Симптоми і лікування остеохондрозу поперекового відділу хребта

Завдяки прямоходіння, людина стала не тільки вершиною еволюції, але і придбав безліч проблем. З-за неприродного для ссавця положення тіла, весь вага припадає на хребет. Проблеми попереково-крижового відділу присутні у кожного третього жителя планети.

Що таке остеохондроз поперекового відділу хребта

Ключова проблема хребта в області попереку полягає в тому, що вся навантаження протягом дня доводиться на цей відділ. У комплексі з граничною рухливістю спина піддається і граничним випробувань. Поперековий відділ хребта руйнується через дистрофічних, деформуючих змін, зв'язковий апарат послаблюється і втрачає еластичність, відбувається здавлювання дисків, зменшується міжхребцевий відстань. У критичних стадіях хвороби вони починають обростати кістковою тканиною, яка затискає нервові закінчення. Як результат – больовий синдром.

Симптоми остеохондрозу поперекового відділу

Симптоматика проблеми з попереком проявляється повільно і на протязі тривалого періоду. Часто діагноз ставиться вже на розвинених формах захворювання, коли присутні яскраво виражені періоди загострення. Тому дуже важливо вміти відрізнити ознаки поперекового остеохондрозу від випадкового нездужання або результату фізичного навантаження. Основні симптоми хвороби виглядають наступним чином:

  1. Біль в попереку. Як не банально, але приходить цей симптом має змусити замислитися про обстеження. На первинних етапах больовий синдром може з'являтися тільки після підняття важких речей, наприклад, але кожен раз, постійно. У міру розвитку, біль стане постійною, а в момент нападу – нестерпним.
  2. Защемлення нервових закінчень значно обмежує можливість рухатися в різних напрямках. Нахили, повороти або просте сидяче положення можуть провокувати хворобливі напади з переходом в ногу з усієї кінцівки до гомілки (нагадує удар струмом).
  3. Поступове травмування нервових корінців провокує зміну чутливості ніг, при цьому симптом може посилюватися або слабшати. Характеризується відчуттям печіння, оніміння, поколювання, мурашок від крижів і нижче. Якщо ігнорувати даний ознака хвороби, то він буде провокувати м'язову слабкість і деградацію сухожильних рефлексів.
  4. Локальне зниження температури шкірних покривів, їх блідість, сухість, в'ялість, болючість.
  5. Підвищена пітливість.
  6. Хребетний синдром.
  7. У крайніх стадіях захворювання можливі статева дисфункція і проблеми з сечовипусканням.

Початкова стадія остеохондрозу поперекового відділу

Виявити початкову стадію захворювання важко через нерегулярності симптомів, які можуть нагадувати звичайну втому після навантажень. Ознаки виключно ортопедичні, але поступово біль у період нападу буде ставати нестерпним, а прояви хвороби вже не будуть співвідноситися з фізичними навантаженнями. При своєчасному візит до фахівця лікування займе близько 2-х місяців і ще кілька на повне відновлення. Первинні ознаки хвороби такі:

  • біль у поперековому відділі (подразнення нервових корінців);
  • больові простріли в нижні кінцівки, які можуть виникати під час ходьби;
  • характерний хрускіт і дискомфорт, особливо часто з'являється вранці.

Поперековий остеохондроз 2 ступеня

На думку фахівців, поперековий остеохондроз 2 мірою став найпоширенішою формою хвороби серед пацієнтів, так як першу стадію самі хворі рідко помічають, і її складно діагностувати. Розвиток хвороби провокує нові, більш виражені симптоми, які супроводжують пацієнта багато років перед переходом у третю стадію. Симптоматика другого ступеня захворювання наступна:

  • люмбалгія і люмбоишалгия;
  • первинна рухливість хребетного сегмента;
  • первинна деструкція фіброзного кільця і знаходяться поруч тканин;
  • компресія нервових корінців;
  • зменшується відстань між хребцями;
  • роздратування нервових закінчень.

Поперековий остеохондроз 3 ступеня

Ще 20 років тому дегенерація міжхребцевих дисків третього ступеня була хворобою пацієнтів старше 40 років. Сьогодні захворювання значно «молодшає». Остеохондроз поперекового відділу 3 ступеня вважається вкрай запущеною стадією хвороби, коли лікувальна гімнастика, масаж вже мають мінімальний вплив, а протизапальні та купирующие біль препарати стають обов'язковими. Загальні симптоми цієї стадії наступні:

  • ишиалгический сколіоз – схилення тулуба в сторону від вогнища хвороби;
  • оніміння нижніх кінцівок;
  • деформація хребта;
  • корінцевий синдром;
  • освіта міжхребцевих гриж;
  • руйнування фіброзного кільця;
  • постійна біль з поширенням від сідниць до ноги (зовнішню поверхню стегон).

Остеохондроз поперекового відділу 4 ступеня

Це вже крайня ступінь хвороби, яка може розвинутися тільки при повному ігноруванні симптомів протягом декількох десятків років. Характеризується повною деградацією і руйнуванням хрящової тканини, дегенеративними деформаціями дисків. На цьому етапі пацієнт може частково або повністю опинитися паралізований або втратити рухливість через больового синдрому аж до констатації інвалідності. Лікування остеохондрозу поперекового відділу 4 ступеня у більшості клінічних випадків – хірургічне втручання з активної медикаментозної підтримкою.

Загострення поперекового остеохондрозу

При постійній симптоматики загострення поперекового остеохондрозу мають сильний больовий ефект. Гостра стріляючий біль (люмбаго) через защемлення нервових корінців моментально поширюється від попереку вниз по сідничного нерва. У критичних випадках можлива втрата чутливості до пальців стопи. Гострі ураження можуть порушувати функціонування систем малого тазу (нетримання, статева дисфункція, запори). Особливо небезпечний «синдром кінського хвоста», при ньому повністю втрачається контроль нижче точки захворювання.

Симптоми поперекового остеохондрозу у жінок

При всіх схожих симптомах ознаки поперекового остеохондрозу у жінок мають свою окрему специфіку. Вони визначаються тим, що локалізація хвороби в районі малого тазу має негативний вплив на жіночу репродуктивну систему. Після розвитку другого ступеня захворювання змінюється менструальний цикл (він може навіть бути нерегулярним і прямо залежати від загострень остеохондрозу). У період вагітності остеохондроз попереку може спровокувати передчасні пологи або викидень. Також відмічається сезонність загострень у пацієнток.

Як лікувати остеохондроз поперекового відділу

Лікування остеохондрозу поперекового відділу – процес тривалий і вимагає комплексного підходу. Відштовхуючись від стадії захворювання, його особливостей і особистої переносимості пацієнта, призначають різні види впливу. Медикаментозне лікування розраховане тільки на купірування больових симптомів, саме захворювання лише лікарськими засобами вилікувати не можна. Лікування остеохондрозу попереково-крижового відділу хребта використовують наступні методики:

  • голковколювання для стимуляції відновних реакцій;
  • гірудотерапію;
  • пригнічення патологічних процесів;
  • всі види лікувального масажу;
  • вакуумне вплив при выпячиваниях в хребті, при наявності гриж.

Схема лікування

Підхід до боротьби з остеохондрозом попереку радикально відрізняється в залежності від форми хвороби. Деякі маніпуляції неприпустимі під час гострої фази, але корисні в період ремісії. Самолікування в разі цього захворювання практично неможливо. Комплекс вправ підбирається і проводиться тільки професійним масажистом під наглядом фахівця.

Схема лікування остеохондрозу поперекового відділу в стадії загострення виглядає наступним чином:

  1. Повне зняття напруги на хребет. В ідеальній ситуації, організувати виключно постільний режим для хворого. Для більшого ефекту краще використовувати спеціальний ортопедичний матрац та валики під поперек і шию.
  2. Застосування міорелаксантів. Компенсація патологічних процесів і болю підсилить ефект від масажу і прибере напруга м'язів. Важливо пам'ятати дані препарати мають седативну дію, тому не варто їх використовувати тим, чия робота вимагає підвищеної уваги.
  3. Для купірування наслідків защемлення великого нерва використовують уколи блокади на основі новокаїну або лідокаїну.

Стадія ремісії лікується за наступною схемою:

  1. Нормалізація провідності нервових імпульсів і відновлення оболонки нервових закінчень відбувається з допомогою вітамінів групи В.
  2. Використовуються судинорозширювальні засоби для нормалізації кровообігу в тканинах.
  3. Фізіотерапія різних видів, спрямована на запобігання загострень. Різновидів безліч: магнітотерапія, спеціальні ванни, лікувальний масаж, голковколювання.
  4. ЛФК - обов'язкова частина відновлювальної терапії. Вправи підбираються індивідуально під конкретний випадок захворювання. Такі тренування допоможуть сформувати м'язовий корсет, зменшити регулярне навантаження і відновити природну рухливість в попереку.

Перша допомога при остеохондрозі поперекового відділу

Коли хворий у змозі пересуватися самостійно, то перша допомога при остеохондрозі поперекового відділу полягає в мінімізації рухливості попереку, захисту її від переохолодження. Можна прийняти купирующие больовий синдром препарати, але в помірній дозі, щоб лікар міг визначити інтенсивність вираженості больового синдрому. Більше, без огляду фахівцем, зробити нічого не вийде.

Медикаментозне лікування остеохондрозу поперекового відділу хребта

Наступні препарати діляться на групи за способом впливу.

  • гелі, креми і мазі – Диклофенак, Диклак, Диклобене, Диклоберл, Дикловит, Діклонат П, Вольтарен (допомагають усунення болю);
  • безстероидные протизапальні ліки – Нурофен, Рофіка, Целебрекс, Матарен, Мелокс, Мелоксикам, Меофлам, Моваліс, Найз, Налгезін, Напробене, Напроксен, Ибуфен, Ібупрофен, Сулайдин, Фелоран, Фламадекс, Цефекон;
  • НПЗЗ - Адвіл, Алив, Апранакс, Асинак, Аулін, Ацеклофенак, Аэртал, Німесил, Німесулід, Оксикамокс, Ортофен, Педеа, Піроксикам, Дексалгін, Декскетопрофен, Бруфен, Ревмадор, Санапрокс, Саникам;
  • вітаміни групи В.

Вправи

При гострій фазі хвороби будь-які вправи з навантаженням категорично протипоказані. ЛФК при остеохондрозі поперекового відділу хребта обов'язково узгоджується з лікарем і проходить під його наглядом. Досвідчені пацієнти можуть займатися самостійно, коли знають допустимі межі власної навантаження. Комплекс вправ підбирається персонально, відштовхуючись від інтенсивності хвороби та локалізації.

Масаж

Використання масажу при остеохондрозі поперекового відділу залишається обов'язковим елементом курсу лікування, терапії і профілактики. Обов'язково потрібно пам'ятати, що довіряти процедуру потрібно тільки перевіреним фахівцям після постановки рекомендацій лікарем. Вибрати класичний або інший тип масажу можна самостійно, але краще прислухатися до рекомендацій спеціаліста, щоб відбувалося нормальне зміцнення рухового апарату.

Дієта при остеохондрозі поперекового відділу

Просто правильне, збалансоване харчування вилікувати хворобу не може. Дієта при остеохондрозі поперекового відділу стає додатковим інструментом на шляху одужання. Слід більше вживати в їжу продуктів з великим об'ємом вітамінів групи В, тваринних білків, вуглеводів. Потрібно обмежити вживання простих вуглеводів, солі, алкоголю, кави (чаю), копченостей, солінь, приправ.

Протипоказання при остеохондрозі

Будь-яке захворювання має специфічні обмеження, які не дозволяють використовувати різні техніки і методи лікування. Протипоказання при остеохондрозі пов'язані з побічними хворобами: дисфункціями ШЛУНКОВО-кишкового тракту, порушеннями психіки, захворюваннями крові і легенях, ішемічний синдром. У даних умовах категорично заборонено активний масаж і ЛФК. Проведення вправ не призначають за наявності травм, пухлин, гематом і схожих утворень. Заборонено займатися активними видами спорту та силовими навантаженнями.

Профілактика остеохондрозу поперекового відділу

Вилікувати проблеми з попереком можливо, але краще їх не допускати, тому профілактика остеохондрозу поперекового відділу стане відмінною альтернативою візиту до лікаря. Основних правил небагато, тому піклуватися про здоров'я хребта цілком просто. Ось що робити, щоб попереково-крижовий остеохондроз не з'явився:

  • не переохолоджувати поперек;
  • при фізичних навантаженнях піднімати і опускати вантажі без ривків;
  • не носити позамежних щодо навантаження вантажів;
  • стежити за поставою;
  • регулярно міняти позу і не давати хребту застоятися в одному положенні;
  • займатися фізкультурою;
  • намагатися не робити важку роботу в неправильній позиції і без належної підготовки.

Відео: болі при остеохондрозі поперекового відділу

Поперековий остеохондроз і біль в попереку. 2 способи швидко зняти біль

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!