Захворювання кіста Бейкера колінного суглоба

Ви недавно перенесли травму або маєте захворювання суглобів? У вас почався набряк коліна, вам стало важко підніматися і спускатися по сходах? Це ознаки появи кісти. Часто захворювання починається безсимптомно: під коліном починає рости гуля, але поступово з'являються болі, набряки. Рухи стають обмеженими і болючими. Кіста Бейкера колінного суглоба, якщо вона діагностована вчасно, піддається лікуванню. Важливо звернутися до фахівців, інакше можуть виникнути серйозні ускладнення.

Причини виникнення захворювання

Коли запалюється колінний суглоб, в межсухожильной сумці, в області підколінної ямки, починає накопичуватися рідина. Спочатку з'являється невелика шишка, яка поступово збільшується в розмірах. Вона починає тиснути на сухожилля, судини, нервові закінчення, викликаючи набряки, болі. Цього недугу більше схильні дорослі, але зустрічається захворювання і у дітей. Чому утворюється кіста колінного суглоба? Виділяють причини, пов'язані з захворюваннями:

  • ревматоїдний артрит;
  • остеоартроз;
  • синовіт;
  • подагра;
  • гемофілія;
  • псоріаз.

У дитини кіста колінного суглоба з'являється в результаті навантажень, запалень, з-за хвороб, пов'язаних з високою активністю імунної системи. У дорослих існують причини, пов'язані з перевантаженнями і травмуванням:

  • зайва вага;
  • сильні навантаження на суглоби;
  • травми хряща і сухожиль;
  • непомірні фізичні навантаження;
  • пошкодження менісків;
  • вивихи колінних суглобів;
  • спортивні травми.

Основні ознаки і симптоми

Момент утворення кісти колінного суглоба проходить непомітно – вона не болить, не заважає руху. Спочатку з'являється новоутворення невеликого розміру. Воно наповнюється рідиною, поступово збільшуючись. У міру розвитку, доброякісна пухлина, ззаду під коліном, починає проявляти себе. У хворого з'являються:

  • біль навколо коліна;
  • дискомфорт при згині ноги;
  • зниження рухливості;
  • сильні болі при ходьбі, заняттях спортом.

Коли розмір кісти стає великим, виникає хронічний набряк суглоба, напруга в стані спокою, під час, коли хворий стоїть. Пухлина починає тиснути на навколишні тканини, здавлюючи судини, нервові закінчення. При цьому виникають симптоми кісти:

  • оніміння кінцівок;
  • поколювання;
  • біль у литкових м'язах;
  • судоми;
  • стає важко ходити.

Методи діагностики

У випадку якщо у вас з'явилися перші симптоми хвороби, ви можете самі перевірити, чи не з'явилася у вас кіста. У положенні сидячи або стоячи, в полуприседе, обмацайте ямку під коліном. Краще це робити одночасно на обох ногах, хоча частіше пухлина зустрічається з одного боку. Шишка під коліном ззаду говорить про появу кісти. Чим раніше ви звернетеся до лікаря, тим швидше почнеться лікування, не виникнуть ускладнення.

Доктор в лікарні почне діагностику з пальпації хворого місця, розпитувань про причини, які могли призвести до захворювання. Він перевірить рухливість суглоба, діапазон руху. Призначить додаткові дослідження:

  • УЗД – дасть картину зі стадією розвитку і розмірами.
  • Магнітнорезонансна томографія зробить більш точну діагностику, виявить причини.
  • Аналіз крові визначить, чи не є злоякісні новоутворення.

Ускладнення і наслідки появи кісти для людини

Якщо вчасно не почати лікування кісти Бейкера колінного суглоба, виникнуть серйозні наслідки. Може статися нагноєння: гнійний артрит – серйозне запальне захворювання, а розрив кісти великого розміру призводить до того, що рідина виливається у литковий м'яз. Набрякає гомілку, з'являється почервоніння, місцево підвищується температура. З-за сильних болів стає важко ходити.

Більш серйозні наслідки виникають, коли кіста Бейкера під коліном тисне на судини і нервові закінчення. Відбувається порушення кровообігу, оніміння, судоми. Сильні набряки заважають ходити. Є ймовірність втрати кінцівки і навіть летального результату. Особливо небезпечно, коли розвиваються:

  • тромбоз глибоких вен;
  • застій крові;
  • відрив тромбу;
  • варикозне розширення вен;
  • тромбофлебіт.

Як лікувати кісту Бейкера в колінному суглобі

Якщо захворювання діагностовано вчасно, добре допомагають народні засоби. Важливо зайнятися і лікуванням хвороб, які спровокували утворення кісти. Хороші результати від застосування нестероїдних протизапальних препаратів, що зменшують біль, знімають набряки. Для лікування використовують фізіопроцедури, ін'єкції в хворий суглоб. Важливі вправи лікувальної гімнастики, які зміцнюють м'язи, що розвивають гнучкість. Для зменшення навантаження на коліно рекомендують носити бандаж. У складних випадках роблять прокол кісти, хірургічне висічення.

Консервативні методи

Є методики лікування кісти Бейкера за допомогою медикаментів – використовують препарати, які знімають запалення, зменшують біль, зменшують набряки. Призначають нестероїдні протизапальні засоби у вигляді пігулок, наприклад «Найз», «Ібупрофен», внутрішньом'язово ставлять уколи «Моваліс». Лікування мазями, гелями «Вольтарен», «Быструмгель» дозволяє впоратися з кістою на початкових етапах хвороби, допомагає фізіотерапія – імпульсне випромінювання, біорезонансна терапія.

Хірургічне видалення

Якщо пухлина має невеликі розміри, роблять пункцію суглоба і кісти. З допомогою великого шприца проводять прокол і прибирають рідина. Потім, щоб запобігти запалення, в суглоб роблять ін'єкцію з гормональними препаратами «Гідрокортизон», «Дипроспан». Іноді проколи потрібно провести кілька разів. У разі, коли кіста Бейкера придбала великі розміри, почала сильно турбувати, роблять хірургічну операцію.

Як видаляють кісту? Операція проходить під місцевим наркозом. Роблять кілька надрізів пухлини, роблять дренаж рідини. У разі сильного запалення, кісту вирізають повністю. Операція триває недовго. Хворому накладають шви і роблять тугу пов'язку, щоб обмежити рух. Через п'ять днів пацієнта виписують – він здоровий. Рекомендують тільки перший час обмежити навантаження на суглоб.

Народні засоби для лікування в домашніх умовах

У випадках, коли кіста невеликого розміру і діагностована вчасно, з нею допомагають впоратися народні кошти. Навіть накладання льоду на двадцять хвилин здатне зменшити набряк, зняти запалення, при цьому важливо, щоб він був загорнутий у серветку. Набряк зменшиться і у випадку, коли під час відпочинку і сну ви будете лежати, піднявши ноги, але краще всього допомагають компреси і мазі.

Лікарські рослини золотий вус, чистотіл та лопух – найпопулярніші при виготовленні домашніх засобів. Для компресу потрібно спочатку зробити настоянку. Отримане в результаті виготовлення засіб п'ють по два ковтки три рази в день. Компрес роблять спочатку з макух, а потім з настоянки. Технологія виготовлення проста:

  1. Взяти золотий вус зі стеблами і листям.
  2. Наповнити ним банку і залити горілкою.
  3. Витримати 21 день в темряві.
  4. Віджати через серветку, злити.

Відмінно допомагають компреси з мелконарубленных листя чистотілу і лопуха. Їх накладають на коліно, закривають плівкою і загортають на ніч в тепло. У разі якщо шишка невелика, від неї можна позбутися назавжди. Хороші результати дають компреси з капустою, які робляться на ніч. Хворе місце змащують медом і обертають капустою, яку попередньо треба відварити. Всі закутується теплим шарфом або пледом.

На ранніх стадіях допомагає саморобна мазь з листя герані: зелену масу подрібнюють і розтирають зі свинячим салом. Добре знімає набряк, зменшує біль компрес з одного грама лікарського препарату стрептоциду і по одній чайній ложці лимонного соку алое. Найпростіший компрес для дорослих і дітей – з підігрітого нерафінованої соняшникової олії.

Профілактика кісти в колінному суглобі

Для того щоб не розвинулася кіста колінного суглоба, рекомендується серйозно і вчасно зайнятися лікуванням захворювань, що провокують її появу. Для профілактики утворення пухлини рекомендуються заходи:

  • зниження ваги;
  • зменшення навантаження на колінні суглоби;
  • використання лікувальної гімнастики;
  • зниження великих навантажень при тренуваннях;
  • заняття в зручній спортивного взуття;
  • розігрів м'язів до початку навантажень;
  • завершення тренувань розтягненнями.

Відео: що таке кіста Бейкера

Якщо ви хочете наочно побачити, як виглядає кіста колінного суглоба, просто подивіться відео. На великому макеті вам покажуть її місце розташування і розкажуть про те, як вона утворюється. Ви зрозумієте, чому важливо почати лікування якомога раніше, навчіться самі діагностувати – з'явилася у вас пухлина під коліном, дізнаєтеся, які є сучасні методики лікування кісти.

Кіста Беккера? Небезпечно це захворювання?

Відгуки про результати лікування

Тамара, 56 років Влітку, на дачі, коліно опухло і стало боляче ходити. Поїхала до лікаря, а він виявив маленьку кісту в ямці ззаду. Я злякалася, але він заспокоїв і розповів рецепт. Стала на ніч змащувати коліно медом і прив'язувати відварений капустяний лист. Біль пройшла швидко. Через тиждень набряк спав, рухатися стало легше. Відмінний засіб, раджу!
Галина, 45 років Виявила у себе під коліном велику шишку. Вона заважала ходити, згинати ногу, але сильно не хворіла. Лікар сказав, що це кіста колінного суглоба, і краще всього зробити пункцію – викачати рідину. Вся операція зайняла 10 хвилин. Відразу стало легше ходити, коліно початок згинатися. Рекомендую, якщо лікар призначив, – зовсім не боляче, не страшно.
Вікторія, 64 роки Коліна у мене боліли давно, а тут під одним якась пухлина з'явилася велика. Лікар відправив мене на УЗД і сказав, що це кіста, її обов'язково потрібно видалити. Операція тривала недовго, пухлину видалили. Проходила тиждень з пов'язкою – потім шви зняли. Набряк спав, ходити стало легше. Якщо лікар порадив – не відмовляйтеся, рекомендую.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!