Алкогольна деменція: симптоми, лікування та прогноз

Давно вже алкоголізм став не тільки особистісною трагедією, але і медичною проблемою. Хронічна інтоксикація організму спиртними напоями призводить до серйозних патологій, у тому числі головного мозку. Порушення пам'яті – це перша ознака захворювання, яке лікарі називають алкогольна деменція або алкогольне недоумство. Давайте розберемося в причинах розвитку недуги. Розглянемо його симптоми і методи діагностики. Детальніше зупинимося на способах лікування і профілактики алкогольної енцефалопатії.

Що таке алкогольна деменція

Ми звикли вважати, що недоумство – доля людей похилого віку, які страждають неврологічними захворюваннями. Деменція може виникнути внаслідок хронічного алкоголізму в молодому віці. Протягом 1-7 років у хворого поступово втрачається пам'ять, порушуються інтелектуальні здібності. Погіршується орієнтування в просторі. Побутові навички втрачаються аж до тотальної нездатність обслуговувати себе.

Види

Медики класифікують хворобу залежно від стадій її розвитку:

  • Легка. На цьому етапі формується синдром Корсакова. Психіатр, який описав цей синдром, пов'язував когнітивні порушення у хворих з дефіцитом вітаміну В1. Людина не може фіксувати події, що відбуваються в пам'яті, а минуле часто вигадано.
  • Помірна. У цьому періоді виражені симптоми ураження печінки та підшлункової залози. Свідомість пацієнта стає ригідним, йому складно зосередитися. Систематичні делірії все частіше нагадують психічний розлад.
  • Важка. Слабоумство на останніх стадіях алкоголізму призводить до розпаду особистості. Алкогольні психози змінюються фізичним виснаженням. Хворий потребує цілодобового спостереження.

Хворим алкогольною залежністю не можна доручати види роботи, що вимагають концентрації уваги. Справа в тому, що атаксія (порушення координації рухів) формується вже на легкій стадії хвороби і проявляється як у спокої, так і в стані сп'яніння. З часом симптоми алкогольної деградації виражаються майже у всіх алкоголіків однаково. Індивідуальність стирається. З'являються бормочущие, старезні і неохайні, падаючі під час руху старички.

Причини

Основна причина алкогольного недоумства – систематичне вживання спиртних напоїв. Етиловий спирт метаболізується в печінці в ацетальдегід. Цей токсин потрапляє в кров і отруює організм. Першими під удар потрапляють нейромедіатори, що відповідають за емоції і поведінку. Далі виникає біохімічна залежність від спирту. Постійне порушення кровообігу призводить до дегенерації тканин кори головного мозку. Прогресування алкогольної енцефалопатії сприяють також вік хворого, спадкова схильність та судинні захворювання.

Симптоми

До основним ознаками алкогольного недоумства можна віднести порушення пам'яті, мовлення, сприйняття, великої і дрібної моторики, інтелекту. У зв'язку з тим, що уражаються різні відділи головного мозку (коркова, подкорковая частина, стовбур, центр праксису), той чи інший симптом виражений очевидніше. Для зручності об'єднаємо всі ознаки в залежності від стадії алкогольної енцефалопатії у таблицю.

Область поразки

Легка

Помірна

Важка

Когнітивні функції

Зникає сором, провали в пам'яті, критика оточуючих, площину мислення.

Прогресування амнезії, плутається в імена та адреси. Не визнає себе алкоголіком.

Тотальний регрес особистості.

Емоції

Розгубленість, апатія.

Метушливість, тривожність.

Манії переслідування і галюцинації.

Координація рухів

Може виконувати домашні справи.

Тремор кінцівок.

Нерухомість.

Побутові навички

Зневага до гігієни.

Складно відкрити дверний замок.

Не може самостійно митися, приймати їжу.

Фізичний стан

Слабкість.

Фізичне постаріння.

Інвалідність.

Діагностика

Для того, щоб лікареві поставити діагноз «алкогольна деменція», потрібно виконати ряд досліджень, у тому числі лабораторних. На етапі збору анамнезу діагностика спрямована на виключення таких факторів, як гематома, пухлина і психічні недуги. Для того, щоб оцінити ступінь і локалізацію ураження відділів головного мозку, проводять МРТ і КТ голови пацієнта.

Лікування алкогольної деменції

Лікарі визнають, що алкогольне ураження клітин головного мозку – це незворотний процес. Зупинити алкогольну деградацію можна, лише повністю відмовившись від зловживання спиртним. Повністю вилікувати хворого не вдасться, але можливо лікувати важкі прояви слабоумства. Успіх терапії в більшій мірі залежить від настрою самого пацієнта. Розглянемо методи терапії при алкогольної енцефалопатії.

Медикаментозне

Основною метою терапії при діагноз деменції є зняття вираженості симптоматики. Хронічна алкогольна залежність супроводжується порушенням сну, тому призначають заспокійливі препарати. У разі бурхливих психомоторних реакцій хворому виписують антидепресанти. При виражених психозах показаний Галоперидол, володіє седативним та нейролептичних ефектом.

Паралельно лікар призначає медикаментозні засоби для лікування супутніх судинних порушень, таких як гіпертонія, атеросклероз. Комплексний вплив на організм пацієнта надають вітаміни. Дефіцит тіаміну, який спостерігається у всіх алкоголіків, заповнюється внутрішньовенним введенням вітаміну В1. Уповільнює прогресування слабоумства і вітамін Е в строгому дозуванні, прописаної лікарем. Жирні кислоти омега-3 – це ефективний антиоксидант, який захищає судини хворого і зміцнює пам'ять.

На легкій стадії алкогольної енцефалопатії призначаються засоби, що поліпшують мозковий кровообіг. Це такі ноотропні препарати, як Ноотропіл. Засіб усуває запаморочення, знімає негативні поведінкові реакції. Для покращення метаболізму призначають Цинаризин або Вертизин, які знімають спазм судин головного мозку. Ці засоби підвищують стійкість тканин до гіпоксії.

Народні засоби

Арсенал народних засобів лікування алкогольної енцефалопатії багатий на рецепти трав'яних настоїв, відварів. Рідні пацієнта часто вдаються до народної медицини, бажаючи прискорити одужання, не афішуючи пристрасть до алкоголю у людини. Трави дійсно ефективні, але важливо пам'ятати, що самолікування деменції неприпустимо. Прийом будь-яких коштів має бути узгоджене з лікарем.

Так, для зняття тривожності, дратівливості приймають трав'яні збори. Найдоступніший наступний: 2 частини висушеного листя м'яти, 2 частини порошку водного трилисника, 1 частина висушених коренів валеріани, 1 частина шишок хмелю. Інгредієнти змішати, висипати 2 столові ложки в чашку і залити суміш 200 мл окропу. Через півгодини настій процідити. Пити три рази на день перед їжею, розділивши настій на рівні частини. Для поліпшення пам'яті прописують готові тонізуючі засоби на основі лимоннику, елеутерококу, женьшеню.

Для того, щоб у хворого викликати відраза до спиртного, використовують чебрець. В рослині є діюча речовина – тимол, яке при передозуванні викликає блювоту і нудоту. З цією метою 15 г трави чебрецю заливають 2 склянками окропу і нагрівають на водяній бані 15 хвилин. Фільтрують суміш і доводять кип'яченою водою до початкового об'єму. Приймають по 50 мл 2 рази в день, поєднуючи з прийомом 10-15 мл горілки. Через півгодини з'являється блювотна реакція. Всього курс складається з 7-10 сеансів щодня.

Реабілітація пацієнта проходить ефективніше, якщо він більше спілкується з родичами, друзями. Хворому рекомендують регулярно звертатися до настінним годинником і календарем. Це сприяє орієнтації людини у часі, повернення до повноцінного життя. Зазначимо, що у важкій стадії деменції, коли хворий знерухомлений, терапія спрямована лише на підтримку життєдіяльності людини.

Профілактика захворювання

Випиваючи алкогольні напої, людині потрібно бути готовим до виникнення залежності від спирту. З кожним днем шкідлива звичка буде вести до незворотних змін у головному мозку. Якщо людина веде відповідний спосіб життя, варто оцінити ризики виникнення у нього деменції. До таких триггерам відносяться:

  • Спадковість. Знаючи долю своїх родичів, краще повністю відмовитися від алкоголю.
  • Черепно-мозкові травми. Гематоми, кісти та інші новоутворення в головному мозку ускладнюють кровообіг і викликають відмирання тканин. Негайна лікарська консультація попередить розвиток важкого захворювання головного мозку.
  • Ендокринологічні захворювання, такі як цукровий діабет. Споживання спиртного при діабеті небезпечно гликемией. А така ситуація загрожує інсультом та іншими важкими судинними ураженнями. Для діабетиків кращою профілактикою є строгий контроль за рівнем цукру в крові, особливо при вживанні алкоголю.
  • Захворювання серцево-судинної системи. Атеросклероз і гіпертонія негативно впливають на стінки кровоносних судин. Підвищення артеріального тиску внаслідок розщеплення етанолу веде до серцевої аритмії та інфаркту. При проблемах з серцем вживання алкоголю краще обмежити.
  • Зниження розумової та фізичної активності. Лікарі виявили залежність поширення деменції серед людей малоосвічених. Важливо розширювати свій кругозір, не концентрувати свої інтереси навколо міцних напоїв.

Кращим попередженням будь-якого захворювання є суворий самоконтроль. Ведення здорового способу життя, своєчасне звернення за медичною допомогою при травмах. Уважне ставлення до своїх хронічних захворювань. Позитивний життєвий настрій і вміння грамотно виходити з стресових ситуацій. Безперервний духовний та фізичний розвиток. Такі навички оберегут будь-якої людини від страшного діагнозу – алкоголізм.

Наслідки

Ураження головного мозку відбувається, коли програна боротьба з алкоголізмом. У людини настає соціальна дезадаптація. Самостійно позбавитися від пристрасті до алкоголю він вже не може. Прогноз життя при відсутності терапії 4-5 років. Летальний результат може наступити не від деменції, а від інсульту та інших патологій організму. Зростає ризик смерті від нещасних випадків, внаслідок побутової інфантильності пацієнта. У цій ситуації правильна поведінка родичів хворого буде грати вирішальну роль.

Відео

Шевчук Денис - ЗМІ - алкоголь (малі дози) і недоумство

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!