Кашель з мокротою - як лікувати у дорослих і дітей

Рефлекторним актом є кашель, який звільняє дихальні шляхи від сторонніх речовин і частинок. Його поява свідчить про патології організму, тому симптоми і причини потрібно лікувати. Корисно знати всім, як позбавитися від мокроти, яка супроводжує кашлюковим людини, служить бар'єром від пилу і містить імунні клітини.

Лікування кашлю

Тільки лікар може підказати, як швидко вилікувати кашель, тому що поставить діагноз на підставі діагностики мокротиння. Вона виділяється при патологічних процесах у дихальних шляхах або органах, стає помітно і заподіює дискомфорт. Кашель з мокротою називається вологим, а без неї – сухим. Якщо людина хронічно страждає від кашльового синдрому, він хворіє постійним чином, за відсутності такого впливу – періодичний характер хвороби.

За типом розвитку кашлю він буває гострий і хронічний. Гострий триває до 3 тижнів, пов'язаний з ГРЗ, ГРВІ, інфекційні, алергічні захворювання. Затяжний або хронічний спостерігається вранці у курців виникає на грунті нервових захворювань, серцевих або легеневих. Лікувати різні види потрібно по-різному:

  • для мокрого підійдуть відхаркувальні засоби, що виводять мокротиння;
  • для сухого – муколітичні;
  • для затяжного тривалого – швидкі дії антибіотики.

Кашель з мокротою

Якщо у людини спостерігається затяжний мокрий кашель, то йому допоможуть рясне пиття, фітопрепарати, протизапальні медикаменти. Найкращим варіантом, як позбутися від кашлю з мокротою, стане звернення до лікаря. Доктор пропише на підставі діагностики кольору ексудату, симптомів хвороби потрібні бронхолітики, призначить інгаляції, антибіотики при запущених випадках. В домашніх умовах можна спробувати полегшити сильні симптоми:

  • інгаляціями содою;
  • рослинними препаратами;
  • прийомом сиропів.

Зелена мокротиння при кашлі

Коли відкашлюється зелена мокрота, варто негайно звернутися до лікаря. Це може бути причиною запального процесу в бронхах, трахеї або легенів. В результаті утворюється слизово-гнійний ексудат. Якщо є кашель з зеленої мокротою – як лікувати симптом, розповість лікар. Застосовуються продуктивні антибіотики, протизапальні речовини, відхаркувальні засоби, щоб знизити неприємні відчуття.

Жовта

При пневмонії, запаленні легенів, вірусному бронхіті або гнійних процесах в легенях відходить мокрота жовтого кольору. Грип характеризується жовто-зеленим ексудатом, іноді супроводжується кров'ю при нападах. Лікується такий тип виділень противірусними засобами, інгаляціями, для зміцнення імунітету використовують ефективні імуномодулятори. Пневмонію і лікують запалення сильними антибіотиками.

Біла

В результаті грибкових ураженнях легень у хворого спостерігається харкотиння білого кольору при кашлі. Причиною сирнистого відділення служить аспергільоз, початок туберкульозу, тривалий прийом антибіотиків на фоні зниженого імунітету. Якщо мокротиння небагато, то це туберкульоз. Наявність рожевої крові говорить про ускладнення, можливі травмах судин. Лікують хворобу сильними протигрибковими препаратами, імуномодуляторами, вітамінної терапією.

Коричнева

Абсцес легень – ось про що може свідчити темна мокрота коричневого кольору при кашлі. Це є показником наявності крові, яка згорнулася в результаті гострого бронхіту, пневмонії, туберкульозу, раку або набряку легенів, інфарктних проявах. Якщо є кашель з коричневою мокротою – як лікувати основне захворювання, підкаже лікар-пульмонолог. Звертатися до нього треба негайно, щоб зупинити внутрішньо кровотеча, знищити інфекцію антибіотиками.

Прозора

Самим нешкідливим типом виділень вважається прозора мокротиння при кашлі. Її поява свідчить про початок ГРЗ без ускладнень, відсутність запалень. Лікується захворювання прийомом відхаркувальних та муколітичних засобів. Якщо слиз в'язка, нагадує скло, це говорить про бронхіальній астмі, запаленні легень, бронхіті або застуді. Не можна допускати збільшення об'єму виділень – це призводить до отруєння і застою в бронхах.

В'язка

Густа трудноотделяемая мокрота може говорити про перехід сухого кашлю на вологий, застійних явищах, набряку легенів. Позбутися від в'язкого секрету допоможуть розріджують препарати, масаж грудної клітини, рясне пиття теплої лужної рідини. Якщо до відділень додаються кров'яні волокна, а текстура стає пінистої, то це говорить про рак.

Сіра

Якщо жінку мучить сіре мокротиння при кашлі вагітності, то це говорить про початковому ГРЗ або ГРВІ на тлі зниженого поганого імунітету. Обов'язково потрібно до лікаря, щоб визначити, чи починається хвороба, і як можна швидше почати її лікувати. Кашльовий синдром небезпечний для вагітних тонусом матки, підвищенням артеріального тиску, провокуванням викидня. Лікування призначається народними засобами, допустимими препаратами, м'яко впливають на матір та малюка.

Як лікувати кашель

Тільки лікар грамотно підкаже, як вилікувати кашель без наслідків і з хорошим результатом. В залежності від віку, стану організму людини, його індивідуальних особливостей призначаються препарати за рецептом: відхаркувальні, муколітичні, протизапальні, антибіотики. Якщо є кашель з мокротою – як лікувати захворювання, підкажуть навіть люди старшого покоління. Можна відзначити інгаляції, прогрівальні процедури, масажі.

Лікування кашлю у дітей

Багатьох батьків турбує, ніж лікувати вологий кашель у дитини правильніше. Мокротиння у дітей відходить складнішим і тривалішим, ніж у дорослих. Їх більш в'язкий ексудат, а дихальна мускулатура для його виштовхування слабка. Важливо прискорити процес, не допустити застою слизу, здатної стати причиною ускладнень на тлі розвитку бактерій. Головним завданням лікаря стане призначення муколітичних і відхаркувальних засобів, а батьків – не давати ковтати слиз дитині.

До муколитическим відносяться препарати, що сприяють утворенню потрібної кількості слизу. До них відносяться Бромгексин в таблетках і сиропі, АЦЦ, Амброксол і Лазолван. Ринофлуимуцил допомагає боротися ще й з закладеністю носа, а Амбробене призначають при пневмонії, бронхіті – гострому та хронічному. Щоб видалити застарілі накопичений слиз, використовують відхаркувальні.

Для полегшення стану дитини використовують і зовнішній вплив: розтирання спини і грудей легкими масажними рухами, парові інгаляції з травами, содою, ефірних масел, використання небулайзерів. Прискорити одужання допоможуть знаходження в чистому приміщенні з підвищеною вологістю, рясне пиття, прогулянки на свіжому повітрі, активні ігри.

При вагітності

Складною ситуацією вважається кашель з мокротою при вагітності, тому що жіночий організм в цей час вразливим до будь-якого застосування ліків. Займатися самолікуванням при кашлевих нападах небезпечно, особливо в першому триместрі. При цьому можна проводити інгаляції з липою, ромашкою, ефірною олією м'яти або евкаліпта. Дозволено в перші 3 місяці виношування дитини пити відвари трав, робити компреси і пити гаряче молоко з медом.

На другому і третьому триместрі вагітна жінка вже може приймати деякі препарати, але тільки рослинного походження. Підійдуть Мукалтин таблетки і Бронхипрет, сиропи Синекод, Геделикс, Стодаль. Не можна в цей період приймати гарячі ванни з-за ризику підвищення тонусу матки, ставити гірчичники, зловживати інгаляціями при високих температурах.

У дорослого

Лікування при кашлі у дорослих призначає тільки лікар, але головні прийоми корисно буде знати всім. Перше правило полягає у відмові протикашльових препаратів, які буду пригнічувати напади, викликаючи накопичення слизу. У ній почнуть розвиватися бактерії, що призведе до появи більш серйозної інфекції. Як вилікувати кашель? Почати потрібно з прийому засобів, що розріджують виділення.

Добре приймати сиропи з чебрецем, примулою, подорожником – Пекторал, Проспан, Гербион. Муколітичними препаратами, призначеними лікарем, можуть бути АЦЦ, Мукобене, Лазолван, Флуімуціл. Відхаркувальні препарати – Бронхикум, Доктор Мом. Дорослим добре допомагають гомеопатичні мазі, растирки, імуномодулятори. Добре робити інгаляції з фізрозчину, ефірних олії хвойних. Небулайзери, растирки і масажі допоможуть полегшити стан хворого, знизити температуру.

Чим лікувати кашель

Корисно ознайомитися зі списком ліків і процедур, ніж вилікувати кашель. Головними помічниками в боротьбі за здорові легені стануть муколітики, відхаркувальні і антибіотики. Призначає лікар за свідченнями, він же порадить прогрівальні і знижують температуру процедури. Для любителів натурального підійдуть гомеопатичні таблетки, сиропи, засоби домашньої і народної медицини.

Що пити при кашлі з мокротою

Якщо у пацієнта з'явився кашель з мокротою – як лікувати його, підкаже лікар. Відхаркувальними засобами, що допомагають виходу слизу, є:

  • Мукалтин – з алтея лікарською, приймається тричі на день;
  • Нашатирно-анісові краплі – розчиняються у воді, приймаються по 10-15 крапель;
  • Пертусин – містить чебрець, бромід калію, стимулює перистальтику бронхів, прискорюючи виведення ексудату.

Чим лікувати мокрий кашель? Потрібні муколітичні засоби:

  • Бромгексин – розріджує мокротиння, застосовується для дітей;
  • Амброксол – підсилює вироблення слизу;
  • АЦЦ – шипучі таблетки, прискорюють виведення ексудату.

Засіб для дітей

Якщо у дитини кашель з мокротою, то йому допоможуть наступні відхаркувальні засоби, розроблені спеціально для дітей:

  • Геделикс – легкий сироп на екстракті листя плюща, без барвників і спирту;
  • Мукалтин – таблетки на алтее лікарський, можна немовлятам від року;
  • Доктор МОМ – сироп з 11 рослинами в складі, призначається від 3 років;
  • корінь солодки – до 6 років приймається в розбавленому вигляді через вміст спирту, курс лікування – не довше 10 днів;
  • Карбоцистеїн – сироп, капсули, має багато протипоказань;
  • Пертусин – сироп, який приймається тричі за день;
  • Алтейка – рослинний сироп з амінокислотами, пектини, вітаміни.

Антибіотики

У разі запущених захворювань призначаються антибіотики при кашлі з мокротою. Поширені засоби:

  • Ампіцилін – можливий і для дитячого прийому, приймати по 500 мг 4 рази;
  • Амоксицилін – для дітей старше 10 років;
  • Левофлоксацин – лікує зелену мокротиння;
  • Ровамицин – знищує стрептококи за 5 днів;
  • Амфоглюкан – використовується при пневмонії.

Для прискорення лікування антибіотики доповнюють противірусними засобами:

  • Ремантадин – таблетки;
  • Ацикловір – таблетки, мазь, порошок;
  • Віразол – спрей.

Народні засоби від кашлю з мокротою

Для вагітних і дітей можливо проводити лікування вологого кашлю народними засобами. Приймати їх можна лише при відсутності алергії на компоненти і нетяжкий характер хвороби. Популярні народні методи:

  • настій соснових бруньок, залитих молоком на 15 годин – пити до поліпшення стану;
  • цибульний відвар – у літрі води годину варити 2 цибулини, приймати з цукром;
  • трав'яні збори – на водяній бані, настояти подорожник, м'яту, алтей, мати-й-мачуху, пити 3-5 діб;
  • дітям сподобається бананова кашка з цукром у співвідношенні 2:1;
  • втирання в область грудей і горла гусячого жиру, змішаного з цибулею в рівних пропорціях, - якщо це не допоможе, можна вжити ліки всередину;
  • інгаляції молоком із содою – можна застосовувати у віці від року.

Відео

Бронхіт. Що робити з мокротинням?

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!