації обміну речовин;
  • терапії проти бактерій;
  • контролю правильного газообміну;
  • постільного режиму;
  • легкої вітамінної дієти;
  • рясного пиття;
  • призначених медикаментів, макропрепаратов, до яких відносять сульфаніламідні засоби та антибіотики (щоб уникнути інтоксикації їх необхідно запивати лужними мінеральними водами);
  • фізіотерапевтичних процедур: оксигенотерапії, діатермії, индуктотерапии, гірчичників.

Лікування антибіотиками

Пневмококи особливо чутливі до пеніциліну, тому основним препаратом для лікування захворювання вважаються антибіотики цього виду, при їх неефективності через 3 доби може призначатися іншій. Ефективність лікування залежить від чіткого дотримання дозування та частоти прийому макропрепарата. Перед тим, як призначають препарати, повинна проводитись проба антибіотика для запобігання сильних алергічних реакцій. Порушення режиму лікування може призвести до утворення імунітету у бактерії до препарату та зниження ефективності вжитих дій.

Антибіотики вводять внутрішньовенно або внутрішньом'язово. Це залежить від тяжкості хвороби. При легкій формі використовують таблетовану форму кошти і внутрішньом'язові ін'єкції. Популярні такі макропрепараты, як Амоксицилін і Цефотаксим. При тяжкій формі, лікування повинно тривати не менше тижня, дозування і схема лікування підбирається індивідуально. Через 3-4 дні додатково призначається протигрибковий засіб (Флуконазол). Антибіотиків властиво знищувати будь-яку флору, в тому числі і захисну. Щоб запобігти дисбактеріоз, приймаються біфідобактерії.

Ускладнення

Пневмококковую інфекцію відносять до смертельно-небезпечним захворюванням, так як висока ймовірність легеневих ускладнень і виникнення хронічних захворювань. Сучасні засоби, при правильному використанні, знижують цей ризик до мінімуму. Ускладнення крупозної пневмонії можуть бути такими:

  • легеневі: гнійний плеврит, абсцес легені;
  • позалегеневі: патологічний сепсис, гнійні ускладнення (менінгіт), перикардит; ниркова недостатність, порушення в роботі центральної нервової системи;

Відео

Крупозна пневмонія | Патанатомія

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!