Артрит кульшового суглоба - причини виникнення у дітей і дорослих, симптоми, діагностика і лікування

Хвороби суглобів – розплата за малорухливий спосіб життя. Такі симптоми, як біль при ходьбі, скутість рухів, вимагають чіткої діагностики для винесення вердикту – артрит тазостегнового суглоба. Захворювання широко поширене у літніх людей внаслідок вікових змін. Однак є ряд імунних реакцій, які провокують ювенільний або дитячий артрит, у тому числі кульшового суглоба. Коли виникає хвороба, які способи терапії існують і як попередити руйнування зчленувань?

Що таке артрит кульшового суглоба

Запалення тазостегнового суглоба медики називають кокситом. Етіологія захворювання різна, але механізм однаковий для всіх видів артриту. Кокситу завжди передує інфікування тканин: септичний при пункціях, травмах, або асептичний після перенесених хвороб. Спочатку запалюється синовіальна оболонка суглоба, потім процес поширюється на суглобовий хрящ. На пізніх стадіях руйнується все зчленування.

Симптоми

Артрит стегнового суглоба розвивається поступово, за характером поділяється на гострий, підгострий і хронічний перебіг. Симптоми хвороби можуть змінюватися в залежності від стадії хвороби:

  • Гострий процес. Для нього характерні спонтанні різкі болі, значний набряк і почервоніння кульшового суглоба, скутість при ходьбі.
  • Підгострий процес. Порушення обсягу рухів чітко проявляється після періоду спокою. Лихоманка змінюється загальною інтоксикацією організму, особливо при гнійному коксите.
  • Хронічний процес. Ця форма характерна частіше для ревматоїдного артриту. Больовий синдром не такий виражений, має періоди затихання загострення.

Артрит кульшового суглоба у дітей

Педіатри відзначають, що діти, особливо до 7 років, легко уразливі для вірусних і бактеріальних інфекцій. Особливо небезпечний стрептокок, який викликає ангіну, скарлатину, народжу та інші локалізовані запалення носоглотки. Після такої лихоманки виникає ризик ревматоїдного артриту, коксита у дітей. Хвороби ШКТ або сечовивідних шляхів теж знаходяться в списку "винуватців артриту".

Дитячий артрит кульшового суглоба складно діагностувати у малюків. Батьків має насторожити наступні ознаки:

  • плач під час гімнастики або переодягання;
  • почервоніння або припухлість області стегна;
  • висока температура без катаральних проявів;
  • підвищена сльозоточивість (це пов'язано з ураженням судин очей).

Підступність хвороби полягає у непередбачуваності її перебігу у дітей. Можлива як спонтанна ремісія, так і розвиток патологій серця, нирок, очей. Тактика лікування дитячого коксита не відрізняється від дорослого. Призначаються антибіотики при бактеріальної інфекції, препарати для зняття запалення. Обов'язковий постільний режим.

Причини

Будь артрит не виникає несподівано. В основі цього захворювання завжди знаходиться інфекція. Проникнення у тканини мікроорганізмів може відбутися:

  • при операції, дренуванні рідин або взяття пункції порожнини суглоба;
  • прорив гнійного вогнища при остеомієліті або флегмоні в тазу або суглобової порожнини;
  • септичний зараження на тлі відкритої травми стегна.

Такі специфічні інфекції, як туберкульоз, гонорея, бруцельоз, хламідіоз, стрептококова ангіна служать спусковим механізмом для формування реактивного артриту. Первинний осередок інфекції лімфогенним або гематогенним шляхом поширюється на кістки. Примітно, що після загибелі мікробів, антитіла, вироблені кров'яними клітинами, продовжують атакувати сполучну тканину.

Запалення тазостегнового суглоба має аутоіммунну природу. Патологічний процес, при якому організм починає пошкоджувати власні тканини, до кінця не вивчений. Є як зовнішні фактори збій імунної системи (ультрафіолет, радіація), так і внутрішні (перенесені захворювання). При таких системних захворюваннях, як червоний вовчак, хвороба Крона, хвороба Бехтерева великий ризик появи коксита.

Класифікація артриту

Міжнародною лігою ревматологічних асоціацій (1997 р.) запропонована класифікація коксита. Поширені види хвороби:

Запальні

Інфекційні

Реактивні

Аутоімунні

Подагричний артрит. Патологічне відкладення кристалів сечової кислоти пошкоджує хрящову тканину.

Гнійний артрит тазостегнового суглоба. Гноеродная флора поширюється з сусіднього вогнища і сприяє запалення суглобів.

Туберкульозний артрит. Мікобактерії формують гранульоми (вогнищеві розростання сполучної тканини). Ці вузлики порушують кровообіг у суглобі.

Ревматичний. Розвивається стрімко, крім суглобів, зачіпає клапани серця.

Ревматоїдний. Патологічні зміни судин, серця, очей, нирок. Формується анкілоз ( нерухомість суглобів).

Псоріатичний. Супроводжує псоріаз – почервоніння і потовщення ділянок шкіри. Провідну роль відіграє психосоматика.

Діагностика

При підозрі на коксит лікар дотримується наступного алгоритму:

  1. Збір анамнезу. Визначається характер, інтенсивність болю, тривалість больового синдрому. Виявляються супутні патології.
  2. Візуальне обстеження пацієнта. Вивчається амплітуда рухів стегна при ходьбі і в положенні лежачи на кушетці. Особлива увага приділяється контрактурі, станом м'язів, ходи пацієнта.
  3. Лабораторні дослідження. Призначаються загальний аналіз крові, біохімічний, включаючи ревматоїдний фактор, АСЛО – маркер стрептококових інфекцій, аналіз крові на антитіла до ІПСШ, включаючи гепатит В та сифіліс.
  4. При підозрі на туберкульозну природу артриту обов'язково проводять туберкулінодіагностику.
  5. При виразній вираженості набряку стегна проводять пункцію під контролем УЗД.
  6. Протокол обстеження включає рентген або МРТ зчленування.
  7. Діагностична артроскопія може бути як методом виявлення ураження зчленування, так і способом оперативного лікування.

Успіх лікування буде залежати від тактики усунення фактора, що спровокував захворювання. Первинний огляд завжди проводить лікар-ревматолог. Для виключення ускладнення травм додатково рекомендують проконсультуватися у травматолога. Якщо пацієнт старше 65 років, важливо вчасно виключити артроз, як провідне патологічне зміна зчленувань.

Лікування

Запалення кульшових суглобів вимагає послідовного і безперервного лікування. Якщо хворобу запустити, збільшується ризик атрофії м'язів, деформації кінцівок та інвалідизації пацієнта. При коксите призначається комплексна терапія, яка включає консервативні та оперативні методи, медикаментозне вплив, фізіотерапію та реабілітацію в санаторії. Російські та міжнародні ревматологи дотримуються такого протоколу лікування:

  1. Виявлення причини коксита. Усунення або переведення в ремісію патології, спровокувала артрит.
  2. Зняття болю і запалення.
  3. Оперативне втручання (протезування).
  4. Реабілітація.

Медикаментозне лікування

Лікар підбирає лікарські засоби, знаючи їх вплив на супутні патології у пацієнта. Список призначень включає нестероїдні протизапальні препарати, місцеві глюкокортикоїдні засоби, міорелаксанти і антибіотики. Детальний огляд деяких препаратів:

  • Німесулід. Застосовується для зняття больового синдрому, зниження температури по 1 таблетці 100 мг 2 рази на добу. Протипоказаний при порушеннях згортання крові, виразці шлунка, ниркової або серцевої недостатності. Препарат може викликати сонливість або запаморочення, а також підвищення артеріального тиску. У педіатрії застосовується з обережністю.
  • Диклофенак. Використовується для симптоматичної терапії. Чинить протизапальну та жарознижувальну дію. Знімає набряклість і ранкову скутість. Має різні форми випуску: розчин, таблетки, гель, супозиторії. 5% мазь наносять два рази на добу. Таблетки 100 мг використовують один раз у день по 1 шт. Строго протипоказано застосовувати під час вагітності та лактації. З обережністю використовують при ерозивних станах ШЛУНКОВО-кишкового тракту, системних захворюваннях сполучної тканини, бронхіальній астмі.
  • Дексаметазон. Має виражену протизапальну, протинабрякову дію. В екстрених випадках вводиться безпосередньо в порожнину зчленування. Приймається 4 мг/1 мл 1 раз на добу. Протипоказаний при артеріальній гіпертензії, ниркової недостатності, остеопорозі. При тривалому лікуванні необхідний контроль ендокринолога, враховуючи негативний вплив на роботу надниркових залоз.
  • Мідокалм. Усуває підвищений м'язовий тонус, контрактури, спазми м'язів. Застосовують внутрішньо таблетки по 50 мг 3 рази на день. Протипоказаний при психозах, так як гнітюче діє на ЦНС. Викликає головний біль, нудоту. Не можна застосовувати дітям до року.
  • Баклофен. Знімає м'язову напругу і знеболює. Протипоказаний при епілепсії, хвороби Паркінсона, вагітності і лактації, дітям до 12 років. Може викликати безсоння, головний біль, зниження тиску, серцеві болі. Приймають по 5 мг 3 рази на добу, збільшуючи дозу кожні три дні до 75 мг на день.

Протокол лікування включає терапію першопричини захворювання. Якщо підтверджена бактеріальна інфекція, то призначаються антибіотики. Туберкульозний і подагричний види артриту вимагають тривалого специфічного лікування. При аутоімунних запальних ураженнях застосовуються імуносупресори та протипухлинні препарати. Псоріатичний артрит передбачає базисну терапію шкірних проявів.

ЛФК при артриті кульшового суглоба

Лікувальна фізкультура при коксите націлена на поліпшення функцій зв'язок і м'язів стегна. Категорично заборонені вправи на інтенсивне згинання-розгинання зчленування. Перед і після занять ЛФК рекомендується проводити сеанс масажу стегна. Доступні та ефективні вправи:

  1. Вихідне положення (ВП) лежачи на животі. Руки уздовж тулуба. Підйоми прямих ніг під кутом 15 градусів. Повторювати 10 разів по 3 підходи протягом 10 днів.
  2. ІП лежачи на боці з зігнутою в коліні ногою. Утримувати випрямлену ногу 10-15 секунд. Чергувати з іншою ногою по 4 повтору. Курс вправ розрахований на 10 днів.
  3. ВП сидячи на підлозі, ноги випрямлені. Пересуватися по підлозі сидячи на сідницях, напружуються тільки м'язи задньої частини стегна і сідниць. Виконувати 2-3 хвилини щодня протягом 10 днів.

Всі вправи виконуються після зняття больового синдрому. Якщо виникне біль, правильним буде тут же припинити тренування. Лікар-реабілітолог кожному пацієнту підбирає комплекс, враховуючи супутні патології. Деякі вправи можуть привести до підвищення артеріального тиску, тому необхідно стежити за пульсом і загальним самопочуттям під час занять ЛФК.

Фізіотерапія

У гострій стадії коксита використовують фізичні методи: ультрафіолет і електрофорез з гормональними засобами. Опроміненню піддаються запалені ділянки суглобів до 20 хвилин в день одноразово. Курс лікування 12-15 сеансів. Стероїдні препарати вводять в уражене зчленування допомогою електричного струму. Процедуру проводять щодня по 15 хвилин протягом 10 днів.

В період реабілітації призначають:

  • ДМВ-терапію (прогрівання м'язів мікрострумами);
  • лазерне опромінення (світлолікування, прискорює загоєння швів);
  • магнітотерапію (вплив постійного або змінного магнітного поля для поліпшення мікроциркуляції в тканинах);
  • нафталанотерапию (ванни з нафталанской нафти сприяють виробленню хондроїтину в хрящах).

Оперативне втручання

Лікарські засоби можуть уповільнити руйнування кісток при коксите, але якщо захворювання прогресує, може знадобитися операція. Хірургічне втручання необхідне при очевидної неспроможності суглоба, коли він не може нормально функціонувати. Операція може бути як малоінвазивної (артроскопія), так і тотальною заміною кульшового зчленування (ендопротезування).

Артроскопія – більш щадний метод. Він може використовуватися і для діагностики ушкодження стегна. За допомогою двох мікророзрізу в суглоб вводиться артроскоп – медичний прилад з відеокамерою. Лікар може розглянути у збільшенні зчленування і відразу усунути всі дрібні поломки, наприклад, відновити хрящову тканину. Перевагою артроскопії перед відкритою хірургією є мінімальна травматичність і безпеку для пацієнта.

Ендопротезування кульшового суглоба – серйозна проблема, що вимагає госпіталізації пацієнта. Під час оперативного втручання лікар повністю замінює хворий суглоб на штучний імплант. Операція показана для зменшення болю в стегні і для збільшення рухливості суглоба. Після операції слід тривалий відновлювальний період, що включає реабілітацію в санаторії.

Народні засоби

Рецепти народної медицини можуть доповнювати основну терапію. Найбільш дієві перевірені засоби лікування коксита:

  • Лікування яблучним оцтом. У склянці води 0,2 л розводять 0,5 мл оцту і випивають за півгодини до їжі до 5 разів на день. Курс лікування триває до 1 місяця.
  • Компрес з сирої картоплі. Натерти неочищені бульби картоплі і нагріти їх на водяній бані. Зробити компрес з цієї маси і укутати теплим шарфом. Діє болезаспокійливо і знімає набряк, як і компрес з листя капусти. Застосовувати кожну ніч протягом 10 днів.
  • Настоянка часнику. Еліксир вважається природним імуномодулятором і застосовується не тільки при артритах. П'ять дрібно нарізаних головок часнику залити 0,5 л горілки і настоювати 10 днів у темному місці. Приймати натщесерце по чайній ложці протягом місяця.

Профілактика

Запалення тазостегнового суглоба можна попередити, якщо слідувати декільком простим рекомендаціям:

  1. Не запускати хронічні хвороби і дисципліновано виконувати приписи лікаря при гострих інфекціях.
  2. Своєчасно звертатися за медичною допомогою при травмах. Не до кінця зрослі зв'язки можуть привести до патологічних змін в зчленуванні.
  3. Здоровий спосіб життя. Включає в себе помірне фізичне навантаження, режим роботи і відпочинку. Лікарі в один голос застерігають, що гіподинамія – корінь всіх проблем з суглобами.
  4. Контроль ваги. Ожиріння – відмінна передумова до дистрофічних змін в зчленуваннях. Рекомендується додатково приймати вітаміни і хондроїтин, виконувати суглобову гімнастику, відмовитися від взуття на високих підборах.

Відео

Що таке артрит тазостегнового суглоба. Симптоми артриту кульшового суглоба.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!