Подагра – симптоми і лікування хвороби

Ця хвороба частіше діагностується у чоловіків, але іноді вона вражає і жінок. Як правило, вражає ноги, в більшості випадків гомілковостопний суглоб. Провокувати захворювання можуть різні причини, а лікування при подагрі зводиться до купіруванню симптомів і дратівливих чинників.

Що таке подагра

Подагра – це захворювання, яке вражає суглоби людини, виникає відкладення уратів (солей сечової кислоти). За статистикою патологія зустрічається всього у 3-х чоловік з 100, більшість з них – чоловіки. Проявляється хвороба, як правило, після 40 років у хлопців, а у жінок після менопаузи. Вражає захворювання будь-які суглоби в тілі людини: колінні, ліктьові, пальців, стоп, ліктів. Відбувається запалення, яке створює сильний больовий синдром.

Слід знати, який лікар лікує подагру – ревматолог, тому при наявності симптоми потрібно звертатися до нього. Після проведення діагностики він зможе призначити відповідну терапію. Подагра – симптоми і лікування будуть описані нижче. У зоні ризику розвитку хвороби знаходяться люди, які:

  • страждають від цукрового діабету, артеріальної гіпертонії;
  • мають спадкову схильність;
  • з порушенням харчування;
  • зловживають алкоголем.

Симптоми

Найбільш типовим для проявом патології стає гостре запалення суглобів. Всі інші симптоми подагри носять не такий яскравий характер. Настає запалення дуже різко, як правило, проявляється тільки на одному суглобі. Подагричний артрит в основі має проникнення кристалів солей сечової кислоти в порожнину суглоба з тканини. Біль може локалізувати в будь-якій частині тіла, але частіше виявляються симптоми подагри на ногах. Як правило, загострення подагричного артриту починається вночі, провокувати його може:

  • перевантаження суглоба;
  • прийом алкоголю, сечогінних або інших медикаментів;
  • хірургічні операції;
  • травма.

У жінок

Багато процеси усередині жіночого організму контролюється гормонами. Завдяки великій кількості естрогену відбувається швидке виведення всіх солей з організму. Поки це гормон працює без збоїв, симптоми подагри у жінок не проявляються. Головною ознакою залишається гостра біль у одному з суглобів, після підйому з ліжка. Характерним симптомом буде гіперемія (почервоніння), набряк ураженої кінцівки. Такі ознаки повинні насторожити пацієнта.

Ще одним типовим симптомом буде обмеження рухливості в ураженій області. Це особливо помітно при запаленні ліктьових, колінних суглобів. Вкрай рідко спостерігається зростання температури тіла, але такий ознака стає явним сигналом про розвиток сильного запалення. До більш рідкісним проявів відносять:

  • втрату апетиту;
  • часту зміну настрою через біль;
  • підвищений артеріальний тиск.

У чоловіків

Сильна стать більше схильний до цього захворювання з-за слабкого видалення сечової кислоти з організму. Прояв даної патології настає раптово і теж вночі. Вперше симптоми подагри у чоловіків проявляються після 40 років. Явними ознаками хвороби стають:

  1. Сильні, але короткочасні напади болю, локалізуються в суглобах колін, зап'ясть, великих пальців ніг. Шкіра на ураженій ділянці червоніє, стає гарячою. Больові відчуття можуть збережуться 3 дні, потім проходять, але знову повертаються. З часом проміжки між нападами скорочується, а тривалість зростає.
  2. Подагра може перейти від одного суглоба до іншого з часом.
  3. Після подолання нападу уражену ділянку продовжує відчувати дискомфорт.
  4. З'являються тофуси – вузли, які наповнені кристалами солі.

Як лікувати подагру

Лікування даної патології ґрунтується на декількох етапах. Повністю позбавитися від подагричного артриту не вийде, хвороба купірується. Необхідно здійснювати профілактичні заходи для виключення розвитку ускладнень. Схема того, як лікувати подагру, залежить від тяжкості захворювання, симптомів і складається з таких напрямків:

  1. Лікування гострих нападів подагри.
  2. Дії, спрямовані на зниження вмісту сечокислих сполук.
  3. Лікування супутніх захворювань, ускладнень.
  4. Терапія хронічного поліартриту.

Головне завдання терапії – зниження кількості в організмі сечокислих з'єднання. Проводити її слід, якщо діагностована рецидивуюча форма з повторними нападами подагричного артриту. Лікування здійснюється довічно, лише така схема допоможе призупинити виникнення запальних процесів в суглобах, призвести до регресу захворювання (в рідкісних випадках і повного одужання).

Дієта

Знижувати кількість сечокислих сполук ефективно можна, використовуючи дієту при подагрі. Головне завдання – виключити з раціону продукти, які містять багато пуринових підстав. У цю групу входять:

  • нирки;
  • мова;
  • печінка;
  • мізки;
  • жирні сорти риби;
  • м'ясо молодих тварин;
  • шпроти;
  • консерви;
  • сардини;
  • копченості.

Харчування при подагрі може включати в себе невелику кількість (до 300 г) відвареного м'яса в тиждень. Відомо, що пуринові сполуки переходять у бульйон при варінні, тому вживати хворому такі супи не можна. Слід обмежити кількість кухонної солі до 7 г за добу. Щоб не порушувати це правило, краще готувати всі страви без неї, а потім вже підсолювати кожну порцію.

При загостренні

Всім пацієнтам, які страждають на цю недугу, слід знати, як зняти напад подагри. Основне завдання лікування зводиться якраз до купірування гострих симптомів за допомогою виключення шкідливих продуктів і лікарських засобів. Загострення подагри знімається наступним чином:

  1. Необхідно випивати до 2,5 л лужного пиття.
  2. Забезпечте хворому повний спокій.
  3. До ураженого суглобу прикладають компреси. Використовують для знеболювання, зняття запалення Димексид у розчині.
  4. Для купірування застосовують нестероїдні протизапальні засоби: Диклофенак, Напроксен, Індометацин, Піроксикам.
  5. Біль, запалення допомагають зняти Колхіцин, Німесил.

Подагра – медикаментозне лікування

Лікуватися пацієнтові доводиться комплексно, крім дотримання дієти необхідно використовувати медикаментозні препарати. Наприклад, для терапії хронічної форми подагри, профілактики нападів застосовують антигиперуремические медикаменти (Алопуринол, Тиопуринол) разом з дієтотерапією. Перший етап лікування завжди спрямований на усунення больового синдрому, набряків. Медикаментозне лікування подагри проводиться за допомогою:

  • препаратів, які надають знеболюючий, противоподагрический ефект;
  • нестероїдних протизапальних засобів;
  • при відсутності позитивної динаміки призначають уколи кортикостероїдами.

Препарати

Медикаменти першої групи спрямовані на те, щоб знижувати больовий синдром, знімати запалення з ураженого суглоба. ПНВП – нестероїдні протизапальні препарати, як правило, хворому призначають:

  • Індометацин;
  • Диклофенак;
  • Напроксен.

Колхіцин - ліки від подагри, які прописують пацієнтові, якщо вищеописані таблетки не спрацювали або не можна їх приймати з якоїсь причини. Отримують медикамент з трави «крокус осінній». Ліки не має болезаспокійливого ефекту, дія препарату спрямована на зниження здатності кристалів сечової кислоти провокувати запальний процес в оболонці суглоба. Це властивість допомагає зняти біль.

Остання група – кортикостероїди, які відносяться до гормональних препаратів. Використовуються вони лише при лікуванні важких видів подагри, якщо інші медикаменти не допомагають. Проколюють препарати короткими курсами, тому що тривалих їх прийом може викликати:

  • слабкість м'язів;
  • ожиріння;
  • ослаблення імунітету;
  • остеопороз;
  • витончення шкірних покривів;
  • синці.

Народні засоби

Медициною допускається паралельне лікування подагри народними засобами в домашніх умовах при узгодженні з лікарем. Це вписується в метод комплексної терапії захворювання. Вживання народних засобів – це ще один спосіб, як знизити рівень сечової кислоти в організмі. Можна використовувати такі рецепти:

  1. Очистити суглоби допоможуть ялинові шишки. Залийте нераскрывшийся плід гарячою кип'яченою водою, залиште на всю ніч. Потім пийте цей відвар перед їжею за 30 хвилин 3 рази за день. Пити цю рідину можна до повного одужання.
  2. Хорошим народним засобом вважається відвар ромашки. Залийте 100 г квітів 10 л води, в якій раніше розвели 20 р солі. Поле цього потрібно робити ванночки з цим розчином.
  3. Для очищення суглобів добре підходить лавровий лист. Залийте 5 р рослини 1,5 склянки води. Прокип'ятіть рідина не довше 5 хвилин, потім накрийте кришкою і н три години укутайте в рушник. Пийте отриманий відвар протягом доби.

Профілактика подагри

Коли гостра фаза захворювання пройде, необхідно проводити профілактику подагри, щоб знизити частоту повторення нападів. Рекомендується всім сестрам, братам і родичам пройти обстеження в клініці на предмет виявлення безсимптомної гіперурикемії. Для цього здається аналіз крові, який здатний виявити підвищеної вміст сечової кислоти. Якщо вам поставили діагноз «Гіперурикемія», але поки що не виникає виражених симптомів, рекомендується:

  • зменшити в раціоні кількість продуктів з жирами, пуринами;
  • тривале застосування Алопуринолу для профілактики;
  • відвідувати заняття ЛФК, виконувати пішохідні прогулянки, гімнастику.

Дізнайтеся більше інформації про лікуванні подагри.

Відео

Подагра - симптоми і лікування

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!