Лікування артрозу колінного суглоба 2 ступеня: ефективні методи і рецепти

Якщо необхідно ефективне лікування артрозу колінного суглоба 2 ступеня, важливо розуміти, що на другій стадії деформуючого гонартрозу можливі ускладнення, не виключено хірургічне втручання. Перша стадія захворювання протікає безсимптомно, потім деформація суглоба доповнюється нападами болю, особливо зранку. Якщо звернутися до фахівця, реально вилікувати артроз колінного суглоба 2 ступеня, але вогнища ураження назавжди залишаються «слабким місцем».

Що таке артроз колінного суглоба 2 ступеня

Це дегенеративно-дистрофічне захворювання, яке вражає опорно-руховий апарат. Патологічний процес характеризується присутністю руйнівних процесів всередині колінного зчленування, пошкодженням цілісності гіалінових хрящів. Частіше прогресує у жінок, ніж чоловіків; при 3 ступені загрожує інвалідністю. Зазначене захворювання гостро потребує в комплексному лікуванні, доречно присутність консервативних і оперативних методів по рекомендації лікаря.

Симптоми хвороби

Перш ніж розпочати ефективне лікування артрозу 2 ступеня, необхідно ознайомитися з вираженою симптоматикою. Назавжди зупинити дистрофічні процеси можна на першій стадії артрозу колінного суглоба, оскільки в такій клінічній картині відсутні зміни первісної структури хряща. Однак пацієнти не відчувають скарг, тому настільки рання діагностика утруднена. Звертають увагу на наступні зміни загального самопочуття:

  • гостра біль після тривалої ходьби;
  • деформація суглоба;
  • знижена рухливість кінцівок;
  • припухлість і почервоніння області коліна;
  • характерний хрускіт в коліні при переміщенні корпусу;
  • скутість в коліні вранці;
  • посилення больових симптомів;
  • відчуття дискомфорту;
  • неможливість переносити фізичне навантаження;
  • заповнена рідиною порожнину суглоба (зовнішній набряк).

Чи можна вилікувати захворювання

Гонартроз можна повністю вилікувати на першій стадії, коли відсутня видима деформація суглобів і тривожна симптоматика. Оскільки пацієнт не відчуває симптоми запалення, своєчасне лікування досить утруднене. На другій стадії вилікувати деформуючий артрит вже неможливо, і завдання пацієнта – консервативними методами підтримати період ремісії.

Як лікувати артроз колінного суглоба 2 ступеня

Для відновлення хрящів лікарі рекомендують ЛФК. Однак це лише допоміжний метод лікування, рекомендований компетентним фахівцем за медичними показаннями. Виконання лікувальних вправ допомагає успішно впоратися з патологічними розростаннями кісткових тканин, деформацією хрящової структури. Така гімнастика не підходить для повного відновлення хрящів, тому першим ділом потрібно вирішувати проблему зі здоров'ям медикаментозними методами. Ось цінні рекомендації ревматологів:

  1. Необхідно знизити фізичні навантаження на хворе коліно, інакше ураження суглобів лише посилюються.
  2. Лікувальна гімнастика активізує процеси обміну і кровообігу, зміцнює атрофовані м'язи.
  3. Необхідно переглянути звичний список продуктів харчування, скоротити споживання солі і спецій, забезпечивши тим самим природний відтік суглобової рідини з коліна.
  4. При гонартрозі рекомендується довірити своє здоров'я масажу, який нормалізує струм крові і обмінні процеси локально.
  5. За дотримання лікувальної дієти та виконання гімнастики можна зупинити процес прогресування патології, продовжити ремісію.

Медикаментозна терапія

Для успішного лікування артрозу колінного суглоба 2 ступеня потрібно прийом медичних препаратів декількох фармакологічних груп. Основна мета – усунути біль, зняти запалення, зупинити процес руйнування хрящів, уникнути заміни суглоба. Ось необхідні фармакологічні групи у складі комплексної терапії:

  • прийом нестероїдних препаратів (таблетки всередину): Целебрекс, Моваліс, Аркоксия, Німесулід;
  • хондропротектори: Терафлекс, Артра, Хондроїтин, Структум;
  • мазі з протизапальною і жарознижуючим ефектом: Меновазин, Фастум-гель, Ібупрофен;
  • кортикостероїди (внутрішньосуглобово в ін'єкціях): Кеналог, Гідрокортизон;
  • гиалоурановая кислота (найефективніші ліки у вигляді ін'єкцій для внутрішньосуглобового введення).

Лікування хондропротекторами

Представники цієї фармакологічної групи сприяють регенерації тканин і відновлення осередків патології. Випускаються у формі таблеток та ін'єкцій, діють локально. Вибираючи ефективний медичний препарат для відновлення хрящової структури зчленування, необхідно звернути увагу на такі фармакологічні позиції:

  1. Хондроітин. Препарат має форму капсул, гелю, крему, має протизапальну та аналгетичну дію. Капсули приймати по 1 шт. тричі за добу, а гелем і кремом акуратно натирати вогнища патології. Курс – 3 тижні.
  2. Артра. Препарат випускається у формі таблеток, стимулює процес регенерації хрящової тканини. Приймати по 1 пігулці вранці і ввечері протягом 2 – 3 тижнів.

Знеболюючі засоби

Присутність протизапальних препаратів знижує вираженість больового синдрому, тимчасово полегшує загальне самопочуття клінічного хворого. При деформуючому артриті це стійкий терапевтичний ефект, який продовжує пацієнту життя без болю. Ось ефективні представники фармакологічної групи НПЗЗ:

  1. Німесулід. Таблетки для прийому всередину, які необхідно приймати по 1 пігулці не більше 3 – 4 разів за добу. Лікарі не виключають вкрай небажаний ефект звикання при тривалому лікуванні.
  2. Ібупрофен. Це таблетки з знеболюючим ефектом, які приймати по 1 пігулці з тимчасовим інтервалом 4 – 5 годин. Дія настає через 20 хвилин, ефект зберігається кілька годин.

Уколи

При внутрішньосуглобовому введенні ін'єкцій дія ліків локальне – безпосередньо на вогнище патології. Це хороша можливість уникнути заміни суглоба штучним протезом при операціях, контролювати синовіальну рідину, повернути радість руху. Головне – підібрати ефективний медикамент, виключити протипоказання і побічні явища. Щоб лікування артрозу колінного суглоба 2 ступеня було максимально продуктивним, на які фармакологічні позиції потрібно звернути увагу:

  1. Ферматрон. Це препарат гиалоурановой кислоти, який випускається в рідкій формі для введення безпосередньо в порожнину патології. Це повний аналог синовіальної рідини, який діє без побічних явищ.
  2. Синвиск. В хімічному складі зібрані похідні натрієвої солі гіалуронової кислоти, які підвищують якість синовіальної рідини. Ін'єкція проводиться одноразово в об'ємі 6 мл ліки.

ЛФК

При деформуючому артриті колінного суглоба 2 ступеня необхідна спеціальна гімнастика, яка значно підвищує витривалість хрящових структур, стимулює кровообіг і запобігає застійні явища у можливих вогнищах патології. До того ж, це ефективний спосіб зміцнити атрофовані м'язи, активізувати обмінні процеси локально. Ось ефективні вправи, виконувати які дозволено в домашній обстановці (важливо уникати травми колінного зчленування):

  1. З позиції лежачи на спині необхідно виконати прямими ногами вертикальні і горизонтальні «ножиці» за 15 разів за підхід.
  2. З положення лежачи виконати рух «велосипед» вперед – назад, якісно виконуючи кожен оборот. Необхідно 15 повторів в 3 підходи.
  3. З позиції лежачи на боці, необхідно піднімати одну ногу на кут 90 градусів. Кількість повторень – 10 – 15 разів, кількість підходів – не більш 3 – 4.

Фізіотерапевтичне лікування

Щоб швидше вилікувати артроз колінного суглоба 2 ступеня, необхідно залучити фізіотерапевтичні процедури, що виконуються в умовах стаціонару. Такі сеанси потрібно проходити повним курсом, а через кілька тижнів знову закріпити отриманий результат. Таким способом можна продовжити період ремісії, надовго забути про нестерпного болю при ходьбі, фізичних навантаженнях. Ось про який фізіотерапевтичному лікуванні йдеться:

  1. УВЧ-терапія. Відновлює порушений кровообіг і структуру хряща, усуває застійні явища синовіальної рідини.
  2. Лікувальні ванни. Такі водні процедури знімають біль і запалення, володіє загальнозміцнюючим ефектом.
  3. Інфрачервона лазеротерапія. При артрозі колінного суглоба другого ступеня таким способом можна остаточно позбутися від підвищеної набряклості, поліпшити харчування суглоба.
  4. Магнітотерапія. Процедура чинить системну дію в організмі, знімає біль, покращує кровообіг.
  5. Масаж. Про користь такої процедури багато пацієнти з хворими суглобами не просто чули, але й відчули на особистому прикладі стійку позитивну динаміку.

Хірургічне лікування

Якщо від консервативного лікування немає стійкого поліпшення, і розвести желатин синовіальної рідини таблетками не надається можливості, крім ендопротезування ось які методи хірургічного лікування, не варто виключати, як крок до швидкого одужання:

  1. Артродез. Повне видалення суглобової тканини з подальшим зрощенням стегнової та великої гомілкової кістки, надколінка.
  2. Артроскопический дебридмент. З порожнини пошкодженого суглоба за допомогою артроскопа лікарі витягують омертвілі частинки.
  3. Околосуставная остеотомія. При артрозі колінного суглоба 2 ступеня таким способом хірург підпилює кістки і виставляє їх під певним кутом.

Народні рецепти

Методи альтернативної медицини є більше допоміжними, оскільки лише прискорюють процес одужання і регенерації травмованих тканин суглоба на тлі офіційного лікування. Ось перевірені народні рецепти, які діють м'яко і цілеспрямовано на вогнище патології:

  1. Необхідно розтопити на водяній бані рослинне масло, після чого інтенсивно втерти теплу масляну основу хворий колінний суглоб. Зверху примотати хусткою, створити так званий «парниковий ефект». Не знімати кілька годин. Процедуру бажано виконувати перед сном, при цьому залишати компрес до ранку. Курс – 7 – 10 сеансів.
  2. Листя капусти необхідно надрізати ножем і прикласти до вогнища патології, після чого примотати хусткою. Залишити компрес на ніч, а на ранок запалення зникає, відбувається гостра біль колінного суглоба. При другого ступеня артрозу лікуватися таким способом належить 2 – 3 тижні.

Відео

Артроз колінного суглоба 2 ступеня

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!