Кашель у людей із серцевою недостатністю

Захворювання, що призводять до недостатньої насосної функції серця, можуть породжувати симптом, який нерідко приймають за бронхіт або алергію. Це частий кашель при серцевій недостатності, що виникає від застою крові в легеневій (або малому) колі кровообігу. Механізм нападу такий: легкі набрякають, слизова оболонка бронхів набухає, у людини спрацьовує кашльовий рефлекс.

Причини виникнення серцевого кашлю

  • Ознаки серцевої недостатності, пов'язані з вадами клапанів, проблемами міокарда (середнього м'язового шару органу, з якого полягає найбільша частина його маси), кардіосклерозом (розростанням рубцевої тканини після інфаркту), аритмією.
  • Миокардиальная недостатність.
  • Лівошлуночкова недостатність, що супроводжується нападами ядухи (серцевої астми).
  • Ревматизм, що вражає суглоби і серцево-судинну систему.
  • Серцева недостатність при артеріальній гіпертензії.
  • Підвищена функція щитовидної залози (гіпертиреоз), що сприяє уповільненню роботи серцевого м'яза.

Основні ознаки і симптоми

Взаємозв'язок кашлю та серцевої недостатності визначають за болісних нападів, трапляються пізно увечері і вночі, коли в організмі зростають застійні явища. Симптом нерідко поєднується з сильним серцебиттям, задишкою, нестачею повітря. Серцевим частіше називають сухий кашель, але він може бути і з мокротинням – прозорою або з кров'ю. Інші ознаки: свистячий видих, набрякання хворого вранці, блідий або синюшний вигляд шкіри, непритомність. Фізичні зусилля при серцевій недостатності викликають нападоподібний кашель днем.

У дорослих

Подразнюючий кашель по ночах то і справа мучить хворого з серцевою недостатністю, змушує сідати. Напади нічного задухи, труднощі з отхаркиванием у людей середнього віку і старше медицина пов'язує з тяжкою формою серцевої недостатності. Гавкаючий звук, біль в області грудей допомагають виявити ревматизм, мокротиння з кров'ю від серцевого кашлю ішемічну хворобу серця, повторний інфаркт. Коричнева мокротиння при кашлі у літньої людини – ознака розпаду еритроцитів і придбаного пороку серця.

У дітей

Серцевий кашель у дитини лікарі пов'язують з вродженою вадою серця (ВВС), який обертається серцевою недостатністю. Синдром Ейзенменгера при ВПС означає дефект міжшлуночкової перегородки і підвищений легеневе тиск з додатковим скиданням крові з лівого боку на праву. Серцевий-легеневий кашель у дітей допомагає визначити тяжкість вродженої патології серця.

Методи діагностики

  • Електрокардіограма (ЕКГ): запис електричної активності серця допомагає виявити порушення кровопостачання (ішемію), гіпертрофовані розміри міокарда.
  • Ехокардіографія (Ехо-КГ): результати ультразвукового дослідження серця показують скоротливу здатність шлуночків.
  • Рентген: фіксує легеневий застій крові при серцевій недостатності.
  • Томографія: пошарова рентгенограма дає детальну картину стану міокарда і дозволяє скласти клінічний прогноз.

Лікування кашлю при серцевій недостатності

Ліки при серцевій недостатності в якості основи терапії призначені для поліпшення роботи серцевого м'яза, відновлення судинної системи. Лікування перевіреними народними засобами сучасна медицина допускає, якщо вони допомагають прискорити процес одужання або поліпшити стан пацієнта. Не будучи окремими симптомами, кашель і кровохаркання зникають разом із серцевою недостатністю.

Комплексна терапія

Пацієнтам із серцевою недостатністю поза клініки рекомендується не допускати перевантажень організму, дотримуватися ритмічний розпорядок дня, уникати хвилювань, зберігаючи психологічну рівновагу в будь-якій ситуації. Не менш важливо контролювати власну вагу, для цього знадобиться переглянути звичний раціон, при набряках обмежити споживання рідини.

Правильний режим дня:

  1. Відводити на сон не менше 8 годин.
  2. Виділити час для прогулянок на свіжому повітрі.
  3. Займатися фізичними вправами, стимулюючи кровотік в організмі.

Здорове харчування:

  1. Відмовитися від солоної, гострої і жирної їжі, копченостей, міцної кави.
  2. Дотримувати визначену норму споживання рідини.
  3. Є банани, родзинки і курагу, горіхи, гречку, вівсянку, телятину, запечену картоплю, брюссельську капусту (містять корисний для серця калій).

Усунення шкідливих звичок і стресових ситуацій:

  1. Припинити вживання тютюнових виробів, спиртних напоїв, оскільки вони посилюють стадію серцевої недостатності.
  2. Не концентрувати увагу на негативній інформації, приймати заспокійливі ліки.

Медикаментозна терапія

При декомпенсації серцево-судинної системи ліки призначаються комбіновано. Сечогінні засоби (діуретики) позбавляють від зайвої рідини, сприяють зниженню тиску. Вазодилататори розширюють судини. Приступи кашлю при серцевій недостатності знімаються протикашльовими засобами з анестезуючою ефектом у випадках, якщо цей симптом виснажує пацієнта, і справа доходить до непритомних станів.

Діуретики

  • «Індапамід» – тиазидоподобный сечогінний препарат тривалої дії, пригнічує надходження в кров іонів натрію, хлору, водню, має невеликий судинорозширювальний ефект. При серцевій недостатності ліки приймають 2-3 місяці в ранкові години по 1,25-2,5 мг.
  • «Верошпірон» калийсберегающий, гормональний діуретик. Стимулює виведення з організму натрію та води, знижує вимивання іонів калію, зменшує показник кислотності сечі. При серцевому кашлі препарат приймають 15 днів по 100 мг за добу.

Вазодилататори

  • «Лозартан». Знижує тиск у малому колі кровообігу при серцевій недостатності, протидіє затримці натрію і води в організмі. Рекомендується приймати ліки 3-6 тижнів разів на добу по 50 мг.
  • «Атаканд». Сприяє зниженню артеріального тиску, гормон пригнічує ангіотензин II стимулює патогенез серцево-судинних захворювань. При серцевій недостатності приймати препарат показано 2-3 місяці щодня по 8 мг 1 раз на день, без прив'язки до режиму харчування.

Протикашльові препарати з анестезуючою ефектом

  • «Кодеїн». Володіє наркотичним ефектом і швидко знімає роздратування кашльового центру, зменшує больові відчуття, але може викликати лікарську залежність, бронхоспазми. Засіб вживають разово за 15-60 мг, наступну дозу можна приймати не раніше 3 годин, тривалість курсу визначає лікар.
  • «Глауцин». Володіє місцевою анестезуючою ефектом, допомагає при серцевому кашлі, м'яко заспокоює вегетативну нервову систему, в деякій мірі знижує артеріальний тиск. При серцевій недостатності з кашлем ліки приймають 7-10 днів 2-3 рази на добу по 50 мг.

Народні засоби і трави

  • Вівсяний відвар, підтримує серце. 0,5 склянки неочищеного вівса поставити на невеликий вогонь з 0,5 л води. Коли закипить, остудити, додати третину склянки підсушеного, подрібненого кореня оману (підійде лише коренева частина рослини, викопана з ранньої весни чи пізньої осені). Знову вскипятив зілля, настоювати дві години, процідити, підсолодити 2 ст. л. меду; пити 14 днів по 0,5 склянки до кожного прийому їжі.
  • Настій з калини, допомагає позбавитися від серцевої недостатності. Потовкти дерев'яним товкачем 1 ст. л. зрілих ягід, залити склянкою окропу, підсолодити медом і настоювати не менше години. Пити 30 днів по 0,5 склянки двічі за день, повторювати курс 4 рази на рік.
  • Трав'яний настій, заспокоює і нормалізує стан при серцевій недостатності. Перемішавши 3 частини деревію з 1 частиною меліси і 1 частиною кореня валеріани, відміряти 1 ст. л. трав'яний заготовки, залишити на 3 години настоюватися в 0,5 л сирої води, закип'ятити, процідити. Пити близько місяця, розтягуючи на день вміст 1 склянки.
  • Гарбузова м'якоть від набряків і для їх профілактики. Натерти 0,5 кг гарбуза з'їсти (або випити віджатий сік). При серцевій недостатності допускається постійне вживання цього засобу.
  • Часниково-лимонний сироп від серцевого кашлю. У банку натиснути 5 головок часнику, додати сік від 5 лимонів, 500 г липового або гречаного меду; щільно закрити, прибрати на 10 днів в недоступне для світла, нежарке місце. Застосовувати перед їдою по 1 ч. л. 4 рази за день.

Відео: як лікувати гостру та хронічну серцеву недостатність

Як лікувати серцеву недостатність?

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!