Алкогольне отруєння - що робити в домашніх умовах, ознаки та перша допомога

Трохи хорошого алкоголю допомагає посилити кровообіг, здригнутися і підняти настрій. Однак якщо доза перевищена, наслідки можуть бути зовсім іншими. Відбувається інтоксикація, організм починає відкидати спиртне, а людина відчуває нездужання. Якщо настав отруєння алкоголем – що робити в домашніх умовах, як подолати симптоми з допомогою препаратів або народних засобів, заспокоїти шлунок і привести себе в тонус.

Що таке отруєння алкоголем

При вживанні помірної кількості спиртних напоїв, етил знешкоджується печінкою, а його продукти розпаду виходять разом з сечею. Якщо ж доза алкоголю була перевищена, або людина через незнання випив сурогат, печінка не справляється, а шкідливі речовини починають перешкоджати роботі всіх необхідних систем організму. Як наслідок, отруєння алкоголем – це комплекс негативних наслідків, поява яких пов'язана з надмірним споживанням етилового спирту.

Симптоми

Зовнішні прояви інтоксикації з'являються поступово. На початковій стадії сп'яніння розпізнати випила можна за розширеним зіницям, не твердою ходою, почервоніння особи і характерному запаху з рота. Зі збільшенням концентрації алкоголю спостерігається помутніння свідомості, може з'явитися нудота, початися блювота. Після сну, інтоксикація нагадає про себе головним болем, зневодненням, запамороченням.

Симптоми отруєння алкоголем тяжкого ступеня набагато серйозніше. До зовнішніх проявів можна віднести недоладну мову, втрату рівноваги, відсутність реакції на будь-які зовнішні подразники. При наростанні симптоматики починає швидко розвиватися алкогольне ураження: втрата свідомості, слабке дихання, збліднення шкірних покривів. У крайній стадії можлива глибока кома і навіть зупинка серця.

Лікування алкогольного отруєння в домашніх умовах

Організму потрібно допомогти вивести етиловий спирт, нейтралізувати токсини та інші продукти розпаду. Тому перша допомога при отруєнні алкоголем – промивання шлунка. Для очищення стравоходу необхідно викликати штучну блювоту. Можна скористатися народним способом – випити кілька склянок підсоленої води з содою. Проводити маніпуляції потрібно до повного очищення шлунка.

Варто знати, що у важкій стадії таке лікування алкогольного отруєння в домашніх умовах просто неприпустимо. Правильні дії в цій ситуації – викликати швидку або самостійно перевести потерпілого в лікарню. Під час очікування варто надати наступну допомогу: перевернути людину на бік, висунути йому язика, щоб не допустити потрапляння шлункового соку або залишків їжі в дихальні шляхи.

Виклик нарколога на будинок

Не у всіх прийом спиртного проходить з ейфорією. Деякі пацієнти в алкогольному сп'янінні навпаки стають буйними, лізуть в бійку або намагаються покінчити життя суїцидом. У цьому випадку наркологічна допомога на дому – ідеальний варіант. Кваліфіковані фахівці допоможуть вгамувати нетверезого, дадуть правильні медикаменти і поставлять крапельницю. До того ж, при необхідності виклик нарколога на будинок можна здійснити анонімно.

Крапельниця при алкогольної інтоксикації на дому

У крайніх випадках або запійним алкоголікам лікарі рекомендують ставити крапельниці. Вони допомагають швидше очистити кров, вивести залишки алкоголю, привести п'яного до тями без поїздки в лікарню. Ще один безперечний плюс крапельниць при алкогольної інтоксикації на дому – можливість коригувати склад, виходячи з анамнезу хворого та симптоматики.

Дуже часто для лікування використовують наступні комбінації ліків:

  1. Розчин глюкози з сіллю – для розрідження крові. Він допомагає заповнити кількість ліквору в кровотоці.
  2. Глюкоза 10% з магнезією плюс інсулін – для відновлення загального водного балансу.
  3. Розчини соди – для запобігання метаболічного ацидозу.
  4. Електроліти, бутандиовая і малеїнова кислота або ж натрій тіосульфат з унитиолом – для активного усунення алкоголю з плазми крові і організму в цілому.
  5. Глюкоза 5-10% з малими дозами інсуліну – для підвищення рівня цукру в плазмі крові та запобігання кисневого голодування мозку.

Що пити при отруєнні алкоголем

Якщо легка ступінь – що робити в домашніх умовах? Можна спробувати вилікуватися без лікарської допомоги: професійними або підручними засобами. Чудово підійдуть всі наявні в будинку абсорбенти: активоване вугілля чорний або білий, ентеросгель, сорбекс та інші. Спробуйте зробити прості відвари з трав. Крім того, потрібно багато пити при отруєнні алкоголем лікувальну мінералку, воду без газу, простий солодкий чай.

Фітотерапія

З лікарських трав при отруєнні ефективно допомагають листя м'яти або меліси, ромашки, тертий корінь імбиру, пижмо, насіння кропу. Для самостійної фітотерапії спробуйте приготувати один або кілька відварів за наступними схемами:

  • Візьміть 3-4 гілочки меліси, розімніть руками і викладіть в термос. Наполягайте складу не менше двох годин. Готовий настій годиться вживати протягом дня.
  • Дві столові ложки укропного насіння залийте ½ склянкою води і прокип'ятити 5-7 хвилин. Злегка остудіть напій, розділіть на дві половинки. Застосовувати за такою схемою: одну частину вранці, другу-ввечері.
  • Натріть або дрібно порубаєте імбирний корінь. Залийте сировину літром окропу, дайте настоятися. Потім додати трохи рідкого меду, розділіть на 3-4 частини і випийте за день.

Препарати для зняття алкогольної інтоксикації

Поряд з доступними народними засобами позбутися від наслідків галасливої вечірки вам допоможуть медикаменти. Препарати для зняття алкогольної інтоксикації умовно можна поділити на три частини:

  1. Ентеросорбенти – допомагають відновити кишкову мікрофлору, налагодити травлення, сприяють нормалізації стільця. До цієї групи ліків належать: активоване вугілля, смекта, поліфепан, полісорб , ентеросгель, альгисорб та інші.
  2. Симптоматичні ліки – прискорюють обмін речовин, підвищують працездатність, борються з мігренню. Купіть в аптеці биотредин, зорекс, лимонтар, янтавит, гліцин, алкозельцер.
  3. Гомеопатичні засоби – розщеплюють алькодегильдрозу, нормалізують обмін речовин. До них відносяться: Пропротен 100 і Анти-Е.

Як зупинити блювоту після алкогольного отруєння

Дуже часто після алкоголю людину нудить, з'являється нудота, накочують напади блювоти. Лікарі подібне вважають нормою, але рівно до тієї міри, поки блювотні позиви не почнуть проявлятися на порожній шлунок. Зупинити блювоту після алкогольного отруєння можна кількома способами:

  1. Прикласти до потилиці щільну тканину, змочену в холодній воді, або кубики льоду.
  2. Спробувати влаштувати в будинку витверезник. Відкрити настіж усі вікна, включити кондиціонер.
  3. Випити трохи холодної води. Якщо в наявності є відновлювальні препарати, за типом Регідрону, то прийняти ліки.

При сильній блювоті важливо зайняти правильне положення тіла. Заборонено перекидати потерпілого на спину або закидати голову. Так блювотна маса може потрапити в носоглотку. Крім того, бажано подивитися на колір вийшла рідини. Наявність у блювоті жовчі або крапель крові повинні стати першими сигналами про те, що необхідно терміново викликати машину невідкладної допомоги.

Що можна їсти після алкогольного отруєння

Як тільки надлишки алкоголю покинуть організм, не менш важливо налагодити правильний раціон харчування. В першу добу після отруєння при можливості краще відмовитися від будь-якої їжі, замінивши її мінеральною водою, чаєм, в крайньому випадку, курячим бульйоном або сухариками. На другу добу можна приготувати собі пісні страви. Добре допомагають при рисові каші, манка, відварне нежирне м'ясо.

Є після отруєння спиртними напоями потрібно невеликими порціями, а їжу готувати тільки на пару або методом варіння. Вживання консервів, копченостей, жирного або солоного не рекомендується. Виконувати ці правила при отруєнні потрібно всього три дні. За цей час шлунок заспокоїтися, нормалізується травлення, прийде в норму мікрофлора слизової кишечника. Потім можна поступово розширювати свій раціон.

Народні методи лікування

Як зняти алкогольну інтоксикацію в домашніх умовах? Спробуйте застосувати на практиці народні методи лікування похмілля:

  • Примусьте себе випити кефір, молоко або кисле молоко. Похмелитися пивом або горілкою не варто, інакше можна перейти в запій.
  • Ранок випийте кілька таблеток аллохолу. Якщо такого немає, тоді активованого вугілля.
  • Знімати мігрень, викликану вживанням алкоголю, і підвищувати працездатність можна аспірином або аскорбіновою кислотою.
  • Для відновлення водно-лужного балансу після виведення алкоголю пийте більше води. Підійде традиційний розсіл, лужна мінералка, сік або компот. Не менш ефективними виявиться ковток слабкого чаю або кави.
  • Щоб лікування алкогольної інтоксикації пішло швидше прийміть холодний, потім гарячий душ. На другу добу можна сходити в лазню.

Наслідки алкогольної інтоксикації

Навіть при невеликій порції алкоголю після сну людина відчуває себе розбитим, може з'явитися головний біль, знизитися працездатність. Якщо ж дози були значно перевищені, то наслідки алкогольної інтоксикації відображаються і на психіці. З'являється різка зміна настрою, психоз, знижується розумова діяльність, може розвинутися манія переслідування.

Токсичне отруєння організму може загострити хронічні хвороби або загострити ті патології, які раніше перебували в прихованій формі. Крім того, надлишковий обсяг алкоголю на постійній основі призводить до ризику появи незворотних станів: порушень у печінці, серці, головному мозку. Хронічні випивохи часто страждають від психозу, некрозу, виразкових хвороб, аритмії, фіброзу чи цирозу печінки.

Відео: Лікування алкогольного отруєння в домашніх умовах

Лікування алкогольного отруєння в домашніх умовах

Відгуки

Антон, 38 роківНе радив би при отруєнні спирным пити сильні сечогінні засоби. Набагато корисніше будуть природні діуретики: звичайна вода, розсіл, трав'яні настої, сік кавуна або розсіл. Щоб прибрати розбурхану мігрень можна прийняти одну таблетку аспірину, але краще вивести алкоголь чаями з липи, ромашки, суничного листя або лаймом.
Віктор, 56 роківНіколи раніше не знав, що робити при алкогольному отруєнні, поки сам не випадково зіткнувся з такою проблемою. Перебрали алкоголю у друзів на вечірці, а по приході додому мені стало дуже погано. Почалася сильна блювота, зупинити яку допоміг з'їдений разом з шкіркою лимон. На ранок, як це не соромно, довелося викликати лікаря-нарколога.
Галина, 42 рокиМій чоловік дуже любить багато випити. На святах, якщо дорвався до чарки, зупинитися не може. Я вже як досвідчений домашній доктор знаю все про отруєння алкоголем – що робити в домашніх умовах, як промити шлунок, які таблетки дати. Краще всього при отруєнні допомагає білий деревне вугілля або сорбекс, а на наступну добу аспірин, гліцин.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!