Час повного виведення алкоголю з організму - залежність від статі і ваги людини, складу напою

Вибір спиртних напоїв настільки різноманітний, що кількість їх шанувальників не залишається сумнівів. Хто хоч раз не спробував келих шампанського або вина, кухоль пива чи чарку горілки? Напої з тим чи іншим відсотком вмісту спирту вживають і чоловіки і жінки, всмоктування таких продуктів відбувається швидко, руйнівну дію – ще швидше, а потім стає актуальним питання про те, скільки часу алкоголь виводиться з організму повністю? Якщо кров наповнюють токсини, то говорити про хороше самопочуття не доводиться.

Що таке алкоголь

Навколо цього поняття багато безглуздих домислів, уявлень, міфів, достовірні факти відшукати не так просто. За своїм складом будь-який алкогольний напій представляє змішання в певній пропорції двох інгредієнтів: води та етилового спирту. Всі інші компоненти алкоголю – цукор, ароматизатори, барвники – особливого значення не мають, хоча допомагають розрізняти напої за смаком, кольором, вартості. З точки зору фармакології спиртовмісні продукти виробляють токсичний ефект, впливаючи на мозок, печінку, нервову, кров'яну систему організму людини.

Розрахунок проміле алкоголю в крові

З моменту попадання першої порції спиртного напою в шлунок та до того, як він потрапить в кровоносну систему, пройде від 5 до 10 хвилин. З кожною наступною дозою концентрація алкоголю в крові буде зростати. Щоб мати уявлення про кількість випитого людиною, було введено позначення: проміле (від лат. «pro mille») у перекладі «за тисячу». Якщо брати процентне співвідношення, то ця одиниця виміру вкаже на кількість розчиненого чистого етанолу в 1 000 мл крові.

Без цього показника, що підтверджує факт алкогольного сп'яніння, не обійтися, коли треба знати про те, скільки часу алкоголь виводиться з організму повністю? Для визначення рівня концентрації етанолу в крові можна використовувати онлайн-калькулятор, результати якого умовні, оскільки застосовується загальний, а не індивідуальний підхід. І все ж навіть такий спосіб дає уявлення про стадії сп'яніння, а серед факторів для аналізу доведеться вказати наступні:

  • стать (у чоловіків процентний вміст рідини більше, ніж у жінок);
  • зріст, вага людини;
  • тривалість застілля;
  • вид напою (фортеця);
  • обсяг випитого напою.

Скільки тримається алкоголь в крові

У людей навіть з ідентичною масою тіла і однаковою кількістю випитого спиртного ефект дії алкоголю буде неоднаковим. Міцність напою, скільки разів вдалося перекинути чарку або склянку мають не менше значення, ніж антропометричні дані. На тривалість вмісту алкоголю в крові впливає також статевий чинник, оскільки організм чоловіки швидше справляється з виведенням продуктів розпаду етанолу в порівнянні з жіночим. Наприклад, 50 грам випитого коньяку у чоловіка виведеться через 4 години, у жінки – за 7.

Скільки алкоголь виводиться з організму

Будь-якій кількості спиртного буде потрібно час, щоб нейтралізуватися, а скільки на це піде хвилин або годин, залежить від ряду причин. Загальний стан здоров'я, швидкість обмінних процесів всередині організму, робота сечовидільної системи – це значущі фактори, від яких буде залежати виведення алкоголю з організму. Наскільки швидким або довгим виявиться термін розпаду алкоголю в крові впливають і такі обставини, як вид напою, багато чи мало було випито, відбувалося це на голодний або повний шлунок.

Скільки алкоголь виводиться з організму повністю

Зловживання спиртним обернеться похміллям, і, крім фізичних наслідків для здоров'я, п'яному людині доведеться зіткнутися ще з психологічними, емоційними проблемами. Існує інший аспект, який не дуже часто приймається до уваги: повне виведення алкоголю з організму. Майже весь процес очищення від токсинів покладено на печінку, трохи менше в ньому беруть участь легені, шкіра, нирки, тому від стану цих органів, здоров'я людини, виду спиртного напою буде залежати результат того, як довго алкоголь виводиться з організму повністю.

Через скільки виходить пиво

Тільки на перший погляд один кухоль пива може здатися простим задоволенням. Підступність цього виду спиртного напою полягає у швидкому звикання до нього, а встояти проти спокуси і не скуштувати пару-трійку келихів охолодженого пива в жаркий день – це рідкість навіть для водіїв. Чим може обернутися така легковажність, відомо, а скільки приблизно часу буде виводитися 0,5 л пива з організму, можна дізнатися із таблиці:

Вага (кг)

Жінки

Чоловіки

Менше 60

6 год

4 год 30 хв.

60-70

5 год 30 хв.

4 ч

70-80

4 год 30 хв.

3 год 30 хв.

80-90

4 ч

3 ч

90-100

3 години 20 хв.

2 год 30 хв.

Скільки виходить горілка

Уявлення про алкоголізм у багатьох людей пов'язане зі зловживанням цього міцного спиртного напою. Шкода для організму несе як кількість випитої горілки, так і регулярність. Людина може пити, починаючи з пари чарок, перебувати у веселому настрої, відчувати легку ейфорію, але весь цей час і до моменту повного виведення алкоголю, організм буде піддаватися активному впливу токсинів. Ставитися до процесу випивки розумно – хороший підхід, тому що вивітрюється горілка довго: 100 мілілітрів – 5 годин, 1 пляшка – 18.

Через скільки виходить вино

Вибір благородного напою радує гурманів і романтиків. Про сприятливий вплив келиха червоного вина на роботу серця, стан судин кажуть лікарі, хоча навіть легкий напій містить етиловий спирт. Нехай в незначній кількості, але шкідливі речовини потраплять в кров, що вплине на самопочуття, здатність працювати або водити автомобіль. Скільки алкоголь виводиться з організму, якщо міцність напою не перевищує 12%? Після випитої пляшки об'ємом 750 мл період повного протверезіння настане приблизно через 10-12 год.

Як алкоголь виводиться з організму

Механізм очищення внутрішніх систем органів людини від токсинів складний і тривалий. Якщо п'яної людини треба привести до тями, то зробити це можна тільки на нетривалий період. Щоб допомогти людині, яка страждає похміллям, швидше позбавитися від кислуватого присмаку у роті, можна дати рясне питво (негазована вода, чай, кава, апельсиновий сік), спеціальний препарат, наприклад, Антиполіцай, подихати свіжим повітрям.

Фізична діяльність теж добре сприяє повного виведення залишків алкоголю з організму. При роботі потових залоз організм виводить токсини назовні через шкіру, тому при похмілля рекомендується приймати контрастний душ. Швидкий ефект дає вживання продуктів, багатих на крохмаль (крупи, картопля, хліб), але переїдати не рекомендується, щоб не збільшувати навантаження на печінку. Через нирки з сечею алкоголь виводять з допомогою лікарських засобів: Глутаргін, Зорекс, Реамберін, крапельниці з вітамінами В, С.

Поради для швидкого виведення алкоголю

Людському організму доводиться нелегко, коли виникає потреба мобілізувати всі сили і протистояти токсичного впливу етилового спирту. Ферменти розщеплюють її молекули, перетворюючи в оцтовий альдегід, і з цього моменту починає розвиватися похмільний синдром. Як багато часу потрібно організму, щоб впоратися з цим, залежить від різних причин, але існують способи, які допомагають прискорити процес протверезіння:

  • Очищення шлунка з допомогою блювоти. Ефективний цей метод тільки на початковій стадії сп'яніння, поки випита доза алкоголю ще не встигла потрапити в кров.
  • Сечогінні засоби. При зверненні в клініку п'яному людині поставлять крапельницю з сечогінними препаратами, а в домашніх умовах допоможуть відвари трав, фрукти (кавун, виноград, груша), сире яйце, огірковий розсіл. У домашній аптечці можуть матися абсорбенти, але при сильному сп'янінні вони малоефективні.
  • Піша прогулянка на свіжому повітрі. Вентиляція легенів разом з активними рухами сприяє швидкому виведенню алкоголю з організму повністю.

Відео: за який час виходить алкоголь з організму

Скільки має пройти часу, щоб організм міг повністю очиститися від алкоголю або тютюну?

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!