Методи кодування алкоголізму: як відбувається лікування

Пристрасть до прийому спиртних напоїв – це не шкідлива звичка, а хвороба, яку неможливо вилікувати. Людина, одного разу захворівши, ніколи не зможе вживати алкоголь в помірних дозах. Умовою його подальшого нормального життя є тільки повна відмова від випивки. З залежностями допомагає боротися сучасна наркологія. Революційним проривом стали розробки і впровадження різноманітних технологій кодування алкоголізму.

Що таке кодування від алкоголізму

Для усунення соціально значущої проблеми розроблено кілька методів кодування. Дія їх така, що у алкоголіка виробляється умовний рефлекс – негативна реакція на прийом спиртного. Після кодування питуща людина на психологічному рівні відчуває незручність, адже потяг до випивки залишилася, але пити не можна. Щоб назавжди позбутися від алкогольної залежності, необхідно з'ясувати причину захворювання, тому після фізичного відмови від пияцтва важливо вилікувати психіку. Будь-які види кодувань перешкоджають вживанню алкоголю, але не позбавляють від нього.

11111111111111111111111

Олена Малишева: "У наш час алкоголізм як хворобу, дуже сильно помолодшав. Часто спиваються саме молоді люди, які руйнують своє майбутнє і завдають непоправної шкоди здоров'ю. Допоможе впоратися з проблемою дієвий засіб.

Механізм дії

Які бувають методи кодування алкоголізму і як вони діють, потрібно розповідати кожному питущого людини. Фахівці, які тим чи іншим способом блокують потяг до алкоголю, впевнені, що до кожного хворого потрібен індивідуальний підхід. Метод, який позбавить від залежності одного, часто абсолютно неефективний для іншого. Кожна методика має свій механізм дії, але всі вони засновані на психологічному навіюванні, при якому пригнічується тяга до спиртного.

Під час лікування тим чи іншим способом доктор впливає на підсвідомість хворого, після чого він стає несприйнятливий до спиртного. Іноді вистачає одного сеансу, щоб людина надовго кинув пити, але є один нюанс – потрібно витримати від 3 до 20 днів без алкоголю, а це зможе зробити далеко не кожен. Після процедури алкоголік не отримує задоволення від випивки і сенс вживання спиртного пропадає.

11111111111111111111111
Ось, що говорить 45-річна Ганна в інтерв'ю для журналу 7 днів.ру«Алкоголізм лікується! З запійного алкаша мій чоловік нарешті перетворився на золотого людини! » Читачка рекомендує[seohide title="ефективний засіб від алкогольної залежності.
"]

Види кодування від алкоголю

Перед тим як закодуватися, необхідно правильно підібрати методику. Слід знати, що будь-який спосіб позбавлення від пияцтва виконується добровільно. Без згоди людини лікар і родичі не мають права надавати гіпнотичний вплив, вшивати медикаментозні препарати або підсипати в їжу алкоголіка які-небудь ліки – це заборонено законом. На сьогоднішній день існує три офіційно визнаних методу:

  1. Медикаментозне лікування. Наркологи застосовують лікарські препарати, що викликають, або відсутність ефекту від випитого алкоголю, або повну непереносимість спиртного. Лікування передбачає прийом таблеток, підшивання алкоблокаторов, ін'єкційне введення інгібіторів етанолу.
  2. Гіпноз. Для кодування застосовується групова або індивідуальна гіпнотерапія. Методик безліч. Всі вони розроблені окремими авторами, тому нерідко тримаються в секреті. Виконуються два основних види гіпнозу в різних варіаціях: директивний і прихований.
  3. Психотерапія.Використовуються різні системи впливу на психічне сприйняття людини. Способів декілька: авторська методика Малкіна, психотерапевтичний метод Рожнова, кодування по Довженко та інші, менш відомі.
  4. Апаратне кодування. Для усунення алкогольної залежності застосовуються фізіотерапевтичні методи. Серед них: лазерне вплив, гіпертермічний спосіб, гарячкова і електроімпульсна терапія.

Медикаментозні способи кодування від алкогольної залежності

Найпоширенішим методом лікування хронічного алкоголізму є медикаментозний. Його застосовують у державних наркологічних диспансерах, приватних клініках і лікарнях. Популярність методики полягає в можливості позбутися згубної залежності в найкоротші терміни. Швидкий ефект дає застосування алкоблокатора, а дія триває по-різному, залежно від способу, дози і форми введення препарату, а також від індивідуальних особливостей організму людини.

До недоліків медикаментозної методики відносять появу небезпечних ситуацій: якщо людина все ж прийме алкоголь в пошуку ендорфінів, то це може коштувати йому життя. Плюси лікування:

  • підходить для терапії будь-якій стадії алкоголізму;
  • єдиний спосіб лікувати передозування алкоголю, отруєння спиртовими сурогатами і білу гарячку (алкогольний делірій);
  • ефективний для попередження рецидиву захворювання, при підтримуючій терапії;
  • доступність техніки введення препаратів, наявності лікарських засобів в аптеці;
  • високий асортимент техніки введення та лікарських форм.

Інгібітори опіоїдних рецепторів головного мозку

За формування ейфорії в стані сп'яніння відповідальні опіоїдні рецептори головного мозку. Вони можуть виділяти спеціальні речовини, якщо знаходяться в вільному стані. Препарати інгібітори (конкуренти) здатні зв'язуватися з опіоїдними рецепторами і захищати їх від впливу етилового спирту. В результаті їх використання осіб під час прийняття чергової дози алкоголю не отримує звичну ейфорію, що робить пияцтво абсолютно безглуздим.

Діюча речовина цих лікарських засобів – налтрексон. Випускаються інгібітори опіоїдних рецепторів головного мозку в різних лікарських формах: пролонговані капсули, таблетки, розчини для ін'єкцій. Найвідомішими представниками цієї фармакологічної групи є препарати:

  • Антаксон;
  • Продетоксон;
  • Ревиа;
  • Налоксон;
  • Нарканти;
  • Наркан;
  • Вивитрол.

Багато сучасні таблетки і краплі від алкогольної залежності рекомендовані до відпуску без рецепта.

Кошти токсикотерапии

Медикаментозні методики кодування алкоголізму пропонують ще один шлях відмови від випивки – прийом препаратів, що дають сильний токсичний ефект після прийняття спиртовмісних напоїв. Механізм дії цих ліків схожий з симптомами алкогольної інтоксикації, які проявляються в рази сильніше. Під час токсикотерапии блокують ферментні системи організму, знешкоджуючі токсини метаболізму етилового спирту. Навіть при мінімальному споживанні етаноловмісних напоїв будуть включатися механізми несумісності.

Після випивки людина відчує всі симптоми отруєння організму, що відіб'є бажання вживати алкоголь повторно. Метод введення препаратів вибирається індивідуально, що залежить від типу і стадії алкоголізму. У гострому стані прописуються таблетки Налтрексону, що дозволяє підтримувати потрібну дозування препарату в крові пацієнта. В стадії ремісії або для підтримання хворого під час лікування проводиться підшкірне вшивание, внутрішньом'язові ін'єкції гелеобразными речовинами або пролонгованими капсулами препарату Дисульфірам або його аналогами.

11111111111111111111111
Олена Малишева: Алкоголізм можна перемогти! Рятуйте своїх близьких, їм загрожує серйозна небезпека!Читати далі

Які препарати застосовуються

Медикаментозні методи кодування алкоголізму не допоможуть назавжди позбутися від залежності. Якщо людина сама захоче кинути пити, то за час дії препарату він встигне поправити своє здоров'я, відновити сили, повернути повагу близьких і колег, відчути різницю між тверезим життям і безпробудним пияцтвом. Надалі позбутися від алкоголізму допоможе йому сила волі.

У звичайному вигляді препарати від алкоголізму для людини нешкідливі. Сильне отруєння, головний біль, аритмію та інші негативні реакції організму вони викликають тільки після взаємодії з етанолом. Обов'язкова умова будь-якого лікування – повна поінформованість пацієнта про результати процедури і рішучість хворого взяти на себе відповідальність за наслідки. Нижче представлений список найбільш популярних препаратів, які використовуються при медикаментозному методі кодування алкоголізму.

Ганна Гордєєва, 45років:«Вилікувати алкоголізм можна навіть при поганій спадковості. Переконалася на власному досвіді!»[seohide title="Читати далі
"]

Торпедо і Еспераль

Французький препарат, який випускається у вигляді таблеток для перорального вживання і в ампулах для внутрішньовенного або підшкірного введення Еспераль (Тетурам) в присутності алкоголю перетворюється на отруту. Симптоми отруєння з'являються моментально після прийняття спиртного. У людини починається похмільний синдром у вигляді тахікардії, підвищується тиск, починається блювота, нудота. Реакція організму така сильна, що у питущого виробляється відраза до смаку і запаху спиртних напоїв.

Торпедо – кодування за допомогою підшкірного вшивання препаратів, створених на основі дисульфіраму (Еспераль, Антинол, Аквилонг депо, Биностим, Стопэтил і багато інших). Ліки вшиваються в м'язову частину спини, після чого вони служать постійним депо для дисульфіраму. Речовина виділяється потроху, підтримуючи постійну концентрацію в крові. З стерильної капсули дисульфірам надходить в організм від 6 до 12 місяців, після чого за бажанням пацієнта торпеда вшивається знову.

SIT, NIT і MST

Нові методи кодування алкоголізму – це використання препаратів SIT, ГНИДА, MST. Ліки вводяться внутрішньовенним шляхом після 3-денного утримання від прийому алкоголю. Основу методики складає провокація, оскільки навіть незначна доза алкоголю для людини загрожує важкими наслідками: задуха, аритмічна шок, зупинка серця. Дія препарату залежить від концентрації і становить від 3 місяців і більше. Це дуже ефективний, але небезпечний метод, тому має безліч протипоказань:

  • психоз;
  • шизоїдний розлад;
  • хвороба Альцгеймера;
  • епілепсія;
  • шизофренія;
  • маніакально-депресивний розлад.

Уколи Дельфизона

Програмування психіки для відмови від алкогольної залежності проводять за допомогою медикаменту Дельфизон. Психологічний аспект полягає в тому, що перед кодуванням людині пояснюють, як буде діяти ліки після уколу. Потім робиться внутрішньовенна ін'єкція Дельфизона, після чого лікар дає пацієнту випити трохи горілки. У людини відразу починається приступ задухи. Так формується установка-вимога

«вип'ю – помру». Дія препарату розраховано на півроку. Вважається, що цього часу вистачає для відмови від згубної звички.

Аквилонг і Вивитрол

Боротьбу зі зловживанням спиртними напоями ведуть з допомогою таких лікарських засобів, як Аквилонг і Вивитрол. До складу першого входить вже згаданий дисульфірам, який накопичується в організмі. Перевага препарату перед аналогами – висока ефективність при низькій вартості. Ліки здатні закодувати п'яницю на тривалий час – до 5 років. Імплантація препарату – внутрішньовенний укол від 3 і більше днів поспіль.

Вивитрол усуває алкогольну залежність за допомогою активної речовини налтрексон, здатної блокувати опіоїдні рецептори мозку. Це більш гуманний метод кодування алкоголізму, але малорезультативною для пияків зі стажем. Вшивається ліки під шкіру в області сідниці. Курс лікування Вивитролом становить 6 місяців. Новий препарат доводиться імплантувати 1 раз/місяць.

Тетлонг

Фахівці стверджують, що ін'єкції, проведені в сідницю препаратом " Тетлонг, викликають стійку відразу до алкоголю. Фармакологічна дія препарату направлена на блокування функцій ферментативної системи і на вплив метаболізму етанолу. Активна речовина Тетлонга – дисульфірам. Внутрішньом'язова ін'єкція препарату діє, як і підшивка – пацієнт не може самостійно провести нейтралізацію ліки. Тривалість дії активної речовини після уколу – 20 днів. За бажанням ін'єкцію можна повторити, щоб закріпити отриманий результат.

Медикаментозні препарати нового покоління діють без шкоди для хворого. Після застосування немає посталкогольного синдрому. Краплі від алкогольної залежності і таблетки здатні не тільки відбити тягу до спиртного, але й оздоровити організм.

Психотерапевтичні способи кодування від алкоголізму

Якщо п'є людині з яких-небудь причин протипоказано медикаментозне лікування від залежності, то лікарі застосовують психотерапевтичні методи кодування алкоголізму: гипносуггестивную терапію, якірний гіпноз, кодування по Довженко, гіпнотичний вплив по Рожнова, НЛП та інші. Завданням психотерапевта при такому методі кодування є створення довірчих відносин з пацієнтом, занурення його в глибокий гіпнотичний сон, установка на відмову від спиртного на несвідомому рівні.

Гіпнотичний вплив на А. Р. Довженка

Найвідоміший метод позбавлення від залежності – кодування від алкоголізму за методом Довженка. Суть методики – поетапне встановлення на певний строк тверезості гіпнозом. Етапи лікування:

  1. Перший призначений для перевірки готовності хворого. Полягає в особистій бесіді лікаря з хворим, при якій з'ясовується ступінь індивідуальної сугестивності.
  2. Другий етап проводиться в групі. Тривалість заняття – 2 години. Загальна кількість учасників – 25 осіб. Фахівець проводить лекцію, налаштовуючи хворих на успіх позбавлення від алкоголізму.
  3. Заключний етап – це гіпнотичне навіювання, яке закріплюється фізичними маніпуляціями. Процедура проводиться в індивідуальному порядку. Мінімальний термін кодування за Довженка – 1 рік.

Емоційно-стресовий гіпноз за Ст. Е. Рожнова

Гіпнотичні методи – хороша альтернатива медикаментозним і більш нешкідливі. Останнім часом користується популярністю колективна емоційно-стресова гіпнотерапія за Рожнова. Методика розроблена автором ще в 1975 році. В ній поєднується лікування колективом, емоційно насичене навіювання від засудження та наказу до підтримки та запевнення. Фахівці використовують внутрішньогрупові відносини пацієнтів для взаємоіндукції, підкріплюючи терапію сильнодіючим подразником.

Нейролінгвістичне програмування та умовно-рефлекторний метод впливу на підсвідомість пацієнта

НЛП в наркології використовують понад 40 років. Суть методу – отримання інформації, за допомогою якої перепрограмується мислення залежної людини, формується патологічна неприязнь до вживання спиртних напоїв. Якщо медикаментозні методи кодування алкоголізму несуть у собі ризики для здоров'я пацієнта, то умовно-рефлекторна система відрізняється нешкідливістю. Передача даних не викликає побічних ефектів, чинить м'який вплив на психіку хворого.

При виборі нейролінгвістичного кодування слід знати, що ця різновид лікування тривала і дорога. Спеціаліст впроваджується в підсвідомість хворого, відшукуючи больові точки. Їх видалення і заміна відбувається поступово. По крихтах формується нове мислення. Пацієнт навчається тверезо мислити, насолоджуватися життям без алкоголю. Такий підхід позбавляє людину від причин алкоголізму, тому вважається найбільш дієвим з медичної точки зору.

Электронейростимуляция окремих зон головного мозку

Один з найбільш простих і безпечних методів лікування алкоголізму – це транскраніальна електростимуляція. Дія її спрямоване на регуляцію роботи нейро-вегетативної системи і стимуляцію вироблення ендорфінів головним мозком. При впливі слабких струмів, які подаються через шкіру голови за допомогою спеціальної апаратури, у людини стимулюється вироблення гормонів радості, усувається дефіцит серотоніну. У результаті відновлюється не тільки психіка алкоголіка, але і робота інших систем і органів.

Лазерне кодування

В основі методу лежить вплив на певні ділянки тіла низькоінтенсивного електромагнітного випромінювання. Лазерне кодування – це підвищення захисних сил організму за рахунок впливу на біологічно активні точки організму людини. В результаті знімаються алергічні запалення, зменшуються набряки, купірується больовий синдром. Лазерне кодування застосовується і як самостійний метод лікування від алкогольної залежності, і в поєднанні з іншими методами терапії.

Процедура нагадує голковколювання, тільки замість голок на біоактивні точки впливає лазерний промінь. Після лікування залежність слабшає, а хворий одержує стійку установку на відмову від алкоголю. Лікування проводиться амбулаторно в два етапи. Після виведення людини з запою і усунення абстинентного синдрому повинно пройти 5 днів. Потім пацієнта лікар діагностує на виключення протипоказань і кодує. Сеанс триває 20 хвилин. Для закріплення результату потрібно 10 процедур.

До мінусів проведення лазерного кодування можна віднести наявність протипоказань: цукровий діабет, онкозахворювання, гострий перебіг інфекційних хвороб, важкі форми психічних відхилень. Плюси методу:

  • відсутність ускладнень (алергічні реакції, нагноєння, пошкодження слизової);
  • усунення патологічної тяги до алкоголю;
  • відновлення роботи центральної нервової системи;
  • перебудова свідомості.

Де краще закодуватися від алкоголю

Інтернет та засоби масової інформації рекламують безліч наркологічних клінік і приватних наркологів, готових запропонувати послуги з кодування від алкоголізму, але краще звертатися до перевірених фахівців. Від кваліфікації лікаря і правильно обраного методу буде залежати не тільки лікування від залежності, але і здоров'я пацієнта. Існують державні програми, але безкоштовне лікування в наркологічній клініці не завжди дає позитивний результат і має істотний мінус – відсутність анонімності.

Приватні наркологічні центри підходять до проблеми більш грунтовно, але не кожен алкозависимый може витратитися на лікування, адже у хронічних алкоголіків, як правило, грошей немає. Рейтинг московських наркологічних клінік:

  1. Сім'я. Клієнти кодуються в умовах повної анонімності. Медикаментозне лікування доповнюється психотерапією і фізіотерапією.
  2. Хелп. Клініка укомплектована ліцензованими вузькоспеціалізованими професіоналами. Лікування проводиться в стаціонарі, і на дому. Пацієнтам надається харчування та різні варіанти перебування. Самий недорогий варіант лікування алкоголізму та вживання психотропних речовин. Перед направленням у клініку не потрібно збирати аналізи та довідки.
  3. Порятунок. Повністю анонімне лікування, яке проводиться від 3 до 7 місяців. З алкоголіком працюють наркологи та психологи. Можлива кодування на дому, але вона не дає 100% гарантії лікування.
  4. Маршака. Одна з найстаріших московських клінік. Пацієнти проходять адекватну діагностику, отримують персональну допомогу. Фахівці використовують безліч передових і давно існуючих методик позбавлення від алкоголізму.

Вартість

Ціна на послуги кодування від алкоголізму залежить від обраного методу, кваліфікації і стажу нарколога, статусу клініки та інших факторів. Вартість лікування від алкогольної залежності в різних клініках Москви:

Види кодування

Центр Наркоблок

Центр Алкомед

Клініка Відродження

Центр Гіппократ

Клініка

Здоров'я

Еспераль 12 місяців

9500 рублів

8900

10500

10000

9000

Вивитрол 1 місяць

20 000

24900

25000

22000

25000

Метод Довженка до 3 років

8000

6000

10000

7000

8500

Лазерне кодування

7000

9500

8000

10000

75000

Відео

Кодування від алкоголізму

Відгуки

Анастасія, 36 роківКілька років тому кодували тата за методом Довженка. Гіпноз був дуже поверхневим, але тато сприймав інформацію зоровим аналізатором, який вважається найсильнішим. Йому вдалося вилікуватися, хоча таке вимушене лікування часто доводить свою неефективність. Папа гіпертонік, і йому лікар сказав

«не кинеш пити – помреш».

Ольга, 25 роківЧоловік сильно став випивати під час моєї вагітності. Його п'яне поведінка стало мене лякати, і для самозбереження я пішла до мами. Чоловік брав натщесерце краплі Колме, але почали боліти нирки. Потім він став ходити до психотерапевта, який допоміг повністю відмовитися від випивки без прийому медикаментів. Зараз ми знову разом.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!