Різниця між артрит та артроз

Медпрацівники, природно, знають, чим відрізняються ці захворювання, в результаті яких уражаються суглоби. Обивателі ж частіше ці діагнози плутають. Не кожен пацієнт, що має одну з проблем в анамнезі, розбирається, чим загрожують артроз та артрит, у чому різниця між ними. Однак до недугам зі схожими ознаками приводять абсолютно різні причини. Симптоматика, лікування хвороб, як правило, теж неоднакові.

Чим відрізняється артрит від артрозу

Тільки недосвідчена людина скаже, що артроз з артритом – старечі «подарунки», що загрожують здоров'ю. Проблеми з суглобами – поширене явище серед усіх верств населення, можуть вразити навіть немовлят. Захворіти можуть палець, кисть, коліно, які болять. Турбують часом хрускіт в суглобі, його деформація. Ось, мабуть, все подібність симптомів цих хвороб. Перш ніж говорити, в чому відмінність артриту від артрозу, треба розібратися з кожним недугою окремо.

Основні ознаки і симптоми

Отже, артроз та артрит, у чому полягає різниця? Прогресуюче ураження суглобів, з-за якого руйнується хрящова прошарок і деформується кісткова тканина, називають остеоартрозом. Артроз не щадить нікого: за статистикою, недуга в тій чи іншій мірі атакує 80% всіх жителів земної кулі старше 60 років. Вражає і молодих, хто «катує» себе фізично, тому його ще називають хворобою скрипалів і спортсменів. Хвороба не має запального початку, її причини – це:

  • операції на суглобах;
  • порушення обміну речовин;
  • дисфункція щитовидної, статевої залози;
  • ожиріння.

Артрит – збірна назва патології суглобів виключно запальної етіології. Спровокувати можуть надмірне навантаження на суглоби, наприклад, у спортсменів або масажистів, ожиріння, переохолодження, неправильне харчування, алкоголізм, наркоманія. Причини хвороби різноманітні:

  • спадковість;
  • дисплазія тазостегнових суглобів;
  • вроджений вивих стегна;
  • подагра;
  • гормональні збої;
  • проблеми нервової системи;
  • простий брак вітамінів.

Нерідко в страшному недугу винні гонорея, сифіліс, туберкульоз, бруцельоз, дизентерія, грип, гострі дитячі інфекції. Причиною ревматоїдного артриту може стати хронічний тонзиліт. Бактерії, віруси або грибок, потрапляючи всередину організму, як правило, спочатку не проявляють активність, перебуваючи в «сплячці». Вражають суглоби лише після збою імунітету, який замість того, щоб захищати свого «господаря», атакує його, знищуючи здорові клітини.

Багатьом складно зрозуміти, як проявляються артроз та артрит, у чому полягає різниця між ними. Однозначно складно сказати, тому що різниця досить умовно. Дуже часто ці хвороби супроводжують один одного, йдуть разом. Не встигнуть з'явитися яскраві дегенеративні зміни суглоба, властиві артрозу, як до них приєднується запальний процес, і виникають симптоми хронічного артриту, і навпаки.

Який лікар лікує артрози і артрити

Для лікування суглобових болів існують спеціальні лікарі – артрологи. Доктора точно скажуть, у чому різниця між артрит та артроз. Ще зовсім недавно ними могли похвалитися лише деякі клініки Москви. Боротьбою з даними хворобами займалися ревматологи, ортопеди, хірурги, навіть терапевти. Ситуація змінилася, однак і зараз артрологи є далеко не в кожній державній поліклініці.

Методи лікування і профілактика захворювань суглобів

Терапія включає етіотропні препарати, які впливають на причину захворювання. Інфекційний артрит лікують антибіотиками, аутоімунний – стероїдними гормонами. Показано симптоматичне лікування. Часто поєднують усі лікарські форми активних речовин: наприклад, один і той же нестероїдний протизапальний препарат призначають у вигляді таблеток, мазей, ін'єкцій. В доповнення до медикаментозного лікування ефективні санаторій з ЛФК.

Якщо консервативна терапія не допомагає, на боротьбу з суглобовими хворобами закликають операції – іноді їх призначають як симптоматичне лікування. Важкі випадки вимагають заміни ураженого суглоба штучним протезом. Як будь-яке інше хронічне захворювання, артроз та артрит повністю невиліковні. Головне завдання лікаря – розтягнути ремісію.

У лікуванні існує принципова відмінність артрозу від артриту колінного суглоба, так що не можна грати в доктора, призначаючи собі ліки! Препарати цієї групи є шахраями: зменшуючи біль, вони вселяють пацієнту помилкове відчуття одужання, поки хвороба набуває важку стадію. Для їх виявлення проводять ретельну діагностику – рентген, огляд, збір анамнезу, лабораторні дослідження.

Уважне ставлення до здоров'я допоможе вам поставити заслін між своїм тілом і цими недугами. Профілактика артриту та артрозу:

  1. Излечите до кінця всі інфекційні захворювання, не допускайте навіть уповільнених проявів хронічних хвороб.
  2. Незалежно від віку, почніть займатися фізичними вправами. Легкий біг, швидка ходьба, плавання, гімнастика нормалізують вагу, приведуть м'язи в тонус.
  3. Дієта. Відмовтеся від жирного, додайте рибу, морепродукти, овочі, фрукти, хрящі, желатин.
  4. Замініть спиртні напої простою водою (до 3-х літрів), вітамінами, кальцієм.
  5. Захищайте суглоби від переохолодження.
  6. Носіть зручне взуття.

Відео: що таке артроз та артрит

Не здатися, заздалегідь визнавши своє безсилля з остеохондроз, артрит/артрозом, оголосити війну всім своїм недуг, допоможе відео. Свій шлях обрав і Володимир Соколинський, автор унікальної методики відновлення суглобів за допомогою природних засобів. Вилікувавши себе, він допоможе сказати «ні» ваших проблем зі здоров'ям. Нижче представлена відеолекція «Артрит та артроз. Рятуємо харчування суглобів».

Артрит та артроз. На що добре реагують суглоби

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!