Що робити при похмілля: лікування в домашніх умовах

Рідко можна зустріти дорослу людину, якій незнайоме похмілля. Після бурхливого застілля болить голова, не працює шлунок, постійно хочеться пити – це алкогольне отруєння. Що робити при похміллі, які методи лікування застосувати в домашніх умовах, щоб швидко позбутися від інтоксикації – відповідь на це питання хвилює багатьох людей, особливо коли немає можливості надовго залишитися вдома, щоб підлікуватися.

Що таке похмілля

Через кілька годин після прийому великої кількості алкоголю наступає похмілля. Це стан властиво всім людям, відрізняється тільки доза. Алкоголь розщеплюється в організмі, перетворюючись спочатку в ацетальдегід, потім в оцтову кислоту. Цей процес займає тривалий час, під час якого спостерігається похмільний синдром. В організмі порушується кислотно-лужний баланс і обмін речовин, нерівномірно розподіляється рідина. При похмілля людина страждає не тільки фізично – продукти розпаду алкоголю негативно впливають на нервову систему.

Симптоми отруєння алкоголем

Не потрібно плутати похмільний і абстинентний синдром. Перше стану безпосередньо пов'язане з прийняттям великої дози алкоголю, а воно триває не більше доби. Абстинентний синдром є ознакою запущеного алкоголізму, свідчить про 2 або 3 стадії захворювання. Основні симптоми при похмілля:

  • тривожність, почуття провини;
  • запор, пронос, рідкий стілець;
  • знижений або підвищений тиск, прискорений серцевий ритм (до 120 ударів/хвилину);
  • сильна спрага, блювання, нудота;
  • запаморочення, головний біль;
  • надчутливість до світла і звуків;
  • невелике підвищення температури тіла, загальна слабкість;
  • озноб, переходить у рясне потовиділення.

Наслідки алкогольного отруєння

Інтоксикація безслідно для організму не проходить. Наслідки прийому алкоголю відображаються на функціонуванні майже всіх систем і органів. Особливу небезпеку спиртовмісні напої являють для печінки, мозку, шлунково-кишкового тракту і нервової системи людини. Страждаючим гіпертонією алкогольна інтоксикація загрожує інфарктом міокарда та інсультом. При похмілля загострюються хронічні захворювання і розвиваються нові патології.

Як позбавитися від похмілля

При сильному похмільний синдром краще звернутися за допомогою до медиків. В стаціонарах для лікування алкогольних отруєнь традиційно роблять глибоку чистку харчового тракту за допомогою промивання та клізми. Щоб попередити ускладнення вводять глюкозу внутрішньовенно. Детоксикацію роблять за допомогою крапельниці, через яку в організм надходить фізіологічний розчин і вітаміни.

При важкому похмілля у стаціонарі інфузійно вводять розчин Рінгера, електроліти, хлорид кальцію. Можуть знадобитися плазмозамінні препарати (Рондекс, Реополіглюкін). Для відновлення печінки лікар додатково призначає прийом гепатопротекторів (Карсил, Есенціале Форте). Для поліпшення мозкового кровообігу використовують ноотропні засоби (Пірацетам, Мексидол).

Симптоми похмілля можуть загрожувати життю людини. Не потрібно лікуватися в домашніх умовах, якщо після прийняття алкоголю спостерігаються наступні реакції організму:

  • втрата орієнтації, напівнепритомний стан;
  • погіршення зору;
  • діарея з фрагментами крові;
  • блювота з запахом оцту, ацетону;
  • темна сеча, біль при сечовипусканні;
  • болі в області серця;
  • напади задухи, свистячий звук при диханні;
  • жовтяничний колір очей;
  • геморагічний висип на животі.

Як позбавитися від похмілля в домашніх умовах

Зняти похмільний синдром будинку можна кількома засобами. Щоб полегшити стан, потрібно позбутися від токсинів. Для фізичної виведення клізму використовують або роблять промивання шлунка слабким розчином марганцівки. Якщо цього виконати не можна з якихось причин, то допоможе вивести алкоголь активоване вугілля. Таблетки приймаються одноразово з розрахунку 1 штука на 10 кг маси тіла. У боротьбі з зневодненням організму допоможе проста вода. Її слід приймати не тільки внутрішньо, але й зовні: робити контрастний душ, приймати гарячу ванну, відвідувати сауну.

Таблетки

Для поліпшення стану потрібно приймати лікарські засоби від похмілля в домашніх умовах. Умовно їх можна розділити на дві групи: готові комплексні препарати та медикаменти, знімають певні симптоми похмільного синдрому (головний біль, розлад кишечника та інші). Список перших значний, але всі мають різний склад. Це шипучі таблетки, настоянки, капсули. Кращі препарати від похмілля:

  1. Алка-Зельтцер. Склад його простий: ацетилсаліцилова кислота, харчова сода, лимонна кислота. Препарат відмінно знімає головний біль, усуває дискомфорт кишкового тракту. З неконтрольованою блювотою і нудотою Алка-Зельтцер не справляється. Рекомендована дозування – 1 таблетка через кожні 4-8 годин, але не більше 4 г/добу. Не приймати препарат довше 3 днів поспіль. При передозуванні спостерігається порушення координації рухів, дзвін у вухах, посилене потовиділення.
  2. Медіхронал. Комбіноване засіб, дія якого спрямована на зниження ацетальдегіду в організмі. Компоненти препарату сприяють поліпшенню функцій нервової системи, метаболічних процесів. При похмілля вміст 1-2 пакетів потрібно розчинити в 150 мл теплої води. Розчин приймають 1-2 рази/добу, але не більше 7 днів поспіль. Серед побічних ефектів: алергія, шкірний свербіж.

Крапельниця при алкогольної інтоксикації на дому

Для зняття похмільного синдрому застосовують струминно-крапельне лікування на дому. Крапельниця – це найкращий спосіб допомогти людині при алкогольному отруєнні, адже ліки потрапляє відразу в кров і діє негайно. Медики, приїжджаючи додому за викликом, застосовують різні лікарські засоби, залежно від стану хворого, віку та інших факторів. Види крапельниць, які роблять при алкогольній інтоксикації:

  1. Розрідження крові. Такі крапельниці виводять токсини, дають сечогінний ефект. До складу розчину входять сіль, глюкоза, препарати Мафусол, Реамберін. Ці медикаменти дають дезінтоксикаційний ефект.
  2. Відновлення кислотно-лужного балансу. Ацетальдегід викликає в організмі процес уповільнення ферментації, підвищуючи жирну і молочну кислоти, що призводить до неправильної роботи всіх систем і органів. Для відновлення балансу роблять крапельниці з розчином гідрокарбонату натрію або з препаратами Ацесоль, Дисоль. До них інколи додають магнезію і глюкозу.
  3. Збагачення вітамінами і відновлення дихання. Через згубного впливу етанолу на третій стадії інтоксикації у людини може зупинитися дихання. В даному випадку допомагає препарат Налоксон, який капають разом з вітамінами В1, С, Е.

Що є при похмілля

Ніякі ліки від похмілля не допоможе краще, ніж правильно підібрані продукти. Щоб нейтралізувати алкоголь в крові і запустити мозкові процеси, треба випити молоко, краще в теплому вигляді. При похмільному синдромі допомагає зняти симптоми кефір та інші кисломолочні продукти. Ще наші предки лікували ранкову головний біль огірковим розсолом, соком квашеної капусти або квасом, які також нейтралізують алкоголь.

Добре справляються з завданням курячий або рибний бульйон. Для полегшення самопочуття треба випити чашку міцної кави з цукром або ложкою меду. Не можна забувати про вживання рідини – треба пити більше простий або мінеральної води без газу. Для насичення організму корисними речовинами, необхідно вживати більше овочів і фруктів. Для цих цілей відмінно підійдуть і натуральні соки домашнього приготування.

Як позбутися головного болю з похмілля

Щоб після вживання алкоголю не страждати від головного болю, необхідно заздалегідь подбати про поповнення домашньої аптечки. Бажано, щоб у ній перебував хоча б один з наступних препаратів:

  1. Аскорбінова кислота. При похмілля потрібно випити 2 таблетки одноразово і запити склянкою води. Не можна пити таблетки при індивідуальній непереносимості вітаміну С.
  2. Таблетки Аспірину або Цитрамону. При головному болю випивати 1 таблетку 2-3 рази/добу. Максимальна добова доза – 3 р. ліки Протипоказані при виразковій хворобі, печінкової або ниркової недостатності.

Що робити, якщо у вас піднявся тиск

Гіпертонікам потрібно обов'язково при похміллі контролювати тиск. Робити це можна за допомогою овочевих соків з медом, змішаних в рівних пропорціях. Приймати суміш треба до 4 разів/день перед їжею. Добре зарекомендував себе буряковий, морквяний і томатний сік. Що стосується медикаментів, то серед них при похміллі використовують:

  1. Еналаприл. При похмільному синдромі приймають внутрішньо по 1-2 таблетці на добу, незалежно від прийому їжі. Можуть виникнути побічні ефекти у вигляді запаморочення, нудоти, судом, тахікардії, ангіоневротичного набряку обличчя.
  2. Диротон. Для пониження тиску п'ють по 1 таб./добу, незалежно від прийому їжі. Часто зустрічаються побічні ефекти: шкірний висип, блювання, нудота, діарея, загальна слабкість.

Що робити з тошной і блювотою

Самий дієвий спосіб позбавитися від алкогольного отруєння – викликати блювоту, щоб очистити організм. Для цього необхідно випити багато води з сіллю або слабким розчином марганцівки. Після спустошення шлунка треба приймати Ентеросгель, вживати вітаміни групи З і Ст. Якщо такий варіант лікування не підходить, то позбутися від симптомів отруєння допоможуть наступні дії:

  • пити більше води з соком лимона, який допоможе боротися з нудотою;
  • прогулянка на свіжому повітрі зарядить енергією;
  • якщо гострий напад нудоти пройшов, можна з'їсти яйце круто, випити трохи курячого бульйону і міцного зеленого чаю;
  • контрастний душ допоможе підбадьоритися.

Народні засоби

Як боротися з наслідками рясного прийому алкогольних напоїв, добре знали наші предки. Кращий засіб для відновлення – це сон. Нормалізувати водний баланс і наситити організм вітамінами допоможуть трави:

  • М'ятний відвар. Позбавить від головного болю, усуне спрагу, заспокоїть серце. Заварити 1 ст. л. м'яти на склянку окропу, настоювати 20 хвилин. Приймати протягом дня по півсклянки 3-4 рази.
  • Відвар ромашки. Зніме інтоксикацію, стабілізує роботу кишечника. Заварювати і пити як звичайний чай. Можна додавати мед і лимон.
  • Корінь імбиру. Відмінно прибирає нудоту з похмілля. Для цього треба пожувати шматочок імбиру або робити з нього напої: розтерти, залити окропом, додати лимон і мед.

Що робити, щоб не було похмілля

Відповідь на це питання очевидна – не пити алкоголь взагалі. Якщо не можна відмовитися від спиртних напоїв з якихось причин, то можна пом'якшити симптоми похмілля, якщо притримується деяких правил:

  • за 2 години до застілля випити 50 г горілки для адаптації організму;
  • не є перед святом жирні продукти;
  • не можна знижувати градус випитого алкоголю;
  • після кожної чарки необхідно закушувати;
  • перед тим як лягти спати після святкового столу, треба розвести з водою і випити порошок Бізон, до складу якого входить янтарна кислота, яка допомагає дезінтоксикації.

Відео

Похмілля!!! 5 способів дійсно швидко позбавитися від похмілля!!!

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!