Кровоточать ясна при вагітності - причини, способи лікування, аплікації, полоскання і видалення зубного каменю

Жінки іноді можуть спостерігати кровоточивість ясен при вагітності, що свідчить про зародження деяких захворювань. Вони викликають неприємні симптоми і перетікають в складні захворювання, що загрожують наслідками малюкові, здоров'я якого важливіше всього. Лікування краще починати негайно після консультації у лікаря.

Чому кров десни при вагітності

Коли проявляється кровоточивість ясен у вагітних, ця проблема може бути викликана наступними причинами:

  • перебудова обміну речовин на фоні зміни вироблення гормонів;
  • нестача кальцію, вітамінів;
  • знижений загальний імунітет в організмі і місцевий у роті;
  • неправильна гігієна рота, що призводить до утворення зубного нальоту;
  • відкладення зубного каменю, що приводить до запалення ясен – гінгівіту;
  • розвиток пародонтиту або періодонтиту (запалення тканин, утворення гною, що загрожує привести до проникнення інфекції на плід).

Симптоми хвороби ясен

Коли кровоточать ясен під час вагітності, не тільки саме кровотеча може бути симптомами зароджуються хвороб. До ознак неправильного стану ясен вагітної відносяться:

  • набряк тканин, що приводить до дискомфортних відчуттів;
  • поява неприємного запаху з рота;
  • почервоніння ясен;
  • освіта жовтуватого нальоту, важко счищаемого пастою і щіткою;
  • кров під час чищення зубів або під час кусання твердих яблук;
  • немає болю, але гостра форма буває болючою;
  • неприємний присмак металу у роті.

Лікування гінгівіту у вагітних

Коли кровоточать ясен при вагітності, це може свідчити про гінгівіт – запалення слизової ротової порожнини. Для його лікування застосовується комплексна терапія, що включає в себе протизапальні процедури і видалення зубного каменю, службовця джерелом почалася хвороби. Найкращим часом для відвідування кабінету стоматолога стане період другого триместру, коли на дитину проводиться мінімальний вплив.

Застосовуються препарати і процедури на терміні першого і третього триместрів можуть негативно впливати як на дитину, так і на саму майбутню маму, тому при неможливості відвідування лікаря лікування може бути в домашніх умовах. Для цього застосовуються полоскання, знезаражувальні та протизапальні препарати. Народна медицина також показує гарні результати при лікуванні кровоточивості ясен.

Протизапальна терапія

Коли кровоточать ясен при вагітності, першим етапом позбавлення від дискомфорту служить протизапальна терапія. У неї входить знезараження ясен і кровоточать місць Хлоргексидином або Мірамістином. Перший застосовують частіше, тому що він доступний за вартістю, не викликає печіння і дискомфорту, але його не можна ковтати. Мірамістин ж, крім знезараження, дає виражений ефект усунення запалення.

Після знезараження на ясна, що кровоточать, наносяться спеціальні мазі для аплікацій протягом двох годин. Їх закріплюють плівкою для кращого вираженого ефекту. Мазі використовують такі, які безпечні при знаходженні жінки в положенні навіть при випадковому проковтуванні. До них відносяться гепариновая або 3%-ная мазь ацетилсаліцилової кислоти. Щоб десни повернулися до колишнього розміру використовують протинабрякові глюкозу і лідазу.

Пародонтолог може наполягти на вакуумному масажі, щоб зняти набряк і привести судини у нормальний стан. Під час нього точково присмоктується вакуумна трубка, яка проколює посудину і випускає з нього зайву кров. Якщо присутній запущений випадок, то потрібно проводити процедуру електрофорезу або звертатися за допомогою до хірурга. Курс лікування триває від 4 до 10 процедур, які проходять безболісно.

Видалення зубного каменю у стоматології

Якщо хворі ясна кровоточать при вагітності, це викликається скупченням зубного каменю, що викликає запалення тканин. Щоб він не виникав знову, слід застосовувати видалення нальоту професійної чищенням. Процес проходить безболісно, невеликий дискомфорт відчувається при підніманні лікарем набряклою ясна для видалення під'ясенного каменю. Цей вид найчастіше стає причиною гінгівіту, тому ретельна чистка позбавить від неприємної хвороби.

Під час чищення застосовуються спеціальні абразивні порошки, що направляються на емаль струменем повітря під великим тиском. Іноді повітря поєднують зі струменем води або порошки додають лікарські трави. Процес чищення триває 30-40 хвилин, після чого десни зміцнюються, а емаль стає гладкою і відполірованою, що веде до меншої швидкості утворення нальоту. Проведення чищення раз на півроку стане профілактикою катарального гінгівіту і розмноження бактерій.

Народні засоби від кровоточивості ясен

Коли не можна передбачити втручання лікарів, але хворі ясна кровоточать при вагітності, слід звернутися до народних засобів з лікувальним складом. Домашні методи допоможуть впоратися з дискомфортом і повернути колишнє стан. Сода або сіль знімуть набряк і обеззаразят ротову порожнину, а відвари лікарських трав допоможуть зняти кровотечу і сприяти швидкому загоєнню ранок.

До методів, що використовуються в домашніх умовах, можна віднести і такі, які передбачають використання аптечних засобів. Щоб слизова перестала кровоточити, слід робити:

  • полоскання рота настоянкою Ротокан, розведеною водою, або розчином Мараславила;
  • застосування спеціальних зубних паст з позначками «від пародонтозу» або «при кровоточивості ясен»;
  • використання спеціалізованих ополіскувачів;
  • змазування набряку маззю Метрогіл-Дента.

Крім цього, слід дотримувати наступні правила, щоб слизова перестала кровоточити:

  • застосовувати дієту у вигляді м'якої протертої їжі кімнатної температури;
  • змінити зубну щітку на модель з м'якою щетиною;
  • уникнути механічного впливу на ясна (не кусати, не гризти їжу);
  • для профілактики виникнення варто вживати менше вуглеводів і більше свіжих фруктів з овочами.

Полоскання ротової порожнини содою

Для зняття запалення і набряку лікарі рекомендують полоскати рот содою або перекисом водню для приготування содового розчину треба взяти чайну ложку на склянку теплої води. Полоскати рот після кожного прийому їжі, коли може виникати загроза забруднення. Сода замінюється перекисом водню, розведеної в концентрації 1:2, де перша цифра означає кількість перекису, а друга – води.

Відвари лікарських трав

Для полоскань або втирання в слизову оболонку, щоб вона перестала кровоточити, рекомендують використовувати відвари або соки з лікарських трав:

  • відвар брусниці, кори дуба, квіток ромашки, липи, листя волоського горіха, перстачу;
  • сік каланхое слід втирати для зняття кровоточивості ясен при вагітності;
  • каланхое можна замінити сумішшю меду з сіллю.

Відео

Як запобігти гінгівіт вагітних?

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!