Як швидко вивести алкоголь з крові - медикаментами, продуктами харчування і народними засобами

Питання, як швидко вивести алкоголь з крові в домашніх умовах за допомогою ліків, продуктів харчування і простих процедур, актуальне для людей, часто страждають похміллям або мають необхідність працювати за кермом. Продукти розпаду спиртовмісних напоїв здатні викликати сильну інтоксикацію, яка проявляється низкою неприємних симптомів. Очищення крові від алкоголю допоможе швидко нормалізувати стан, знизити шкідливий вплив етанолу.

Час виведення алкоголю з крові

Наступ похмілля, супроводжується нудотою, блювотою, запамороченням, тремором і головним болем, є безпосередньою реакцією на сильну інтоксикацію організму. Самим небезпечним в алкогольних напоях фахівці вважають речовина ацетальдегід, здатний порушити роботу всіх органів і систем людського тіла. Ступінь отруєння організму залежить від дози алкоголю, яка була прийнята напередодні.

У середньостатистичного молодого чоловіка висновок спирту з крові відбувається зі швидкістю 0,15 проміле / год. У жінок цей показник становить 0,08-1 проміле / год. Важливе значення має міцність напою. Самий затяжний процес виведення спостерігається при вживанні горілки. Доза в 100 г цього напою повністю покине організм приблизно за 4 години. Гарна, багата жирами закуска допоможе полегшити процес очищення, але не прискорить його.

Згідно з дослідженнями, є кілька факторів, які чинять вплив на період виведення спирту з крові. Фахівці виділяють наступні умови:

  • Стать (у чоловіків метаболізм відбувається швидше).
  • Захворювання (істотний вплив на час виведення етанолу має стан здоров'я печінки та інших органів).
  • Вага (у людини з надмірною масою тіла очищення крові від алкоголю відбувається швидше).
  • Вік (чим молодше чоловік або жінка, тим швидше виводяться спирти).
  • Регулярність та обсяг вживання алкогольних напоїв (якщо людина часто напивається, його організм не встигає справлятися з інтоксикацією).

Фахівці виділяють усереднені показники виведення певних спиртних напоїв у чоловіків і жінок. Порівняти величини можна по таблиці:

Напій

Кількість (в мл)

Час виведення з крові (в годинах)

Чоловіки

Жінки

Коньяк

50

4

7

500

24

24 і більше

Горілка

100 і більше

11-19

15-24

Пиво

1000

3

5-6

Шампанське

500

5-7

9

Як прискорити виведення алкоголю з організму

Людям, чия діяльність пов'язана з підвищеною концентрацією уваги, важливо знати способи швидко позбутися від алкоголю в крові. Для прискорення виведення необхідно слідувати декільком простим рекомендаціям:

  • Забезпечте надходження в організм великої кількості рідини. Пити потрібно звичайну або мінеральну воду, соки цитрусових. Ці продукти стимулюють виведення токсинів за допомогою сечовипускання.
  • Прийом теплого душу сприяє виведенню шкідливих речовин через шкіру. Під дією води пори розширюються, що посилює ефект. Контрастний душ допоможе привести тіло в тонус.
  • Випийте чашку кофеїновмісних напоїв. Речовина володіє сечогінним ефектом. При цьому важливо пам'ятати, що від надмірного вживання кави або чаю краще відмовитися, щоб не виникло різке підвищення артеріального тиску.
  • Відразу після застілля промийте шлунок, спровокувавши блювоту допомогою пиття великої кількості теплої води. Після процедури необхідно прийняти активоване вугілля.

Препарати для виведення алкоголю з організму

Сучасна фармакологія випускає різноманітні засоби, які допомагають організму впоратися з симптомами похмілля. Такі медикаменти можуть прискорити виведення шкідливих речовин після прийому алкоголю, усунуть головний біль, неприємні відчуття в шлунку і кишечнику. Препарати відпускаються без рецепта у формах таблеток, капсул або порошку. Перед застосуванням ліків краще проконсультуватися з фахівцем, оскільки деякі з них мають ряд протипоказань.

Алкозельцер

Відомим засобом, що допомагає прибрати симптоми похмілля, є Алкозельцер. Ліки прискорює вихід з організму шкідливих речовин після прийому міцних напоїв. Випускається медикамент у формі шипучих таблеток. Склад Алка-Зельтцера представлений ацетилсаліцилової і лимонною кислотою, харчовою содою. Приймати засіб потрібно перорально, розчинивши таблетку всередині склянки води. За добу можна випити не більше 6 таблеток. Перерва між прийомами повинен становити близько 4 годин. Алкозельцер має протипоказання, тому необхідна консультація лікаря.

Зорекс

Лікарський препарат Зорекс розроблений російськими фармакологами. Медикамент створений для швидкого виведення продуктів розпаду алкоголю з крові, окислення залишився всередині організму етанолу. Виробники випускають Зорекс у вигляді капсул різної дозування і шипучих таблеток. Активними речовинами ліки є: унітіол і пантотенат кальцію. Шипучі таблетки складаються з ацетилсаліцилової кислоти.

Перший варіант володіє потужним дезінтоксикаційну дію. Друга форма розрахована на зняття симптомів похмілля. Унітіол при попаданні всередину печінки швидко утворює зв'язку з ацетальдегидом, виводячи його з організму. Крім цього, речовини прискорюють розпад алкоголю на безпечні компоненти, які легко виходять із сечею. Зорекс в капсулах потрібно вживати натщесерце, запиваючи невеликою кількістю води. За добу потрібно прийняти 2 таблетки дозуванням 250 мг + 10 мг.

Активоване вугілля

Популярний недорогий засіб являє собою пористі таблетки чорного кольору. Одержують препарат з дерев'яного, кам'яного і коксівного вугілля. Наявність пір надає лікам високі адсорбуючі властивості. Активоване вугілля швидко вбирає токсини, виводячи алкоголь з крові. Якщо прийняти препарат до застілля, можна уникнути похмільного синдрому. Дозування препарату розраховується у співвідношенні 1 таблетка на 10 кг ваги людського.

Регідрон

Препарат Регідрон являє собою порошок, з якого потрібно приготувати розчин. Приймають засіб перорально. Ліки має у складі солі натрію і калію. Ці речовини сприяють покращенню самопочуття людини після сп'яніння. Глюкоза, яка є компонентом Регідрону, ефективно відновлює клітини печінки. Цей орган сильно страждає від надходження великих концентрацій алкоголю, оскільки його робота спрямована на руйнування токсинів.

Інструкція, як швидше вивести алкоголь з крові за допомогою Регідрону, наказує розвести вміст 1 пакетика у літрі кип'яченої води. Розчин рекомендується пити в 2 прийоми з перервою 40 хвилин. Препарат не можна приймати людям, що страждають гіпертонією, цукровим діабетом, непрохідністю кишечнику та порушеннями функцій нирок. Наявність протипоказань передбачає попередню консультацію лікаря.

Які продукти виводять алкоголь з організму

Забезпечити виведення алкоголю з крові може відповідне харчування. Деякі продукти допомагають очищенню організму завдяки вмісту в них корисних речовин. Такий процес нейтралізації етанолу займе більше часу, проте це не зменшує ефективність. Для очищення після застілля рекомендується використовувати наступні продукти:

  • Лимон – містить вітамін С у великій кількості. Цей елемент сприяє швидкому розчиненню етанолу, полегшення його виведення через шкірні покриви і з сечею.
  • Кисломолочні напої – в їх складі багато амінокислот і бактерій, які допоможуть прискорити очищення організму за допомогою печінки та нирок.
  • Капуста – позитивно впливає на травну систему. Вживання овочів допомагає швидко очистити шлунок, токсини виводяться через кишечник, що сприяє зниженню концентрації алкоголю в крові.
  • Часник – нейтралізує алкогольні токсини у крові допомогою активізації ферментів печінки. В організмі створюються умови для швидкого виведення утворилася оцтової кислоти.

Молоко

Щоб швидше вигнати продукти розпаду алкоголю з крові, необхідно випивати молоко. Напій містить триптофан, який стимулює подачу в головний мозок нервових імпульсів. Нейтралізувати алкоголь в організмі допоможе молоко, має жирність не більше 1,5%, при цьому пити треба продукт, який не піддавався кип'ятіння. Дуже важливо купувати рідина у перевіреного продавця, щоб не отримати інфекцію.

Вживати молоко, щоб швидко вивести алкоголь з організму, не можна людям, які мають непереносимість лактози і порушення в роботі ШЛУНКОВО-кишкового тракту. При відсутності протипоказань необхідно випити натщесерце 200 мл продукту, потім кожні 1,5 години слід вживати по 150 мл, поки не настане відчутне поліпшення стану. Під час прийому молока може виникнути нудота, яка є наслідком очищення шлунка.

Зелений чай

Будучи потужним антиоксидантом, що зелений чай сприяє захисту клітин печінки, за допомогою яких з крові виводиться більша частина продуктів розпаду етанолу. Щоб отримати цілющий напій, що прискорює вихід токсинів після прийому алкоголю, потрібно залити 1 ст. л. сировини склянкою окропу. Заварювати чай потрібно 3 хвилини. Він не повинен бути дуже міцним, щоб не завдати шкоди організму. Додавання невеликої кількості меду допоможе заповнити запас необхідних мікроелементів. Зелений чай швидко виводить алкоголь з крові, полегшує симптоми похмілля.

Розсіл

Популярним засобом, застосовуваним, щоб швидко нейтралізувати алкоголь в крові, є розсіл. Оптимальне поєднання солі та води в напій допомагає зменшувати інтоксикацію, що проявляється у ліквідації головного болю, стабілізації артеріального тиску, усунення нудоти і спраги. Рідина має сечогінну ефектом, що дозволяти швидко очистити організм. Для цих цілей рекомендується вживати огірковий, томатний або капустяний розсіл.

Щоб полегшити похмілля, швидко очистити організм від алкоголю, потрібно всього 100-200 мл напою. Розсіл можна розбавляти навпіл кип'яченою водою. Перед вживанням рідина процідити крізь марлю або дрібне сито. Надмірна кількість розсолу може спровокувати посилення неприємних симптомів, тому не рекомендується споживати більше 1 ст. напою. Якщо виникли побічні дії від рясного вживання пряної рідини у вигляді головного болю і дискомфорту в шлунку, то слід звернутися до лікаря.

Народні засоби

Швидко вивести алкоголь з організму допоможуть натуральні домашні засоби. Ліки від похмілля за народними рецептами не поступаються в ефективності медичних препаратів. Прискорюють виведення етанолу після вживання алкоголю наступні засоби:

  • Візьміть 2-3 сирих яйця, відокремте білки. Випийте субстанцію на голодний шлунок. Дуже важливо, щоб такий спосіб виведення етанолу не викликав відрази. Засіб допоможе очистити кров після рясного застілля з вживанням великої кількості міцних спиртних напоїв.
  • Приготуйте легкий курячий бульйон, приправивши його щіпка кмину і невеликою кількістю меленої кориці. Необхідно випивати за 1 раз 200 грамів теплої рідини.
  • Підготуйте гілочку м'яти, 1 лимон, порізаний дольками, і чайну ложку меду. Помістіть ці інгредієнти в 1 літр води, добре перемішайте, дайте настоятися приблизно півгодини. Приймати засіб слід невеликими порціями протягом 30 хвилин.
  • Візьміть 1 склянку зерен вівса. Залийте сировина 2 л води, варіть 15-20 хвилин. Готовий відвар остудіть і процідіть. Приймайте засіб по 500 мл кожні 40 хвилин. Такий домашній метод допоможе організму позбавитися від похмілля, прискорить виведення токсинів.

Відео

Як швидко протверезіти в домашніх умовах найбільш ефективні методи експрес

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!