Ортодонт - хто це, яка робота у лікаря

При зубощелепних порушення доводиться звертатися до лікаря, щоб апаратними методами відновити бездоганну посмішку. Усунути такі аномалії проблематично, тому краще не затягувати з візитом до ортодонта. Корисно знати, що таке ортодонтія, і що робити, оскільки проблеми зі здоров'ям можуть виникнути у кожної людини.

Хто такий ортодонт

Якщо болить зуб, чи прогресує карієс, проблему вирішить стоматолог. А ось корекцією лицьового скелета займаються тільки зубні техніки. Таких лікарів трохи в медичній практиці, знайти фахівця взагалі непросто. Професія ортодонт у всіх на вустах, але не всі розуміють, чим конкретно займається такий доктор. Його професію часто плутають зі стоматологом, тому потрібно відразу прояснити ситуацію. Всі ортодонти є стоматологами, однак далеко не всіх стоматологів можна по праву назвати зубними техніками.

Отже, нерівні щелепи, неправильний прикус, викривлений зубний ряд доставляють клінічного хворому не тільки естетичний дефект, але і стають головною причиною захворювань, порушують дихання і роботу бронхолегеневої системи. Ортодонт – це той вузькопрофільний фахівець, який продуктивно усуває першопричину патології, запобігає розвитку ряду хронічних недуг.

Дитячий ортодонт

Багатьом дітям з дитинства вирівнювали зуби, призначали носити брекети або ретейнери на щелепі, але не всім зрозуміло, що такими проблемами зі здоров'ям займалися якраз такі досвідчені лікарі. Дитячий ортодонт відновлює стандартну модель щелепи шляхом переміщення зубів за допомогою спеціальних ортодонтичних пристосувань. Носити такі конструкції і лікувати основне захворювання доводиться довго, а у деяких пацієнтів процес одужання затягується на кілька років. Лікар стоматолог-ортодонт рекомендує не запускати патологію.

Що робить ортодонт

Асиметрія щелепи може бути набутою або генетичною патологією, успадкованої від біологічних родичів. Вирівнювання зубного ряду, інших деформацій – основне завдання цього вузькопрофільного спеціаліста, який при грамотному підході здатний продуктивно усунути межчелюстное простір і навіть ускладнені форми викривленого прикусу. Крім того, ортодонт – це лікар, який лікує наступні патології лицьового скелета:

  1. Патології параметрів щелепи. Включені такі діагнози, як мікро - і макрогнатия з очевидним виступом середньої частини обличчя.
  2. Неправильне розташування щелепних рядів в черепі. Це може бути перехресний, відкритий, дистальний, мезіальний або глибокий прикус, вимагає апаратурної корекції.
  3. Патології зубних дуг. Таку проблему в порожнині рота складно не помітити, а патологічний процес зачіпає один з двох параметрів – форму і розмір згаданої дуги зубів.
  4. Деформація окремих зубів – це великий патологічний процес, що зустрічається в будь-якому віці, особливо поширений в сучасній ортодонтії.

Прийом ортодонта

Якщо симптоми захворювання «на обличчя», потрібно негайно відвідати лікаря. Перш ніж переступити до продуктивної лікування, цей фахівець проведено повну діагностику, визначить діагноз і провокують його чинники. Прийом ортодонта починається з візуального огляду зубного ряду залученням методу пальпації, збору анамнезу. Після рекомендований рентген, щоб уточнити переважну патологію, окреслити вогнище патології та ступінь ураження пародонту. Потім починається лікування, вірніше вирівнювання та інша корекція викривлених елементів лицьового скелета. Це:

  • виготовлення гіпсових зліпків щелепи і майбутніх ортодонтичних конструкцій;
  • виконання індивідуальних вимірів і складання результатів за патології кожній щелепі;
  • установка брекетів (кап, ретейнера) і пояснення правил по догляду за такими незнімними конструкціями;
  • постановка еластичних тяг для забезпечення симетрії верхньої, нижньої щелепи;
  • зондування, перкусія, пальпація можливого вогнища патології;
  • проведення хірургічних маніпуляцій;
  • участь спеціаліста в ретенционном періоді.

Зубний ортодонт забезпечує рівну посмішку, відсутність проблем з пережовуванням їжі, нормалізацію ротового дихання. Не у всіх пацієнтів виникає необхідність звертатися до зазначеного фахівця, однак у сучасній стоматології така спеціальність дуже затребувана. Тривалість лікування варіюється від декількох місяців до декількох років.

Показання до відвідування ортодонта

Якщо прикус викривлений, необхідно щось робити і як можна швидше. Лікування в дитячому, дорослому віці визначається індивідуально, попередньо показана діагностика. Передбачувані показання до відвідування ортодонта визначає дільничний стоматолог. Ось чим займається ортодонт, які проблеми зі здоров'ям здатний вирішити при грамотному підході і пильності клінічного хворого:

  • скрученность зубного ряду;
  • аномалії положення окремих позицій ротової порожнини;
  • мезиальное зміщення;
  • неправильний прикус;
  • травми щелепи, лицьового скелета.

Відео: ортодонт – хто це і що лікує

Ортодонт-хто це і що лікує?

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!