Лікування алкоголізму в стаціонарі - методики та етапи, реабілітація, тривалість і ефективність курсу

По тяжкості наслідків алкоголізм може зрівнятися з самими страшними людськими хворобами, такими як рак або навіть СНІД. Руйнування внутрішніх органів, загасання інтелектуальних здібностей, втрата соціального статусу, гідності – все це атрибути алкоголізму. Бар'єром на шляху алкогольної залежності може стати кодування або лікування алкоголізму в стаціонарі. Цим методам зобов'язані багато людей, які зуміли позбутися від алкоголю у своєму житті.

Що таке алкоголізм

Хронічна нездоланна тяга до вживання алкоголю, що супроводжується відсутністю контролю над мірою випитого, провалами в пам'яті і руйнуванням алкоголем внутрішніх органів, є головною ознакою алкоголізму. Хвороба вважається патологією і налічує три стадії з поступовим наростанням негативних проявів. Характерна риса захворювання: людина заперечує наявність у нього алкогольної залежності, і це ускладнює початок лікування. Лікування алкоголізму в стаціонарі дозволяє перервати розвиток хвороби в організмі.

Виліковний чи алкоголізм у чоловіків

Існує стереотип, що чоловічий алкоголізм не піддається лікуванню. Це помилкова думка, сформована відсутністю знань про досягнення сучасної науки. У медицині існує спеціальна галузь досліджень – токсикологія етанолу, всебічно вивчає вплив спирту на організм з метою вироблення методик профілактики та лікування. Розроблені нею ефективні програми комплексної терапії використовуються в приватних і державних клініках. Будь-який досвідчений нарколог скаже, що лікувати потрібно при наявності мотивації пацієнта.

Лікування від алкоголізму в стаціонарі

Дослідження дії спирту на організм призвели наркологів до висновку, що в залежності від генетики, особливостей здоров'я, кожна людина, що страждає алкоголізмом, потребує індивідуального підходу. Отримати повноцінне лікування та ефективну допомогу можна в умовах стаціонару, де людина перебуває під наглядом і відсторонюється від поганої компанії:

  1. Надійно позбавити від тяги до випивки.
  2. Заспокоїти нервову систему завдяки комфортному перебуванню в палаті.
  3. Очистити організм від токсинів спиртних напоїв.
  4. Провести діагностику руйнувань внутрішніх органів, вироблених алкоголем.
  5. Повернути апетит здорової людини.
  6. Нормалізувати режиму дня.

Показання до стаціонарного лікування

Оскільки синдром алкогольної залежності є прогресуючою патологією, існують фактори, які вказують на те, що необхідно стаціонарне лікування алкоголізму. Їх ігнорування призведе до нових проблем. Іноді необхідно вдатися до примусового лікування алкоголіка. Слід терміново підшукати клініку, якщо є наступні обставини:

  1. Галюцинації, біла гарячка.
  2. Загострення хронічних захворювань.
  3. Байдужість до наслідків.
  4. Судоми та епілептичні припадки.
  5. Довгі і безрезультатні спроби протистояти хворобі своїми силами.

Основні етапи лікування алкоголізму в стаціонарі

Переваги лікування алкоголізму в стаціонарних умовах виражаються в професійному підході до вирішення проблеми і репутаційної зацікавленості лікаря повернути пацієнта до нормального життя. Лікування алкоголізму будується за перевіреним досвідом плану, етапи якого враховують індивідуальні особливості та правила перебування пацієнтів:

  1. Детоксикація: виганяються небезпечні похідні алкогольних напоїв.
  2. Придушення абсистентного синдрому (ломки): медикаментозна терапія для відновлення серцево-судинної системи, нормалізації тиску.
  3. Запобігання рецидивів: через хімічну блокаду і психотерапевтичний вплив створюється стійке відторгнення до алкоголю.

Детоксикація організму

Сам по собі токсичний етанол окислюється в організмі до ще більш отруйної речовини – ацетальдегіду, і разом з сивушними маслами просочує тканини організму. Токсини мають властивість виробляти залежність. Терапевтичний курс детоксикації при алкоголізмі триває близько двох тижнів для чоловічого і жіночого організму. Головним результатом вважається очищення тканин від токсинів алкоголю і купірування стану пацієнта, при якому організм вимагає продовження надходження алкоголю.

Курс передбачає внутрішньовенне введення лікарських препаратів, які відновлюють життєві сили, зв'язують токсини і сприяють виведенню їх з організму:

  • Хлорид калію відновлює серцевий ритм і нормалізує нервові імпульси в організмі.
  • Сульфат магнію нормалізує обмінні процеси, стабілізує артеріальний тиск.
  • Одночасно проводиться вітамінізація організму, призначаються помірні фізичні навантаження.

Реабілітація

Зусилля по позбавленню людини від алкогольної залежності (лікування алкозалежності) можуть бути марними, якщо їх не завершити курсом реабілітації. Людина повинна знайти для себе новий сенс життя, переосмислити систему цінностей. Допоможуть в цьому психотерапевти через сеанси індивідуального курсу чи групової терапії. Людям прищеплюється навичка життя без алкоголю через формування життєвої моделі, в якій алкоголь – зайвий компонент. Після закінчення стаціонарного курсу призначається періодичність зустрічей з лікарем, що зводить до мінімуму ризик рецидиву.

Стаціонарні методи лікування

Самостійні спроби позбавитися від алкоголізму закінчуються важким запоєм. Вмовляння рідних майже марні, так як залежність сильніше. Правильне рішення – лягти в стаціонар – супроводжується ускладненням у вигляді комплексів хворого перед громадським осудом. У цьому випадку допомагає практика анонімного лікування алкоголізму. Рідні повинні постаратися переконати людину лікуватися. Існує кілька платних і безкоштовних методів денного стаціонару.

Кодування

Наркологія накопичила великий досвід лікування алкоголізму. Однією з найбільш передових методик є лікування алкоголізму кодуванням. Робиться це за допомогою психологічного впливу або введення хімічних препаратів в організм. Періоду добровільного кодування вистачить, щоб організм очистився від залежності і навчився жити без алкоголю. Кодування рекомендовано всім, хто не здатний знати міру і не може не впадати в запої. У процедури є протипоказання:

  1. Психічний розлад.
  2. Патології внутрішніх органів алкоголіка.
  3. Вагітність.
  4. Будь-яка стадія алкогольного сп'яніння.

Методи кодування

Багато приватні клініки Москви мають свої методики лікування алкозалежності шляхом кодування за доступними цінами. Відгуки клієнтів свідчать про ефективність більшості з них. Методи засновані на декількох підходах:

  1. Медикаментозне кодування: ефективний спосіб формування стійкої відрази до алкоголю в результаті курсу прийому препаратів.
  2. Психотерапевтичний метод заснований на створенні у пацієнта свідомого заперечення спиртного. В процесі лікування створюються ситуації, після яких алкоголь починає асоціюватися з ворогом № 1.
  3. Гіпнотерапія: навіювання пацієнту базової установки на відраза до алкоголю (вина, горілки, пива тощо).
  4. Апаратне кодування: застосовуються фізіотерапевтичні процедури, электроимпульсное вплив. Судячи з відгуків, це ефективне лікування.

Гіпноз

Після психологічної консультації досвідчений фахівець вводить пацієнта у прикордонне стан між неспанням і сном. Свідомість стає пластичним, мозок здатний отримувати інформацію від зовнішніх подразників, орієнтуватися на голос гіпнотизера. Сильний фахівець здатний зробити так, що сама думка про алкоголь буде навіювати людині сильний негатив. Метод лікування не можна застосовувати до осіб з психічними відхиленнями.

Медикаментозне лікування

Найпоширеніший і ефективний метод пов'язаний із застосуванням медикаментозних алкоблокаторов. Допомагає усунути залежність в короткі терміни. Медикаментозне лікування застосовується на будь-якій стадії алкоголізму після обстеження, підходить в якості підтримуючої терапії в палаті. Індивідуальний курс передбачає застосування препарату однієї з двох видів алкоблокаторов:

  1. Блокатори опіоїдних рецепторів мозку, які відповідають за відчуття задоволення від стимуляції алкоголем. Якщо на пацієнта впливати препаратами на основі налтрексону, то він втрачає смак до спиртного.
  2. Кошти токсикотерапии. Дисульфірам відключає механізм нейтралізації токсинів алкоголю. В результаті людина при вживанні мінімальної дози спирту відчуває сильний шок. Бажання випивати надійно блокується.

Відео

Методи лікування алкоголізму в стаціонарі. Анонімність лікування

Відгуки

Станіслав, 45 роківНа тлі стресу я пристрастився до пляшці – спочатку пив потроху, потім кожен день, а незабаром вже не міг обійтися без алкоголю. Вирішив твердо позбутися від цієї згубної звички і звернувся за лікуванням в стаціонар. Лікарі спочатку зробили крапельницю з підтримуючими препаратами, потім відправили на гіпноз. Поки вдається стримувати себе, сподіваюся на успіх.
Олексій, 53 рокиВтративши роботу, я зневірився, довго не міг знайти підходящу, і від хвилювань запив. У мене і раніше бували зриви, але цей був великий тривалості. Я зрозумів, що самостійно не зможу вийти із запою, і звернувся до лікарів за лікуванням. Мене повезли в наркологічний стаціонар, призначили багато процедур. Я вирішив закодуватися від алкоголю.
Лариса, 48 роківМій чоловік, як і всі, вживає алкогольні напої, але я почала помічати, що він робить це все частіше. Я стала підозрювати, що він алкоголік, і силоміць потягла його до лікаря. Чоловік не зізнавався у згубному пристрасті, але я наполягала на курсі терапії. Зараз він проходить лікування в стаціонарі, робить крапельниці, а я чекаю надійного гарантованого результату.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!